Dodaj do ulubionych

Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie

• Gość: Hania Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 22:12
      wiecie moze juz cos o podpisaniu tego aktu notarialnego - umowy
      przyrzeczonej nic sie nie zapowiada zeby cos sie przyspieszylo mieli
      to robic jak najpredzej, ale widze ze im sie w ogole z tym nie
      spieszy, a ubezpieczenie do kredytu trzeba placic, ciekawa tylko
      jestem czy sie wyrobia do konca marca z tymi wszystkimi papierami,
      skandal.
      • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 18:25
        Zapewniaja ze zdaza.
      • frog79 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 15.02.08, 07:53
        moze trzeba ich zmotywowac i upomniec sie o odsetki karne?

• wierzbi1978 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 21.02.08, 19:26
          Witam serdecznie
          Widze ze nie tylko sami borykamy sie z peknietymi scianami.U nas w
          K1 na scianach jest pajeczyna a deweloper stwierdził ze dopoki
          budynek pracuje taka sytuacja bedzie norma.Moze jest jakis na to
          sposób póki jestesmy na etapie wykanczania.Prosze o opinie.
          Jesli chodzi o towarzystwo w Katach my jestesmy pierwsi o
          negatywnych doswiadczeniach.Wczoraj w biały dzien pod oknami w ciagu
          20 minut pozbyłem sie szyby i radia w samochodzie.Wiec warto uwazac.
          Prosze jesli ktos zakładał lub zna o polecenie firmy montujacej w
          miare tanio i solidnie rolet zewnetrznych.
          Pozdrawiam goraco
          K1
          • Gość: am Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 86.154.179.* 21.02.08, 19:40
            witam.a oprócz tego zdarzenia z szybą byly jakieś inne incydenty na
            osiedlu.pozdrawiam
            • Gość: a Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 86.154.179.* 21.02.08, 20:48
              witam a ogólnie jak sie mieszka na Osiedlu Wiedeńskim proszę o
              opinię.dzieki pozdrawiam.
          • Gość: pplar Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.nsn.uu3.net 22.02.08, 15:27
            czy Ty jestes wlascicielem tej czerwonej mazdy 323F ktora stala 3 dni pod K1?
            jednego dnia w tym samochodzie byla stluczona jedna szyba a nastepnego - jesli
            sie dobrze przyjrzalem juz trzy.

Wczoraj jak przechodzilem przejsciem pod K1 staly w nim jakies gnojki w
            kapturach popijajac piwo....coraz mniej mi sie chyba zacznie podobac mieszkanie
            na osiedlu wiedenskim...niestety sasiedztwo z tymi starymi punktowcami tak
            wlasnie bedzie wygladac
            • wierzbi1978 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 22.02.08, 20:04
              Nie kolego jesli chodzi o włamanie to okradli mi słuzbowy samochód
              który zostawiłem na 20 min tyle co zdązyłem wymierzyc
              łazienke.Faktycznie towarzystwo jest nie ciekawe ale czy mamy na to
              wiekszy wpływ.Kopniesz w dupe jednego to przyjdzie dziesieciu a tu
              sa małe dzieci.Przynajmniej mam nadzieje ze jak wszyscy beda
              mieszkac jakos damy rady chociaz widok na złomowisko i nieczynne
              kible na wysokosci sypialni juz teraz mnie przeraza.A miało to
              zniknąć...
            • Gość: Grześ i Monika Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dream.net.pl 24.02.08, 00:02
              Witamy Sąsiadów!
              Kwestia bezpieczeństwa i "młodocianego towarzystwa" była u nas w domu tematem
              numero uno w przeciągu kliku ostatnich dni. Widzimy nagminnie jak gó..arzeria
              schodzi się wieczorami chlejąc piwsko i "lepsze winka" tuż pod K1 vis a via
              Żabki. Młodzi panowie i panie uznali chyba że "Wiedeńskie" jako nowiutkie i
              świeże jest dobrym punktem spotkań do popijania i rzucania kurw...mi na lewo i
              prawo. Zaczyna nas to niepokoić, wychodzimy z założenia że w grupie mieszkańców
              Wiedeńskiego siła, poza tym zostawiamy w Gminie Kąty coraz większe pieniądze
              (jako osiedle) i chcemy czuć się bezpiecznie. Pomijam już stare menelstwo
              widoczne w okolicy tzw. "rynku". Jak tu wychowywać dzieciaki...
    • otu85 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 23.02.08, 15:33
      ...trochę zamieszam w rozwijającym sie temacie. W styczniu odbierałam
      mieszkanie. Już wiem, że bez pomocy fachowca z wiedzą o zasadach sztuki
      budowlanej nie powinno się tego robić. Polecam inżyniera Pana Sławka 601641550.
      Zapłaciłam 250zł za pomoc w protokolarnym odbiorze mieszkania. A zaoszczędziłam
      parę tysięcy złotych. Nie była bym w stanie wraz z mężem wyłapać wszystkich
      istotnych usterek. Pozdrawiam miłośników własnych m2.
      • Gość: c Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range86-147.btcentralplus.com 23.02.08, 19:28
        witam czy ma ktoś namiary na dobrego i zaufanego kafelkarza
        pozdrawiam.
        • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.02.08, 11:53
          Slyszalam ze sa juz terminy na podpisanie umowy? Dostal juz ktos oficjalne
          zawiadomienie?
          • Gość: kwro Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dream.net.pl 03.03.08, 18:35
            Jest oficjalne pismo zapraszające na podpisywanie umów od 11.03. W
            celu ustalenia konkretnej daty nalezy kontaktowac sie z Krukiem.
            Zeby bylo "ale" to bank kredytujący developera musi zrzec sie
            swojego roszczenia(jakby ktos nie wiedzial to wzieli pozyczke na
            kolejny etap zabezpieczony naszymi mieszkaniami...) w stosunku do
            kazdego sprzedawanego lokalu.Ponoc nie bedzie z tym problemu.
            Zobaczymy wkrótce.
            • Gość: ja 2 pytanka? IP: *.centertel.pl 03.03.08, 20:09
              Jak długo nie bedzie jeszcze ogrzewania? i Czy te gniazdka
              antenowe,które mamy w mieszkaniach działają? K6.
              • Gość: kwro Re: 2 pytanka? IP: *.dream.net.pl 03.03.08, 21:44
                obawiam sie ze nie bedzie ogrzewania i w ogole normalnosci dopoki
                wspolnota mieszkaniowa nie wezmie sprawy w swoje rece. Gniazdka
                antenowe? A czy w umowach mielismy instalacje anteny zbiorczej? -
                nie. Wiec czekajmy na wspolnote i zarzadce nier jak na zlitowanie...
                A w ogole chyba wszyscy zapomnielismy ze sprawa pradu tez nie jest
                nadal zalatwiona. Pol roku minelo a dalej mamy prowizorke
              • Gość: m Re: 2 pytanka? IP: 62.233.249.* 07.03.08, 13:13
                u mnie (k6) ogrzewanie działa ok, czasem są jakieś zastoje - ale może dwa dni -
                kiedy grzało słabiej ale grzało...
                w budynki nie ma instalacji TV, to co mamy to luźne kable które się kończą w
                pionie na klatce, i pewnie tam je ktoś komu zapłacimy ładnie połączy :), co
                ciekawe przygotowana jest również sieć komputerowa, ale kable nie są wprowadzone
                do mieszkań, a dyndają w pionie na klatce, z drugiej strony kończą się w
                pomieszczeniu rozdzielni głównej w małej szafce krosowej.
            • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.08, 19:23
              z wyjaśnień pani z Kruka wynika że: trzeba zapłacić, pokazać papier że się
              zapłaciło, pieniądze RQ musi zobaczyć na koncie, wtedy wysyła wniosek do banku o
              zwolnienie hipoteki, bank tę hipotekę zwalnia, RQ dostaje papiery że hipoteka
              jest wolna, po drodze są jeszcze 2 kancelarie które te dokumenty obrabiają,
              potem to wszystko leci do Wiednia, tam ktoś daje swój podpis, papiery wracają do
              Polski i możemy podpisać... Całość kołomyi to pewno jakieś cztery tygodnie.
              Podobno ci którzy już zapłacili (szczególnie przed końcem ubiegłego roku) są już
              na tej drodze - pochwalcie się jeżeli tak, i jak idzie...
              • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 14:33
                Witam,
                od dzis ponoc jest podpisywanie umow przyrzeczonych.
                Czy ktos juz podpisal?
                • Gość: Ania Taksy notarialne IP: *.europe.hp.net 18.03.08, 09:23
                  Witam,
                  wysłałam prośbę do Kruka o szczegółowe zestawienie opłat
                  notarialnych. Następnie zamierzam sprawdzic wraz ze znajmomym
                  prawnikiem, czy to są stawki maksymalne, jeśli tak, to lepiej
                  poszukać innego notariusza - mamy prawo wyboru. Im więcej nas się
                  nie zgodzi na takie stawki, tym większe szanse na wynegocjowanie
                  lepszych. Dam znać, jak dostanę odpowiedź od Kruka w sprawie taks
                  notarialnych.
                  Pozdrawiam,
                  Ania Orzechowska
                  • Gość: Iwona budynke K6 IP: *.devs.futuro.pl 19.03.08, 09:48
                    witam, czy ktoś sie orientuje co z pradem na budynku K6 i kiedy
                    bedzie w koncu ciepla woda zaraz po odkreceniu a nie po 15
                    minutach , pozdrawiam
                    • Gość: a Re: budynke K6 IP: *.range81-158.btcentralplus.com 19.03.08, 21:06
                      witam czy ustalony jest już czynsz w k6 pozdrawiam
                      • Gość: kwro Re: budynek K6 - prąd IP: *.dream.net.pl 19.03.08, 21:34
                        odnosnie prądu w K6 zasięgnąłem informacji poprzez znajomego z
                        Energiipro. Sprawa wygląda tak, że deweloper zobowiązał się sam
                        sporządzić dokumentację projektową dla instalacji. Samo przyłącze de
                        facto jest doprowadzone do budynku. Pozostanie więc przedstawienie
                        projektu przyłącza energetyce i przyklepanie go przez tychże. Wg
                        opinii inspektora ze Środy Śl. wszystko powinno potrwać jeszcze ok
                        miesiąca czasu. Tyle się dowiedziałem i opisuję z najszczerszymi
                        intencjami.

Wyczekujący z utęsknieniem zawiązania wspólnoty mieszkaniowej
                        sąsiad z K6
                  • Gość: Ania Re: Taksy notarialne IP: *.europe.hp.net 20.03.08, 17:48
                    Witam,
                    Dowiedziałam się już coś więcej w sprawie tych taks notarialnych.
                    Okazuje się, że do połowy stawki maksymalnej notariusze jeszcze
                    sobie doliczają 200 zł jako opłatę za wniosek wieczystoksięgowy.
                    Poniżej wzór na maksymalną opłatę, którą może w naszym przypadku
                    pobrać notariusz:
                    taksa notarialna netto = 200+50%*(1010 + (0.4%*(cena mieszkania -
                    60000)))
                    W moim przypadku notariusz obniżył maksymalną stawkę o 8%, podczas
                    gdy wielu notariuszy obniża o 30%, jeśli ma zbiorowe umowy od
                    deweloperów, z którymi stale współpracują. Dostałam namiary do pani
                    notariusz, która powiedziała, że wystarczy, że 10 osób by się do
                    niej zgłosiło, obniżyłaby maksymalną taksę o 20%. W dodatku ta pani
                    złożyłaby za darmo wnioski o wpis do hipoteki, podczas gdy nasza
                    kancelaria każe sobie za to płacić dodatkowe 200 zł (ale nie jest to
                    obowiązkowe - mozna to samemu zrobić). To już jest jakiś argument do
                    negocjacji cenowych z kancelarią notarialną. W przypadku 20% ja
                    zaoszczędziłabym ok. 120 zł (właściciele większych mieszkań zapewne
                    trochę więcej) + czas potrzebny na wyjazd do Środy Ślaskiej aby
                    złożyć wniosek. Nie są to duże kwoty dla jednej osoby, ale
                    zrobiłabym to choćby po to, żeby się choć trochę odegrać na
                    pazernych notariuszach, którzy za niewielki wkład pracy
                    (kilkadziesiąt identycznych umów) zgarniają kilkadziesiąt tysięcy
                    złotych.
                    Jeśli ktoś, kto jeszcze nie podpisał umowy, chciałby wraz ze mną
                    negocjować ceny, proszę o kontakt. W pierwszej kolejności należy
                    wysłać pytanie do Kruka jaka jest taksa notarialna w przypadku ich
                    mieszkania (adresy mailowe na ich stronie). Kontakt do mnie: 500 572
                    420.

Pozdrawiam,
                    Ania
                    • Gość: mtg Fakty TVP Wrocław IP: *.centertel.pl 25.03.08, 18:20
                      Oglądajcie dzisiaj wieczorne FAKTY na tvp Wrocław. Przed chwilą był
                      reportaż z Osiedla Wiedenskiego w Kątach Wr. - oczywiście
                      negatywny!!! - może będą powtarzać wieczorem.
                      • Gość: am Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.03.08, 19:35
                        witam mam pytanko na jaki temat był ten reportarz możesz w skrócie
                        go opisać dzieki pozdrawiam
                        • Gość: kkk Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.dialog.net.pl 25.03.08, 20:29
                          dotyczy niezapłaconych faktur...najniżej położeni wykonawcy nie są
                          opłaceni najwyżsi wzieli kasę i znikło,ktoś kłamie a kasy nie ma
                          prace przerwane a każdy dzień to strata, pensje niewypłacone odsetki
                          lecą....robi się nieciekawie....będzie źle...
                          • Gość: am Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.03.08, 20:57
                            czyli chodzi o te mieszkania które teraz w trakcie budowy?
                          • Gość: ARTUR Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.gprs.plus.pl 25.03.08, 21:33
                            WITAM.
                            ODNOŚNIE TEGO REPORTAŻU TO FAKTYCZNIE DOTYCZYŁ MACHLOJEK Z KASĄ
                            POMIEDZY DEVELOPEREM A WYKONAWCAMI. PROBLEM W TYM ŻE TUTAJ JEST
                            WIELU WYKONAWCÓW I POD WYKONAWCÓW, W WYNIKU CZEGO SPRAWA BĘDZIE
                            TRUDNIEJSZA W ROZTRZYGNIĘCIU. Z DOŚWADCZENIA WIEM, ŻE TAKIE SYTUACJE
                            DOPROWADZAJĄ FIRMY DO KŁOPOTÓW FINANSOWYCH CO Z KOLEJI MOŻE
                            PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZASTOSOWANIA TAŃSZYCH MATERIAŁÓW, PONIEWAŻ TRZEBA
                            Z CZEGOŚ ZAPŁACIĆ ODSETKI I PŁACE ROBOTNIKÓW. TAK CZY OWAK MOŻE SIĘ
                            OKAZAĆ ŻE DRZWI DO WASZYCH MIESZKAŃ BĘDĄ Z PAPIERU, OKNA ORAZ
                            GRZEJNIKI Z NAJGORSZYCH MATERIAŁÓW. SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NALEŻY ZWRÓCIĆ
                            NA INSTALACJE WODNĄ W PODŁODZE BO LUBI CIEKNĄĆ. TAKI UROK
                            BEZNADZIEJNYCH MATERIAŁÓW. ZOBACZCIE TYLKO CZY W WASZYCH UMOWACH
                            JEST ZAPIS ŻE CENA POZOSTANIE NA NIEZMIENIONYM POZIOMIE, Z
                            ZASTRZEŻENIEM ZAPISU O ZMIANIE STOPY PODATKOWEJ. REASUMUJAC TO
                            UWAŻAM ŻE DEWVELOPER WCHODZĄC NA POLSKI RYNEK CHCIAŁ SIĘ POKAZAĆ Z
                            JAK NAJLEPSZEJ STRONY JEDNAKŻE Z UWAGI NA CZYNNIKI TAKIE JAK BRAK
                            KOORDYNACJI, KONTROLI FINANSOWEJ, ZBYT DUŻĄ ILOŚCIĄ WYKONAWCÓW I
                            PODWYKONAWCÓW ORAZ ŹLE PRZEPROWADZANYMI KALKULACJAMI STAWEK ZA m2
                            POWIERZCHNI MIESZKANIA DEVELOPER ZACZYNA POGRĄŻAĆ SIĘ W KŁOPOTACH.
                            BUDYNEK K6 MIAŁ BYĆ FLAGOWYM BUDYNKIEM DEVELOPERA, A TAK NAPRAWDĘ TO
                            MAŁA RUINA ALE NIE TAK Z PUNKTU TECHNICZNEGO JAK WYKOŃCZENIOWEGO.
                            CENA 1m2 MIESZKANIA ZOSTAŁA PRZEZ R2 USTALONA ZA NISKO O PRAWIE 700
                            ZŁ W STOSUNKU DO RZECZYWISTYCH KOSZTÓW PONIESIONYCH PRZEZ SPÓŁKE W
                            WYNIKU CZEGO, STANDARD WYKOŃCZENIA POZOSTAWIA DUŻO DO ŻYCZENIA.
                            NALEŻY POCIESZYĆ SIĘ TYM, ŻE I TAK NIE JEST ŹLE. NIEKTÓRZY SĄ W
                            GORSZYCH SYTACJACH MIESZKANIOWYCH BO UMOWY Z DEVELOPERAMI ZAWIERAJĄ
                            NA PODSTAWIE UMOWY CYWILNOPRAWNEJ, KTÓRA NOTABENE POZWALA
                            DEVELOPEROWI ROBIĆ CO MU SIĘ PODOBA. POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY
                            KUPILI LUB MAJĄ ZAMIAR KUPIĆ MIESZKANIA NA OSIEDLU WIEDEŃSKIM. P.S.
                            GORZEJ JUŻ NIE BĘDZIE MOŻE TYLKO BYĆ LEPIEJ.
                            • Gość: Anka Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.03.08, 10:40
                              Kolego!

Trzeba było nie kupować mieszkania na tym osiedlu. Informacje twoje
                              są bardzo wyolbrzymione - rozumiem że kupujesz mieszkanie pierwszy
                              raz w życiu...
                              Wszystko jest OK z tymi mieszkaniami i umowami. Takie same jak
                              wszędzie indziej. NIE PANIKUJCIE!!!
                              • Gość: i Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.range86-147.btcentralplus.com 26.03.08, 18:27
                                troche mnie uspokojiłaś,a tak po za tym ma ktoś już podpisane ksiegi
                                pozdrawiam
                            • Gość: Dociekliwy Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 10:44
                              Pan Artur z Kruka???? dziwnie pozytywny komentarz jak na sytuacje
                              która ma miejsce. Na kilkanście inwestycji mieszkaniowych tróe są
                              realizowane we Wrocławiu i jego obrzeżach akurat tą właśnie
                              zainteresowała się telewizj... daje do myślenia
                              • szwet Re: Fakty TVP Wrocław 26.03.08, 11:54
                                to pewnie moc sprawcza włascicieli firmy sanbet pozdrawiam
                                • Gość: nie kupiłem Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.greenlan.pl 26.03.08, 14:11
                                  Witam,

Nie wiem, czy nabywcy mieszkań w budynku K6 mają podpisane akty
                                  notarialne na zakupione mieszkania.
                                  W projekcie umowy, który mi przedstawiono jakiś rok temu był
                                  następujący zapis: "10. Zamawiający potwierdza niniejszym, że
                                  przyjął do wiadomości, iż Inwestor dokona na rzecz
                                  banku_________________ warunkowego przelewu wierzytelności z
                                  niniejszej Umowy i że nie wnosi do tej czynności żadnych zastrzeżeń."
                                  Budził on mój bardzo duży niepokój i być może został wykorzystany
                                  przez Inwestora w celu uzyskania kredytu na przerwaną właśnie część
                                  inwestycji na Osiedlu Wiedeńskim. Może więc być tak, że nowe
                                  mieszkania w K6 nie są wolne od obciążeń ...
                                  Nie życzę Państwu tego, by tak właśnie było.
                                  • Gość: kwro Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.dream.net.pl 26.03.08, 21:54
                                    Odnosnie wypowiedzi pana "nie kupiłem":
                                    Myli sie on nie tylko co do info na stronie internetowej r-quadrat.
                                    Nie wiem co za projekt pan "nie kupilem" mial w ręku ale
                                    przywolywanego zapisu pkt 10. dot. warunkowego przelewu
                                    wierzytelności nie bylo w naszej umowie przedwstepnej. Owszem
                                    developer zaciągnął kredyt ok 78mln zl pod hipoteke m.in. budynku
                                    K6. Mieszkania jednak są sprzedawane bez obciążęnia. Nie wierzy to
                                    pokażę.

Chyba pan "nie kupiłem" sfrustrowany tym że się nie załapał jak
                                    wszystkie mieszkania poszły w 3 dni....

Inna sprawa - z tego co wiem to obecna inwestycja jest podzielona na
                                    2 generalnych wykonawcow. Jeden z nich buduje w ciągu K1 i to o nim
                                    wspomina sie w kontekscie przewałki na podwykonawcach. Czy problem
                                    dotyczy tez podwykonawcy na 3 budynkach K6 ? Co ciekawe jeden z tych
                                    3 budynków kupila gmina KWro z przeznaczeniem na mieszkania
                                    socjalne. Czyzby gmina tez miała sie przejechac na developerze z
                                    którym wbijała łopate pod budowę 2go etapu ???
                                    • Gość: Marcin Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.wroclaw.mm.pl 01.04.08, 23:06
                                      Witam!
                                      Mam zamiar w nastepnym tygodniu podpisać umowe przedwstępną czy może
                                      już ktoś jest po podpisanu takowej umowy na mieszkania w K6?????
                            • Gość: m Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 18:19
                              dobrze że tylko małą ruiną, a nie wielką, bo by się mieszkać nie dało :)
                              woda cieknie z kranów a nie z podłogi, drzwi mamy w ścianach a nie w suficie,
                              okna są w ścianach zewnętrznych a nie w działowych, czyli mniej - więcej jest
                              ok. Wiadomo że żyjemy w Polsce a większość w miarę uczciwych budowlańców na
                              zachodzie, a ci co zostali - to w większości lenie i partacze, więc nie jest
                              idealnie prosto, ale łóżko się samo pod ścianę nie przesuwa...
                              dobrze że będzie tylko lepiej a nie gorzej...

ps. jest w K6 ciepła woda - nie trzeba lać 15 minut :)
                        • Gość: Ania Re: Fakty TVP Wrocław IP: *.dream.net.pl 25.03.08, 22:14
                          Witam,
                          link do wiadomosci TVP Wrocław w internecie, jest tam też ten
                          reportaż:
                          ww6.tvp.pl/6239,20080325683535.strona
                          Pozdrawiam,
                          Ania
    • Gość: nie kupiłem Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.greenlan.pl 26.03.08, 15:30
      I jeszcze jedno - sprawdźcie stronę internetową firmy: www.r-
      quadrat.com/.
      Jeszcze niedawno coś tam się jeszcze otwierało i coś można było
      poczytać (m.in. o inwestycji w Kątach Wrocławskich) - teraz już ta
      strona jest pusta ...

• Gość: goju Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.08, 15:45
        Właśnie przed chwilą sprawdzałem.
        Informacja na stronie developera jest taka sama jak kilka miesięcy temu.

Nie siejcie niepotrzebnej paniki.

PZD.
        • Gość: i Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range81-158.btcentralplus.com 26.03.08, 19:12
          witam jak ogólnie sie mieszka na Osiedlu Wiedeńskim niewspominając o
          panice z tymi papierami.pozdrawiam
          • iwonak6 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 27.03.08, 08:14
            Witam,
            mieszka sie calkiem fajnie, i mam nadzieje ze juz teraz z ciepla
            woda bedzie tylko lepiej :))
            Czy ktos juz podpisal ostateczna umowe? Prosze o informacje jaki byl
            koszt u notariuszu, przy wpisie z hipoteka kaucyjna, staram sie
            uzyskac ta informafcje od kilku dni u kruka ale cos nie sa sklonni
            do udzielania takich informacji, pozdrawiam w
            • Gość: I. Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 11:06
              koszty u notariusza ok 1700 zł. koszty związane z hipoteką i
              oplatami skarbowymi - ok.750 zł.
              • Gość: iwonak6 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.devs.futuro.pl 27.03.08, 12:20
                Dziękuję za informację
            • Gość: Ania Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dream.net.pl 27.03.08, 17:05
              Z tego co ja się dowiedziałam:
              260 zł- opłata sądowa od założenia księgi wieczystej i wpisu
              własności
              75 zł -opłata sądowa od wykreślenia roszczenia 
              ok. 350 zł - wypisy aktu
              200 zł za każdą hipotekę (czyli jak 2 osoby, to 400 zł)
              Taksa notarialna - w przypadku malych mieszkan 800 zł, w przypadku
              wiekszych - 1000 zł, do tego vat.
              Podatek - w przypadku hipoteki kaucyjnej - 19 zł, w przypadku
              zwyklej - 0.1% od kwoty hipoteki.
              Pozdrawiam,
              Ania
            • Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range81-158.btcentralplus.com 27.03.08, 22:16
              witam fajnie słyszeć jakąś pozytywną wypowiedz,ksiega wieczysta 1700
              całość a jak z czynszem w k6 jest juz ustalony pozdrawiam
              • Gość: mtg Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.centertel.pl 28.03.08, 18:54
                Wode naprawili,bo pewnie przeliczyli sobie ile ich kosztuje to
                codzienne upuszczanie we wszystkich mieszkaniach po kilkanaście
                minut:)A dobrze wiemy,że nas nie mogą obarczyć kosztami!!!!
                Jeśli chodzi o czynsz to kiedyś jeszcze rozmawiałem z wykonawcami
                (oni też zarządzają osiedlami) i mówili,że nasz "czynsz" bedzie od
                ok.60zł za kawalerki do 150zł za wieksze mieszkania??? - mieszkania
                są bezczynszowe.Musimy płacić na fundusz remontowy (a,że budynek
                jest "nowy" to są to niewielkie koszty) + media + zarząd. Też czekam
                z niecierpliwością.
                • Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range81-158.btcentralplus.com 28.03.08, 20:26
                  Super by było jeśli okazało by sie to prawdą(bezczynszowe)pozdrawiam
                  a jak domofony w k6
                  • Gość: mtg Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.centertel.pl 28.03.08, 22:03
                    Mieszkania są własnościowe!!TO NIE SPÓŁDZIELNIA!! Dlatego nie
                    bedziemy płacić czynszu tylko opłaty za zarządzanie,media i remonty!!

Domofony mamy wypasione (że tak powiem:) bardzo dekoracyjnie się
                    prezentują na ścianie (pomimo,że model tańszy niż na bazarku) - na
                    moim mieszka wiele roztoczy - mają tam cieplarniane warunki,gdyż
                    jeszcze nie użyłem tego sprzętu:)
                    Przy wejściu na klatke wisi sobie kawał blachy z flakami
                    (tzn.kablami) wyłupany ze ściany!!!Wygląda na bardzo intensywnie
                    użytkowany,lecz pozory mylą...!

P.S
                    Pani listonosz zakomunikowała mi ostatnio,że naczelnik poczty w
                    Kątach zabronił/a pozostawiania listów,avizo itp.na Wiedeńskim do
                    czasu zamontowania skrzynek!!!- mamy jednak bardzo poczciwą Panią
                    listonosz,bo łamie ten zakaz!!

pozdrawiam sąsiadów
                • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 21:39
                  bezczynszowe, ale niestety płacić trzeba, i zapewne niemało - największym
                  kosztem będzie dla nas zarządca który łupi od metra mieszkania ok. 40 gr/ (48
                  płaciłem ostatnio) do tego sprzątanie, wywóz śmieci, ubezpieczenie nieruchomości
                  (może nie trzeba będzie od upadku statku powietrznego - bezpośrednio nad nami
                  samoloty nie latają), ogrzewanie części wspólnych, światło na klatkach itp...
                  Budynek jest na gwarancji więc fundusz remontowy sobie możemy przez dwa lata
                  odpuścić, ale potem trzeba będzie zbierać - jak nam wichura dach urwie - to sami
                  będziemy za to płacić (bo zanim się ubezpieczalnia zbierze to czasem miesiąc mija)
                  • Gość: mtg Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.centertel.pl 28.03.08, 21:52
                    hehe - co do samolotów to sie nie zgodze - latją! a czasami nawet
                    jakaś satelita sie znajdzie:)

Dachy i inne juz odlatują,więc trzeba pomysleć o remoncie - piwnice
                    musimy zrobić na dniach,bo sie sypie...:))))

super jest:)
                    • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.08, 15:34
                      nie latają na tyle nisko żeby się ubezpieczać :):):)
                      A satelity na tyle wysoko że nawet jakby chciał w nas trafić to nie traci i
                      poleci w rzepak :):)
        • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 22:35
          dziś na obu budowach pracowano, z w miarę pewnych źródeł :) wiem że problem z
          płatnościami już został rozwiązany, czyli ci co kupują mieszkania w budynkach
          jeszcze w budowie mogą spać w miarę spokojnie :)
          • Gość: i Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range81-158.btcentralplus.com 28.03.08, 20:33
            witam potrzebuje numer tel(najlepiej domowy)do fachowca budowlanego
            który niedawno remontował kawalerke w k6 pozdrawiam może macie
            jakiegoś innego,zaufanego.pozdrawiam sąsiadów.
            • Gość: p Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range81-158.btcentralplus.com 29.03.08, 07:33
              Mam pytanie orientuje sie ktoś ile kosztuje metr2 mieszkania w tych
              nowych blokach co są teraz w trakcie budowy na Osiedlu Wiedeńskim.
              • Gość: mtg Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.centertel.pl 29.03.08, 09:08
                Z tego co słyszałem to 4500zł/m2
                • Gość: mtg TV IP: *.centertel.pl 29.03.08, 15:26
                  Może ktoś z sąsiadów orientuje się kto w Kątach sprzedaje i zakłada
                  np. cyfrowy polsat???

Jesli wiecie to dajcie prosze namiary.
                  • Gość: j Re: TV IP: *.range86-158.btcentralplus.com 07.04.08, 22:24
                    witam co tam na Osiedlu Wiedeńskim jakieś nowości.pozdrawiam
                    • Gość: iwonak6 internet IP: *.devs.futuro.pl 09.04.08, 08:37
                      Witam, czy ktoś ma założony internet inny niż dreamnet? coś bardziej
                      konkurencyjnego?
                      Czy ktoś z bloku K6, myślał o założeniu rolet antywłamaniowych i
                      markiz na taras?
                      • Gość: i namiary IP: *.range86-158.btcentralplus.com 09.04.08, 18:39
                        witam ma ktoś może namiary na dobrego i sprawdzonego fachowca
                        budowlanego chodzi o remont łazienki prosze o kontakt pozdrawiam
                      • Gość: gość Re: internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 08:26
                        Nie słyszałem o konkurencji Dreamnetu. Chyba wykluczyli wszystkich innych.
                        Rolety na taras - nie
                        Markiza - owszem, bo słońce inaczej wysuszy nas na wióry.
                      • Gość: goju Re: internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.08, 11:59
                        Witam.
                        Jest jeszcze Bitworld. Na 1 Maja mają swoją siedzibę. Z dreamnetem mam przykre
                        doswiadczenia, a z bitwordem jak na razie większych problemów nie było.
                        PZD.
                        • Gość: Iwonak6 spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: *.devs.futuro.pl 15.04.08, 11:22
                          Witam Wszystkich sąsiadów bloku K6, w związku z ostatnimi
                          wydarzeniami na budynku, brak prądu, ogrzewania i ciepłej wody, może
                          zadziałamy coś większą siłą i spotkamy się Wszyscy?
                          Co Państwo myślicie w tym temacie. W razie pytań do dewelopera
                          należy kontaktować się z biurem przy ul. 1 Maja z Panem Zaleśnym
                          tel. 0717337211 Pozdrawiam
                          • Gość: gość Re: spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:54
                            Jestem za - najlepiej z kier budowy lub z kimś kto będzie miał jakieś pojęcie o
                            tym na czym nasz budynek stoi. Był prąd i ciepła woda, nie było prądu była
                            ciepła woda, jest prąd nie ma wody. Miało być spotkanie wspólnoty ale chyba
                            jeszcze nie wiele osób podpisało akty a szkoda bo skrzynki długo nie będzie,
                            opłat nie znamy itp..
                          • Gość: kwro Re: spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: *.net.external.hp.com 15.04.08, 16:56
                            Jestem jak najbardziej za. Iwono, proszę zaproponuj datę i godzinę
                          • Gość: m Re: spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: 62.233.179.* 16.04.08, 15:25
                            Z relacji p. Drewniaka wynika że ostatni problem z ogrzewaniem był wynikiem
                            awarii sterownika pieca. Wezwano serwis i sterownik został naprawiony. Zebranie
                            możemy zrobić w garażu i ustalić "front robót" i plan działania w sprawie prądu.
                            Piątek, ok. 20?
                            • Gość: gość Re: spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 09:15
                              No tylko nie piątek - chodzi o to aby termin był jak najbardziej optymalny dla
                              wszystkich. Proponuję niedziela 19.00
                              Może ktoś zechce udostępnić swoje mieszkanie bo garaż trąci "Alternatywami 4"
                              ale jak się nie da to w sumie też dobre miejsce.
                              • Gość: m Re: spotaknie mieszkańców bubynku K6 IP: 62.233.179.* 18.04.08, 07:56
                                pojawiły się (papierowe) ogłoszenia o zebraniu we wtorek o 20. Internautom pasuje?
    • Gość: iwonak6 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.devs.futuro.pl 16.04.08, 09:32
      uważam, że na sam początek powinni spotkać sie tylko mieszkańcy i
      porozmawiać co dalej robimy.
      Chyba ostatnie akty są podpisywane w tym tygodniu, to wszystko sie
      przeciaga bo KW z miejsc postojowych czekala na uprawomocnienie.
      Ja cały czas dzwonię do dewelopera co ze "stałym" prądem, może
      wszyscy powinni dzwonić tak aby w końcu ich przymusić do zrobienia
      czegoś, lub wystosować pismo do nich a najlepiej do Austrii. Wydaje
      mi sie ze w wiekszej grupie mozemy zrobic wiecej.
      • Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range86-149.btcentralplus.com 16.04.08, 20:29
        witam a czy ktoś już odebrał ksiegę wieczystą a jak nie to mam
        pytanie ile się czeka na odbiór,pozdrawiam
        • Gość: goju Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 08:33
          Ja złożyłem w poniedziałek wniosek o wpis hipoteki i owiedziano mi że trwa to
          ok 3 miesiące.
      • Gość: k6 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.centertel.pl 16.04.08, 23:52
        Niestety, wiele osób jeszcze nie podpisało ostatecznej umowy.Ja
        staram sie o to juz od 3 tygodni i tylko jestem zbywany,bo podobno
        nie mają gotowych "moich dokumentów" czyli bank nie zwolnił mojego
        mieszkania od kredytu który zaciągnał deweloper!! z tego co wiem
        jeszcze wielu sąsiadów z k6 nie podpisało tej umowy.
        Rozmawialem tez ze znajomym prawnikiem o naszych "kłopotach" i
        stwierdzil,że wiele nie zdziałamy...możliwe jest wspólne wynajecie
        prawnika i podanie dewelopera do sądu.Niedogodności i wady są tak
        duże ,że mamy prawo do tegi i wielkie szanse na wygranie takiej
        sprawy i odszkodowań.

pzdr
    • Gość: pplar odliczenie zakupu mieszkania od podatku IP: *.gprs.plus.pl 17.04.08, 18:58
      Witam

Pytanie z nieco innej beczki - czy mozna w tym roku odliczac zakup mieszkania od podatku (bo roznice w VAT na niektore materiały wykonceniowe z całą pewnością). Jesli tak to prosze o szczegoły.
      • Gość: iwonak6 Re: odliczenie zakupu mieszkania od podatku IP: *.devs.futuro.pl 18.04.08, 07:38
        Witam, z tego co ja się orjentuje to do konca 2006r. mozna bylo
        odliczac odsetki od kredytu na nowe mieszkanie. O innym odliczeniu
        nie wiem. Pozdrawiam.
    • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 62.233.179.* 18.04.08, 07:52
      Hurra!!!!
      Mamy skrzynki pocztowe!!!!
      W tym tempie jest pewne że w tym stuleciu naprawią mam domofon :):):)
      • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 07:18
        Witajcie,
        wiem ze w piatek 25.04.08 jest pierwsze spotkanie wspolnoty o godz 17.00.
        Gdzie to ma byc konktetnie?
        • Gość: jam Re: K6- mieszkania szczytowe IP: 195.160.253.* 23.04.08, 09:55
          Witam proszę o odpowiedź- mieszkania szcytowe na drugim pietrze są
          ze skosami czy nie? jesli tak to ile faktycznie jest metrów
          powierzchni uzytkowej- W Kruku babka powiedziała że niema skosów,
          ale z tego co widziałem na budowie to niechce mi się wierzyć że tam
          niema skosów. W projekcie podana jest cena za metraż liczony po
          podłodze- dla tego pytam aby potem nie płacić za powierzchnię
          nieuzytkową.
          • Gość: kasia Re: K6- mieszkania szczytowe IP: 195.136.189.* 23.04.08, 12:10
            Ja mam mieszkanie na drugim piętrze ze skosami. W umowie mam
            napisane,że mieszkanie ma 67,65 m i za tyle zapłaciłam, a po
            podłodze ma ok 71 metrów, więc płaci się za rzeczywistą powierzchnię
            z odjętymi skosami. Polecam mieszkania na 2 piętrze w środkowej
            klatce, ponieważ w nich skos zaczyna na się na wysokości ok 1
            metra, w pozostałych na wys. ok 60 cm. Pod takim skosem cięzko
            cokolwiek postawić, a ja mam w kuchni szafki w zabudowie pod skosem.
            Fajnie to wygląda i pozwala zagospodarować lepiej przestrzeń.
          • Gość: k Re: K6- mieszkania szczytowe IP: *.range86-161.btcentralplus.com 23.04.08, 20:56
            A ile teraz za pośrednictwem Kruka kosztuje metr mieszkania na
            osiedlu wiedeńskim w Kątach W.

• Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range86-161.btcentralplus.com 23.04.08, 19:10
          witam ja także mam pytanie,gdzie odbędzie sie te spotkanie zwiąsku
          ze wspólnotą mieszkaniową.pozdrawiam
          • Gość: Haniaak Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.08, 22:27
            witam wsztstkich z tego co przeczytalam to ma byc w gimnazjum ale
            jaki nr to nie pamietam ciekawe ilu ludzi sie zbierze dla mnie to
            jest glupota organizowac takie spotkanie o godzinie 17 przeciez
            piatek to normalny dzien pracy ... nie kazdy pracuje do tej 16 zeby
            zdarzyc na to spotkanie na ktorym wartaloby byc. Pozdrawiam
            • Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.range86-161.btcentralplus.com 25.04.08, 19:43
              witam niemogłem być na zebraniu chciałbym sie dowiedzieć co wynikło
              z tego zebrania.pozdraiam prosze o informacje
        • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 62.233.179.* 25.04.08, 09:21
          zebranie jest w szkole na Brzozowej - biały budynek.
    • Gość: mieszkańiec Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.kruk-inkaso.com.pl 24.04.08, 11:09
      Wszystkim odradzam zakup. Ja kupiłem i żałuję. Dużo błedów
      budowlanych, problemy z egzekwowaniem poprawek od wykonawcy.
      Generalnie klimat, jak kupiłeś to się ciesz jak masz problem to radź
      sobie sam. Wybrany przez dewelopera notariusz leci po strawkach
      maksymalnych, zero negocjacji.
      • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplaty IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.04.08, 18:54
        Witam,
        przedstawiam stan oplat w zwiazku z zebraniem wspolnoty:
        1. Opłata ogolna = 1,90 pln/m2 (czynsz,konserwacja,zarzadca (0,55 pln/m2),
        sprzatanie klatki, zielen itp)
        2. Media :
        a) zimna woda = 6,93 pln/m3 (zaliczka w m-cu= 3 m3/os)
        b) ciepła woda = 17,00 pln/m3 (zaliczka w m-cu= 1,5 m3/os)
        c) ogrzewanie:
        - opł. stała = 0,50 pln/m2
        - opł. zmienna = 1,80 pln/m2
        ---------------------------
        Suma: 2,30 pln/m2
        d) smieci : gmina przysle oplate na koniec roku (koszty-brak inf)
        e) wyrownianie kosztow: I Kwartal nastepnego roku

A wiec w sumie koszty miesieczne za mieszkanie 2 pokojowe (ok 52,03 m2)i przy
        ilosci 2 osob: koszty sa nastepujace:
        1) Czynsz: 98,86 pln
        2) Media:
        a) zimna woda : 41,58 pln
        b) ciepla woa : 51,00 pln
        c) ogrzewanie : 119,67 pln
        d) smieci: ok 80,00 pln
        ---------------------------------
        Suma: 340,11 pln za miesiac (2 os)

Pozdrawiam
        • Gość: k6 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: *.media4.pl 28.04.08, 12:15
          O której godzinie jutro (wtorek) jest zebranie ???
          • Gość: j Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: *.range81-159.btcentralplus.com 28.04.08, 20:27
            witam jakie zebranie podobno było ostatnio pozdrawiam
          • Gość: m Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: 62.233.179.* 29.04.08, 14:02
            Właśnie mi się też wydawało że dzisiaj, ale za tydzień w garażu, o 20. Dotyczy
            mieszkańców K6.
            • Gość: j zebranie IP: *.range81-159.btcentralplus.com 29.04.08, 19:07
              prosze o potwierdzenie czyli we wtorek za tydzień o 20tej w garażu
              zebranie mieszkańców k6,tak.pozdrawiam tak na marginesie z związku z
              czym to zebranie.
              • Gość: z nowości IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.05.08, 19:38
                witam co tam na osiedlu wiedeńskim jakieś nowości,mam pytanie może
                ktoś mi przedstawić mniej więcej ogólne oplaty czynszowe za
                kawalerke około 34m może ktoś już wie,pozdrawiam.
                • Gość: k Re: nowości IP: *.range81-159.btcentralplus.com 14.05.08, 20:16
                  witam otrzymał już ktoś księge wieczystą,a wie ktoś już jaki będzie
                  czynsz za kawalerke.
                  • Gość: k6 nowości na k6 IP: *.devs.futuro.pl 20.05.08, 11:43
                    Witam sąsiadów, od wczoraj brak ciepłej wody.
                    Czy ktoś wie kiedy to się zmieni i co się tym razem dzieje??
                    • Gość: Sąsiad * Re: nowości na k6 IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.08, 18:10
                      Deweloper nie zapłacił rachunku i woda została oddcięta, Oczywiście
                      nasz potencjalny zarządca o tym nie wie! i nic nie zrobi, gdyż
                      twierdzi, że on jest zarządcą części wspólnych a nie wspólnoty w
                      rozumieniu normalnych lokatoróW!
                      • Gość: ik6 Re: nowości na k6 IP: *.devs.futuro.pl 21.05.08, 11:14
                        Rozmawiałam wczoraj z Panem Zleśnym i jak zwykle usłyszałam - że
                        była "awaria" którą już naprawiają. Kłamia jak zwykle.
                        Co my możemy więcej zrobić w tej sprawie? Zarządca dalej nic, tylko
                        raz ktoś wykosił "nasze tereny zielone" :), na klatach jak sie
                        samemu nie posprzata jest to totalny bajzel.
                        • Gość: skyf Re: nowości na k6 IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.08, 17:27
                          niezłe kłamstewko!

ja usłyszałem od osoby która to sprawdziła, że woda została odcięta
                          z powodu niezapłaconych faktur!

a Pana Zleśnego trzba pomęczyć i składać mu reklamację na co tylko
                          się da!
            • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 08:01
              Witam,
              czy moze mi juz ktos powiedziec jakie beda ostateczne oplaty za mieszkanie na
              naszym osiedlu?
              • Gość: dlaczego Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: *.nsn.uu3.net 11.06.08, 11:30
                calosc oplat: 308,90 zl w przypadku 2-pokojowego mieszkaia w tym wynagrodzenia
                dla pana marianka: 29,17 zl.
                z tego zestawienia wynika ze musimy sie skladac nawet na przyrzady biurowe !!!!

naleznosc nalezy wplacac do 10-go kazdego miesiaca ze wsteczna data
                (obowiazywania tych oplat): 1.05.2008
                • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie - oplat IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.06.08, 19:37
                  to troche juz jest
    • Gość: AnnaO akt notarialny IP: *.europe.hp.net 26.05.08, 14:41
      Witam,
      mam pytanie, czy są jacyś Sąsiedzi w podobnej sytuacji jak ja -
      czekający na podpisanie aktu notarialnego, które się opóźnia z winy
      developera. Ostatnią ratę wpłaciłam juz 20 marca, czyli minely ponad
      dwa miesiące, a ja ciągle nie moge podpisac umowy. Oto tłumaczenie
      Roeld & Partner'a, które dostałam 2 tygodnie temu na maila (niestety
      nie moge doczekać się oficjalnego wytłumaczenia na pismie, o ktore
      poprosilam):
      Opóźnienie w zawarciu umowy przyrzeczonej wynika ze faktu zwlekania
      przez bank, na rzecz którego nieruchomość pobudowana budynkiem w
      której znajduje się Pani mieszkanie obciążona jest hipoteką, z
      wydaniem zgody na bezobciążeniowe odłączenie lokalu. Jednocześnie
      pragnę panią poinformować, że zgoda zostanie wkrótce wydana. W
      momencie wydania zgody niezwłocznie dojdzie do zawarcia umowy
      przyrzeczonej.
      W najbliższych kilku dniach ustalę termin uzyskania zgody przez bank
      i powiadomię Panią o tym fakcie, celem umożliwienia Pani ustalenia z
      biurem nieruchomości KRUK terminu zawarcia umowy przyrzeczonej.
      • Gość: kwro Re: akt notarialny IP: *.dream.net.pl 26.05.08, 19:12
        ja wplacalem na poczatku stycznia a akt not. podpisany zostal pod
        koniec marca. Mozliwe ze problem wynika z tego ze wyciagi bankowe
        dochadza do Roedla z opoznieniem (wysylane do Warszawy, stamtad do
        Wiednia i w koncu z Wiednia do Roedla w Poznaniu. W zwiazku z tym
        robi sie poslizg z zalatwieniem pisma od banku bo kancelaria nie ma
        potwierdzenia wplaty ostatniej raty. Tak bylo przynajmniej ze mna...
        • Gość: j Re: akt notarialny IP: *.range81-159.btcentralplus.com 26.05.08, 19:59
          witam a otrzymał już ktoś księgę wieczystą.pozdrawiam
      • Gość: mtg Re: akt notarialny IP: *.media4.pl 29.05.08, 17:20
        Witam.

Jestem w podobnej sytuacji jak Pani.Ostatnią ratę zapłaciłem w
        pażdzierniku ubiegłego roku i jeszcze nie mam podpisanej umowy.
        Wczoraj dowiedziałem się,że powinniśmy sie domagać zapisu w umowie,
        iż z powodu opóźnienia wszelkie koszty z exploatacją mieszkania
        ponosi deweloper oraz zwraca koszty ubezpieczenia pomostowego!!
        Wczoraj też rozmawiałem z pełnomocnikami i naszych dokumentów
        jeszcze nie ma i nie wiadomo kiedy będą!!!!
        Pozdrawiam
    • Gość: BobBudowniczy Rozliczanie pomiędzy podwykonawcami R-Quadrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 20:42
      Witam!
      Jako "działający w branży" ciekawi mnie jak wygląda budowa "od drugiej
      strony", a mianiowicie - Czy deweloper jako inwestor generalny wywiązuje się z
      płatności. Kto tam jest generalnym wykonawcą, kto podwykonawcą - jakie są opinie
      na ich temat.. itp - za wszelkie info Bob dziękuje
      • Gość: Kamil Re: Rozliczanie pomiędzy podwykonawcami R-Quadrat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 07:41
        Witam,
        jak widac budowa idzie ostro w gore, a pracownicy budowlani sa na miejscu.
        Wydaje mi sie ze deweloper placi, ale nie wiem w 100 %
        • Gość: Ela Re: Rozliczanie pomiędzy podwykonawcami R-Quadrat IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.08.08, 22:33
          Czy ktos sie moze orietujee co z pradem?
          Beda wymieniac bezpieczniki na mocniejsze?
          • Gość: kwro Re: prąd - obiór techniczny II etap inwestycji IP: *.srv.volvo.com 20.08.08, 09:58
            z pradem nic się nie zmieniło od roku
            Na jesień będa pierwsze odbiory z II etapu.
            Radzę właścicielom tych mieszkań przed odbiorem technicznym
            sprawdzić w EnergiiPro sprawę przyłącza prądu do ich mieszkań i czy
            w ogóle go będą mieli.
            Bo inaczej dadzą się nabić w butelkę tak jak my z I-go etapu....

Jesteśmy już 5ty dzień bez ciepłej wody - z powodu trwającej już rok
            prowizorki z prądem.
            • Gość: Marcin Re: prąd - obiór techniczny II etap inwestycji IP: *.wroclaw.mm.pl 24.08.08, 22:07
              Witam!
              Czy można rozwinąć szerzej sprawe problemów z dostawą energii dla
              budynków etap I. I na co ja jako przyszły mieszkanieć budynku etapu
              II mam zwrócić uwage żeby nie zostać "nabitym w butelke"???
              • Gość: gość Re: prąd - obiór techniczny II etap inwestycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.08, 11:31
                Witam
                W tej chwili budynek K6 zasilany jest prądem z budowy. Nie ma własnej
                trafostacji ani podpisanej umowy z energetyką gdyż nie ma jeszcze odbioru
                budynku. Co za tym idzie zależni jesteśmy od warunków panujących na budowie.
                Ostatnio cały budynek na 7 dni pozbawiony był ciepłej wody gdyż brakowało 3 fazy
                do uruchomienia pieca. W tej chwili to największy problem - brak odbioru
                technicznego. Warto sprawdzić jak obecnie wygląda sprawa , kiedy będzie
                odpowiednie przyłącze, co z licznikami itp.
                Myśmy odebrali mieszkania pomimo , ze oficjalnie to jeszcze budowa i sądzę , ze
                podobnie będzie i w II etapie.
                • Gość: kwro Re: prąd - obiór techniczny II etap inwestycji IP: *.srv.volvo.com 28.08.08, 14:07
                  Już teraz mogę zapewnić szczęśliwych nabywców IIgo etapu z K6 że na
                  odbiory techniczne ich budynki nie będą miały prądu z EnergiiPro.
                  Nie ma nawet złożonego projektu przyłączenia (poprzedni został
                  odrzucony bo był bublem). Od momentu jego złożenia minie 4-5
                  miesięcy do budowy trafostacji na osiedlu.

Zainteresowanych odsyłam do biura EnergiaPro w Środzie Śląskiej. Nie
                  wierzcie w jakiekolwiek zapewnienia R-Quadrat!!!

Czym to grozi? - przestudiujcie sobie starsze posty i narzekania np
                  na zimne kaloryfery, brak ciepłej wody itd

zresztą po co to piszę... i tak jedyne o czym ludzie myślą to jak
                  najszybciej się wprowadzić a potem jakoś to będzie. No własnie -
                  jakoś
    • Gość: gosc Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 195.116.125.* 24.08.08, 22:41
      Solidna firma. Polecam inwestycje dewelopera pdev.pl
    • Gość: gość Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 13:36
      Nie kumam - w pierwszym etapie budowy aktywność na forum była spora. Dużo
      informacji, nurtujących spraw itp a teraz widać , że II etap w przeciwieństwie
      do nas wie wszystko! Żadnych pytań co do umów, budowy, prądu, zarządcy ... po
      prostu sielanka. Ale mają super. Trochę zazdroszczę.
      Pozdrawiam przyszłych mieszkańców Osiedla Wiedeńskiego.
      • Gość: Ela Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.08.08, 20:55
        Bo ktos musial przetrzec szlaki
        • Gość: Zainteresowany Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.e-wro.net.pl 30.08.08, 13:41
          To nie jest tak, że wszytsko jest ładnie, pięknie. Developer dalej
          jest oporny na zmiany w umowie, a notariusz dalej zdziera z
          potencjalnych lokatorów. Róznica jest taka, że po przejrzeniu
          wiadomości na forum nikogo to nie dziwi i każdy zdaje sobie z tego
          sprawe.
          Czy w bloku K6-1 są problemy z energią elektryczną, ogrzewaniem
          itp.? Czy są pozakładane liczniki energii, wody, ciepła? Jaki jest
          miesięczny czynsz za mieszkanie 50m2? I jak układa się współpraca z
          zarządcą? Czy wszyscy mają podpisane umowy przyrzeczone?
          Z góry dziękuję potencjalnym sąsiadom :)
          • Gość: krzysiek Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.dream.net.pl 23.09.08, 21:39
            Zapraszam na niepubliczne forum obecnych i przyszłych mieszkańców
            Osiedla Wiedeńskiego.

www.wiedenskie.pl/forum

Krzysiek
            • Gość: kasiak Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.gprs.plus.pl 24.09.08, 16:24
              Witam Państwa , jestem zainteresowana kupnem mieszkania ok 45 metrów na tym
              osiedlu , chcę zapytać obecnych mieszkańców czy są zadowoleni i proszę o
              ewentualne rady.

K.
              • Gość: Adrian Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.router.finemedia.pl 01.11.08, 17:42
                Nie kupisz młoda mieszkanka, bo deweloper ma windykatora na hipotece:)
                • Gość: gosc Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.e-wro.net.pl 03.11.08, 16:48
                  czy mogłby ktos wyjaśnić skąd ma takie informacje o windykatorze?
                  • Gość: gość Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: 195.205.151.* 05.11.08, 15:54
                    Otóż od wczoraj jest decyzja sądu, która mówi o tym iż będzie
                    wypisany ostatni wpis na hipotekę. Znów jest wszystko ok
                    • Gość: gość Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.08, 21:38
                      Kto pisze takie bzdury? Ja chciałem kupić tam mieszkanie. Od sierpnia czekałem a
                      oni wciąż mówili, że to już niedługo. Rozmawiałem z prawnikiem, który doradził
                      mi, żebym zrezygnował z zakupu i szukał innego mieszkania, że to zbyt ryzykowne.
                      Tak więc zrobiłem. Namawiam wszystkich żeby też tak zrobili. Tyle jest gotowych
                      mieszkań gdzie wszystko jest ok.
                      • Gość: interesant_1 Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.europe.hp.net 08.12.08, 17:58
                        Developer jest duzy i mało elastyczny, a wystarczy sprawdzić jak negocjuje szczegóły umowy. Jemu wolno wszystko. Mają dziwną, nieelastyczną postawę i to bardzo źle rokuje, a wystarczy poczytać z czym sięborykają aktualni mieszkańcy i wszystko jasne. Reasumując - szkoda kasy na takiego partnera. Sa chyba inni warci uwagi w Kątach z którymi się da sensownie cos ustalić i kupić jak ktoś chętny np spółdzielnia kółek zabudowa jednorodzinna i 4living.pl mieszkania.
                        • Gość: Adrian Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.router.finemedia.pl 11.01.09, 10:42
                          Pół roku temu interesowałem się Osiedlem Wiedeńskim jako alternatywa dla
                          drogiego Wrocławia. Kawalerki koło 30 metrów za 150 tysięcy, u nas w mieście za
                          ten sam metraż w tym samym czasie trzeba było dać z 230 - 250 tysięcy. Przyszedł
                          kryzys, minęło 5 miesięcy i za 160 tysięcy można brać we Wrocławiu 32 metrowe,
                          nowe mieszkanie. Czasem i kryzys ma dobre strony :-)
                          • Gość: gość Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 23:25
                            a niby gdzie tak można brać ... też bym chciał ...
                            • Gość: Adrian Re: Osiedle Wiedeńskie - nowe forum IP: *.router.finemedia.pl 18.01.09, 16:27
                              poszukaj sobie na tabela ofert
    • ta123 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 17.03.10, 09:00
      Cześć,
      ja kupiłam mieszkanie i jestem zadowolona. Cisza, spokój , wszystko
      blisko. Jeśli chodzi o standand wykończenia to nie jest żle. ściany
      proste. gładzi nawet nie musiałam robić bo ładnie pokryte akrylem.
      Do zastrzerzeń to była u mnie łazienka ponieważ ryr nir pochowali.
      Ale poradziłam sobie z tym. Jeśli chodzi o dewelopera to odsyłasm
      na ich stronę www.r-quadrat.com. Coz mogę powiedzieć nie jest
      to firma krzak tylko duży deweloper. Mieszkania sa ciepłe zwłasza na
      1 i 2 piętrze. w piwnicach nie ma żadnej wilgoci. Ktos wcześniej
      pisał , ze jak włączy dużo elekryki to mu korki wysadzało. Mi sie to
      jeszcze nie zdarzyło.Obok tego osiedla 2 min buduja nowe
      przedszkole, przychodnia jest 4 min. od osiedla, gimnazjum i szkoła
      też obok sklepy spożywcze. Blisko biedronka idzie sie tam 4 min z
      zegarkiem w reku :). Coż mi sie mieszka dobrze. jak macie jakieś
      pytania to piszcie.

Pozdrawiam
      • Gość: ancik Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dream.net.pl 19.03.10, 20:40
        witaj
        wlasnie przymierzam sie do kupna mieszkania na osiedlu wiedenskim
        prosze Cie o informacje, czy developer godzi sie na negocjacje cenowe
        oraz kiedy obiecal podpisanie umowy przyrzeconej

dziekuje za informacje
        pozdrawiam
        • ta123 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 22.03.10, 11:34
          Cześć,
          ja probowałam negocjować cenę ale sie nie udało. Ale probuj.Moze
          tobie sie uda :) Umowę przedwstepna podpisałam w listopadzie a
          przyrzeczona już bym podpisała w tamtym tygodniu ale zmienili
          numeracje budynku.:( Jestem umowiona na podpisanie w tym tygodniu.
          Czyli czas wynosi 3 mce.
          • Gość: ancik Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dream.net.pl 23.03.10, 20:18
            witam

dzieki za odpowiedz
            ja naprawdopodobniej podpisuje umowe na poczatku kwietnia
            to bardzo mila informacja dotyczaca terminow podpisania umow
            przyrzeczonych
      • Gość: BARABARA Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 212.160.183.* 12.08.10, 14:32
        Czesc a mozesz cos opisac jak wyglada kontakt z deweloperem i czy
        sie wywiazuje z tego co obiecuje. I jaki czynsz i ewentualne oplaty
        dodatkowe z gory dzieki za info.
    • Gość: ancik Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 195.160.253.* 12.04.10, 11:57
      Brak profesjonalnej obslugi klienta- tylko tyle mam do powiedzenia.

Przy kazdym kontakcie "rece opadaja"!!!

Nic dziwnego, ze mieszkania tak wolno sie teraz sprzedaja
      • Gość: Gość Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.lumenpolska.pl 22.04.10, 12:24
        Chciałbym się dowiedzieć ile na Osiedlu Wiedeńskim kosztuje
        miesięcznie miejsce postojowe w hali garażowej? Jakie są miesięczne
        opłaty?
        • Gość: aaa Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.03.11, 17:17
          Witam wszystkich. jestem zainteresowany kupnem mieszkania na osiedlu wiedeńskim. chciałbym wiedzieć czy warto kupować, jak się mieszka na tym osiedlu, ile trzeba czekać na akty notarialne itd.
          • Gość: mieszkaniec Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: 95.178.42.* 24.03.11, 21:03
            Zapraszam wszystkich do forum mieszkańców

www.r2katywroclawskie.pl

pozdrawiam
            mieszkaniec
            • Gość: anonim Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 15:46
              no to niezły syf to osiedle, że ciągle nie ma ogrzewania... a co z pozwoleniem na użytkowanie? podobno jest warunkowe. wiadomo coś kiedy będzie to ostateczne?
    • fikumiku60 Re: Osiedle Wiedeńskie - Kąty Wrocławskie 24.11.18, 09:29
      Na ulicy 1 Maja od dłuzszego czsu brak jest ciepłej wody co bardzo utrudnia życie, a do tego jest niesamowita ilość gołębi które brudzą parapety ,balkony. Nie ciekawie się tu mieszka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka