10.11.05, 14:25
Cześć, jestem zielona i znów chce Was pomęczyć;) bo naprawdę nie mogę nic na
ten temat znaleźć. Jak mam dołaczyc preloader zrobiony we flashu do strony
html. A konkretnie jak mam to zrobić, żeby przed załadowaniem strony html był
flashowy preloader. We flashu robię to na zasadzie użycia dwóch scen, na
jednej preloader na drugiej filmik, IF FRAME IS LOADED w akcji... ale jak się
odwołać do strony na której się ten filmik znajduje?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • blekot Re: preloader 10.11.05, 15:33
      mageria2 napisała:

> Cześć, jestem zielona i znów chce Was pomęczyć;) bo naprawdę nie mogę nic na
      > ten temat znaleźć.

nie żartuj!
      www.flashzone.pl/item-1228-Preloader.html
      • mageria2 Re: preloader 10.11.05, 16:20
        Chodzi mi o to, ze mam jakąś tam swoją animację i chcę żeby sie wyświetlała
        przed załadowaniem strony html. Link, który mi podałeś niewiele mi mówi o
        połączeniu animacji z htmlem.
        • szczurek1983 Re: preloader 10.11.05, 18:24
          Szczerze mówiac nie znam się na flashu, ale nie za bardzo widzę możliwość
          odczytywania poziomu załadowana html flashem.
          A tak poza tym to mnie akurat preloadery denerwują, chyba że jest to bardzo
          ciężka flashowa strona gdzie jak już się załaduje to wszystko chodzi płynnie.
          • mageria2 Re: preloader 10.11.05, 18:45
            Wiesz, nie chcę żeby preolader w procentach pokazywał załadowanie, Właściwie
            chodzi mi o ładne info, żeby czekać. Mam taką stronę i chcę umieścić tam coś
            wesołego zobacz: republika.pl/przedszkole1515/
            • szczurek1983 Re: preloader 10.11.05, 19:52
              Ja tam żadnego preloadera nie zauważyłem.
              Jest coś w kodzie ale to js a ja nie znam teo języka.
              Myślę że jeśli chcesz kombinować z uruchamianiem czegoś zanim się strona
              załaduje to uruchamiaj to javascript.
              Tylko pamiętaj, że ten Twój preloader to kolejnarzecz która musi się załadować,
              pomyśl czy warto.
              • mageria2 Re: preloader 10.11.05, 20:32
                Nie zauważyłeś, bo go tu nie ma :D))))
                Chciałam tylko pokazac do czego mi potrzebny, poprostu ta stronka się chwilę
                ładuje i chcę coś prze dnią wrzucić. A słyszałam, ze preloadery we flashu są
                lepsze niż w JS.
        • blekot Re: preloader 10.11.05, 21:42
          mageria2 napisała:

> Chodzi mi o to, ze mam jakąś tam swoją animację i chcę żeby sie wyświetlała
          > przed załadowaniem strony html. Link, który mi podałeś niewiele mi mówi o
          > połączeniu animacji z htmlem.

taaa
          no dobra może tak
          preloader służy do czegos innego - ma za zadanie umilić oglądaczowi czas podczas
          którego ładuje się reszta animacji /czytaj strony/
          jak to się robi?
          tworzysz preloader w, dajmy na to, pierwszych 2-3 klatkach animacji /czytaj
          strony/, a w kolejnych resztę animacji /czytaj strony/
          po załadowaniu animacji /czytaj strony/ preloader "puszcza" oglądacza dalej do
          właściwej części strony

warunek: strona musi być w technologii flash!

nie ma sposobu na twoje życzenie: preloader do strony html,
          nie istniejej coś takiego ponieważ skrypt użyty w preloaderze zlicza ilość
          załadowanej animacji we flashu ani strony w html

może jakieś magi umieją połączyć AS z JS ale o to musisz pytać na forum w
          serwisie, który podałem
          • mageria2 Re: preloader 10.11.05, 23:22
            blekot napisał:

> mageria2 napisała:
            >
            > > Chodzi mi o to, ze mam jakąś tam swoją animację i chcę żeby sie wyświetla
            > ła
            > > przed załadowaniem strony html. Link, który mi podałeś niewiele mi mówi o
            > > połączeniu animacji z htmlem.
            >
            > taaa
            > no dobra może tak
            > preloader służy do czegos innego - ma za zadanie umilić oglądaczowi czas
            podcza
            > s
            > którego ładuje się reszta animacji /czytaj strony/

No oczywiście i sam proloader jest właśnie a n i m a c j ą, o której tu
            pisałam, (wcale nie musi pokazywać procent, ani niczego liczyć, może działać w
            pętli do czasu spełnienia pewnego warunku - zakończenia ładowania następnej
            animacji lub strony).
            Czy tak trudno zrozumieć, że chcę moją animację we flashu, zastosować jako
            preloader do strony html???? :(

> jak to się robi?
            > tworzysz preloader w, dajmy na to, pierwszych 2-3 klatkach animacji /czytaj
            > strony/, a w kolejnych resztę animacji /czytaj strony/
            > po załadowaniu animacji /czytaj strony/ preloader "puszcza" oglądacza dalej do
            > właściwej części strony
            > warunek: strona musi być w technologii flash!

Przecież pisałam, że wiem jak to zrobić we flashu, ale właśnie chodzi mi o
            stronę w html.

> nie ma sposobu na twoje życzenie: preloader do strony html,
            > nie istniejej coś takiego ponieważ skrypt użyty w preloaderze zlicza ilość
            > załadowanej animacji we flashu ani strony w html

No właśnie podobno jest sposób :).

> może jakieś magi umieją połączyć AS z JS ale o to musisz pytać na forum w
            > serwisie, który podałem

Mag, który jest administratorem na forum.webdiary.pl napisał, że jest to
            możliwe, na razie czekam na dalsze informacje.
            Jak będę coś wiedziała to napiszę.

Pozdrawiam i dzięki.
            • zsa-zsa Re: preloader 10.11.05, 23:43
              Jesli dobrze zrozumialam twoj problem (ale moze nie zrozumialam), to rozwiazanie
              jest banalnie proste: tworzysz strone index, na ktorej osadzasz filmik flasha,
              ktory tak w zasadzie nie jest preloaderem, a raczej tzw. intro. W ostatniej
              klatce filmiku definiujesz w ActionScript przejscie do pozadanego adresu url,
              czyli wlasciwej homepage i to wszystko.
              • mageria2 Re: preloader 11.11.05, 00:02
                Aha, dziękuję. Tylko właśnie nie wiem jeszcze jak się odwołać z tej animacji
                na stronie index do filmiku, który jest umieszczony na stronie homepage,
                (filmik jest jako tło w warstwie). I nie wiem jak sprawdzić, czy już się film
                załadował, co oznaczałoby koniec działania preloadera.
                • blekot Re: preloader 11.11.05, 12:03
                  mageria2 napisała:

> Aha, dziękuję. Tylko właśnie nie wiem jeszcze jak się odwołać z tej animacji/.../

nie wiesz to spytaj tam gdzie wiedzą!
                  www.flashzone.pl/forum2/forumdisplay.php?f=47
                  ps. radzę najpierw przeszukać tamtejsze forum, bo można dostać po głowie zadając
                  pytanie po raz kolejny
              • blekot Re: preloader 11.11.05, 12:01
                zsa-zsa napisała:

> Jesli dobrze zrozumialam twoj problem (ale moze nie zrozumialam), to rozwiazani
                > e jest banalnie proste: tworzysz strone index, na ktorej osadzasz filmik flasha,
                > ktory tak w zasadzie nie jest preloaderem, a raczej tzw. intro. W ostatniej
                > klatce filmiku definiujesz w ActionScript przejscie do pozadanego adresu url,
                > czyli wlasciwej homepage i to wszystko.

intro nie spełnia warunków preloadera - to nie jest to samo
                więc albo mageria2 myli pojęcia /i che intro miast preloadera/ albo to nie jest
                rozwiązanie dla niej
                • mageria2 Re: preloader 11.11.05, 12:45
                  blekot napisał:

> zsa-zsa napisała:
                  >
                  > > Jesli dobrze zrozumialam twoj problem (ale moze nie zrozumialam), to rozw
                  > iazani
                  > > e jest banalnie proste: tworzysz strone index, na ktorej osadzasz filmik
                  > flasha,
                  > > ktory tak w zasadzie nie jest preloaderem, a raczej tzw. intro. W ostatni
                  > ej
                  > > klatce filmiku definiujesz w ActionScript przejscie do pozadanego adresu
                  > url,
                  > > czyli wlasciwej homepage i to wszystko.
                  >
                  > intro nie spełnia warunków preloadera - to nie jest to samo
                  > więc albo mageria2 myli pojęcia /i che intro miast preloadera/ albo to nie
                  jest
                  > rozwiązanie dla niej

Blekot, dziękuję Ci za rady, które są dla mnie cenne, ale proszę nie obrażaj
                  mnie, ok?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka