Gość: aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 13:26 Kto był ostatnio w Ceskim Krumlovie? Co polecacie na 2dniowy pobyt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Las Totas Re: Krumlov IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 17:09 aż 2 dni??? w zupełności wystarczy jeden dzień. obowiązkowo zwiedzanie zamku, po zameczku warto powłóczyć się po uliczkach. Krumlov to doskonale zorganizowany kombinat turystyczny. coś na kształt Disneylandu. muszę przyznać że miasteczko zostało pięknie odrestaurowane, jednak tłumy turystów trochę męczą. jesli dysponujesz większą ilością pieniędzy na pamiątki, to warto porozglądać się za charakterystycznym dla tej części Czech barwionym szkłem i produktami z tegoż szkła wytworzonymi (wszystko wg. starych wzorów). ceny są jednak wywindowane do poziomu kieszeni niemieckich turystów. osobiście polecam inne, niedocenione miasteczka, w których nie ma tłumów niemieckich i japońskich turystów. co prawda nie są tak odrestaurowane jak Krumlov, wręcz nawet zaniedbane, jednak ma to swój urok. szczególnie polecam Vimperk (kierunek wschód od Krumlova). uroczy zamek. warto obejść sobie go wokół, żeby zobaczyć np. resztki średniowiecznych murów obronnych usytuowanych w ogródkach działkowych :) na dziecińcu zamku sklepik, w którym koniecznie należy zaopatrzyć się w medovinę ich własnej roboty, sprzedawaną wyłącznie u nich. mają też niezłe utopence. ryneczek w miasteczku też jest milusi, zwłaszcza w upalne południe, kiedy wszyscy są pochowani w domach. ostatnio jak tam siedziałem, miałem wrażenie że jestem na południu Europy podczas sjesty. Odpowiedz Link Zgłoś