Dodaj do ulubionych

Ile wyniosło was wykończenie mieszkania??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 23:24
Czeka mnie wykończenie mieszkania, ze stanu tzw developerskiego do gotowego
do zamieszkania. Napiszcie ile Was wyniosło wykończenie, podając ogólną
kwotę, metraż i ew. części składowe np łazienka-X , kuchnia z AGD -Y,
podłogi - parkiet -Z itd. Będę wdzięczny za każdy wpis, oświećcie mnie -
jakie wydatki mnie czekają. Może wyliczymy jakąś średnią na m2??
Obserwuj wątek
    • Gość: Pan Zdzichu Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.quantum.com.pl 21.06.05, 09:35
      Zalezy jak bedziesz wykanczal. Najnizszym kosztem - tandeta z marketow,
      badziewne panele na podlogach itd. pewnie nie drogo.

Normalnie wg moich wyliczen pelne wykonczenie (bez badziewia, parkiety na
      podlogach itd.) to suma ok. 50% wartosci mieszkania.

Najdrozsze parkiety, lazienka i kuchnia. A wszystko zalezy od metrazu.
      • Gość: Iza Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.probit.org / *.probit.wroc.pl 21.06.05, 10:02
        chyba Pan oszalał Panie Zdzisiu
        biorąc pod uwagę, że średni koszt mieszkania to ok 200 tys. to wykończenie
        miałoby kosztować 100 tys?!!!
        a poza tym nie narzekałabym tak bardzo na badziew z marketów, bo niby gdzie
        idziej można kupowac takie rzeczy - w osiedlowych sklepikach?
        pozdrawiam

• andik2 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 21.06.05, 10:06
        Właśnie jadłem i aż się zadławiłem. 50 % wartości mieszkania ???
        Czyli przy mieszkaniu 50 m2, ponad 70 tys. na jego wykończenie ???
        Oj Panie Zdzichu skąd Pan wziął te kwoty? Odwiedzałem mieszkania znajomych,
        którzy przy takim metrażu wydali około 15 - 20 tys. na wykończenie i ich
        mieszkania są naprawdę ładne.
        • Gość: gość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.50.30.* 21.06.05, 10:20
          Po co zadawać pytanie jak się ma już gotową odpowiedź. Jezli ktoś chce się
          utwierdzić w opini że można wykończyć za 20 tyś. To odpowiem że można i za 10.
          Wszystko jest kwestią standartu wkładu własnej robozcizny itd. Ja na 90 m
          wydałem 50 tyś, bez super kabin wanien z hydromasażem itd.
          Wcale mie nie dziwi jeżeli ktoś wydał 1/2 ceny zakupu.
          • Gość: gil Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.06.05, 10:25
            Ja za 50 m2, materiały ze "średniej" półki, wydałem 30 tysięcy. I niestety
            jeszcze mi do wykończenia zostało tak na ok 10 tysięcy. Bez mebli oczywiście,
            nawet kuchennych.
            • Gość: Pan Zdzichu Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.quantum.com.pl 21.06.05, 10:54
              Mi podobnie wyszlo za podobne mieszkanie i mam jeszcze sporo do zrobienia,
              szafy wnekowe, cala kuchnia. Za kuchnie ktora mi sie podoba policzyli mi 12k
              PLN bez sprzetow (same meble).
              • Gość: misiu Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wro.vectranet.pl 20.02.07, 15:19
                normalnie robocizna dobrego fachowca wynosi około 20tys.teraz doliczyc
                materiały,osprzet do kuchni ,meble,itd.to koszt 30tys. zaopatrujac sie w
                marketach pozdrawiam mis
          • Gość: quantum Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.205.44.* 21.06.05, 10:26
            Jestem właśnie w trakcie wykańczania mieszkania. Aby je wykończyć na
            przyzwoitym poziomie trzeba założyć, że na każdy metr mieszkania jest potrzebne
            ok. 700 PLN.
          • Gość: Trevorr Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 08:48
            Powiem Wam dlaczego wykońćzanie mieszkania kosztuje Was tak drogo ...
            (zwłaszca do młodych gniewnych., przy kasie:))

Nie macie pojęcia jak wyceniac robocizne jakiegokolwiek fachowca, jeżeli tylko
            widzi, ze klient ma dwie lewe ręce, potrafi tylko dzwonic komórką i wybierac
            koszule, oskubią Was jak młodych leszczy. Wziac mieszkanie w 90% na kredyt to
            pestka, ale pomalowac ściane to juz problem. Takie czasy, łatwo przyszło ,
            łatwo poszło. Jak wyskocza korki w mieszkaniu dzwonicie po elektryka ..., jak
            cieknie z niedokręconego syfonu po hydraulika. Nie dziwie sie że potem taki Pan
            Zdzichu pisze , ze wykończenie kosztuje 50% mieszkania, ale to tak na
            marginesie ...

• Gość: Piotr Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 62.233.144.* 31.01.06, 09:10
              coś w tym jest... inna rzecz, że jak się jest młodym, gniewnym to nie ma czasu
              na dokręcanie, malowanie, bo się kasę zarabia
              • folly Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 31.01.06, 15:42
                nie rozumiem, dlaczego mam nie dać pracy człowiekowi, który zna się na
                rzezcy... ja zarabiam tym, co umiem robić, on zarabia - nienajgorzej zresztą -
                tym, czego inny nie umieją. niby skąd niefachowiec ma wiedzieć jak się dokręca,
                montuje, maluje... wolałabym nie eksperymentować , bo to w rezultacie wychodzi
                drożej, tak samo jak wzięcie niesolidnego ale tańszego fachowca, który
                rozbabrze robotę i pójdzie... Mój był o 5 zł na metrze droższy niż u znajomych,
                ale naprawde zrobił z łazienki cacuszko, rozrysował wszystko symetrycznie,
                zadbał o najmniejsze szczegóły. Wart jest całe tej kasy która zarobił i na brak
                roboty nie narzeka:)
            • Gość: mis Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wro.vectranet.pl 20.02.07, 15:24
              poprawiałem po idiotach ktorzy w tak spiepszyli mieszkanie ze bolało
              strasznie,facet chciał zaoszczedzic,powiedział ze sam pomaluje bo to takie
              łatwe,poraszka farba z górnej półki a malowanie jego horror w biały dzien wiec
              niech nikt nie mówi ze to takie proste i nie szuka znajomego pana zdzisia który
              nadaje sie do malowania stodoły pozdrawiam mis
        • Gość: Pan Zdzichu Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.quantum.com.pl 21.06.05, 10:52
          Zem policzyl z wyposazeniem, meble itp. :))
          Mi jakos nawet w sama lazienke niespelna 3,8 m2 wpadlo ok. 9k PLN (bez
          szalenstw).
        • Gość: gość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.media4.pl 03.06.06, 19:15
          10-20 tyś??? dobre, jakieś 5 lat temu wykańczaliśmy 54m.kw. mieszkanko i z tego
          co pamiętam wsadzilismy 30tys. i w kuchni na podłodze nie było nawet kafli, a
          nie wspomnę o wyposażeniu mieszkania!!! Więc, mieszkanie 50mkw wykończone na
          średnim poziomie (bez architektów, dziwact) jest to koszt lekko 50tyś!
        • Gość: bea Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:32
          ja mam 56 m2 i wydalam 65-70 tys dwa lata temu. I bynajmniej nie mam marmurow...
          • Gość: sulexxx Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.06, 12:54
            dokładnie, pewnie ze mozna za 10 może i za 5 tys mozna, ale ja wychodze ze raz
            a dobrze, nie ma kompromisów, jak mnie stac na nowe mieszkanie to robie tak
            zebym czuł sie dobrze a nie zyłowac na wszystkim byle taniej, byle mieszkać,
            tak to miałem w starym mieszkaniu a tu ma byc nowe zycie, wkońcu raz się żyje :)
        • Gość: bobo Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 62.233.177.* 19.12.06, 13:19
          15 20 tysięcy nie chciał bym tego widizeć
      • Gość: mja12 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 14:10
        ..........koles.........chyba oszalales........nie wypisuj takich
        bzdur!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Taki jeden Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.205.192.* 03.11.06, 14:20
        Ja zapłaciłem 20.000. Wyposażyłem łazienkę, kuchnię , podłogi (kafle) + ściany.
        Jak chcesz mogę podpowiedzieć wiele cennych uwag.
        tel 504 142 758
    • Gość: s. Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 10:45
      mieszkanie 63 m2, dwupoziomowe, w sumie ok. 50.000 zl.
      w tym:
      łazienka ok. 7000 zł
      schody 7500 zl
      kuchnia 10.000 zl, bez AGD
      parkiet 8000 zl (cena z robocizną)
      podłoga na górze (30 m2 paneli) 2000 zł (cena z robocizną)
      podłoga w kuchni i holu 1000 zł
      zmiany w instalacji el. 2000 zł
      drzwi wewn. (2 szt) ok. 1200 zł
      drzwi zewn. 1600 zł
      reszta to wynagrodzenie osoby wykonującej prace, farby, różne duperele,kable,
      listweki, kleje.... i inne rzeczy których nie da się przewidzieć i wcześniej
      policzyć ich kosztu. W w/w cenie nie są uwzględnione żadne meble (z wyjątkiem
      kuchennych) ani sprzęt AGD, RTV i inny.
      Mieszkanie jest zrobione porządnie, rzeczy nie były kupowane w marketach, na
      pewnych rzeczach nie oszczędzaliśmy, ale wcale nie były to rzeczy najdroższe.
      Aha, jako ciekawostka: czas trwania prac ok. 6 miesięcy.

Cztery lata temu wykończenie mieszkania 30 m2 (wszystko, panele,łazienka,
      kuchnia, full AGD, szafa wnękowa, meble) ok. 20.000 zł, bez żadnych wodotrysków.
    • Gość: ktos Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 193.30.160.* 21.06.05, 12:50
      60 m mieszkanie - wykonczenie 40 000 z meblami w sypialni, kuchni, sprzetem agd.
      Z tym ze praktycznie prawie wszystko na dosc wysokim poziomie, ale kosztowo tak
      dobrze bo w zasadzie wszystko po znajomosciach i cenach prawie, a niekiedy nawet
      i nizszych niz hurtowe.
    • Gość: Bob Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 15:24
      Kolega zrobił mieszkanko 70 metrów za 50 tys ze sprzętem. I powiem szczerze
      lekki wypas jest, gipsy, ścianki, sufity podwieszane, szafy, pełno halogenów -
      wszytsko w idealnej harmoni i w pełnym smaku.
      • Gość: Rung Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.cn.wroclaw.net.pl / 62.244.144.* 21.06.05, 16:36
        rany, szafy też??? :)
        • pluto10 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 21.06.05, 17:53
          Ja za remont swojej kuchni,ubikacji i łazienki wydałem 20 tyś., wszystko było
          zrywane do gołych ścian, teraz mam średnio.
          ***************pluto10***************
          09 - 10.07.05r - XIII Pielgrzymka Rodziny Radia Maryja na Jasną Górę
      • Gość: Ja Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.05, 20:27
        Pan Zdzisiu ma rację.
        Same podłogi - oczywiscie parkiet (nie jakies tandetne panele) z robocizną
        trzeba liczyć około 200 zł. Na 70 m2 to już mamy 14 tyś.
        Jakieś geberity do łazienki, płytki, mebelki do kuchni (ze sprzętem trzeba
        liczyć około 25 tyś, oczywiście meble nie drewniane a sprzet z górnej półki),
        meble do sypialni, do drugiej sypialni,robocizna, itd. Mieszkanko 80 m2 około
        100 tyś samo wykończenie.

50 m2 za 20 tyś to jakiś badziew na 2-3 lata... i to bez mebli
    • Gość: agga Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neting.com.pl / *.neting.pl 21.06.05, 22:49
      Mieszkanie 90 m, wykonczenie ok. 80 tys.
    • Gość: Artur Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 23:47
      Dzięki za wszystkie wpisy. Wszystko zależy więc od standartu wykończenia,
      użytych materiałów, cen za robociznę no i metrażu. Generalnie im mniejsze
      mnieszkanie tym m2 wykończenia droższy, bo najdroższe składniki to kuchnia i
      łazienka - a to ma przecież każde mieszkanko. Myślę, że przy mieszkankach 70-80
      m2 trzeba liczyć ok 700zł/m2, czyli jakieś 50 tyś. Jak wykończę mieszkanko za
      jakiś rok, napewno wam napiszę. Pozdro
      • Gość: bania Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:47
        zgadzam się z poprzednikami; ja na mieszkanie 68 m2 wydałam narazie 40 tys. bez
        żadnych mebli (tylko zabudowa kuchni - 10 tys. notabene bez sprzętów). takie są
        realia jeśli chcę się zrobić coś na lata, a nie na jeden sezon...
        Pozdrawiam!
    • Gość: karol Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.media4.pl 27.06.05, 00:51
      Średnio trzeba liczyć 700 zł na 1m2 mieszkania . Przelicznik ten w
      zupełności się sprawdza .
      • Gość: mariusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.205.73.* 08.07.05, 15:39
        nie do konca
        wychodzi ze na 50m2 wydasz 35tys
        kup podlogi, kuchnie i sprzet a niewiele ci zostanie
        moze kiedy robisz wszystko sam i latasz po hurtowniach porownujac ceny
        ale kto ma na to czas
        moim zdaniem tys na metr, za ta cene mieszkanie ma jakis standard
        no i tak ja ktos zauwazyl im wieksze tym generalnie koszt metra wychodzi taniej
        no ale to zadne odkrycie
        • mmala6 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 08.07.05, 19:46
          ale co rozumiecie przez WYKONCZENIE? tak zeby moc sie wprowadzic i mieszkac a
          reszte sobie powoli dlubac?czy wykonczenie do konca zeby juz sie tylko polozyc i
          lezec?:)
          Troche sie przestaraszylam bo mamy 20tys ale tak zeby moc mieszkac.Czyli na
          kuchenie (aneks, mebli niewiele), podlogi i lazienke (bez pralki).Z mebli
          potrzebujemy tylko lozko do sypialni,Komandora do przedpokoju, cos pod sprzet
          grajacy.Standard sredni, wg naszych kalkulacji powinnismy sie zmiescic...
          • Gość: Darek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.pitow.wroc.pl / *.pitow.wroc.pl 09.07.05, 09:47
            Gratuluję Waszego szczęścia. To jest najważniejsze.
            • mmala6 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 09.07.05, 19:59
              dziekujemy:)
              nie zmienia to faktu, ze wraz ze Szczesciem musimy JAKOS mieszkac;))
              • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 10.08.06, 17:09
                My również przewidujemy tyle na wykończenie ( ok 20 tyś- max ). Większość prac
                robimy sami, np. malowanie, położenie paneli. Kafle ( na ścianach tylko w
                najbardziej "narażonych" miejscach ), elektryka i aneks kuchenny dla fachowców -
                mamy niedrogich więc jest ok :). Mamy meble do pokoju syna, naszej sypialni,
                pralkę i lodówkę.Jak już zamieszkany a wydaję mi się, że za tyle damy juz radę
                zamieszkać urządzimy pomalutku do końca.

Pozdrawiam
    • Gość: b. Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 15.203.169.* 13.07.05, 13:11
      Wg moich obliczeń wykończenie ze stanu deweloperskiego do 'normalnego' kosztuje
      ok 1000 PLN za metr kwadratowy. Oczywiście przy założeniu, że mieszkanie ma
      więcej niż 50-60 metrów. Przy mniejszych mieszkaniach koszt za metr może
      wzrosnąc (z powodu np wykańczania kuchni i łazienki, która kosztuje mniej
      więcej tyle samo niezależnie czy mieszkanie jest średnie, czy większe.

Piszę tu o porządnym wykończeniu tzn. nie najtańsze panele, lepsza armatura w
      łazience, przyzwoita glazura, porządnie zrobiona kuchnia (zabudowana a
      nie 'składak' z lepszymi sprzętami AGD łącznie ze zmywarką). Koszt ten zawiera
      też zabudowane szafy.

Pozdrawiam i życzę dużo pieniędzy do wykończenia mieszkania.
      • Gość: mateusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:59
        Odebraliśmy własnie mieszkanie, 52m (stan developerski).Mamy 20 tyś. i jak narazie miscimy sie w budżecie. Zamówiliśmy porządne drzwi wewnętrzne-do łazienki i sypialni razem z montażem wyszło 3tyś. W łazience geberit, na podłodze hiszpańskie kafle 4,5 m za 65 zł za metr, brodzik akrylowy z castoramy 200 zł, robocizna hydraulika (schowanie rur+ rzeniesienie rur do brodzika) 290 zł.W kuchni i przedpokoju płytki Opoczno 40 zł za metr. W łazience i kuchni sufity podwieszane. na podłodze panele-wiem parkiet by był lepszy, ale droższy i do tego dochodzi koszt lakierowania, cyklinowania itd.-dlatego zostają panele.Najdrozsza jest robocizna np. koszt położenia kafelek ok. 35 zł za metr dlatego kafle warto wybrać juz lesze i ładniejsze, ale to nie znaczy ze muszą być od razu za 200-300zł za metr!Trzeba kombinwać (np.drweniany blat do łazienki pod umywalke zamawiamy u stolarza), biegać po sklepach i szukać to wymaga czasu i cierpliwości.Z doswiadczenia wiem ze moze być ładnie i za 20 tyś.
        • Gość: kość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.07.05, 21:29
          Nareszcie cos dla ludzi:)
          Brawo!!!!

Pozdr i trzymam kciuki
        • mmala6 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 17.07.05, 21:46
          dzieki, potrzymales mnie na duchu:)tez tak zamierzamy kombinowac, juz nas
          przerazily te kwoty!Oczywsicie zdaje sobie sprawe ile kosztuje np agd do kuchni,
          ale te wszystkie niespodziewane wydatki, to beda naprawde niespodziewane;))
          • Gość: Jara Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.05, 22:58
            3 lata temu
            35 m2 - maleństwo - 14 tys ,
            BEZ mebli, agd, itd
            tylko łazienka,
            podłogi,
            kafle w kuchni
            żadnych szleństw ale i nie badziew,

• Gość: mateusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:44
              najnowsze doniesienia z frontu: dzis zakupiliśmy syfon samooczyszczający do brodzika. Fachowcy wysłali nas do sklepu Bater na ulicy Robotniczej. Nie marnujcie czasu. To samo można dostać w Castoramie. Cena 50zł. Na Bielanach 2zł taniej:) Minusem jest to, że obsługa w Castoramie choć miła, to nie wie, co to syfon samooczyszczający i poradziła nam używanie "kreta" do rur.
              • Gość: rudi Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 13:11
                od laika:
                co to jest syfon samooczyszczający?
              • Gość: on Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.aster.pl 19.02.07, 17:26

O mnie: (zobacz koniecznie)

aukcje internetowe
                szkolenia
                nieruchomości
                aukcje
                aukcje
        • Gość: mała Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.magma-net.pl 28.09.06, 20:58
          ale mnie podbudowałes ja za tydzień odbieram mieszkanko i mam ok 25 tys,troche sie zestresowałam po wczesniejszych wypowiedziach.Mam nadzieje,że uda mi wykończyć za to co mam tymbardziej ze mam dobrego znajomego który robi meble i koszt robocizny na pewno bedzie niższy:)życze powodzenia
        • Gość: ee Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.aster.pl 19.02.07, 17:27
          O mnie: (zobacz koniecznie) n

aukcje internetowe
          szkolenia
          nieruchomości
          aukcje
          aukcje
    • Gość: JerzyR Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.05, 16:45
      mniejsza o kase.
      Mnie na razie najwiecej kosztowało mnie nerwów - niesolidni fachowcy.
      Polecani fachowcy z tzw. CERTYFIKATEM CERAMGU. Jesli nie usunie zgloszonych
      usterek i partactwa - nie mowiąc o pociętej uszczelce kabiny prysznicowej czy
      uszczerbionych narożnikach tej kabiny (oszlifowanej dla niepoznaki) to sprawa
      skonczy sie w sądzie i wtedy podam namiaryu na tego pseudofachowca. Sprawa
      zreszta zostala zgloszona do CERMAGU.

JerzyR
    • Gość: Artur Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 21:50
      podbijam ;-)
    • Gość: a123 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 21.01.06, 21:25
      moze jakies aktualne info w tym temacie?
      • Gość: JerzyR Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.06, 23:07
        19% wiecej:( bo nie ma ulgi remontowej:(

JR
        • Gość: fakir Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.06, 08:29
          ja bym stawiał na 12 - 15% - nie mozna odliczyć (a raczej nie mozna było)
          wszystkiego :))
          Ale że to teraz drożej to fakt bezdyskusyjny...
    • r2s jaki jest sredni koszt rolent antywlamaniowych? 21.01.06, 22:55
      Witam

Proszę o informację jaki jest koszt rolet antywlamaniowych za m2 sredniej klasy?

Z gory dziekuje.

Pozdr,
      A.
    • Gość: melhior Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 13:07
      moje mieszkanie 50m2 zrobione w standarcie wg mnie średnim,
      -podłogi - 40m2 deska barlinecka 4500 zł z listwami (ceny promocyjne)
      -łazienka - 3,5 m2 kafelki koszt 1500 zł, armatura Koła 3500 zł w tym jest
      policzony geberit do zabudowy (wszystko przy przy b. wysokich zniżkach 30-40%,
      szklana kabina prysznicowa, miska ustępowa podwieszana, deska sedesowa,
      brodzik), drewnina szafka na umywalke i rama lustra robiona na zamówienie 500 zł
      -komplet baterii Armatury Kraków do łazienki i kuchni + słuchawka prysznicowa
      Grohe razem 700 zł
      -oświetlenie do łazienki 8 punktów + podwieszany sufit ok. 600 zł
      -kuchnia - 8 m2, kafelki koszt ok. 1.000 zł, meble + sprzęt AGD (bez lodówki i
      zmywarki) 15.000 zł
      - farby lateksowe półmat na ściany 1000 zł (ściany malowane samemu)
      - materiały ok. 5000 zł
      -robocizna (bez malowania ścian) 6500 zł

w sumie wyszło ok 40 tys zł, do tego doliczyć meble, oświetlenie i przeróżne
      duperelki które upiększą nasze mieszkanko - jak dla mnie kolejne 20 tys. zł
      to tak pokrótce
      • Gość: mariusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 62.111.218.* 23.01.06, 15:32
        moim zdaniem to sie sprawdza wszedzie, przyzwoity poziom
        1m2 mieszkania=1tys na wykonczenie
    • Gość: m.a.m.u. Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 23.01.06, 15:42
      Ja planuję zmieścić się z podłogami (panele jakieś zwykłe, kafle w małej łazience, przedpokoju, wc i kuchni), malowaniem ścian, wstawieniem najpotrzebniejszych sprzętów (kuchenka, lodówka...) w jakichś 10 tys. złotych.
      Przy czym mieszkanie ma 59 metrów, sanitaria w standardzie deweloperskim, a wszystkie prace wykonamy sami - bez zatrudniania nawet kafelkarza.

Resztę będę uzupełniać stopniowo - może nawet na kuchnię szybko uzbieram ;)
      Grunt to się nie łamać i cieszyć się z mieszkania na swoim! A kartony zamiast szaf też mają swój urok ;)
      • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 10.08.06, 17:16
        tak trzymać!!
    • werronka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 26.01.06, 19:35
      Aż też sobie policzę :)

Jeszcze nie odebraliśmy naszego mieszkanka, ale już powstał poważny ;)
      businessplan,
      a nawet wiele rzeczy już kupiliśmy.

Postanowiliśmy, że nie będziemy od razu uruchamiać całego mieszkania,
      bo mamy mocno ograniczony budżet:

Oto nasze poczynione zakupy:

toaleta, stelaż i umywalka: 2200;
      baterie do kuchni i łazienki: 300;
      kafle do kuchni (tylko podłoga), łazienki i przedpokoju: 2200;
      panele zwykłe laminowane ale śliczne: 1000;

Pan od remontów zapowiedział że weźmie od nas 1500 za łazienkę i kafle na reszcie;
      kuchni planujem kupić kawałek, bo nie trzeba nam od razu całej
      - to w ikei wraz z montarzem i transportem da max - 2000;

potrzeba nam jeszcze dokupić:
      brodzik do kabiny - bo kabina też potem :) - 500
      zlewozmywak - 1000
      płytę elektryczną - 1500;
      wykładzinę do sypialni: 400
      no i jeszcze drzwi do łazienki ;) - 500;
      dodajmy jeszcze na kleje i jakieś rury: 1000
      farby: 300(?)
      Razem 14 400

i to nam da średnio 260 zł/m^2 :)
      I jak dla nas to już można mieszkać.

Nie potrzebujemy od razu całego AGD -pralkę mamy :D
      żyrandoli i drzwi wewnętrznych do reszty pomieszczeń.
      Meble "chwilówki" też się jakieś znajdą.......

Tak że nie wiem skąd u Was taakie koszty....
      1000 za metr bez AGD i mebli to już raczej marmury...

Mocno pozdrawiam i życzę miłego wykańcznia...
      mieszkania oczywiście ;)
      • Gość: mariusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.06, 20:04
        pytasz skad 1000/m2, bo mowimy o kompletnym wykonczeniu i lepszej jakosci to
        wszystko
        ja wlaczylem AGD ale na marumry to juz by zabraklo z tego 1000
        pozdrawiam
        • m.u84 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 26.01.06, 21:00
          A ja chciałabym zapytać, czy wiecie może, ile w przybliżeniu kosztuje postawienie ścianki działowej (bez robocizny) z luksferów (takich zwykłych, bez udziwnień) - szerokość na jakiś 1 metr, a wysokość standard mieszkniowy.

Szukałam w necie, ale różne źródła podają różne ceny materiałów, co mnie nieco zbiło z tropu.
          Z góry dzięki za odpowiedź :)
          • Gość: gość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:53
            zastanów się nad luksferami , bo już wyszły z mody
        • werronka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 27.01.06, 18:43
          re: mariusz:

Ups faktycznie nie doczytałam Twojego postu.
          Pewnie jakby dodać całą resztę potrzebnych wydatków typu szafy wnękowe, AGD i
          takie tam to z pewnością wyszłoby dużo więcej.

Ale odpowiadając na pytanie: jakie trzeba ponieść żeby móc zamieszkać
          w nowym mieszkaniu: wcale nie potrzeba niewiadomo jakiej kasy.

Wychodzimy z założenia, że trzeba kupić lepsze kafle, bo się je przykleja.
          Armatury łazienkowej też się za często nie wymienia więc na to nam nie szkoda.
          Ale znów nie widzimy sensu w wydawaniu kroci na baterie - my kupiliśmy takie za
          60 zł wizualnie śliczne i mają kilkuletnią gwarancję, a jak sie rozpadną to bez
          żalu wyrzucę. To samo z panelami: kilka godzin i mamy nowe.
      • Gość: gość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:03
        nie ma uniwersalnej recepty ile kosztuje wykończenie mieszkania , rozpiętość
        cenowa materiałów jest tak olbrzymia (np.kafle od 15 do 300 zł/m2 , baterie do
        łazienki 50 zł do kilku tysięcy ,itd), że każdy wykańcza wedle posiadanych
        środków.
        P.S. Nie zawsze to co najdroższe musi być najładniejsze.
        • Gość: mariusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 62.111.218.* 27.01.06, 16:45
          ze nie najladniesze to fakt ale zwykle lepsze jakosciowo
          kwestia indywidualnego budzetu i wlasnej fantazji
          • Gość: gość Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 20:10
            masz rację , ja też się wykosztowałem , nawet nie napiszę ile mnie m2
            wykończenia kosztował , bo pewnie bym został na forum zjedzony , ale widziałem
            ładnie wykończone mieszkania za znacznie mniejsze pieniądze
      • Gość: Radek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 15:05
        Na razie prawie 33 tysiące. Mieszkanie 63 m. kw. , 3 pokoje.

Na meble poszło 13 tysięcy - kuchnia 6 tys. bez osprzętu, reszta 6,5 tys
        (głównie IKEA) - mieliśmy swoje biurko i stolik pod TV.

AGD - razem 7,2 zł. W tym piekarnik i płyta (Wrozamet) - 2 tys., okap Aristona z
        filtrem to 1,2 tys., pralka Elektrolux (kupiona przez internet)- 1,8 tys.,
        lodówka (Wrozamet) - 1,7 tys, plus zlew z baterią (Teka) - 500 zł.

robocizna - 4,9 tys. zł

mat.budowlane - razem: 7,9 tys. zł. , w tym: zaworki, śrubki, itp.: 1 tys.,
        farba 810 zł, oświetlenie - 920 zł, umywalki / baterie łazienka (Cersanit)- 630
        zł, gres łazienka / kuchnia 376 zł, listwa panele 579 zł, wanna 430 zł, wc
        (Cersanit) 376 zł, panele 1,4 tys. zł, panele osprzęt 477 zł, płytki (29,67 za
        m.kw) - 805 zł.
        Prawie całą budowlankę kupiliśmy w Castoramie.

• Gość: wykończony :) Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 194.146.120.* 04.04.06, 20:17
          17 tys - 47 m2 + robocizna 1,7 tys ale miałem swoją lodówe, kuchenke i pralke
          • Gość: Arek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.127.59.* 05.04.06, 07:18
            A mozna wiedziec co weszlo w sklad robocizny (1,7 tys.)? Jeszcze ktos gotow
            uwierzyc, ze za tyle mozna wynajac ekipe, ktora wykonczy ci mieszkanie.
            • Gość: wyrolowany Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 194.146.120.* 27.04.06, 20:47
              miałem jednego gościa, robił mi kafle ogólnie jakieś 30 m2 i cały biały montaż
              aha i parapety, oczywiście bez faktury, sam też ostro z nim zasuwałem,
              jak chcecie wziąśc ekipe budowlańców(2-3osoby) życze powodzenia - u mnie tacy
              byli jakieś...5 minut bo mi wyliczyli wstepnie robocizne na 7-8 tysiecy!!!
              • Gość: wykończony:) Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 194.146.120.* 27.04.06, 20:52
                aha zapomniałem dopisać ze panele kupiłem z montażem... ale tutaj na forum tacy
                milionerzy sie wpisują ze pewnie deski beda kladzione w chałupie przez 5
                osobową EKIPE za pieniazki rodziców hehe,
          • Gość: Piotr Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 62.233.144.* 05.04.06, 07:49
            cenę materiałów pomijam, bo wychodzi i tak ponad 350 zł na 1 m kw., ale
            robocizna to chyba policzona za samo wejście do mieszkania. Wydaje mi się, że
            albo wszystko kupowane z b. dobrym rabatem albo pośledniej jakości
    • Gość: Agamagoo Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.chello.pl 30.01.06, 21:37
      zazdroszczę optymizmu..
      Z mojego doświadczenbia wyszło, ze wykończenie wyniosło 2xtyle ile sobie
      wyliczyłam w biznesplanie.. zabezpieczcie sobie chociaż parę tysięcy na rzeczy,
      o których zwykły śmiertelnik nie myśli: złączki,rurki, trójniki, syfony, nóżki
      do wanny, silikon do uszczelniania, kable, śruby, klamki, okucia, wsporniki,
      wąż do przyłączenia kuchenki gazowej, wąż do pralki, fugi, zamek do drzwi
      dodatkowy, farba do ścian, listwy przypodłogowe... ja o tych "drobiazgach" nie
      myślałam, a uzbierało się tych drobiazgów, że hej! najgorsze jest to, że
      niektóre rzezcy hamują zrobienie innych i trzeba je kupować niestety w
      określonej kolejnośći... np. ze zmywarką się wstrzymam, ale przyłącze do niej
      już musiałam przewidzieć - więc droższy syfon itd...eh, szkoda gadać:) Ale
      trzymajcie się!
      • Gość: mariusz Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 13:56
        jak widac niektorzy dopiero przy wykanczaniu mieszkania dowiaduja sie ze
        kuchenka gazowa sama gazu nie zbiera tylko potrzebny jest jakis waz do
        podlaczenia
        chyba nie o takie koszty dodatkowe chodzilo!
    • Gość: WIG20 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 20:59
      43m2, od standardu deweloperskiego, podłogi-panele i płytki, malowanie ścian i
      sufitów, łazienka bez mebli, w kuchni tylko płytki na podłodze: 7tyś.
      • Gość: WIG20 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:04
        7tyś, 43m2 -> 153zł/m2

Dodam, że żadnych ekstra ani promocyjnych materiałów nie stosowałem.
      • Gość: WIG20 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 21:04
        7tyś, 43m2 -> 163zł/m2

Dodam, że żadnych ekstra ani promocyjnych materiałów nie stosowałem.
      • Gość: Jerzy Moherek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.06, 21:04
        i tak trzymać !!!! ja 54 m2 zrobię za 7500.
        • Gość: sulexxx Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.06, 11:22
          aha jak wydziergasz z moheru to pewnie tak
          • Gość: invitado Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.53.116.* 05.06.06, 15:15
            samo kupno kafelek i terakoty na podloge (przedpokoj i kuchnia) + fugi
            kosztowalo mnie 2 tys zl. Mniej niz 10 000 nawet na 50 m2 wydaje mi sie
            troszeczke nierealne
    • Gość: darski Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.50.177.* 08.06.06, 11:29
      60 m mieszkanie 2 - poziomowe, materiały wykończeniowe średniej i dobrej
      jakosci, nie kupowane w supermarketach, niezły sprzęt agd wyszukiwany mozolnie
      (obniżki, przeceny itd), 90% własnej robocizny (miesiąc intensywnej pracy od
      rana do wieczora) - koszt wykończenia mieszkania w ten sposób szacuję na jakieś
      30 tysięcy złotych. Jesli miałbym zapłacić za robociznę tak jak płaciłem
      podczas ostatnich prac budowlanych (np. 80 zł za godzine pracy hydraulika) to z
      pewnością ogólne koszty wyniosłyby ok. 50 - 60 tysięcy złotych. Jeśli ktoś nie
      ma dwóch lewych rąk i nie brzydzi się fizycznej pracy - można sporo
      oszczędzić....
      • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 10.08.06, 17:31
        Jestem tego samego zdania. Pisałam juz wyżej, razem z mężem zamierzamy tak
        zrobić mieszkanko (53 mkw),żeby wydać max 20 tyś a mieszkać godnie :). Wiem, że
        nam sie to uda bo nie mamy dodatkowych pieniędzy (żadne kredyty nie wchodza w
        grę bo tak to kupiliśmy mieszkanie :) )

Dodam, że oboje pracujemy, mój mąż będzie mógł pomagać mi tylko w weekendy ale
        dam radę :). Malować będę sama, tylko do paneli jest niezbędny:)

Pozdrawiam
        • Gość: hugo43 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.chello.pl 10.08.06, 19:56
          ja tez sie zgadzam.kase to mozna ladowac w dom z ogrodkiem,a nie 50m.smiesza
          mnie takie "zastaw sie a postaw sie".ja mieszkanie kupuje za gotowke 44m,na
          dodatek w zabkach k.warszawy,bo na takie mnie tylko stac.i wykoncze tak jak
          biezace fundusze pozwola.czyli jakies 15 tys pln.i wole miec badziewne panele
          niz kredyty na 20 lat.zreszta mam 30 lat,wole obejrzec hiszpanie,niz kafelki
          stamtad.ale to kwestia wyboru:miec czy byc.
          • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 10.08.06, 20:50
            Miło widzieć podobnie myślące dusze. my niestety kredyt prawie na całe życie
            ale mam nadzieje, że spłacimy szybciej właśnie dzięki temu że na wykończenie
            mieszkania nie będziemy wydawać jego równowartości

Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Anucha Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:18
          Witam Maniuta81, my również mamy mieszkanko 53 m kw i podobną sumę na
          wykończenie. Klucze dostaniemy jednak dopiero w grudniu,więc mamy jeszcze
          trochę czaqsu,by się zastanowić co i jak i trochę rozejrzeć. Gdybyś mogła
          napisać co planujecie zrobić w swoim mieszkanku i jak to wygląda od strony
          finansowej byłabym ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam - Anka - pareo1@gazeta.pl
          • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 11.08.06, 16:24
            Hej, my odbieramy dopiero na wiosnę ale juz wstępnie poobliczłam ;) Jak juz
            pisałam wstępne umeblowanie do pokoi mamy, lodówkę i pralke też. W łazience
            kafle na podłodze ( 4,62 mkw ), na ścianę tylko gdzie prysznic i nad umywalką (
            łącznie z podłogą w kuchni i przedpokoju ok.20 mkw), za metr ok 30 zł a może i
            taniej - ok. 800zł (fugi itp.), robocizna 25 zł za m - 500, kabina, umywalka
            blat i miska ustępowa liczę góra 2500, podłogi ok.41 m, liczę po 30 zł za m +
            listwy itp - 1500 zł z tym że kładziemy sami, malowanie ścian ok.200 mkw w
            zależności jaka farbe ale myślę że nie więcej niż 1000 zł = 500 na jakies
            pierdoły do malowania - nie pamiętam ile wyliczyłam kiedyś, zabudwa kuchni nie
            więcej niż 3000 no może 3500, kuchnia z płytą ok 2000, stół z krzesłami 1000,
            lampy jak najtańsze myślę, że 1500, sofę, stolik kawowy i stolik pod tv mamy
            ale chciałabym nowe wcale niedrogie ok.2000 - no zobaczymy. Sprawdzmy ile nam
            tu wyszło = 163000 ale znając życie będzie to ok.20000. I niech mi ktoś powie,
            że nie można;)
            • Gość: Anucha Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:36
              Witam,Twój post bardzo mi się przyda,bo to najwyższa pora żeby się zastanowić
              co w tym naszym wyczekanym mieszkanku mieć będziemy :-) Dzięki bardzo za Twoją
              odpowiedź. Pozdrawiam.
            • Gość: tratata Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.06, 12:32
              ja odbieram dopiero na wakacjach ale licze sobie tak (mieszkanie 47m + taras 13
              + balkon 5)

panele - 35m2 po 30zl/m + listwy = 1500
              plytki - 50m2 po 30zl/m + robocizna 20zl/m = 2500
              malowanie + gladzie na sufit = 1000
              wanna, kabina, umywalka, kompakt = 2000
              pralka, lodowka, kuchenka = 4000
              umeblowanie mniejszego pokoju = 2000
              meble do kuchni = 4000
              szafa do przedpokoju = 1000
              meble do pokoju = 4000

i mam urzadzony caly dom za okolo 20-22 tysiace :)
              • Gość: bull Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.range86-143.btcentralplus.com 05.11.06, 01:29
                oj troche przesadziles.
                1. panele za 35 zl owszem widzialem takie. Na billboardach reklamowych
                wygladaly fajnie ale nie sadze aby to bylo dobre na podloge i abys mogl przez
                kilka lat tego uzywac.
                2. plytki OK
                4. wanna 800zl, kabina ???, umywalka okolo 300, chociaz widzialem w OBI za
                169zl wraz z lustrem i szafka (pewnie super jakosc za ta cene), kompakt- kto
                dzisiaj do nowego mieszkania zaklada kompakt?
                6. meble do kuchni za 4000tys to sa tylko w katalogah Black Red White. Jesli
                zadzwonisz i poprosisz o wycene to cena wzrasta do okolo 6000 a to tylko BRW.
                8.szafa do przedpokoju to koszt okolo 2000zl
                • Gość: gostek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 08:01
                  zamiast wypisywać swoje uwagi przeczytajcie ten wątek od początku , wszystko
                  już było opisywane . Nie ma złotej i jedynek recepty na to ile ma kosztować
                  wykończenie mieszkania. Każdy robi na ile go stać .
          • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 11.08.06, 16:24
            Hej, my odbieramy dopiero na wiosnę ale juz wstępnie poobliczłam ;) Jak juz
            pisałam wstępne umeblowanie do pokoi mamy, lodówkę i pralke też. W łazience
            kafle na podłodze ( 4,62 mkw ), na ścianę tylko gdzie prysznic i nad umywalką (
            łącznie z podłogą w kuchni i przedpokoju ok.20 mkw), za metr ok 30 zł a może i
            taniej - ok. 800zł (fugi itp.), robocizna 25 zł za m - 500, kabina, umywalka
            blat i miska ustępowa liczę góra 2500, podłogi ok.41 m, liczę po 30 zł za m +
            listwy itp - 1500 zł z tym że kładziemy sami, malowanie ścian ok.200 mkw w
            zależności jaka farbe ale myślę że nie więcej niż 1000 zł = 500 na jakies
            pierdoły do malowania - nie pamiętam ile wyliczyłam kiedyś, zabudwa kuchni nie
            więcej niż 3000 no może 3500, kuchnia z płytą ok 2000, stół z krzesłami 1000,
            lampy jak najtańsze myślę, że 1500, sofę, stolik kawowy i stolik pod tv mamy
            ale chciałabym nowe wcale niedrogie ok.2000 - no zobaczymy. Sprawdzmy ile nam
            tu wyszło = 163000 ale znając życie będzie to ok.20000. I niech mi ktoś powie,
            że nie można;)
      • Gość: XYZ Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.ccaeurope.pl 11.08.06, 09:15
        Witam,

Ja zostalem wyceniony przez ekipe remontowa do 60m mieszkania na 8-9 tys.
        Zdecydowalem sie bo czas ktory spedzil bym na wykonczeniu moge poswiecic na
        zarobienie owych 8tys.

XYZ
        • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 12.08.06, 11:47
          Rozumiem. Ja niestety musiałabym pracować ponad pół roku na taką ekipę, poza
          tym dla mnie to będzie przyjemność:)

Pozdrawiam serdecznie
    • nanait Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 22.09.06, 15:48
      nie załamujcie mnie! kupiłam na kredyt szereg 130m2 (stan developerski)i
      zastanawiam się ile mnie wyniesie stan do zamieszkania?!wyobrażałam sobie, że w
      50 tys się zmieszczę z kuchnią i agd - mebli troszkę ze starego mieszkania a
      piszecie o takich cenach, że skóra cierpnie! zakładam, że podłogi (najchętniej
      deska barlinecka), kafle i armatura sanitarna musi być solidna bo na lata ale
      nie bardzo wiem co znaczy w obenych czasach dobrej jakości? Czy kafle za 45-50
      zl/m2 to zła jakość?? gdzie robicie kuchnie, że takie ceny???
      • meggi40 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 22.09.06, 16:50
        Ja ostatnio usłyszałam ,ze trzeba liczyc średnio 1000 zł na metr kwadratowy.
        Pozostaje polowanie na okazje - promocje itp, żeby obniżyć koszty.
        Tez zaliczam załamke, bo moja 5-osobowa rodzina /ja +TZ , dwoje dzieciaków i
        senior rodu/ troche metrów zajmie.Na dole mam 78 metrów - dzieciaki znajda się
        na antresoli.Wszystko praktycznie musze kupic , bo po 15 latach uzytkowania
        mebli kupowanych w czasach raczej kryzysowych nie mam co zabierać na "NOWE".
        Tata dołozy się w części , która "wydalismy " na jego pokój- w tym celu
        sprzedaje stare mieszkanie.Będzie to na pewno nasz mieszkanie - jak nic złego
        zycie nie przyniesie - na conajmniej 15 lat.Nie chcę prowizorek - bo potem się
        człowiek z tym buja - w miare mozliwości - sredniej klasy materiały - jakies
        obnizki - o górne pólce nie mysle.Ale taki koszt-1000 zł na m2 podają
        architekci.
        • Gość: xxxxx Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.range86-143.btcentralplus.com 23.09.06, 00:00
          55 metrow to 55-60 tys. Czyli tak jak mowia ze 1000zl za metr.
          Kuchnia Atlas, niewielka bez sprzetu to koszt okolo 14 tys. Sprzet Elektrolux
          bez zmywarki to koszt 10 tys. Amica pewnie o polowe tansza. Jesli chcesz deske
          barlinecka to musisz sie liczyc z kosztem okolo 100zl za metr, tak wiec masz 1
          tys na sama podloge. Lazienka to koszt okolo 5 tys bez roboty , najprostsza
          szafa komandor (130cm) to koszt 1600zl bez wnetrza.
          Jak sam widzisz 50 tys to troche malo bo nie policzylem nigdzie robocizny.
          Ale jesli chcesz sie zmiescic w swojej kwocie to moze Ci sie udac ale o desce
          zapomnij i na zakupy do castoramy albo Leroy- standard kiepski.
          • Gość: XYZ Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.ccaeurope.pl 25.09.06, 10:58
            Podana kalkulacja jest chyba dobra ale jak zaznaczyles bez robocizny.
            Ja bym skalkulowal cene 55 metrow na poziomie 60tys ( moze nawet 70 tys).
            Oczywiscie kiedy piszemy o przyzwoitym standarcie i urzadzeniach nie z
            niajnizszej polki ( lazienka , kuchnia , podlogi ).

XYZ

• Gość: XYZ Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.ccaeurope.pl 25.09.06, 11:00
            Zapomnialem o jednym. Ceny urzadzen sa wg mnie na tym samym poziomie (postep
            jest ale zawsze mozna kupic taniej bo sprzet sie starzeje). Ale to co nas
            zabijato robocizna i duperele takie jak farba, i inne ( ktore sa najwazniejsze
            w tym wszystkim ).

• Gość: Olivka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:31
            Nie wiem jaka jest średnia wieku na tym forum ale ja mam 25 lat i jak czytam o
            tych kwotach to mi się włos na głowie jeży. Z pewnością ludzi w moim wieku
            stać teraz na to by po 2 latach pracy średnio, po studiach zarobić tyle by
            spokojnie wydać buhahhaha 100 zł na metr. (a przecież 2/3 kupujących teraz
            mieszkania to ludzie 25-30 lat) Uważam też, że teksty o badziewiu z marketów są
            mocno przesadzone. Oczywiste to jest, że pierwsze mieszkania nie są na całe
            życie i nie muszą mieć złotych klamek i marmurów. Ja mam zamiar wyposażyć nasze
            mieszkanko za 450 zł na metr i mogę się założyć że mi się uda i nie będzie to
            tandeta jak to niektórzy określają. A już na pewno będzie miało w sobie i
            pomysł i smak. Radzę pooglądać kolorowe pisemka – tam ukryte są pomysły.
            Polecam też typowe budowlane hurtownie ale nie Obi czy Leroya tylko np. Bater,
            tam czasami można natrafić na super promocję wysokiej jakości rzeczy...
            pozdrawiam...
            • Gość: Piotrek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:36
              Olivko, z pewnością masz rację co do kwestii, że pomysłowościa można wiele
              zdziałać, ale Twoje rozumowanie wykazuje niekonsekwencję niestety. Skoro
              młodych ludzi nie stać w większości na większe wydatki świeżo po studiach (a
              kto powiedział, że będzie łatwo?), to tym bardziej 80% z nich nie zakłada, że
              pierwsze własne lokum będzie pierwszym z kolei - tylko raczej, że jedynym...
              Czyż nie?
              • Gość: xxxxx Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.range86-136.btcentralplus.com 26.09.06, 01:03
                na pewno sie uda urzadzic mieszkanie za pkwote o ktorej pisalas, ale cy to
                bedzie dobre jakosciowo?? i czy ladne??
                na pewno bedzie nowe i czyste i to robi wrazenie i wielu osobom sie to podoba i
                to im wystarcz, ale mi np nie.
                Odpowiem na to pytanie prostym przykladem. "pytanie: ile kosztuje podloga?
                odpowiedz od 19,99- xxxx za metr
                ile kosztuja kafelki???
                od 10,99 do xxxx za metr
                tyle samo tez kosztuje wykonczenie mieszkania od..... do ......

A oszczednym powiem tylko tyle, ze oszczedni niemcy kupuja drogie rzeczy.
                dlatego, ze nie stac ich na to aby kupowac cos taniego razy bo sie popsuje.
              • Gość: Olivka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:01
                Oczywiście, że nie! kilkoro z moich znajomych już ma za sobą kawalerki i małe 1
                pokojowe mieszkanka; zakładając, że zarobki młodych raczej wzrosną - można
                wziąć już na siebie (nie na rodziców) kredyt - kupić większe a tamto wynająć!
                ten schemat się sprawdza...jak można w wieku 25 lat zakładać, że mieszkanie
                które kupuję będzie moim ostatecznym lokum... pozdrawiam
                • nanait Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 26.09.06, 10:23
                  a ja uważam, że można bo mam 30 lat i mieszkanie , które kupiliśmy będzie naszym
                  mam nadzieję pierwszym i ostatnim... trochę pomieszkałam na walizkach i marzę o
                  domu na ładny kawałek życia; a co do urządzania wnętrz to wszystko kwestia
                  gustu: widziałam już wiele wnętrz zrobionych za grube miliony i pomimo, ze
                  robią wrażenie bo materiały z najwyższej półki to wiele wygląda jak muzealne
                  sale a w innych ten przepych dąży w kierunku kiczu; mieszkanie ma służyć do
                  mieszkania i po to by dobrze się w nim czuć; oczywiście nie ma co kupować kafli
                  za 10 zł ale kafle za 40-50 zł/m2 z pewnością wystarczą na długie lata, tak ja
                  te za 300-400 zł /m2 bo czy te czy te szybciej mi się znudzią niż zniszczą
                  • Gość: Olivka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:42
                    No jasne że można jeśli jest to w miarę duże mieszkanie a nie klitka,
                    najważniejszą rzeczą jest w mieszkanku to, żeby je samemu urządzić według
                    własnego gustu i przytulnie mieszkać, a to można nawet z kafelkami za 39 zł :)
                    pozdrawiam ...
                    • Gość: XYZ Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.ccaeurope.pl 26.09.06, 15:09
                      Tak dokladnie ale jest jeszcze kwestja wytrzymalosci owych rzeczy po 10-20 pln.
                      Mozna kupic auto tanie i sredniej klasy ale to zawsze idzie w parze z jakoscia
                      wykonczenia i niema ze tanie zaraz jest takie same jak to drozsze. Jezeli ktos
                      sie godzi na to ze sprzet mu sie zepsuje albo popekaja mu kafelki jak cos na
                      nie upisci to jasne ze bedzie happy nawet jak sciany bialym wapnem opciagnie :)
                      Sorki za ironie ale jak to mowil moj dziadek: 'tanie mieso to psy jedza.'
                      • Gość: Olivka Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:34
                        Ja się zupełnie zgadzam ze stwierdzeniem i nie namawiam do skrajności i
                        kupowania najtańszych i słabych jakościowo rzeczy tylko raczej do pomyślenia i
                        kombinowania. Moze warto zaoszczędzić na robociznie i samemu pomalować, ułożyć
                        panele ale za to kupić kafle z promocji zamiast za 60 zł to np za 40... ale
                        trzeba się faktycznie wysilić, biegać po sklepach i pytać... warto też walczyć
                        o rabat -jak wyposażacie całe mieszkanie w 1 sklepie... ja za 5 miesiący
                        odbieram mieszkanko i podzielę się z Wami jak mi się to udaje he he :)
    • fezuj De gustibus no est disputandum 26.09.06, 16:31
      ..glosi stara maksyma. Jeden zadowoli sie panelami z marketu na podlodze, drugi
      za nic w swiecie nie bedzie chcial slyszec o czyms gorszym niz parkiet z debiny.
      Uwazam, ze oba stwierdzenia (20.000 PLN i 50% wartosci mieszkania sa mocno
      przesadzone). Samo wyposazenie kuchni kosztuje 12.000-20.000.
      Z rozmow z moimi znajomymi wyciagam wniosek, ze urzadzenie mieszkania (kuchnia,
      lazienka, pokoje - sciany i parkiety) to wydatek okolo 100.000 PLN.
      Istnieje jeszcze jedna zasada dotyczaca kupna mebli, ale odnoszaca sie rowniez
      do wyposazenia mieszkania: "Jesli zamierzasz uzywac go przez dluzej niz 5 lat,
      kup sobie najlepsze, na jakie mozesz sobie pozwolic".
      • gabi120 Re: De gustibus no est disputandum 29.09.06, 17:31
        Dokladnie: De gustibus non est disputandum
        • Gość: Kuba Re: De gustibus no est disputandum IP: *.telsat.wroc.pl 04.11.06, 16:37
          ręcę opadają jak Was czytam, wykańczajcie nawet za 150 tys. skoro ktoś ma tylko
          na to ochotę.Coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu że Polacy to po prostu
          głupi naród.Bez urazy dla tych ktorzy trzeźwo myślą:)tych pozdrawiam szczerze!
    • mynia_pynia Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? 05.11.06, 09:06
      Też zawsze mówiłam że koszt przejścia ze stanu deweloperskiego do zamieszkania
      (łącznie z meblami) to 50% kosztu deweloperskiego. I to jest prawda ale przy
      domu, i jest to bardzo dobre wykończenie.
      Z drugiej strony nie mąż ma kawalerkę (32m2) za którą zapłacił 90tyś - stan
      deweloperski (2000r), i koszt wykończenia w 2000r wyniósł go 35 tyś (nie mamy
      paneli, a kafle są tylko w łazience)
      • Gość: Ewa Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:17
        Za robociznę (łazienka-glazura, terakota, montaż armatury, chowanie rur/
        kuchnia-terakota + wszędzie gładzie)policzyli mi 8-9 tys. Mieszkanie ma 45 m.
        Duzo to czy może być? Muszę jeszcze zrobić podłogi w pokojach + malowanie ale
        to juz za osobną kasę. Doradźcie coś, proszę, nie mam żadnego doświadczenia
        • Gość: lolo Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 11:53
          U nas wykończenie mieszkania wyniosło ok 40 tys. na 45 m2.
          Z tym, ze nie wynajmowalismy nikogo do gładzi, kafelkow itp, na szczescie mamy w
          rodzinie troche budowlancow :)
          Kuchnia - 12 tys.
          Łazienka - 7 tys.
          Szafy rozsuwane (2) - 4.5 tys.
          podłogi - 5 tys.

Reszta to różne drobiazgi, mebli (poza tymi szafami i do kuchni) nie kupowaliśmy
          żadnych.
          • Gość: Mysh Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.sip.jax.bellsouth.net 19.12.06, 18:47
            A coz to za "drobiazgi" kupiliscie za 11.500 zl.
            Chyba troszke przesadzacie...
            • Gość: lolo Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 12:28
              Bo zapomniałam dopisać, że kupowaliśmy jeszcze drzwi rozsuwane montowane
              wewnątrz ściany. 2 pary wyniosły ok 4 tysięcy.
              Poza tym nie bede sie rozpisywac o kosztach klei, fug i innych potrzebnych do
              wykonczen akcesoriach. Wbrew pozorom jest tego baaardzo dużo i naprawdę
              pochłania to sporo kasy :|
        • Gość: Radek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 217.116.110.* 19.12.06, 20:44
          Dużo, ja prawie rok temu (grudzień/styczeń) za całe mieszkanie i roboty:
          kompletne malowanie, kładzenie paneli i kafli na podłogach, roboty elektryczne
          (przeniesienie kontaktów, zmiana przewodów), zrobienie łazienki i WC (kafle,
          rury, armatura) zapłaciłem 5 tys. Fachowcy uwinęli się w 14 dni roboczych.
        • Gość: Radek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 217.116.110.* 19.12.06, 20:45
          Mieszkanie 63 metry ze skosami
          • Gość: maniuta81 Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 80.48.149.* 29.12.06, 20:16
            no Radek, powiało optymizmem. Bardzo jest mi to potrzebne :)
            • Gość: smyk Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.06, 21:34
              taka cena ? 5 tys to łazienka + kafle w przedpokoju kuchni i jakies przeróbki
              moze rok temu ..... 20 koła bedzie mało
              • Gość: Domed Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.205.245.* 03.01.07, 08:38
                A jak wygląda u was sprawa z kuchnią? Wcześniej widziałem post że niby za małą
                kuchnię 15tys... Nie wiem czy mi się czasem nie przewidziało. Muszę przyznać że
                ostatnio oglądałem kuchnie na Bielanach i mogę powiedzieć jedno - katastrofa!
                Mebelki niby ładne, ale cena z kosmosu. Wystarczy się przejechać ze 100km za
                Wrocław i poszukać konkretnych stolarzy - mi udało się znaleźć kuchnię 2,5m x
                3m pod wymiar z dębowego drewna (fronty) za ok. siedem klocków, co wy na to?
                • Gość: Eliza Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 08:45
                  Gratuluję, super i proszę o namiary.
                  • Gość: Domed Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 195.205.245.* 03.01.07, 09:33
                    Namiary będę mógł podać jak odbiorę meble, w tej chwili czekamy na klucze,
                    myślę że montaż za miesiąc lub dwa. W tej chwili wszyscy producenci mebli mają
                    nawał roboty i każdy daje sobie dwumiesięczny zapas na wykonanie takich mebli.
                    Nie podam namiarów w tej chwili bo nie chcę zapeszać ;)
                    • Gość: Radek Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 217.116.110.* 03.01.07, 10:15
                      Co do kuchni - rok temu płaciłem za same meble z blatem i montażem ok. 6,5 tys.,
                      co wydawało mi się dość wygórowaną ceną. Do tego oczywiście jeszcze sprzęt,
                      który da się w miarę tanio kupić w internetowych sklepach. Czekaliśmy 6 tygodni
                      na wykonanie.
                • Gość: Piotr Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: 82.160.70.* 03.01.07, 10:18
                  Nie w materiale mebli kuchennych tkwi sekret wykonania (i cenie) co w jakości
                  zawiasów, elementów wykończeniowych, wkładów do szuflad itp. - czyli
                  najogólniej mówiąc tego, co niewidoczne. Bo to jest summa summarum najdroższe i
                  najważniejsze. A różnicy pomiędzy meblami z litego drewna (lub raczej frontów
                  mebli) a dobrym HDF nie będzie widać. Istotny jest również blat kuchenny.
                  • Gość: greg Re: Ile wyniosło was wykończenie mieszkania?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 17:39
                    Jeżeli chcecie zobaczyć cenę tych "jakościowych" elementów wykończeniowych , to zapraszam do hurtowni meblowej . U stolarza zapłacicie za to samo razy 5.
                    • alik8 Hmmm 23.02.07, 11:57
                      Popieram opinie tych, którzy piszą że koszt wykończenia mieszkania zależy od
                      danej osoby. Ja nie zamierzam wydać kilkudziesieciu tysiecy złotych, ale i nie
                      chce płytek za 10zł za m2. Sa granice - i w jedna i w druga stronę.
                      Najważniejsze jest aby TO co sie kupi czy zastosuje przyniosło efekt - nie tyle
                      wizualny co wpływający na nasze dobre samopoczucie w naszym wlasnym M. Dla mnie
                      i męza nie ważne jest jak użadzili sobie mieszkanie znajomi, za ile, ich opinie,
                      czy to co jest teraz modne a co nie. Juz i tak musimy pogodzić swoje gusta :)
                      I nie piszcie mi prosze ze urzadzenie mieszkania to wydatek 50% ceny mieszkania!
                      Dziekuję bardzo, ale przy obecych cenach rynkowych wyszłoby na to ze za
                      urzadzenie 68m2 miałabym zapłacic ponad 200 tys. zł!!!! Ja zamierzam wydać
                      stanowczo mniej.
                      A tak ogólnie to uważam że obliczając koszty urządzenia mieszkania to
                      najważniejsze są trzy rzeczy: łazienka, kuchnia i podłoga. Bez reszty da sie
                      życ. Ja odliczam dni do odbioru mieszkania, choc zostało ich jeszcze całe
                      mnóstwo, ale juz sie rozglądam za płytkami, meblami do kuchni - a właściwie za
                      różnymi pomysłami na wykończenie. I już wiem że na niektóre rzeczy wydamy dużo -
                      bo albo chcemy coś nietypowego, albo coś co jest po prostu drogie; a na niektóre
                      mało - bo podoba nam coś tańszego, albo po prostu umiemy zrobić coś sami :)
                      Naprawdę - tu wszystko zależy od gustów i guścików ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka