Dodaj do ulubionych

Węgry-zakole Dunaju

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 19:04
Witam. Jestem właśnie w trakcie ustalania swojej wakacyjnej podrozy po
Węgrzech - chciałabym wtedy odwiedzić także miejscowosci polozone w zakolu
nad dunajem - esztergom, szentendre, wyszehrad. Czy ktos z was byl moze w
tych miejscach i moze mi polecic jakis nocleg w tych okolicach?? z gory
dziekuje i pozdrawim
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: Węgry-zakole Dunaju 13.03.05, 10:01
      jedz do Budapesztu i röb stamtad dzienne wycieczki do tych miast. Tak zrobilam
      pare lat temu. Zadna z tych miejscowosci nie jest warta dluzszego pobytu, choc
      kazda jest warta zobaczenia. Wystarczy wsiasc w tania kolejke i dojechac
      np. do Sentendre i po calym pieknym dniu, wröcic do Budapesztu. Do Estergomu
      popülynelismy statkiem, co bylo podwöjna przyjemnoscia. Milego urlopu!
      • Gość: deo Re: Węgry-zakole Dunaju IP: *.devs.futuro.pl 13.03.05, 10:41
        Jeśli jedziesz samochodem to proponuje zacząć od Miskolca a sciślej mówiąc
        Moskolc Tapolca - baseny termalne w grocie ... nocleg znajdujesz na miejscu tak
        jak we wszystkich miejscowościach wypoczynkowych - / w dużych miastach może byc
        gorzej nie wiem bo nie nocowałem /zobaczyć Eger potem pojechac do Hajdukoboszlo
        baseny termalne - wypad do Debreczyna - w HB. staniesz przy basenach i ktos do
        ciebie podejdzie oferujac noclegi ...
        Potem jedziesz południowymi Węgrami obejrzysz sobie te miejscowosci o których
        piszesz i potem Budapeszt - nie wiem jak z noclegami i dalej Balaton i albo na
        południe do Siofoku albo na północ np.Balatonfured - objazd balatonu dookoła ok
        200 km i cały dzień -koniecznie jechac do Heviz świetne jeziorko termalne ...
        Trochę kosztuje wstęp ale warto .
        No i powrót przez Budapeszt - Vać - Słowacja -Polska .
        Ja tak byłem na przełomie sierpnia i września i miałem niestety tylko 10 dni .
        Oczywiście kazde inne koncepcje sa możliwe .
        Dla orientacji znajdź sobie w wyszukiwarce Węgry i tam jest dużo podanych
        kwater i cen - tak dla orientacji.
        pzdr.
        • Gość: ata12 Re: Węgry-zakole Dunaju IP: *.provider.pl 25.03.05, 12:36
          W 2 dzień świąt wybieramy się do Miskolc Tapolca. W przewodniku Pascala miasto
          jest raczej skrytykowane. Co o tym sądzicie? Co uważacie o basenach? Co
          ciekawego w okolicy? W przewodniku znalazłam tylko jaskinie w Aggtelek.
          • Gość: deo Re: Węgry-zakole Dunaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:11
            Sam Miskolc to po prostu duże miasto .... jechałem tranzytem i trudno coś
            powiedzieć .
            A Miskolc Tapolca to troche obok duzego miasta Miskolc i tam sa baseny termalne
            w jaskiniach ... Parking też jest ....
            Ze 3-4 godziny to sie tam pomoczysz .....
            w poblizu to chyba tylko Eger ....
            albo węgierska puszta .....
            deo
            Kłania sie przewodnik po Wegrzech
          • Gość: kremen Re: Węgry-zakole Dunaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 17:33
            W zeszłym roku spędziłem tam Święta Wielkanocne.Było bardzo dużo ludzi - na basenach tłok (same baseny termalne w grotach są ok.), do kasy kolejka że ho ho,w przebieralni ścisk etc.Gastronomia pod psem - w restauracjach 1 (słownie jeden) rodzaj piwa , sklepy pozamykane.
            Jedyny lokal godny polecenia to TAPOLCA FAGADO www.tapolcafogado.hu/
            W okolicy proponuję pojechać do miejscowości Hortobagy gdzie w regionalnej karczmie polecam legendarne naleśniki (Hortobagy palacinta)

Miłego pobytu
            • Gość: ata12 Re: Węgry-zakole Dunaju IP: *.provider.pl 26.03.05, 10:00
              Bardzo dziękuję za wiadomości, zmartwiłeś mnie trochę tym tłokiem.
              Do knajpy zajrzymy napewno.
    • krowi_cycek Re: Węgry-zakole Dunaju 25.03.05, 21:31
      witaj :) bylem pare razy w kazdych z wymienionych przez Ciebie miast.
      Najbardziej oczywiscie podobalo mi sie w Szetendre, takim maly uroczy wegierski
      Kazimierz Dolny, uroczy rynek, knajpeczki, muzeum marcepanu i ciekawy skansen.
      Wyszehrad to tylko i wylacznie zamek, z ktorego rozpozciera sie ciekawy widok.
      Esztregom jest ciekawy, ale na jeden dzien, poza bazylika i zamkiem nic
      ciekawego.
      Noclegi, po drodze Budpaeszt - Szetendre nocleg mozna znalezc w prawie kazdym
      domu, 10 euro za noc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka