Dodaj do ulubionych

Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.09, 21:53
Witam,
mysle o wyjezdzie w listopadzie lub grudniu na Wyspy z Itaka.
Czy ktos z Panstwa byl i moze doradzic cos w sprawie wycieczek
fakultatywnych- sa drogie wiec trzeba rozwaznie wybierac.
Ktora wyspe wybrac na 1-dniowa wycieczke?
Czy na wyspie Sal warto wypozyczyc jakis pojazd - samochod a moze
quad?
Jak wygladaja hotele proponowae przez Itake?
Wszelkie uwagi i wrazenia mile widziane.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Gingus Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka IP: *.lanet.net.pl 01.11.09, 18:20
      Witaj,
      my bylismy w podrozy poslubnej w maju ubieglego roku. Spedzilismy tydzien w
      hotelu Riu Funana Garopa. Nie bylismy na zadnych wycieczkach fakultatywnych, ale
      rozmawialismy z ludzmi, ktorzy zwiedzili wszystko, co mialo w ofercie TUI.
      Oczywiscie sa to informacje z drugiej reki - twierdzili, ze nie warto. Nie warto
      rowniez jechac na Cabo Verde na dluzej niz tydzien. Sa tam przepiekne bajeczne
      plaze, duzo slonca, ale poza tym niewiele. Zwiedzilismy wyspe Sal, tzn
      pojechalismy taksowka do centrum - niewiele bylo do ogladania. Niemniej jednak
      jesli szukasz relaksu, jesli chcesz oderwac sie od codziennosci lub przezyc
      romantyczne wakacje naprawde polecam! Ale wydaje mi sie, ze hotele w ofercie
      Itaki maja zawyzone kategorie, sa ogolnie rzecz biorac slabe i polecam RIU.
      • naszaheidi Re: GINGUS.. 09.11.09, 21:32
        Poradz mi czy ja tam jakies pampersy kupie dla corki?Zawsze dokupuje
        na miejscu a tu moze byc kicha.tez bede w Riu Funana..
        Czy to prawda ze wieje jak ktos wyzej pisal?Ja tam w grudniu
        przyzwyczajona jestem kosci stare grzac a nie kombinowac i ciuchy
        brac od krotkich po kapoty.
        Poradz jak mozesz
        • matanzas Re: GINGUS.. 09.11.09, 22:04
          Jako że Gingus teraz wygrzewa się na Sri lance ja odpowiem..
          kup więcej u nas ....tam na prawde jest problem z kupieniem cokolwiek... a jak
          już coś dowiozą to drogie że ....
          ja byłem w listopadzie w połowie ..wiało jak diabil na plaży ... ale było
          ciepło :) na basenie w sam raz ....
          • Gość: naszaheidi Re: GINGUS.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 20:25
            Ale bedzie lipa ze sloikami jak limit bagazu.Chyba przyjdzie mi owce
            jakas rabnac.
            Dziekuje Ci za porade.
            Powiedz jak wialo-tak przenikliwie,tropikalnie?
            Co nosiliscie wieczorem?
            Sri Lanka teraz chyba tez nie za ciepla?
            Bylam kiedys w sierpniu a pozniej bylo tsunami...
            • matanzas Re: GINGUS.. 10.11.09, 21:55
              wiało bardzo tak że na plaży trudno było wysiedzieć , piach uderzał tak że chwilami aż bolało ....przydał by się taki wiatrochron jak u nas nad morzem.... ale kilka dni było ok. ogólnie ciepło spaliłem się strasznie ...wiatr był zwodniczy nie czuło się że słonce nawet za chmurami strasznie opala.....ciepło był cały czas wieczorem również więc koszulka z krótkim rękawkiem była w sam raz....
              a co do Sri lanki to różnie było byliśmy na objeździe wyspy więc i pogoda różna od strasznych upałów aż do zimna w górach ....ale na pobycie już było ok. jeszcze często padało ( koniec pory monsunowej ) ale krótko nieraz nawet nie opłacało sie schodzić z leżaka ....
              pozdrawiam
              • Gość: nasz Re: GINGUS.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 09:15

Wielkie dzieki.Bede pisala do hotgelu czy jakis sklep jest gdzies
                tam,bo jak mi sprzetu zabraknie dla corki to klapa a zawsze tk mi
                sie dzieje bez wzgledu na wzieta ilosc.
                Martwie sie tym wiatrem,bo okaze sie,ze musze wziasc podwojnie szmat
                i jak zwykle bedziemy jak beduini wygladac.4 walizy+nurkowanie+wozek
                i dwojka dzieciakow
                A byles na Bali?
                jesli nie to polecm CI zwiedzanie.Nm udalo sie zjechac wyspe na
                raty,bo syn mial niecale 3 l.No i meble przywiezlismy piekne!!!
    • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 01.11.09, 19:16
      Ja byłe z Eximem w najtańszej opcji hotelu bez posiłków...pensjonat właściwie
      rodzinny prowadzony przez Niemkę mieszkającą tam na stałe od lat , bardzo
      przyjemny i miła rodzinna atmosfera !
      w samym centrum Santa Maria na Sali
      co do wycieczek to fakt są bardzo drogie gdyż trzeba przeprawiac się na inne
      wyspy polecam wyspe Fugo byli znajomi i bardzo chwalili - drogo....
      wyspę najlepiej zwiedzić wypożyczając terenówkę ale z kierowcą /
      przewodnikiem!!!! płaciliśmy dość sporo ale tam wszystko jest drogie ....
      Zjeździliśmy całą wyspę / kąpanie w jeziorach słonych - solinas chyba tak to
      się nazywało ... główne miasto wyspy Espargos
      na miejscu polecam quady spaniałe sprawdzają się na na pustyni jaką jest ta
      wyspa....
      a nie działają eu komórki no chyba że masz kartę portugalską
      w sklepach nie kupisz nic poza pamiątkami ....
      pustki niema nic warzywa owoce problem i drogie ....
      restauracje ceny na poziomie europejskich

najlepsza sieć hotelowa tak jak napisała Gingus Riu Funana Garopa
      tyle z tego co pamiętam ...a tu jest kilka zdjęć
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,73039462,73317962.htmlpozdrawiam
    • Gość: alien Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka IP: 82.177.95.* 05.11.09, 20:44
      w tym roku Itaka nie ma w oferce Wysp Zielonego Przyladka :)
      • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 05.11.09, 21:01
        no fakt niem własnie sprawdziłem ....:))
    • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 10.11.09, 22:18
      A tak kiedys miałam ochote poleciec na te wyspy.... ale widze, ze
      tam nic ciekawego poza pięknymi plazami nie ma :((
      • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 10.11.09, 23:02
        To fakt ....tylko nazwa ładna ...a naprawdę mija sie z
        rzeczywistością...krajobrazy księżycowe ...pustynia bardzo mało zieleni
        ..przynajmniej na Sali a tam lądują turyści.... ale plaże ogromne dzikie
        czyste ocean bajka ...w sumie raz warto polecieć zobaczyć ...alee raczej na 7
        dni nie dłużej ...ja byłem dwa tyg. i nudziło mi się ...choć lubię wylegiwać się
        na plaży....
        • Gość: pel Do Kasi:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 23:28

To prawda. Ta sama co opinia Amerykanów o Szwajcarii: gdyby nie te
          góry, to by nie byłoby tu po co przyjeżdżać...
          • kasia_p45 Re: Do Kasi:) 11.11.09, 09:08
            Oj tu sie nei zgodze :)) Góry w Szwajcarii sa przepiekne... To chyba
            nie to samo co rozległe i chyba troche nudnawe plaze??..
        • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 11.11.09, 09:05
          No własnie.. ile mozna wylegiwać się na plazy? Ja lubie robić
          przerywniki... cos pozwiedzać , pobuszować po sklepach...fajnych
          knajpkach. A tam widze w miasteczkach nic nie ma :(..Tylko bieda, ze
          az za serce sciska :(.
          Pewnie, że jak ktoś chce zniknąc na kilka dni. Zaszyc sie gdzies od
          swiata i tylko polezec na plazy i posiedzec w hotelu to to jest
          dobre miejsce... Ale nic poza tym..
          • Gość: gonzo Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka IP: *.aster.pl 11.11.09, 16:50
            Niewyżyte kobity na wakacjach to zmora. Jak masz all inc w hotelu riu , to siedź
            z drinkiem na plaży lub przy basenie i NIE MARUDŹ!
        • Gość: alien Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka IP: 82.177.95.* 14.11.09, 20:40
          Nie jest az tak zle, tylko trzeba miec troche kasy, bo jak sie
          pojedzie na inne wyspy to krajobrazy zupelnie inne, polecam,kazda
          wyspa inna:)),a ladne plaze sa tez blizej, nie koniecznie na
          Zielonym Przyladku :))
          • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 14.11.09, 21:33
            No np na Fuerteventurze jednej z Wysp Kanaryjskich... Calkiem niezle
            te plaze :)
            • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 14.11.09, 21:36
              Kasiu tylko że wyspy Kanaryjskie są o rzut beretem do Cabo Verde ....
              • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 00:21
                No nie taki znów beretem. Na oko ze 2 tys km
                • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 09:14
                  Kasia to tylko takie porównanie....samolotem to moment...a jednak całkiem inny
                  świat niż Kanary i oto mi chodziło ...
                  • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 09:22
                    No napewno inny swiat choc tak blisko samolotem.
                    Kanary bardziej skomercjalizowane... Jest zasieg na komorke itd..
                    A tam tereny jeszcze dziewicze dla turysty.... nasze komorki nie
                    dzialaja.. No ale jak juz mowilam mozna tam sie schowac przed
                    swiatem i nikt nas nie znajdzie.. pare dni takiej boskiej laby na
                    cudownych plazach? Czemu nie?.. Moze kiedys? :)
                    • naszaheidi Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 09:43
                      Co wy z tymi komorkami?Plus dziala,dzwonilam do operatora.Maz bez
                      tego cuda do kibla nie moze wejsc a co dopiero przez 2 tyg!!
                      My polezec jedziemy,sporo juz zwiedzilismy w zyciu,corka mala,syn
                      dalby rade,ale po co sie zabijac?Drinkow nie pijemy ale dobre wino
                      jak najbardziej.W Riu mam silownie,nurkowanie,dzieciaki jakis tam
                      pl.zabaw i basenik.W kwietniu znow sie gdzie wywalimy na byczenie
                      • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 11:18
                        może juz działa ...jak byłem w 2007 nie działały żadne komórki oprócz operatorów
                        Portugalskich.... Tak Riu tak na prawde jedyny kompleks warty polecenia na
                        wyspie.....
                        • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 11:50
                          Dobrze wiedziec, że Plus dziala... Mimo wszystko nie lubie byc
                          odcieta od swiata. Wole sama sie odcinac wylączając komórke.. :))
                          • matanzas Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 12:17
                            wiesz ale nigdy nie było problemów ..z dzwonieniem zawszę można było zadzwonić z
                            budki tel. :)
                            • kasia_p45 Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka 15.11.09, 12:35
                              Nie no oczywiscie, ze kontakt jakis stamtąd jest. Jednak czytałam
                              gdzies kiedys, ze takie lokalne dzwonienie jest drogie.. a polskie
                              komorki nie dzialaja. Tak czy owak dobrze, ze juz Plus dziala...
                              zawsze jakis kontakt ze swiatem... chocby smsowy :)
                        • Gość: alien Re: Itaka -Wyspy Zielonego Przyladka IP: 82.177.95.* 16.11.09, 18:53
                          działaja dzialaja, tylko z Orange sa problemy, a kafejek
                          internetowych nie brakuje.... tez mozna porozmawiac....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka