Dodaj do ulubionych

haslo w skrypcie php

27.11.05, 11:01
Mam takie pytanie:
Robie formularz do logowania, wystarczy wpisac samo haslo zeby przejsc do
nastepnej strony. jako action daje np: logowanie.php w ktorym to
skrypcie-pliku jest haslo bezposrednio podane. I teraz mam pytanie jakie sa
mozliwosci "dotarcia" do tego hasla? Szukalem w internecie i na forach i
wlasciwie wszyscy pisza tylko tyle, ze ten sposob jest nie zalecany, ze
powinno sie chaslo kodowac w md5 umieszczac w bazie txt albo mysql itd... ale
slowa o tym jaie jest niebezpieczenstwo i sposoby dotarcia do hasla...
Bede wdzieczny za wyjasnienia
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szczurek1983 Re: haslo w skrypcie php 27.11.05, 13:25
      baza mysql jest lepiej zabezpieczona niż plik txt czy php. Niebezpieczenstwo
      jest takie że ktoś sciągnie sobie plik bez przetwarzania przez serwer i wtedy
      będzie miał hasło. Trzeba się jeszcze do ftp dostać, ale wiadomo im bardziej
      hasło jest ukryte tym lepiej.
      • tommy_from_cracow Re: haslo w skrypcie php 28.11.05, 05:36
        OK ale moglbys mi jeszcze powiedziec na ile jest to skaplikowana sprawa no i +-
        jak przez ftp taki plik mozna sciagnac? Chyba nie wystarczy wpisac url-a?;-)
        Wiem, ze moze moje pytanie moze budzic watpliwosci typu: po co mu to? ale tak ne
        serio to pytam z czystej ciekawosci!
        Dzieki za odp. i pozdrawiam
        • eofek Re: haslo w skrypcie php 28.11.05, 13:18
          tommy_from_cracow napisała:

> OK ale moglbys mi jeszcze powiedziec na ile jest to skaplikowana sprawa no i +-
          > jak przez ftp taki plik mozna sciagnac? Chyba nie wystarczy wpisac url-a?;-)
          > Wiem, ze moze moje pytanie moze budzic watpliwosci typu: po co mu to? ale tak n
          > e
          > serio to pytam z czystej ciekawosci!

nie trzeba nawet wlazic przez ftp. wystarczy wyświetlić zawartość skryptu php jako pliku txt za pomocą
          Twojego własnego skryptu wyświetlającego coś tam, jeśli w ramach instrukcji warunkowej nie
          przewidziałeś opcji default (dla switch na przykład). W sensie - ktoś może wysłać przez url wartość
          zmiennej, której nie przewidziałeś. Mnie tak ktoś kiedyś robił ze stroną co chciał, a że jestem lamuch,
          nawet nie wiedziałem co jest nie tak ;) Jeśli rozumiesz powyższy opis, wyciągniesz odpowiednie wnioski
          na temat możliwości. jeśli nie, nie chciałbym karmić script kiddies bardziej szczegółowymi opisami ;)
          Ogólnie możliwości skorzystania z hasła zapisanego na sztywno w pliku trochę jest :D
          • tommy_from_cracow Re: haslo w skrypcie php 29.11.05, 03:31
            Allo!
            Dzieki za odpowiedz ale... nie za bardzo rozumiem. Tzn wiem mniej wiecej jakie
            zagrozenie niesie za soba includowanie plikow jesli nie okresli sie dokladnie z
            jakiego folderu i w jakim rozszerzeniu powinny byc. I tu choc nie robilem tego
            nigdy ale wyobrazam sobie ze np w url mozna podac adres do swojego skryptu ktory
            robi "zamieszanie" na twoim serwerze. Ale w tym wypadku nie wiem za bardzo jak
            mozna "przemycic" swoj skrypt. Jesli moglbys to troche rozjasnic bede wdzieczny!
            I na koniec moze przyklad taki:
            ZRODLO STRONY Z FORMULARZEM DO LOGOWANIA:
            www.mojastrona.cos.pl/logowanie

<html>
            <head>
            <title>Logowanie</title>
            <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html"; charset=iso-8859-2" />
            </head>
            <body>
            <h1>Podaj hasło:</h1>
            <form name="formularz" action="logowanie.php" method="post">
            <input type="password" name="password" />
            <input type="submit" value="OK" />
            </form>
            </body>
            </html>

I PLIK LOGOWANIE.PHP:

<?php
            $password=$_POST["password"];