Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy po wstąpienu do UE wina stanieją?

IP: *.pcmedia.com.pl 21.09.03, 21:32
    Witam

Czy jest jakaś szansa, że po wstąpieniu Polski
    do UE cena win(importowanych)choć troche spadnie?

I jeszcze jadna kwestia.
    Czy nie fajnie byłoby, gdyby powstała grupa usenetowa
    traktująca o winie? Czy może nie ma po prostu tylu chętnych?

Obserwuj wątek
      • Gość: cecyl Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: *.muza.com.pl / *.muza.com.pl 23.09.03, 15:05
        Powinny stanieć o akcyzę. Istotne jest również pytanie czy znikną cła i będę
        sobie mógł kupować wina z zagranicy (ale w Unii to już nie będzie zagranica)
        przez internet i sprowadzać je w cenie zbliżonej do ceny w miejscu zakupu (+
        transport ma się rozumieć)a tym samym zrezygnować z usług kochanych polskich
        dystrybutorów. Chyba nie, bo inaczej cała Europa by tak kupowała.
        • Gość: jarek Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: *.fastres.net 23.09.03, 15:12
          Mozna kupic, ale transport sie nie oplaca a jak przekroszysz ilosc na wlasne spozycie ( w celu obnizenia kosztow transportu na flaszke) to dostaniesz w duzo panstwach dodatkowy podatek.
          Mysle ( i nawet jestem pewny) ,ze wina stanieja, jak tylko ilosc na osobisty uzytek bedzie dosc wysoka.
          W Danii teraz po likwidacji limitu ilosci ( b. duzym podniesieniu) wina importowane sa duzo tansze niz 15 lat temu i nawet moge powiedziec ,ze czasami sa tansze ( Portugalski Mateusz) niz 32 lata temu. Zarobki w ostatnich 30 latach w Dkr wzrosly okolo 6 razy a wina tylko okolo 2 razy.
        • Gość: Paul Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: *.etubx4.u / *.etubx4.u-bordeaux.fr 23.09.03, 15:49
          Cecyl napisał:

"Powinny stanieć o akcyzę."

Akcyza nie ma żadnego związku z wstąpieniem do Unii. Jest ona poza tym bardzo
          niewielkim udziałem ceny wina, więc nawet gdyby jej nie miało być (a raczej
          będzie) to konsument tego nie odczuje.

"Istotne jest również pytanie czy znikną cła i będę
          sobie mógł kupować wina z zagranicy (ale w Unii to już nie będzie zagranica)
          przez internet i sprowadzać je w cenie zbliżonej do ceny w miejscu zakupu (+
          transport ma się rozumieć)a tym samym zrezygnować z usług kochanych polskich
          dystrybutorów. Chyba nie, bo inaczej cała Europa by tak kupowała."

A właśnie, że cła znikną. Będziesz mógł przywozić na własny użytek i to dużo.
          Cała Europa tak właśnie kupuje, ale nikomu nie przychodzi raczej do głowy
          taszczyć 100 kilo wina przy różnicy kilku euro, więc sprawa dotyczy tylko win
          naprawdę drogich. Nie zmieni to jednak zbyt wiele cen w Polsce, bo głównym
          odbiorcą win są restauracje, a te nie będą mogły kupować od prywatnych osób bez
          dokumentów, akcyzy i VAT. W najlepszym wypadku wina mogą stanieć o ok. 20%, ale
          wątpię czy aż tyle.
          • Gość: docg Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: 212.160.147.* 24.09.03, 08:37
            Myślę, że cła muszą zniknąć, ale nie wyobrażam sobie, żeby nasze państwo
            pogodziło się z myślą, że na butelce wina zarobią tylko około 1 zł akcyzy i
            VAT, więc przypuszczalnie wzrośnie akcyza. Problem jest dość śmieszny, bo
            dochody państwa z cła na wino to, jak przypuszczam, kwota rzędu 10 - 20 mln $,
            więc biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne i kulturowo - wychowawcze powinno się
            te cła od razu zlikwidować. No ale prognozuję, że akcyza wzrośnie do ok. 1€ za
            butelkę. Taki ruch nasz rząd powinien wykonać już wcześniej, zamiast ogłaszać
            co chwilę grube książki nowych stawek taryfy celnej. Tanie wina zdrożałyby o
            ok. 2-3 zł, drogie miałyby szanse stanieć o 20%, dochody państwa zapewne by
            wzrosły a cała procedura sprowadzania wina uległaby uproszczeniu. Przy okazji
            pisząc odpowiednią ustawe możnaby dodać w odpowiednim miejscu słowa "lub
            czasopism" (albo jakieś inne) i nie tylko winiarze by na tym skorzystali :-)))
            Po wejściu do Unii ceny powinny trochę spaść, ale z kolei na razie rośnie kurs
            euro, więc w sumie nie jest to takie pewne.
            Co do prywatnego importu - myśle, że przy sprowadzaniu wina przez kuriera czy
            pocztę trzeba będzie zapłacić akcyzę + VAT. Za to "w bagażniku" będzie można
            podobno przewieźć 120 butelek na własny użytek.
            pozdrawiam
          • Gość: cecyl Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: *.muza.com.pl / *.muza.com.pl 24.09.03, 10:06
            Czy rzeczywiście głównym odbiorcą wina w Polsce są restauracje? Bo wydaje mi
            sie, że jedna choćby sieć supermarketów jest większym odbiorcą wina od
            połączonych sił wszystkich polskich restauracji.
            • Gość: docg Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: 212.160.147.* 24.09.03, 10:49
              no co Ty, masz jeszcze wątpliwości? Restauracja, która poważnie traktuje
              klientów ma 1500 pozycji w karcie win, niech z każdej pozycji będzie tylko 100
              butelek, i niech takich restauracji będzie, powiedzmy, tylko 200 w całej Polsce,
              to już masz 30 milionów butelek. Jeśli do tego dodasz te mniej poważne
              restauracje, to otrzymasz liczbę butelek wielokrotnie przewyższającą roczne
              spożycie wina w naszym kraju :-)))
              pozdrawiam
              • ducale Deoooooo 24.09.03, 11:14
                Wylałem kawę na klawiaturę przez Ciebie:))))))))
                jeszcze jakby ten restaurator obnizył cenę tych win to pewnie jeszcze wiecej
                sprzeda :))))
                • Gość: cecyl Re: Deoooooo IP: *.muza.com.pl / *.muza.com.pl 24.09.03, 11:25
                  Nie zaczynajcie, bo tu wątek o restauracjach ma prawo wyłączności. Niemniej
                  odnoszę wrażenie, iż niektórzy z nas przykładają realia krajów Unii do naszych.
                  Ja w każdym razie kilka razy spotkałem sie z tym, że biesiadując z przyjaciółmi
                  w restauracji (raz na kwartał nie boli)zamówiwszy kolejną (np.czwartą) butelkę
                  tego samego wina słyszelismy, że właśnie wypiliśmy cały zapas tegoż. Ostatni
                  raz wysuszyliśmy tak pięciobutelkowy zapas tempranillo "Coronas" Torresa w
                  Tapas Bar. To a propos tych ogromnych piwnic polskich restauracji i ich siły
                  nabywczej, i wyobraźni, i wiedzy enologicznej.
                • amsti Upomnienie 24.09.03, 11:47
                  ducale napisał:

> Wylałem kawę na klawiaturę przez Ciebie:))))))))

Już raz zwracałem mu uwagę. Ale jest niepoprawny:D Ma ostrzegać przynajmniej
                  post wcześniej, albo przynajmniej dawać jakiś znaczek w tytule

• Gość: Paul Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: *.etubx4.u / *.etubx4.u-bordeaux.fr 25.09.03, 15:26
                Istotnie zabawnie wyszło. Zapomniałem zaznaczyć, że piszę o czymś zwanym w
                świecie "fine wine", a nie rzece popłuczyn po winie okupujących hektolitrami
                kilometrowe półki marketów spożywczych.
                • Gość: docg Re: Czy po wstąpienu do UE wina stanieją? IP: 212.160.147.* 25.09.03, 15:45
                  mam wrażenie, że Ty zarabiasz na winie, ale tak naprawdę go nie lubisz
      • Gość: docg obiecuję, że się nie poprawię :-)) (n/t) IP: 212.160.147.* 24.09.03, 13:04
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka