zia86
15.03.13, 03:26
W ramach codwutygodniowych spotkań z przyjaciółmi, "mój" czwartek wypadł w pierwszy dzień wiosny i to jeszcze niedaleko świąt, dlatego też postanowiłam zrobić "jajeczko". Niestety nie wiem ile jajka w jajku powinno być, czyli ile potraw z jajkiem i w ogóle co powinno się na stole znaleźć. Inspirowałam się głównie zestawem z magazynu kulinarnego i przepisami ze swoich ulubionych blogów.
Ponieważ to 1 dzień wiosny, więc chciałabym zrobić stół naturalny, wiosenny, zwłaszcza, że dostałam ostatnio taką fajne drewniane podstawki:
Pieniek
Największy problem mam jak zawsze z podaniem(choć ostatnio udało mi się ładnie podać przystawkę :D), dlatego proszę Was o pomoc we względach estetycznych, ale rady w sprawie menu też będą pomocne.
Info:
Ilość osób - 6(4 facetów, 2 dziewczyny) lub 8(5 facetów, 2 dziewczyny, 1 wegetarianka ale je łososia ;)).
Forma - bufet(najpierw wytrawny, potem słodki)
Czas trwania - 5, 6 godzin
Menu:
Na ciepło:
Żurek wielkanocny w chlebie
Jajka:
Jajka przepiórcze w koszyczkach z parmezanu.
Jajka faszerowane(owijane z szynką parmeńską oraz z krewetkami i kolendrą w skorupkach)
Ryby
Ceviche z sandacza
Pasta z jajka i łososia
Mięsko:
Pasztet domowy(prawdopodobnie z dziczyzny ale jeszcze nie wiem)
Kanapki z pate wątróbkowym i dżemem(pewnie z pigwy)
Kanapki z tatarem i suszonymi pomidorami
Wege:
Frytki z batatów
Grillowane szpady(szaszłyki) z bakłażanem i cukinią
Pasta z papryki(w wersji mięsnej z chrustem z szynki parmeńskiej).
Dodatki:
Chrzan trzykolorowy
Dip śliwkowy
Dip serowy
Myślicie, że wystarczy? To się niby wydaje dużo ale większość rzeczy będzie porcjowana.
Myślicie, że jajek wystarczy? Chciałabym też zrobić sałatkę ale taką żeby dało się ją podać w szklance i miała mniej zielonego a więcej treści, może macie jakieś przepisy?
Podanie
No i tutaj największa bolączka. Nie wiem czy się zmieszczę ze wszystkim na stole. ;)
Jajka w koszyczkach, mam zamiar zainspirować się zdjęciem i podać na półmisku, na zielonym szczypiorku. Tyle, że bez tych miseczek a w samych koszyczkach.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bh/qb/exdt/gdYtzcQ1SP5qndT1NB.jpg
Jajka faszerowane wybrałam stojące bo pomyślałam, że fajnie mogą wyglądać w najzwyklejszym pojemniku na jajka(nie takim zamykanym, tylko w takiej podstawce).
Chociaż może poproszę męża, żeby mi taki zrobił:
http://kursy-rekodziela.pl/wp-content/gallery/cache/80__320x240_decoupage-pudelko-na-jajka.jpg
Ceviche tak jak tutaj w puszkach tylko okrągłych.
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bh/qb/exdt/m6FYT8vNlWskRTFurB.jpg
Pasta z łososia, pomyślałam o słoiku, tutaj jest w czymś w rodzaju szklanki
http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/929.pasta_jajeczno_lososiowa/pasta_jajeczno_lososiowa_00.jpg
ale może macie lepszy pomysł?
Pasztet, tutaj prawdę mówiąc nie wiem, chyba najlepiej żeby leżał na jakiejś desce?
Tylko zastanawiam się czy na takiej normalnej, czy może takiej?
http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/86/93/39/3086933962
Kanapki, no tutaj mam problem. Najlepiej by było jakby stały na paterze tej mojej szklanej bo to by zaoszczędziło miejsca, ale jestem prawie pewna, że ona nie pasuje do tego całego zestawu.
Frytki, w gazecie na drugiej desce drewnianej.
Szaszłyki na talerzu, tutaj chyba nie ma za bardzo co wymyślać.
Pasta na łyżeczkach też na talerzu. :)
I to na razie tyle. Myślcie, że ok? Nie wiem czy to się wszystko będzie ze sobą zgrywać?