Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina z Marche!!! Cudeńka.

02.01.04, 19:44
    Drodzy forumowicze! Niedawno mieliśmy okazję z Kochamwino spróbować dwóch win z tego do niedawna jeszcze nie reprezentowanego w naszym kraju regionu. Importer Kadewin (chwała mu za to) zdecydowałe sie sprowadzić kilka butelek z tej wschodzącej gwiazdy Włoch, jeśli nie świata. Zatem, te dwa winka ktore próbowaliśmy to:

Rosso Bello (La Cianiette) 2000 - około 60 pln.
    Bardzo ale to bardzo ciemna barwa, zapach mocny, owocowy ale czuć już w nim ogromną wytrawność wina. W ustach, przepotężne, cierpkie, troche jednostronne. Mało w nim elegancji, subtelności, raczej dominacja tanin. Lubie takie wina bardzo ale...

No właśnie, tym "ale" jest:

Morelone (La Caniette) 2000, około 120 pln.
    Barwa jeszcze ciemniejsza, zapach jeszcze mocniejszy, a dodatkowo niesamowicie złozony. Nie odważę sie na dokładny opis niuansów bo gdy je probowałem byłem bardzo zmęczony, ale moge powiedzieć, że jest to wino "na cały wieczór". Można siedzieć, słuchać muzyki i wąchać, wąchać, wąchać...
    Gdy już sie jednak nawąchamy pora na smak. A ten jest miażdżący dosłownie i w przenośni. Po pierwsze potęga tego wina jest wprost niewyobrażalna. Trudno mi jest wyobrazić jakąkolwiek potrawę której to wino by nie przycmiło. Trudno mi sobie wyobrazić wino po którym to wino nie przebiłoby się swoim smakiem. Bomba smakowa. Nawet po 2 godzinach od otwarcia, jedynie rozbudowało swój wachlaż smakowy.
    Na Wigili służbowej próbowaliśmy Chateau Leoville Las Casses 1993rok. Kolega powiedział że jeśli tak ma smokować dobre wino to on takich win nie chce pić. Nie byłbym aż tak rygorystyczny jak on ale jeśli dobre wino ma jakoś smakować, to powinno smakować raczej jak to Marche niż osławine i poniekąd kilkakrotnie droższe Bordeaux.
    Obserwuj wątek
      • giorgio_primo Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. 03.01.04, 12:21
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=4853794&a=8523595

Wina bardzo fajne, ale śmiem twierdzić, że bywają wina "potężniejsze" od
        Morellone... ;-)

O Marche tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=6957140&a=6957140
      • giorgio_primo I jeszcze... 03.01.04, 12:29
        prezesus1 napisał:

> Drodzy forumowicze! Niedawno mieliśmy okazję z Kochamwino spróbować dwóch win
        z
        > tego do niedawna jeszcze nie reprezentowanego w naszym kraju regionu.

To nieprawda. Od dawna w Polsce jest solidne Rosso Conero od Fazi-Bataglia w
        dwóch wersjach: "generic" - bardzo udany 1999 (znany wielu forumowiczom) i
        niestety słabiutki 2001 oraz Rosso Conero Passo del Lupo. Oprócz tego kika
        wersji Verdicchio od tego samego producenta i ciekawe Sangiovese Rutilus (2000
        njbardziej udane) wymieniane w WS jako "Best Buys".
        • prezesus1 Re: I jeszcze... 03.01.04, 14:29
          A kto to sprowadza, bo jestem bardzo ciekaw. Moze warto miec to u siebie.
          Dzieki i przepraszam za bląd. Okazałem sie niekompetentny w kwesti Marche :-).
          • Gość: TPB Re: I jeszcze... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.01.04, 10:07
            Polecam artykuł o Marchii i recenzje kilku win, także tych dostępnych w Polsce
            w najnowszym Maazynie WINO (nr 6).
            Pozdrawiam
            TPB
            • Gość: Prezesus1 Re: I jeszcze... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.04, 10:29
              No i wszystko jasne. Jak dojdzie to odświerzę sobie wiedzę. Dzieki wielkie.
              Pozdrawiam
      • d_a Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. 09.01.04, 16:55
        Cieszę sie, bo wydawało mi sie ze jestem jedynym fanem tegoz regionu i ze mam
        spaczony gust...
        Roso Bello też lubie, ale tam na miejscu było parę lepszych. Po Twoim poscie
        az mi slinka cieknie do Morelone.
        Dziwny zbieg okoliczności, bo wlasnie dzwonil do mnie GP i powiedział że ma
        Kurni od Oasi degli Angeli, ale na takie potwory chwilowo mnie nie stac :-(.
        cierpiący
        d'A
      • d_a Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. 09.01.04, 17:04
        Acha, w Polsce można kupić także Jorio od Umani Ronchi - nie powala, ale
        bardzo miłe wino
        d'A
        • giorgio_primo Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. 09.01.04, 17:52
          d_a napisała:

> Acha, w Polsce można kupić także Jorio od Umani Ronchi - nie powala, ale
          > bardzo miłe wino
          > d'A

Owszem miłe, ale to Abruzzo, a nie Marche. ;-)))
          Z win opartych na Montepulciano d'Abruzzo, których jest w kraju dużo więcej to
          bardzo symaptyczne jest Montepulciano d'Abruzzo Castello di Salle, Ramitello Di
          Majo Norante i z wyższej pólki cenowej Don Luigi Di Majo Norante.
          • d_a ooops... ale dalem d... 09.01.04, 19:41
            Rzeczywiście Umani ronchi to firma z Marche robiąca dużo dobrego Rosso Conero
            i nie tylko, ale Jorio ... jest z Abruzji...
            Ale dobre Montepulciano abruzzo jest podobne do RC (szkoda tylko ze większośc
            Montepulciano abruzzo to cieńkie siki). A co do Montepulciano d'Abruzzo
            Castello di Salle to porządne wino i bardzo je lubię.
            skruszony
            d'A
          • Gość: tomtomclub Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.01.04, 10:24
            tak gwoli doprecyzowania - di majo norante to molise:))) niby obok, ale jednak
            • giorgio_primo Re: Wina z Marche!!! Cudeńka. 13.01.04, 12:11
              Gość portalu: tomtomclub napisał(a):

> tak gwoli doprecyzowania - di majo norante to molise:))) niby obok, ale jednak

Jasne, jasne! Tak to zdanie zabrzmiało, ale chodziło mi o wina oparte o szczep
              Montepulciano... ;-)
              • giorgio_primo I dalej... 13.01.04, 12:15
                I dalej jeszcze na półudnie:

Naprawde kapitalne, mocno zbudowane Aglainico del Vulture Barile DOC Giovanni
                Paternoster Riserva del Fondatore 1999, Merum za 69zł. Intensywne ciemne owoce
                oparte na silnym, "odowocowym" garbniku.
      • hania55 Do Prezesusa o Rosso Bello 12.01.04, 20:49
        prezesus1 napisał:

>
        > Rosso Bello (La Cianiette) 2000 - około 60 pln.
        > Bardzo ale to bardzo ciemna barwa, zapach mocny, owocowy ale czuć już w nim
        ogr
        > omną wytrawność wina. W ustach, przepotężne, cierpkie, troche jednostronne.
        Mał
        > o w nim elegancji, subtelności, raczej dominacja tanin. Lubie takie wina
        bardz
        > o ale...
        >

Dzięki za rekomendację - Rosso Bello rzeczywiście ciekawe. A ta cierpkość to
        dla mnie smak włoskich orzechów, który pojawia się zaraz po pierwszych mocnych
        wiśniach i jagodach. Ciemne, ciemne wino, doskonale harmonizujące z ołowianym
        krajobrazem mazowieckiego stycznia.
        • Gość: docg Hania - Do Prezesusa o Rosso Bello??? IP: 212.160.147.* 13.01.04, 07:55
          myślałem, że zwracasz się do Prezesusa słowami "O Piękna Różo!" :-)))
          to by było niezłe, chociaż trochę nie na to forum :-)))
          pozdrawiam
          • hania55 Re: Hania - Do Prezesusa o Rosso Bello??? 13.01.04, 09:20
            Gość portalu: docg napisał(a):

> myślałem, że zwracasz się do Prezesusa słowami "O Piękna Różo!" :-)))
            > to by było niezłe, chociaż trochę nie na to forum :-)))
            > pozdrawiam

Jeszcze lepiej: "O, Piękny Czerwony" ;-)
        • prezesus1 Re: Do Prezesusa o Rosso Bello 13.01.04, 19:49
          hania55 napisała:

> Dzięki za rekomendację - Rosso Bello rzeczywiście ciekawe. A ta cierpkość to
          > dla mnie smak włoskich orzechów, który pojawia się zaraz po pierwszych mocnych
          > wiśniach i jagodach. Ciemne, ciemne wino, doskonale harmonizujące z ołowianym
          > krajobrazem mazowieckiego stycznia.

Ciesze sie ze smakowało. Dla mnie to najwieksza radość, jak komuś smakuje to samo co mi. Pozwala mi to sądzić ze nie jestem jakimś odmieńcem winiarskim.
          • nie.rny Re: Do Prezesusa o Rosso Bello 13.01.04, 23:16
            Wybacz Prezesus,ale Rosso Bello nie nadaje sie do picia.
            Smak włoskich orzechów - nie rob sobie hecy - przerzuce sie jednak na
            francuskie.Ten skynews mnie przekonal.

Pozdrawiam

NieMy
            • prezesus1 Re: Do Prezesusa o Rosso Bello 14.01.04, 13:11
              nie.rny napisał:

> Wybacz Prezesus,ale Rosso Bello nie nadaje sie do picia.
              > Smak włoskich orzechów - nie rob sobie hecy - przerzuce sie jednak na
              > francuskie.Ten skynews mnie przekonal.
              >
              > Pozdrawiam
              >
              > NieMy
              >

Boże człwieku ty sie powinienes leczyć. Nie rozumiem jaka moze być przyjemność z prowokowania innych? Czy Ty cierpisz na brak uwagi wsrod znajomych - jeśli ich w ogole masz?. Przez te twoje liczne klony i głupkowate wypowiedzi po prostu wszyscy tracimy czas. Mimo moich najszczerszych chęci, nie potrafie igmorować czystej bezmyślności. I naprawde myslisz, nabirę sie na zarniankę "m" na "rn"? Chyba tylko ty sarn byś sie na to dał nabrać.

Całe szczescie ze w moim nicku nie ma "m".
              A był to taki ładny merytoryczny wątek, a teraz stanie sie po prostu kolejną dyskusją o prowokacjach. A jak ktos bedzie sie chciał wpisac z czyms sensownym to jego post zaginie gdzies wsrod debilnych postów Pana "klona".
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka