Gość: mac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:28 No - mistrzostwo świata to był Poltegor ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bonk Poczta na pl. Legionów IP: *.aster.pl 28.12.07, 09:26 Czy autorami tej poczty przypadkiem nie byli H. Chorążak, K. Jarodzki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.gabis Re: Poczta na pl. Legionów IP: *.telsat.wroc.pl 28.12.07, 11:53 ano nie:) za architekturę odpowiadała Bogna Klimczewska, a za konstrukcję Lech Zgagacz, konstruktor (to on miał najwięcej do powiedzenia, ta konstrukcja to jego pomysł).Informacja z pierwszej ręki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonk Re: Poczta na pl. Legionów IP: 165.72.200.* 28.12.07, 15:52 Ok dziękuję za info - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec N.Targ Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.07, 09:26 Popieram pomysł ochrony prawnej wyjątkowego kompleksu budynków tworzących plac Nowy Targ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:14 Przecież ten plac to największy syf jaki może być. Widziałeś jak wyglądał przed wojną. To był piękny drugi rynek. Teraz to jest masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec N.Targ Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.07, 10:45 Nie zgadzam się. Widziałeś zdjęcia z lat 80-tych. Ładna, uporządkowana przestrzeń. Zgadzam się, że fasady potrzebują odnowienia, ale nie zgadzam się na burzenie budynków tylko, żeby próbować odtwarzać stare. Ta architektura jest częścią dorobku, który warto zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 11:35 Akurat jeżeli chodzi o te budynki to moim zdaniem jest to bardzo wątpliwy dorobek. W latach kiedy je budowano priorytetem było upchnąć jak najwięcej ludzi na jak najmniejszej przestrzeni. Dlatego mieszkania w takich budynkach są małe, niefunkcjonalne, źle doświetlone i ogólnie mało komfortowe. Myślę, że z biegiem czasu jednak te budynki znikną z powierzchni ziemii. Jak popatrzysz na ten plac z daleka to naprawdę wygląda on tragicznie. I jeszcze ten koszmarny biurowiec obok Urzędu Miasta. Pasuje jak pięść do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: temat rozmow Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.as.kn.pl 28.12.07, 11:54 w sasiedztwie pieknych Rynku i Ostrowa te budynki wygladaja bardzo zle. Jestem za tym aby wyrzec sie tego dziedzictwa. Czym innym sa budynki z Grunwaldzkiego czy ul Piłsudskiego, czy pl Piłsudskiego. Arkady ... Jestem za. Okolice nowego targu? zburzyc i postawic apartamentowce. zwlaszcza draznia mnie osiagniecia po stronie Hali Targowej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 20:36 Mieszkam na Nowym Targu. Mam ponad 60m2. Nie jest najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej 28.12.07, 13:58 Jakiego dorobku? Te budynki są po prostu BRZYDKIE. Inna rzecz, że stawianie w ich miejsce "apartamentowców" byłoby równie śmieszną decyzją jak wstawienie obecnych tam klocków Xdziesiąt lat temu. Osobiście BARDZO podoba mi się idea restauracji w tym miejscu kamienic przedwojennych (lub postawienie budynków przypominających takowe). Może udałoby się "przy okazji" rozmienić na drobne "supernowoczesny" biurowiec stojący pomiędzy placem dominikańskim a Nowym Targiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRR Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: 89.174.34.* 28.12.07, 15:27 tam są dwa biurowce i parking między nimi. Zostaną wyburzone, o ile właścicielowi tych budynków uda się kupić od miasta ten parking... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec N.Targ Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.07, 16:25 Zgadzam się, że biurowiec jest brzydki. natomiast nie mogę tego samego powiedzieć o budynkach mieszkalnych. No cóż, kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRR Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: 89.174.34.* 28.12.07, 15:26 pffffffffffffffffffff też mi "dorobek"... Jak to się ma do starych kamienic albo kościołów stojących nieopodal?Bardzo chętnie wysadziłbym w powietrze ten "dorobek" pie..ięci pseudoartyści - pseudoarchitekci..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.moq.com.qa 28.12.07, 12:30 To Badziewie socjalizmu zbudowane jest z bardzo slabych materialow ale jak chcesz dalej mieszakac w tym dziadostwie to szczesc Ci Boze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Budynki z pl. Nowy Targ do ochrony prawnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:15 Budynki na Nowym Targu same w sobie nie są brzydkie i napewno po remoncie prezentowałyby się znacznie lepiej. Na początku lat 60. kiedy je budowano powstawało wiele innych knotów i w porównaniu do nich budynki z Nowego Targu prezentują się dobrze. ALE! Ale to nie jest miejsce dla nich. Taka zabudowa absolutnie nie powinna znajdować się w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec N.Targ A ja się pytam Dlaczego Nie?!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.07, 16:23 Może teraz wydają się być nieatrakcyjne, ale zapewniam Cię, że za 20- 30 lat będą się pozytywnie wyróżniać od metalowo-szklanych, współczesnych budynków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: A ja się pytam Dlaczego Nie?!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 19:33 Mam wrażenie, że sobie jaja robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cyprian Re: A ja się pytam Dlaczego Nie?!! IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 29.12.07, 07:49 Wydaje mi się, ze wyróżnienie na liście tych bloków to kiepski dowcip autorów. Słyszałem też, że projektant tych koszmarków dostał swego czasu sporo nagród i miał silną pozycję wśród lokalnych architektów. Może to wyjaśnia tę dziwna decyzję? Skoro chronić te bloki to może całą wielką płytę też? Zagospodarowanie samego placu jeszcze jakoś wygląda z góry, ale bloki to szara masówa. Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRR Re: A ja się pytam Dlaczego Nie?!! IP: 89.174.34.* 29.12.07, 12:52 hmmmm popatrzmy.... może dlatego, że te budynki są szare, monotonne i nie mają żadnej wartości usługowej? I wszyscy omijają to ponure miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziczała Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.e-wro.net.pl 28.12.07, 09:26 brawo pani Zabłocka-Kos! a jesli chodzi liste wyburzeń jako pierwsze proponuje helios i solpol 1! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 13:58 Co fakt, to fakt i helios i solpol to estetyczne koszmarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abab Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.07, 09:27 Proponuję przekształcić Wrocław w skansen. Najlepiej konserwujmy dziury w ulicach (w końcu pokomunistyczny zabytek), wielkopłytowe blokowiska itp itd. A tak na serio to niech Pani pseudonaukowiec odczepi się od takich badziewi jak dom naukowca czy nowy targ!!! Te paskudy należy ZRÓWNAĆ z ziemią!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.eranet.pl 28.12.07, 09:38 Tak pani Hawrylak - szczególnie piękna jest pani realizacja rury MPEC (dziś Fortum) doklejona do "kiczowatych" jak mniemam pani zdaniem- Mostów Pomorskich. W ogóle powinna pani coś zrobić z fatalną koncepcją i bublami projektantów XVIII i XIX w. szczególnie w Rynku i okolicach. Proponuję pani na wzór wspaniałych modernistycznych budynków przy Nowym Targu, Szewskiej, Kuźniczej, Nożowniczej, Łaciarskiej czy Kotlarskiej "odrestaurować" w ten sposób Rynek i okolice bo dziś wszystko to szpeci - zrównać z ziemią. Nie wspomne o Wyspach i Ostrowiu. W końcu Niemcy zaczęli zniszczenie to pani może dokończyć. Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób skończyła pani Wydz. Archit. i nie będę w to wnikać - nie moja sprawa. Ale moją sprawą jest wygląd tego miasta i poszanowanie dla wszelkiej maści zabytków bo ja w odróżnieniu od pani identyfikuję się z tym miastem i zależy mi na przywróceniu świetności tego miasta również w odróżnieniu od pani. Nie wszystko można odbudować, odrestaurować, przywrócić świetność niektórym budowlom w ścisłym centrum miasta. We Francji, Niemczech Holandii czy Danii tak się dzieje. Najświeższym przykładem jest dziś Dresden. Historia oceni panią. Oceni panią jako najgorszego, najgłupszego i najbardziej destrukcyjnego konserwatora zabytków w dziejach tego miasta. Ale co pani wie o historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voro Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.07, 10:12 zgadzam się z Tobą, bardzo trafnie podsumowałeś tą debilną idee. Plac Nowy Targ to zbrodnia architektoniczna, sedesowce to samo i oba powinny być wysadzone w powietrze i zaorane...a jak komuś tęskno do architektury PRL'u to niech se jedzie da Kozanów albo na Nowy Dwór pozwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące 28.12.07, 14:06 Wiesz... sedesowce to MIMO wszystko jakiś oryginał i nie da się go porównać do Kozanowa. Co do Nowego Targu i niektóre budynków w okolicy - pełna zgoda. To koszmar. Tak mi się skojarzyła scena ze starego filu - "Filip z konopii". Pawlik grający szefa architektów mówi oglądając zdjęcia: "Nooo.. to osiedle tysiącle... niee... to Wrocław! ... A może Gdynia?". I właśnie dlatego np. sedesowce to jeszcze rozumiem bronić (jak by nie patrzeć budynki są charakterystyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westbromptona a pamietasz nikodem IP: *.ipt.aol.com 28.12.07, 14:42 fragment filmu "poszukiwany,poszukiwana",głowny bohater Marysia:),którego grał W.Pokora zatrudnił sie u takiego co z zawodu był "dyrektorem"(Jurek Dobrowolski)Całe życie rzucali go po różnych "odcinkach".Od "muzealnictwa" po "budwnictwo".No i ten gość razu pewnego wraz z podwładnymi oglądał makiete nowego osiedla.Zainteresował sie jednym z wielu małych klocuszków "A co to są te?" "Panie dyrektorze spóldzielcze punktowce!" "Ahaaa" i odłożył, ale przypadkowo na inne miejsce "Ależ panie dyrektorze,tu jest staw!!" "aaa to nie...a nie dobrze,to jezioro damy tutaj a ten nich se tu stoi w zieleni!"O ile pamiętasz film,to facet jeszcze skasował premie za jakieś "zmiany autorskie"?projekty racjonalizatorskie"? Myśle ze ten dorobek architektury PRL,który obecnie trzeba ponoć chronić to we większości powstał na zasadach jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voro Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.12.07, 17:36 ...ok sedesowce mogą zostać jak pokryjemy je wcałości graffiti...wtedy to będą oryginalne i pewnie przyciągną turystów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixy Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.chello.pl 28.12.07, 20:14 Gdyby "sedesowce" zostały wykończone tak, jak miały być: obłożone na biało, z półokrągłymi oknami (bo okna miały być wstawione w te zaokrąglenia, a nie w dobudowane w środku ścianki, żadnych "donic" tam nie miało być; niestety żadna fabryka nie umiała tego wyprodukować wtedy), byłyby znacznie przyjemniejsze dla oka. W tej chwili półokrągłe okna nie są żadnym problemem technicznym, można by wyremontować te budynki doprowadzając je do pierwotnych zamierzeń. Tylko koszt tego banalny nie będzie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące 04.02.08, 21:27 To jest gdybanie na temat kiczu! Widziałeś mieszkania w sedesowcach? Obrzydlistwo! Tak samo należy ocenić dom asystenta/PW/na pl. Grunwaldzkim,dwudziestolatkę,parawanowiec. Wszystkie mają te same zalety co duży Fiat,silnik z lat 50,przestara technologia itd.,ale w komunie wydawała się super osiągnięciem super lubianych przez ówczesne władze architektów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elczy Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 23:58 Gość portalu: voro napisał(a): > zgadzam się z Tobą, bardzo trafnie podsumowałeś tą debilną idee. > Plac Nowy Targ to zbrodnia architektoniczna, sedesowce to samo i oba > powinny być wysadzone w powietrze i zaorane... O nie. Sedesowce jako kompleks z parkingiem i sklepami tworzą jednak jakąś całość. Estetyka, estetyką - o tym się nie dyskutuje, bo mi się one średnio podobają, ale jest to nadające sie do życia świadectwo pewnej myśli architektoniczno/urbanistycznej. Mają jednak dwie wady - wciśnięcie w resztki kamienicznej zabudowy i fatalne wykonanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neumarkt Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 15:09 Słusznie, to za dobre miejsce, żeby tam mieszkał byle kto. Mieszkańców wysiedlić do slamsów na Brochowie, a na Nowym Targu wybudować apartamentowce dla milionerów, Niemców, Amerykanów i innych prawdziwych obywateli świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Architektura PRL jak cenny zabytek - żenujące IP: *.igo.wroc.pl 31.12.07, 10:49 Najświeższym przykładem jest dziś > Dresden. Jakbyś nie wiedział to po polsku jest Drezno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westbrompton Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.12.07, 09:40 nie wierze,ze cokolwiek moznaby zrobic ze <sedesowcami> na Grunwaldzkim,chyba tylko wyburzyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halfliner Wygląda to jednak po prostu na obronę tandety. Nie IP: *.centertel.pl 28.12.07, 09:53 wykluczone, że przez tych którzy ją tworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienard Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.magma-net.pl 28.12.07, 10:21 Bardzo mnie cieszy idea obrony takich nieprzeciętnych, niebanalnych, niesztampowych i często jedynych w swoim rodzaju budowli jak budynek SP nr 84 przy Górnickiego czy "sedesowce" przy placu Grunwaldzkim. Ale co do budynku LO nr V absolutnie się nie zgadzam. Jestem uczniem tej skzoły i mogę co nieco powiedzieć o całkowitej porażce architektonicznej tego budynku. Należy jak najszybciej sprawić żeby ludzkosć zapomniała o szkole o wymiarach dostosowanych dla ludzi z Szuflandii... Jak na listę z takimi dziełami przez duże D jak kosciół św. Ducha czy rotunda Panoramy Racławickiej można było wciągnąć tę rachityczną klęskę modernizmu??? To tak jakby na listę 10 największych symboli Wrocławia obok Hali Stulecia czy Ratusza wpisać przejscie podziemne na ul. Świdnickiej!!! Nie możemy dopuscić by ochronę straciły budynki Politechniki (pl. Grunwaldzki 9-13), bo na listę zakradło się to "coś" (z pewnością nie można tego nazwać szkołą) z korytarzami blokowanymi całkowicie przez otwarte drzwi do klas, klatką schodową z sufitem na wysokosci 1,90 m i "aulą" ozdobioną lastryko z potłuczonymi kawałkami szkła. Nikt mi nie wmówi, że "to" jest zabytkiem. Byłaby to wielka potwarz dla wszystkich wrocławskich zabytków: od Katedry po Trzonolinowiec. Jeśli tak się stanie to czas umierać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.gabis Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.telsat.wroc.pl 29.12.07, 00:55 trochę się zamieszania zrobiło z tą listą, szczególnie z przypadkowym wyborem kilku obiektów. Lista jest dwuczęściowa - jest część główna i lista dodatkowa.Na pierwszej są hity (które wymieniasz),a na drugiej obiekty,które funkcjonują w jakiejś kompozycji urbanistycznej itd. i ich remonty czy przebudowy powinny być po prostu kontrolowane (żeby ktoś nie dostawił czterech wież i nie pomalował na różowo:) Tak jest z V LO.Nikt kopii kruszyć nie będzie:)a tak w ogóle - tez się tam uczyłam.I fakt, sporo mankamentów, ale na ciemne korytarze VIII bym się nie zamieniła:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: 82.160.255.* 29.12.07, 08:10 Przecież szkoła na Górnickiego to porażka. Może z zewnątrz jakoś to wygląda, ale tak niefunkcjonalnego budynku to chyba nie ma sensu zostawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nairdan Kuczjow Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:40 Zgadzam się z opinią Vienarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkk Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:52 Tutaj czas na zmiane ekipy, p. Hawrylak i okoliczni, państu już dziękujemy. Gdzie była ta dama kiedy rozwalano rzeźnie, gdzie była gdy powstawał tzw. marina miedzy mostami, gdzie jest, jakos nie słychac jej opinii w przypdku wielu koszmarów. natomiast tam gdzie władze wydadza jej dyspozycję, zgody dewastatorskie ida w tempie blyskawicznym. Caly ten magiel to jedna sitwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BTM Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: 80.48.71.* 28.12.07, 11:32 zabudowę pl. Nowy Targ powinno się zrównać z ziemią i dla pewności zaorać 2 razy. Nie bardzo widzę sens ochrony tego koszmaru. Jego skutkiem jest przede wszystkim niesamowita pustka, tam prawie nie widać ludzi, mimo że to ścisłe centrum miasta. Wiadomo, że koszt ewentualnego wyburzenia, zastępczych lokali dla mieszkających tam ludzi byłby wysoki, ale korzyści z przywrócenia dawnego blasku tamtego miejsca mogły by być znacznie większe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekp Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:27 100 % zgody. Budynki na N. Targu do wyburzenia. Podobnie zresztą większość reliktów PRL-u. Być może tylko bloki na Pl. Grunwaldzkim warto byłoby zachować. Gdyby je umiejętnie odrestaurować, to zupełnie możliwe, że wyglądałyby całkiem ładnie (pytanie, jak to wygląda od strony technicznej). Ale ogólnie, to miejscy architekci przesadzają i za dużo tych reliktów chcą zachować. Kilka lat temu firma, w której pracuję chciała przy okazji remontu coś zmienić w budynku ZREMB-u na ul. Traugutta (taki zupełnie się nie wyróżniający siedmiopiętrowy prostokątny blok). Okazało się, ze nie wolno, bo to... zabytek(!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienard Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.magma-net.pl 28.12.07, 16:31 Oprócz zaorania jeszcze zasypać solą - tak jak w Kartaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Żart? IP: *.lan.pop.pl 28.12.07, 11:35 "Proszę popatrzeć na przedziwne pawilony handlowe przy Grabiszyńskiej 22-34. Mają strukturę kryształu, w Polsce to unikat." To jakiś żart? Jaka struktura kryształu? Jedyna ich "niezwykłość" polega na tym, że fasada nie jest prosta tylko zygzakowata. Poza tym to zwykłe parterowe baraki. I od razu wybitny zabytek??? Chyba będą złośliwy, ale czyżby autorka poziom artystyczny oceniała porównując z poziomem własnych dzieł? Aż się boję pomyśleć co zaprojektowała ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
to Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 11:48 obawiam sie, ze w paru wypadkach przy wciąganiu na listę obiektu miała znaczenie znajomość z jego architektem. ciężko znajomemu powiedzieć: "to się nadaje do wybużenia". obawiam się, że jeśli ktoś zajmuje się "naukowo" od lat architekturą, to traci właściwe perspektywy. tam w praktyce mamy doczynienia ze zdehumanizowaną przestrzenią nie nadającą się do codziennego życia, tam badacze widzą "abstrakcję" i "supermodernizm". ochom i achom nie ma końca - pod jednym warunkiem, że się tam nie mieszka. niewątpliwie ciekawym i supermodenistycznym rozwiązaniem były mieszkania za niskie i za małe! prawda, że romantycznie wygląda polska wioska z zapadłymi strzechami, podróżnicy? spróbujcie tam pomieszkać - zaraz wrócicie do miasta. na liście mamy parę nieporozumień. w śród nich nowy targ. mieszkańcy bronią go, ale przypuszczam, że z czysto pragmatycznych względów. 1) takich budynków mamy na pęczki w polsce, 2) pasują tam, jak pięść do nosa, 3) przez to nowy targ jest pustynią. struktura "kryształu" pawilonów handlowych na grabiszyńskiej widoczna jest tylko na planach. dla mnie front jest tylko pofalowany o tak /\/\/\/\. w praktyce każda z witryn sklepowych jest indywidualnie dekorowana, w praktyce jedna jest bardziej krzykliwa od drugiej. gdzie tu czystość struktura kryształu???? już słysze te głosy "wrócić do pierwotnej koncepcji". to śmiech zza grobu zwolenników socjalizmu z ludzką twarzą, czystego leninizmu, wielkich niemiec etc. ta sama nuta. żeby pawilony wyglądały dobrze, to trzeba albo wszystkich sklepikarzy zmusić do kooperacji estetycznej (w kapitalizmie?), albo wywalić i stworzyć jeden sklep (ale co w tedy z "pierwotną koncepcją"?). wiele z pośród innych należy tymczasem zachować. Wrocławiowi jest równie potzebna lista wybużeń architektury PRL, co zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.07, 11:48 Na całe szczęście te "Zabytki" zostały tak spartaczone, że same się rozlecą a ich remont nie tylko będzie nieopłacalny ale technicznie niemożliwy. Przykładem budynek "Poltegoru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pavlo sedesowce:) IP: *.tueuropa.pl 28.12.07, 11:57 wiecie dlaczego tak sie nazywaja te bloki? bo wygladają tak jakby wielki betonowy olbrzym sie wys...ał na grunwaldzie. burzyc burzyc i jeszcze raz burzyc!!!potem słowianke i dwudziestolatke:) taka szkaradziocha w centrum, litosci. nie róbcie żenady z tymi zabytkami, zachowac to mozna kamienice na śródmieściu a nie takie kaszaloty:P pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Wyburzyc sedesowce!!! To nie wizytowka miasta IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.12.07, 14:07 To ma byc zabytek?? Te osrane przez golebie sciany?? Je najszybciej nalezy rozebrac. Nie ma co nawet remontowac, bo juz od lat oszczane w garazach fundamenty budynku rozsypia sie same. Dziwne ze jeszcze nikt nie badal tych obiektow pod wzgledem bezpieczenstwa. Przeciez to sie zawali niedlugo. W dodatku jeszcze takie natezenie ruchu w dzien i noc. Na 12 pietrze sie wszystko trzesie jak przejezdza tramwaj/tir. Jesli to ma byc zabytek i wizytowka miasta, to rzeczywiscie - chyba taka jest prawda o Wroclawiu - oszczany i osrany z zewnatrz oraz rozpadajacy sie od srodka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dek Re: Wyburzyc sedesowce!!! To nie wizytowka miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:20 Mam pytanie -czy sedesowce albo inaczej okrąglaki to są mieszania prywatne czy komunalka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miksz Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 12:21 No tak i znowu wraca problem całkowitego braku spójnej wizji urbanistycznej miasta - skądinąd w znacznej większości niemieckiego - jełsi idzie o architekturę. Mnie osobiscie podobaja się choćby realizacje archcomu (kolo kościoła garnizonowego). Co do PRLu to rzeczywsicie chyba tylko wyburzyć pozostaje i nie ma co się rozpływać nad genialnością czy unikalnością tego badziewia - zresztą jeszcze jakieś 20-30 lat samo się rozpadnie bo wszyscy wiedzią jak badziewne materiały były tam uzyte. Rozumiem historyków sztuki ale chyba trzeba jeszcze jakoś to zmieścić w ogólnej zabudowie. Niemcy przed wojna nie mieli takich problemów - coś nie pasuje - albo chcemy unowoczesnić - burzymy i wio. Trzeba przecież jeszcze żyć w tej architekturze a ta komunistyczna nie była proludzka - wie o tym kazdy kto mieszka w pudełeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.duda Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:21 drodzy forumowicze, najserdeczniej pozdrawiam wszystkich sceptyków:) proszę mi uwierzyć - rozumiem Wasze argumenty. wbrew pozorom autorzy listy nie są zupełnymi idiotami i widza to co wszyscy - na pierwszy rzut oka większość budynków z czasów PRLu wygląda dziś fatalnie. ale część z nich to bardzo cenne budynki, których wartość artystyczna, historyczna itp, znacznie przewyższa wartość działek na których stoją (choć oczywiście są tacy, którym to nie na rękę). Oczywiście - na zaproponowanej przez nas liście są obiekty, których obronić nie sposób i pewnie w swoim czasie podzielą los warszawskiego supersamu. Tylko że właśnie dlatego znalazły się na liście, żeby sytuacji warszawskiej nie powtórzyć, żeby za każdym razem, kiedy ktoś chce zarobić pieniądze wyburzając istniejący obiekt mieć w rękach narzędzie, które pozwoli, zanim zapadnie ostateczna decyzja - obrócić każdy obiekt w rękach trzy razy i dopiero wtedy ewentualnie oddać go buldożerom. Żeby żaden budynek nie mógł zniknąć po cichu jak poczta przy PKWN-ie, żeby przy podejmowaniu decyzji nie kierowano się tylko rachunkiem ekonomicznym, czy uprzedzeniami historyczno-politycznymi, żeby wokół tematu toczyła się dyskusja - nawet najbardziej zażarta. itp itd. zresztą nie ma co się tajniaczyć na forum - jestem przekonany, że wszyscy autorzy listy z przyjemnością pogadają z każdym, kto o architekturze PRLu rozmawiać chce - wystarczy ustalić gdzie i kiedy:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.lan.pop.pl 28.12.07, 14:36 > proszę mi uwierzyć - rozumiem Wasze argumenty. wbrew pozorom > autorzy listy nie są zupełnymi idiotami Nikt nie twierdzi, że zupełnymi ;-) Ale tak bardziej na serio - bez przeginania z tymi zabytkami po komunie. Na upartego można wszystkiemu przypisać wartość zabytkową albo sentymentalną. Jeśli w jakimś osiedlowym sklepie - stodole ktoś stojąć za komuny w kolejkach spędził w sumie dwa lata to też ma jakiś senstyment do tego miejsca ;-) I będzie marudził, że to część naszej historii i trzeba by ją zachować. Żeby był sens walczyć o jakiś obiekt trzeba ocenić jego wartość i unikatowość oraz koszt jego utrzymywania z tym, co ewentualnie powstanie w zamian i z korzyściami z tego płynącymi. Co jest szczególnie unikatowego w parterowym pawilonie handlowym z zygzakowatą witryną? Co było tak wartościowego w budynku poczty przy Piłsudskiego, że należało ją potraktować jak zabytek sprzed wieków i wpakować w nią miliony dla zachowania jej dla potomności? Przypomnę, że poczta zdecydowała się na jego wyburzenie z uwagi na bardzo zły stan techniczny i nieopłacalność remontu. A swoją drogą to moim zdaniem pasował ten budynek do otoczenia jak pięść do nosa albo jak Solpol do Świdnickiej. Warto przypomnieć, że architektura to nie tylko pojedynczy obiekt, ale także jego otoczenie i dopasowanie do otoczenia. Owszem, mogę się zgodzić, że "sedesowce" są czymś szczególnym i warto byłoby je odrestaurować, ale po tych zachwytach nad zwykłymi pawilonami obawiam się, że większość tej listy to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 14:50 Proszę wybaczyć, ale jest to kiepski argument. Równie dobrze można ogłosić całe miasto zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp69 Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:21 Pani Profesor i pozostali czczigodni autorzy tego pomysłu: Po pierwsze: proszę nauczyć się jaka jest różnica między BUDOWNICTWEM a ARCHITEKTURA. Proponuję przeczytać chociażby wstęp do dzieła Krassowskiego. I wówczas bronić wyłącznie dzieł architektonicznych. Po drugie: Proszę nauczyć się podstawowych zasad urbanistyki i zobaczyć, czy bronione przez Was "dzieła" nie niszczą układu urbanistycznego miasta Po trzecie- jeżeli tak bardzo podobają się wam w/w dzieła, proponuję wyjechać do zniszczonych miast w zachodniopomorskim lub w Meklemburgii (sugeruję Prenzlau, Kołobrzeg, Nowogard czy Świdwin) i tam kontemplować wspaniałe osiągnięcia socjalistycznej architektury lat 60-tych i 70-tych. Ciekawe, czy wliczacie do tych dzieł takie perełki jak Solpole, parking przy Kazimerza Wlk lub Helios ? Przypominam Wam jednak, że po to kończyliście studia u co poniektórzy z was zdobywali tytuły naukowe, aby bronić miasta szczycącego się wspaniałymi dziełami architektonicznymi, przed bogatymi nieukami budującymi swoje solpole w stylu disneyowsko- makabrycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienard Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.magma-net.pl 28.12.07, 16:39 Oj prawda - nie od parady w końcu nazywamy parking przy Kazimierza Wielkiego KOŚCIOŁEM ŚWIĘTEGO MERCEDESA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRR Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: 89.174.34.* 28.12.07, 15:47 Racja! Nie ma co.... Zachowajmy badziew - bo unikalny! Unikalny badziew - gó.. na skalę światową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr W-w Architektura z czasów PRL to porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 13:47 Dzisiaj architekci nie porafią zaprojektować czegoś "ładnego". Ich dzieła nie dorastają do pięt wielu budynkom no. sprzed wojny. Proszę porównać chociażby Nowy Targ do Rynku... (kiedyś były bardzo do siebie podobne). Wielokrotnie widziałem jak zagraniczni turyści wytykali palcami budynki Nowego Targu. Nawet jak by wszytko odnowić, pomalować, przerobić tak jak to miał w zamyśle architekt, to kicz pozostanie kiczem. Architekci, czy Wy tego nie widzicie? Należy pojektować coś, co przynajmniej troche będzie sie podobać. Zróbcie wreszcie coś ładnego... (o poziomie dzisiejszych architektów mówi nowy budynek PWr- "ser". Skoro dziekan wydz. architektury coś takiego wymyślił, to ja nie dziwie się, że z innymi jest tak źle.. ) Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Architektura z czasów PRL to porażka 28.12.07, 14:29 NT to raczej nie kicz ale faktycznie pustynia. Nie sądzę, że cokolwiek tu się zmieni samą małą architekturą albo jakimiś półsrodkami w stylu obłożenie fasad piaskowcem. Otóż północna strona NT to największa porażka. Bez usług a parterach, za to z kratami w oknach mieszkań, podobnie rzecz wygląda jeśli chodzi o blok przy pl. Nankiera od strony Ostrowa Tumskiego - porażka. Po drugie, plac NT jest obarierkowany od strony wschodniej. Po trzecie prowadzą do niego nieatrakcyjne ulice: od strony pl. Dominikańskiego czy Kołątaja. NT powinien być natutralnym łącznikiem ostrowa tumskiego z rynkiem, a jest dziurą. Budynki przy Kołątaja też raczej powinny jak najszybciej pójsć do piachu, tym bardziej, że jeden z nich zamyka ulicę Łaciarską. W ogóle, jak to możliwe, że Wrocłąw ma jakąkolwiek politykę w tym względzie jeśli pozowlenie na budowę dostaje koszmar, który będzie stał za Jackiem i Agatką, doklejony do samotnego bloku i posiadajacego okna od strony zachodniej co skutecznie uniemożliwi dobudowanie do niego nowych budynków w przypadku wyburzeń przy Piaskowej. No chyba, że miasto ma zamiar ochrony całego tzw. Nowego Miasta, jako elementu modernizmu wrocławskiego. Tylko, że nowy budowany tam budynek udaje wszystko, tylko nie modernizm! Więc już nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Architektura z czasów PRL to porażka IP: *.ig.pwr.wroc.pl 28.12.07, 15:28 Wrocławskie Stare Miasto zabudowane (z powojennej konieczności) nudnymi blokami to jest rzeczywistość, która jeszcze długo będzie aktualna. W obliczu tego faktu plan wprowadzenia strefy pieszej na terenie całego SM (na wzór ul.Szewskiej - jakie interesujące są na niej te gomułkowskie bloki) jest bez sensu. Natomiast przy okazji wybrzydzania na architekture PRL-u (a są w niej także bardzo ciekawe realizacje - pl.Kościuszki, trzonolinowiec, Panorama Racławicka) warto zastanowić sie dlaczego architektura lat najnowszych jest tak nieciekawa (chociaż lepiej wykończona). Galeria na pl.Grunwaldzkim to koronny przykład zmarnowania świetnego miejsca tandetną zabudową o rozmachu godnym powiatowego miasteczka a nie Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp69 Re: Architektura z czasów PRL to porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:30 No tylko gdzie byli ci wszyscy architekci, gdy powstawała galeria na pl. Grunwaldzkim? Czy nie można było stworzyć całościowego planu urbanistycznego (jak w przypadku Pl. Społecznego), wybudować centrum handlowe będące jednocześnie dziełem sztuki a nie kolejny plastikowy kicz), zaplanować budynki, które powstałyby po zburzeniu 2-0-latki (to przecież jest tylko kwestia czasu) i mielibyśmy rzeczywiście reprezentacyjny plac w mieście. Ale u nas nadal rządzą inwestorzy- czyli nieuki z forsą Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Architektura z czasów PRL to porażka 04.02.08, 21:41 O Jezu ! Osmieliłeś się pochwalić socrealizm/dzięki Ci za to,bo jego twórcy to byli architekci z prawdziwego zdarzenia ,a nie pupilki władzy jak pni H. Rotunda ,to dzieło p. DZIEKOŃSKIEGO{kto chce niech poczyta dzieje tej architekckiej rodziny}Nowoczesne gnioty typu Nowy Targ,Solpol,mają się tak do prawdziwej architektury jak szkiełka z Jablonexu do szkieł lalik,ea Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westbrompton Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.ipt.aol.com 28.12.07, 14:18 Jakiś czas temu słyszałem gdy pewien Wrocławianin mówił,ze nie da sie poprowadzic turystów z Rynku na Ostrów bez świecenia oczami.Te wszystkie "spoldzielcze punktowce" z Kużniczej,Laciarskiej,Szewskiej,Wita Stwosza powinny zniknąć bez śladu.Średnio raz w roku jestem we Wrocławiu,raduje sie każdą odnowioną kamienicą i wyremontowaną ulicą czy skwerkiem.Ale ta cała "rewitalizacja" blokowisk to lipa,nie jestem fachowcem,mówie to co widze,pomalować na biało i we"fajne,zielone trójkąty" można ewentualnie Nowy Dwor.Gierkowce ,gomółkowce z centrum miasta won! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:15 Moim skromnym zdaniem, takie zabytki to raczej nie jest powód do dumy, całe szczęscie nie wpisano do tej listy super fajnego sklepu RONDO czy powstańców śląskich, czy tez nieistniejącego już kwadraciaka przy zbiegu ulic Zaporoskiej i Kruczej, tez był jedyny w swoim rodzaju :) Jak najbardziej popieram ideę odtworzenia przedwojennego wyglądu pl.Nowy Targ i budynków przy Hali targowej, Wydaje mnie się, że sama Hala ma wartość 10 krotnie większą niż wszystkie zabytki PRL. No może prawie wszystkie, bo plac kościuszki, arkady powinny być chronione. Może zrobimy listę "zabytków" które jako pierwsze powinny zniknąc z powierzchni naszego miasta i wyślemy ja gdzieś dalej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRR Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: 89.174.34.* 28.12.07, 15:57 Łatwiej będzie wziąć tę listę, co ją już nasi genialni pseudoarchitekci zmomntowali i wykreślić kilka pozycji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vienard Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.magma-net.pl 28.12.07, 16:45 Ja proponuję Bratniemu Krajowi w prezencie oddać większą część spuścizny PRL-u. W końcu jak to tak - oni nam Pałac Kultury i Nauki a my im nic...??? A fe!! Niekulturalnie. Zrewanżujmy się tym samym i będziemy kwita. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:21 Architektura, to nie tylko forma, ale przedewszystkim funkcja. Mówiac o architekrutrze tylko w kontekscie formy, to tak jakby o muzyce mówic tylko omawiajc teledyski. Napewno na stworzonej liscie znalazlo sie wiele perelek, nie znam jej calej. Moge mowic tylko o obiektach cytowanych w artykule. Wlasciwie chce sie skupic na dwoch. Mianowicie na wysokosciowcach na pl.Grunwaldzkim i na zabudowie mieszkaniowej przy pl. Nowy Targ. O ile wedlug mnie budynki na placu Grunwaldzkim sie bronia, to juz te przy pl. Nowy Targ nie. Z tego, co podaja niektore zrodla budynki przy pl. Grunwaldkim mialy miec funkcje mieszkan studenckich, dlatego sa dosyc male. O miernym stanie nie mowie, bo wiadomo kiedy powstaly, natomiast wg. mnie ich forma jest bardzo ciekawa i na tamte czasy wrecz niespotykana w Polsce. Obecnosc na liscie jaknajbardziej zasluzona. W taki sposob nie bronia sie wg. mnie galeriowce na Nowym Targu. Nie taka funkcje chcialoby sie miec we Wroclawiu w tym miejscu, to miejsce teraz jest martwe. Wewnatrz nie bylem, wiec polegam na znajomych, ktorzy mieli przyjemnosc wynajac tam mieszkanie. Opowiadali o przechodnich kuchniach, pokojach, lazienkach. Nie wiem ile w tym prawdy. Jesli nie jestem w bledzie, to takie mieszkania sa nie do pomyslenia w dzisiajszych czasach. Byla funkcja, o formie nic nie napisze, bo nie ma o czym. Ponadto uwazam, ze galeriowce sa dobre, ale w klimacie o troche cieplejszych zimach, ale to moje zdanie. Przepraszam za ew. literowki i brak polskich znakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:32 Wiele osób pisze, że odtworzenie przedwojennego wyglądu pl.Nowy Targ było by bardzo kosztowne, niemniej jednak koszty z wynajmu lokali w samym centrum Wrocławia pewnie pokryły większa część wydatków. Jedynym problemem dla miasta było by zorganizowanie mieszkań zastępczych dla mieszkających tam osób. Ztcw. to mieszkania te są komunalne. Podobnie miało być z ul.Kazimierza Wielkiego. Kiedyś był pomysł z wielka rurą pod ziemią, koszt miał być ogromny ale dochód ze sprzedaży działek na powierzchni pokrył by te przesięwzięcie prawie w całości. Wiadomo cos o tym projekcie? czy już przepadł bezpowrotnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:55 Watpie, aby w ciagu ul. Kazimierza Wielkiego dalo sie wygospodarowac jakis sensowny kwartal, tak aby mozna tam bylo cos postawic. Faktycznie, jest tam szeroko, ale chyba nie az tak. Na temat losow zakopania "rury" nic nie wiem. W poprzednim poscie staralem sie nie poruszac kwestii wyburzen, tylko zasadnosci wpisu na liste. Jak juz DW wspomnial(a), lokatorzy i koniecznosc ich przesiedlenia bylaby zbyt duzym ciezarem dla miasta. Dlatego nie ma co stwarzac dodatkowych barier dla tych, ktorzy kiedys beda chcieli z tym miejscem cos sensownego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:11 Za kilka lat problem sie sam rozwiąże, budynki te będą nadawały sie do wyburzenia a ciekaw jestem ilu przewodników będzie chciało oprowadzać turystów bo takich zabytkach. Teraz ci "architekci" robią listę zabytków, które trzeba chronić, ciekawe gdzie byli jak z mapy Wrocławia zniknęły chociażby, Budynki ZNTK-u, czy zakłady mięsne z Legnickiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 23:48 O ile sie orientuj, to liste tworzyli nie architekci, tylko historycy sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp69 przebudowa Kazimierza Wlk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 21:30 Pomysł z przedłużeniem tunelu pod Kazimierza Wielkiego nie jest zły. Istnieje jeszcze jeden projekt odbudowy dawnego układu architektonicznego: wro2015.grudziecki.com/01-pl/flash.html Ma on jeden atut- jest niemal naturalną kontynuacją zwycięskiego projektu przebudowy pl. Społecznego. W/g niego ul. Kazimierza Wlk. i tak straci znaczenie głównej arterii komunikacyjnej miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 15:42 W sedesowcu byłem, mieszkanka małe, ale raczej przytulne. Forma zewnetrzna też całkiem nietypowa i te bloki nawet mi sie podobają. Nie podoba mi się jednak podniesienie tego pasażu usługowo-hanlowego ponad poziom ulicy. IMO to najwięszy problem sedesowców. O zapachu moczu wpsominać nie warto bo to szczegół ;-) ale to co ten pasaż robi z uliczkami za nim to porażka, odgradza je paskudnie. Stojąc w tej uliczce idącej od Pizza Hut w kierunku Galeriowców widać, jak z jednej strony mamy piękny układ ulic schodzących się w jedne placyk (czyli piękne MIASTO), zaś z dugiej strony mamy kupę wyniesienia nad parkingiem (czyli KUPĘ). IMO - ten pseudopasaż powinien pójść do piachu, pomimo formy nawiazującej do sedesowców. Same w sobie też są ciężko strawne bo punktowce w zwartej zabudowie to niemądry pomysł, ale w miarę są ładne i faktycznie rozpoznawalne. Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 15:54 Są owszem przykłady świetnej powojennej zabudowy - najlepszy z nich to KDM. Osobiscie miałbym taki pomysł, żeby w jego obrębie - czyli plac + arakady i ta część od Piłsudzkiego oczyscić elewacje z anten satelitarnych, oczyścić partery z samowolek reklamowych na rzecz NEONÓW - każdy sklep miałby neon ze swoim logo nad nim, żadnych plastikowych podświetlanych liter i myślę, że efekt byłby piorunujący :-) Następnie potrzeba by zmienić lampy na budynkach przy arkadach oraz na samym placu w stylu socrealizmu (oczywiscie rozsądnego). No i w końcu, na środku bojownikom poległym o wolnosć zamiast głazu narzutowego, postawić jakiś porządny monument. Tak rozumiem ochronę konserwatorską pereł architektury PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
to Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek 28.12.07, 19:08 pomysł na oddzielanie ulicy od sklepów wyniesieniem nie umarł. zdaje się, że będziemy mieli to także częściowo przy BEMA PLAŻA. Odpowiedz Link Zgłoś
t.mobile Ręka rękę myje? 28.12.07, 15:50 Jak grafika na stronach SARPu: wroclaw.sarp.org.pl/uploads/pics/hands.jpg Przy słynnym i niesławnym zarazem oświadczeniem z ostatnich dni... wroclaw.sarp.org.pl/index.php?id=99&tx_ttnews[tt_news]=154&tx_ttnews[backPid]=3&cHash=4a9c43fb61 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Dno IP: *.proxy.aol.com 28.12.07, 18:28 Na terenie miedzy Odra a fosa nalezaloby wyburzyc 100% zabudowy powojennej.Jezeli to mozliwe.Z paroma wyjatkami.Lepiej miec puste place i czekac az bedzie mozna przeprowadzic jakas rekonstrukcje,niekoniecznie od razu, niz pozwolic na zasranie Starego Miasta tym pseudonowoczesnym gownem.1000 razy wole budynek udajacy zabytek niz "nowoczesny" chlam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_barto Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.as.kn.pl 28.12.07, 20:22 Jak dla mnie to nowy targ wyburzyć, zrównać z ziemia i zakopac jeszcze raz ...ludzie o czym my tu dywagujemy -mamy niepowtarzalną szansę pozbyc się tego szkaradztwa !!! To przecież teren staromiejski a my z tego robimy jakiś kolaż. Od promenady do Odry powinna być tylko zabudowa historyczna !!! A skoro już mamy takie koszmary jak galeria dominikanska, helios czy najobrzydliwsze solpola szpecace tak piekna ulice jak swidnicka to powinnismy zadbac choc o to aby budolwe miedzy gordzka a trasa w-z byly w stylu historycznym. Az zal beirze ze ci ludzie nazwyaja sie architektami - jedynym dobry marchitektem ktory stworzyl dzielo nowoczesne a jednoczesnie nawiazujace do historycznego centrum jest autor rennaisance center kolo kosciola garnizonowego. Reszta jak np nowy budnek na rogu ruskiej i kazimierza wielkiego to zwykla rzeznia !!! Jka czytam te o nadawaniu statusu zabytkowych tym koszmarom peerelowskich albo o powstawaniu jakichs wariacji na nowym targu to krew mnei zalewa. I ci ludzie koncza studia i biora grube pieniadze chyba tylko t orobia i nie maja za grosz poczucia smaku i estetyki !!!! jesli chca to prosze bardzo -niech robia zabytki z kozanowa czy nowego dworu ale od starego miasta WARA !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartolommeo Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.07, 21:54 Boję się, że ta lista zostanie wykorzystana jako pretekst, żeby nic nie robić z Nowym Targiem, zamiast odzyskać plac dla miasta, odświeży się troszkę te klocki i będzie wmawiać ludziom, że to wysokiej klasy zabytki. Owszem budynki wschodniej i zachodniej strony są interesujące, ale to za mało żeby zajmowały tak prestiżowe miejsce, natomiast strona północna i południowa to tragedia, która nijak się nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuWu Re: Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.07, 11:49 Podpisuję się rękoma i nogami. Wyjąłeś mi to z ust. Moje pierwsze skojarzenie po przeczytaniu artykułu i listy było: Boże UM chce się pozbyć problemu Nowego targu wpisując go na listę zabytków. niedawno przez Gazetę przewaliła sie dyskusja na jego temat, Dudi mówił jak to trudno wyburzać, bo problemy z własnością, itd. itp. PR mamy w mieście tak sprawny, że ktoś wpadł na genialny w swej prostocie pomysł - przekonać większość mieszkańców (a może i turystów) jakie to cudo architektury mają na Nowym Targu, a to co stało tam wcześniej sie zupełnie do powojennej architektury nie umywa. Swoją drogą chyba zmienię zawód na wróżkę. Niedawno pisałem w kontekście pomysłu odbudowy Pałacu Hatzfeldów, że UM powinien mieć w końcu jakąś spójna koncepcję, plan na najbliższych co najmniej 10 lat porządkowania przestrzeni w okolicy Pałacu. Pisałem: zdaje się, że temat Nowego Targu wraca jak bumerang i ... wrócił. Moim zdaniem: - odbudować fontannę Neptuna - barokowej we Wrocku nigdzie nie mamy - wybrać najwartościowsze z przedwojennych kamienic i odbudować - zostawić na pamiątkę może mały fragment bloku po stronie zachodniej (ten z wyższym dachem) - puste miejsca zabudowywać kolejnymi kamienicami historyzującymi w stylu Urok tego typu placów jak np. Solnego czy Rynku - bierze się stad, że domy mają rożne style arch., różne szczyty, kolory, wielkość okien, wysokość pięter, materiał na elewacji, usługi na parterze i w piwnicach itp., itd. Nowy Targ w obecnej postaci, choćby nie wiem jaki lifting przeszedł nigdy tego mieć nie będzie. Wracając do listy "nowych" zabytków zdziwiłem się, że wpisane są na nią obiekty nieukończone (w kośc. MB Królowej Pokoju) wciąż trwają prace nad wykończeniem wnętrza. Swoją drogą może warto zachować dla potomnych choćby fragmenty wybranych blokowisk - tych ciekawszych jak wspomniane choćby Popowice w sąsiedztwie kościoła tudzież Osiedle Przyjaźni? Te których układ urbanistyczny i pierwotna wizja architektoniczna mają nikłe szanse na zmiany a są jednocześnie dość znośnym miejscem do życia jak na blokowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_barto Architektura z czasów PRL jak cenny zabytek IP: *.as.kn.pl 28.12.07, 23:39 FANTASTYCZNY POMYSŁ !!!!!! czyj on jest ? Jakie szanse na realizacje ? Jakieś nowości w teh sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś