Dodaj do ulubionych

Sewilla i Kadyks

20.05.04, 15:56
Co trzeba tam zobaczyc? Mam po jednym dniu na te miasta. Jakies wskazowki?
Bylbym wdzieczny...
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 20.05.04, 19:43
      Kadyks nie jest specjalnie duży - ma piękne stare nabrzeża, którymi stare
      miasto mozna w zasadzie obejśc dookoła, piękną olbrzymią katedrę (Nową), starą
      kartedrę, kilka innych pomniejszych kościołów, jest fajne muzeum sztuk pieknych
      z ciekawą kolekcją malrstwa, plac główny i ratusz, no a poza tym, poza starym
      Kadyksem kilometry piaszczystych atlantyckich plaż (w weekendy jest tłoczno).

Jesli chodzi o Sewillę no to przede wszystkim katedra (koniecznie wejść na
      wieżę Giralda)- wg cen z ub. roku wstęp 6 euro, Reales Alcazares (pałace
      królewskie i wspaniałe ogrody - na mnie zrobiły wieksze wrażenie niż
      Generalife, powiem szczerze) - 5 euro,
      wiele innych starych kościołów - ja byłam m. in. w Basilica
      Macarena (bezpłatnie)-, Plaza Espana i park Marii Luizy, Torre del Oro, Arena
      Maestranza nad Guadalquivirem (rzeka jest spławna, kursują statki - godzinny
      rejs aż do terenów EXPO 92 to 10-12 euro, uliczki w Barrio Santa Cruz (w
      poblizu katedry)... W Sewilli warto zanocować - wieczorem to miasto jest
      zupełnie inne niż za dnia.
      • davy Re: Sewilla i Kadyks 20.05.04, 23:12
        Super. Dzieki wielkie, to juz cos. A moze wiesz cos o Gibraltarze i Ceucie bo
        tez sie chyba tam wybiore?
        • miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 21.05.04, 09:20
          Z Kadyksu (dworzec autobusowy jest przy porcie pasażerskim)do Algeciras kursują
          autobusy (jedzie się 1,5 do 2 godzin, wybrzeżem, piękne widoki, m. in.
          wspaniałe elektrownie wiatrowe, jest kilka busów w ciągu dnia, ja jechałam
          bodaj o 8 lub o 9), chyba jeśli dobrze pamietam firmy Alcina Graells, bilet
          kosztuje parę euro. Nastepnie z Algeciras trzeba się przesiąść do autobusu
          jadącego do La Linea (co pół godziny, jedzie się ok. 25 min.) i z dworca La
          Linea przejść kilkaset metrów do granicy z Gibraltarem. Nie warto pchac się
          samochodem bo w Linea ciężko z parkowaniem a poza tym często są b. długie
          kolejki na granicy z Gibraltarem. Na miejscu mozna się poruszać albo piechotą,
          albo podjechac autobusem do centrum. Kolejka linowa na skałę kosztuje parę
          funtów, ale mozna też płacić w euro. Zresztą podobnie jest i w sklepach i w
          resauracjach. Z Algeciras chyba chodzą promy do Ceuty.
          • icek11 Re: Sewilla i Kadyks 31.05.04, 15:51
            a mozecie polecic jakis fajny nocleg w kadyksie?
            • miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 01.06.04, 09:16
              Ja nocowałam w hotelu Regio ***(Regio I, bo w sumie jest ich zdaje się 3), przy
              głównej alei nowego Kadyksu tj. Av. Ana de Viya 11, wystarczyło tylko przejść
              przez ulicę i kawałeczek prostopadłą uliczką i juz się było na plaży.
              Rezerwowałam przez Interhotels, przez internet. Kawałek od dworca, ale
              przystanek autobusowy jest tuż pod hotelem, a taksówka z dworca kosztowała ok.
              3,5 euro. Czysto, z klimatyzacją, wygodnie i cicho.
          • bynek Re: Sewilla i Kadyks 31.05.04, 22:37
            Mam inne zdanie na temat samochodu na Gibraltarze .
            Posłuchawszy podobnych rad , za pierwszym razem
            zostawiliśmy auto na parkingu w La Linea. Wybraliśmy się
            na pieszą wycieczkę do Gibraltaru. Po paru godzinach nie
            czuliśmy już nóg a do obejrzenia zostało jeszcze tak wiele.
            Za parę dni - nieco mądrzejsi wjechaliśmy autem do środka.
            Dojechaliśmy wszędzie i nie było kłopotów z parkowaniem.
            Przy wyjeździe nie czekaliśmy dłużej niż 30 min a
            zatankowaliśmy sporo tańszego paliwa.

pozdrawiam bynek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka