IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 00:34
zarezerwowalem juz domek na Bornholmie dla naszej rodziny (malutkie dziecko).
czy ktos z was spedzal tam urlop w ten sposob i moze mi doradzic, gdzie tam
najlepiej jesc ? czy sa tam rodzinne knajpki, czy restauracje ? jak sie
ksztaltuja ceny ? czy oplaca sie w nich wykupic tzw calodzienne wyzywienie ?
czy moze oplaca sie ... gotowac samemu ?
i drugie pytanie: jakie tam panuja zwyczaje plazowe ? czy obowiazuje tam
system koszowo-parasolowy taki jak na Poludniu ? czy nasz swojski system
kocykowy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Halina ze Szwecji Re: BORNHOLM IP: *.ip-pluggen.com 04.07.04, 16:21
      Na Bornholmie mozesz opalac sie na plazy NAGO, bo to wyspa dunska, a w calej
      Danii jest to dozwolone. Nie zdziw sie wiec jesli obok Was polozy sie jakis
      nagi Dunczyk czy Dunka.
      Koszy tam raczej nie znajdziesz, parasoli chyba tez nie. Koce o materace sa
      jak najbardziej w porzadku.
      Poniewaz jest to wyspa ktora latem zyje z turystyki, wiec licz na wysokie ceny.
      Nie zdziwilabym sie gdyby kawa z ciastkiem kosztowala 30 dkr. W sklepikach tez
      jest na pewno drogo, chyba ze znajdziesz jakis supermarket.
      Uwazam ze ZAWSZE oplaci sie gotowac, bo w malych czy duzych knajpkach nie
      znajdziesz nic goracego ponizej 50-60 dkr, do tego zaplacisz 20 nkr za
      lemoniade.
      Na Bornholmie nie bylam, ale mieszkam w Skanii i widzialam broszury.
      Zreszta wiem doskonale jak ksztaltuja sie ceny w miejscowosciach wypoczynkowych
      w Szwecji, a takze jakie ceny sa w Kopenhadze. Na wyspie nie bedzie taniej.

Poza tym zapraszam na forum Skandynawia.
      Znajdziesz go naciskajac na forum TURYSTYKA, a potem Skandynawia. Byly tam
      nawet zamiesczone linki o Bornholmie i skowniczek polsko-dunski.
    • berre Re: BORNHOLM 04.07.04, 21:04
      Znakomita strona o Bornholmie po polsku!! z mnostwem informacji o historii i
      kulturze wyspy, aktualne info praktyczne oraz galeria zdjec to
      www.bornholm.pl
      • Gość: jacekzakrzewski Re: BORNHOLM IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.04, 18:59
        W Dani jest pełna tolerancja, na plaży nie ma regulaminów. Ogólnie panująca
        swoboda. Jedna z najpiekniejszych plaż jakie w ogóle widzieliśmy ( bardzo
        miałki piasek kupowany kiedyś do klepsudr) znajdziesie w Dueodde, na płd-
        wschodzie wyspy. Gorąco polecamy wędzarnie bornholskie na wypad. rewelacyjne
        jedzenie, częściowo samoobsługa, można najeśc się do syta. nie wiem jak ceny
        teraz . My bylismy w 97 roku . Znamy całą wyspę.
    • aleks.p Re: BORNHOLM 08.07.04, 10:09
      Byliśmy w Hasle na Bornholmie 2 lata temu przez 2 tygodnie. Raj dla
      rowerzystów. Przejechaliśmy wyspę wzdłuż, wszerz i po przekątnych. Jeżeli
      jedziesz na urlop, to raczej wykup wyżywienie, chociaż z drugiej strony może
      Was to ograniczać (np. przy całodniowych wycieczkach). Jedno jest pewne: jest
      tam horrendalnie drogo. Ja gotowałam sama, zabraliśmy ze sobą pełen bagażnik
      żarcia. Jedno co kupowałam notorycznie, to wędzone śledzie i inne rybska (a
      wędzone krewetki moje dzieci wspominają do dzisiaj). Na palżach super, pełen
      luz, sugeruję raczej plaże na południu Bornholmu. Tylko w sierpniu masa
      glonów...
      • fri_ex Re: BORNHOLM 08.07.04, 10:39
        jesli masz kuchnie z lodowka, robcie jedzenie sami, to najtaniej
        nic nie jest horendalnie wysokie lecz relatywne
        Dania a wiec i Borholm jest drogim krajem dla turystow bo jak wiadomo, ceny
        ustala sie do zarobkow miejscowej ludnosc
        obiad w kafeterii przy supermarkecie (najtansze miejsca), danie glowne + picie,
        kawa z ciastkiem na deser to wydatek okolo 80-100 koron na osobe

• sothis666 Re: BORNHOLM 11.07.04, 13:23
      Gość portalu: centaur2 napisał(a):

> zarezerwowalem juz domek na Bornholmie dla naszej rodziny (malutkie dziecko).
      > czy ktos z was spedzal tam urlop w ten sposob i moze mi doradzic, gdzie tam
      > najlepiej jesc ? czy sa tam rodzinne knajpki, czy restauracje ? jak sie
      > ksztaltuja ceny ? czy oplaca sie w nich wykupic tzw calodzienne wyzywienie ?
      > czy moze oplaca sie ... gotowac samemu ?
      > i drugie pytanie: jakie tam panuja zwyczaje plazowe ? czy obowiazuje tam
      > system koszowo-parasolowy taki jak na Poludniu ? czy nasz swojski system
      > kocykowy ?

Ceny oczywiscie sa jak wyzej - jepiej sobie samemu ugotowac, ale to oczywiscie zalezy od indywidualnych mozliwosci. Jesli Cie stac - nie gotuj na wakacjach!:)
      Sa tez tanie dania (typu Sol over Bornholm - sledzik, zoltko, rzodkiewki, pietrucha i kupka kamiennej soli - swietne, od 20DK, ale to raczej przyjemnosc niz obiad...)
      Jesli chodzi o wakacje z dziecmi to B. jest chyba optymalnym rozwiazniem w tej czesci europy! Polecam np. Joboland (cos jak disneyland;) obok Svanneke (tam tez stosowna fabryka cukierkow - raj dla dzieciakow), muzeum motyli w Nexo (zywe, siadaja na turystach, niektore pow. 20cm:) etc... Dla starszych, jesli ktos ma ciagotki hist-archeo, jest kilka nietypowych obiektow ledwo ujetych w przewodnikach... Gdzie jest Wasz domek? To podpowiem cos jeszcze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka