davy 20.05.04, 15:56 Co trzeba tam zobaczyc? Mam po jednym dniu na te miasta. Jakies wskazowki? Bylbym wdzieczny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 20.05.04, 19:43 Kadyks nie jest specjalnie duży - ma piękne stare nabrzeża, którymi stare miasto mozna w zasadzie obejśc dookoła, piękną olbrzymią katedrę (Nową), starą kartedrę, kilka innych pomniejszych kościołów, jest fajne muzeum sztuk pieknych z ciekawą kolekcją malrstwa, plac główny i ratusz, no a poza tym, poza starym Kadyksem kilometry piaszczystych atlantyckich plaż (w weekendy jest tłoczno). Jesli chodzi o Sewillę no to przede wszystkim katedra (koniecznie wejść na wieżę Giralda)- wg cen z ub. roku wstęp 6 euro, Reales Alcazares (pałace królewskie i wspaniałe ogrody - na mnie zrobiły wieksze wrażenie niż Generalife, powiem szczerze) - 5 euro, wiele innych starych kościołów - ja byłam m. in. w Basilica Macarena (bezpłatnie)-, Plaza Espana i park Marii Luizy, Torre del Oro, Arena Maestranza nad Guadalquivirem (rzeka jest spławna, kursują statki - godzinny rejs aż do terenów EXPO 92 to 10-12 euro, uliczki w Barrio Santa Cruz (w poblizu katedry)... W Sewilli warto zanocować - wieczorem to miasto jest zupełnie inne niż za dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
davy Re: Sewilla i Kadyks 20.05.04, 23:12 Super. Dzieki wielkie, to juz cos. A moze wiesz cos o Gibraltarze i Ceucie bo tez sie chyba tam wybiore? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 21.05.04, 09:20 Z Kadyksu (dworzec autobusowy jest przy porcie pasażerskim)do Algeciras kursują autobusy (jedzie się 1,5 do 2 godzin, wybrzeżem, piękne widoki, m. in. wspaniałe elektrownie wiatrowe, jest kilka busów w ciągu dnia, ja jechałam bodaj o 8 lub o 9), chyba jeśli dobrze pamietam firmy Alcina Graells, bilet kosztuje parę euro. Nastepnie z Algeciras trzeba się przesiąść do autobusu jadącego do La Linea (co pół godziny, jedzie się ok. 25 min.) i z dworca La Linea przejść kilkaset metrów do granicy z Gibraltarem. Nie warto pchac się samochodem bo w Linea ciężko z parkowaniem a poza tym często są b. długie kolejki na granicy z Gibraltarem. Na miejscu mozna się poruszać albo piechotą, albo podjechac autobusem do centrum. Kolejka linowa na skałę kosztuje parę funtów, ale mozna też płacić w euro. Zresztą podobnie jest i w sklepach i w resauracjach. Z Algeciras chyba chodzą promy do Ceuty. Odpowiedz Link Zgłoś
icek11 Re: Sewilla i Kadyks 31.05.04, 15:51 a mozecie polecic jakis fajny nocleg w kadyksie? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sewilla i Kadyks 01.06.04, 09:16 Ja nocowałam w hotelu Regio ***(Regio I, bo w sumie jest ich zdaje się 3), przy głównej alei nowego Kadyksu tj. Av. Ana de Viya 11, wystarczyło tylko przejść przez ulicę i kawałeczek prostopadłą uliczką i juz się było na plaży. Rezerwowałam przez Interhotels, przez internet. Kawałek od dworca, ale przystanek autobusowy jest tuż pod hotelem, a taksówka z dworca kosztowała ok. 3,5 euro. Czysto, z klimatyzacją, wygodnie i cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
bynek Re: Sewilla i Kadyks 31.05.04, 22:37 Mam inne zdanie na temat samochodu na Gibraltarze . Posłuchawszy podobnych rad , za pierwszym razem zostawiliśmy auto na parkingu w La Linea. Wybraliśmy się na pieszą wycieczkę do Gibraltaru. Po paru godzinach nie czuliśmy już nóg a do obejrzenia zostało jeszcze tak wiele. Za parę dni - nieco mądrzejsi wjechaliśmy autem do środka. Dojechaliśmy wszędzie i nie było kłopotów z parkowaniem. Przy wyjeździe nie czekaliśmy dłużej niż 30 min a zatankowaliśmy sporo tańszego paliwa. pozdrawiam bynek Odpowiedz Link Zgłoś