Dodaj do ulubionych

AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa

17.04.10, 12:34
Jestem jedną z osób, które miały spędzić tydzień urlopu w Egipcie, niestety
nie polecieliśmy i z tego co się orientuje wylecimy 3-4 dni po planowanym
terminie. Jak mnie oficjalnie poinformowano zarząd AlfaStar podjął decyzję, iż
nie zaproponuje żadnych udogodnień w stosunku do swoich klientów tłumacząc
wszystko siłą wyższą.
Oczywiście umowa całkowicie zwalnia od odpowiedzialności w przypadku
wystąpienia tej siły. Czytam jednak, że inne biura potrafiły wyjść na przeciw
i zaproponowały rabaty, obniżenia kosztów, przesunięcie terminu, itp. Ja nie
dostanę nic bo jak powiedziano między słowami za moje pieniądze są teraz
utrzymywani rodacy, którzy nie mogą powrócić do kraju.
Co robić? Lecieć na te pozostałe 3 dni, pisać reklamacje, procesować się?
Obserwuj wątek
    • Gość: wujek rada Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 94.254.157.* 17.04.10, 12:42
      Procesu nie wygrasz leciec na 3 dni chyba sie nie opłaca ale swoja droga jakis
      rabat powinni zaproponowac moze reklamacji nie pisz ale napisz jakies pismo o
      znizke na nastepne wakacje
    • Gość: ivaz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 194.169.228.* 17.04.10, 13:18
      Ja jestem w tej samej sytuacji miałam lecieć w piątek na rejs po
      nilu z Sun&fun. W warunkach uczestnictwa jest taki zapis
      Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania imprezy z przyczyn
      od niego niezależnych (siły wyższej),
      a także w sytuacji braku
      wymaganego minimum uczestników (15 osób przy imprezach lotniczych)
      oraz ze względu na bezpieczeństwo uczestników imprezy lotniczej.
      W takim przypadku Klient może żądać według swego wyboru:
      a) zapewnienia mu udziału w imprezie zastępczej
      , o tym samym lub
      wyższym standardzie, chyba że zgodzi się na imprezę o niższym
      standardzie za zwrotem różnicy w cenie,
      b) natychmiastowego zwrotu wszelkich wniesionych świadczeń
      Ja mam nadzieję ze odwołaja imprezę bo rejs gorzej skrócić bo ma
      swój program, wieć liczę na zwrot pieniedzy. Poza tym jest tam tez
      taki zapis
      O wszelkich istotnych zmianach dotyczących warunków umowy, a w
      szczególności: terminu, programu lub miejsca zakwaterowania, SUN &
      FUN poinformuje uczestników niezwłocznie o zaistnieniu tych zmian.
      Uczestnik powinien powiadomić SUN & FUN o akceptacji nowych warunków
      Umowy lub o rezygnacji, za natychmiastowym zwrotem wszelkich
      wniesionych świadczeń, w przeciągu 2 dni od dnia otrzymania
      zawiadomienia, ale nie później niż w dniu poprzedzającym rozpoczęcie
      imprezy. Brak odpowiedzi uczestnika jest równoznaczny z akceptacją
      nowych warunków udziału w imprezie.
      Nie wiem jak tylko się odnieść do tego zapisu
      Ja mam nadzieję ze w przypadku rejsu organizator go odwoła i zwróci
      nam kasę.
      • Gość: QkamCoSieDzieje Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.elgrom.laz.digi.pl 17.04.10, 13:55
        > Ja mam nadzieję ze w przypadku rejsu organizator go odwoła i zwróci
        > nam kasę.

A po co ma go odwolywac? Wystarczy, ze zmieni sie termin, a wtedy mozesz
        rozwiazac umowe i otrzymasz zwrot wszystkich kosztow.
        • Gość: ivaz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 194.169.228.* 17.04.10, 14:23
          no wlasnie, wiem tylko ze nie mozna dostac odszkodowania, co jest
          oczywiste bo akurat nie ma tu żadnej winy organizatora
        • dominika.kosalka Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 19.04.10, 16:20
          Szanowni Państwo!

(komunikat dotyczy wyłącznie wylotów, które miały się odbyć w dniach 16-18.04.2010)

Jak powszechnie wiadomo, z powodu siły wyższej - wybuchu wulkanu i pyłu wulkanicznego unoszącego się w powietrzu – przestrzeń powietrzna nad Europą i Polską została, zarządzeniem odpowiednich władz, zamknięta do odwołania i tym samym w dniach od dnia 16 kwietnia b.r. do odwołania zostały wstrzymane wszystkie przeloty Turystów BP Alfa Star.

W związku z licznymi telefonami w tej sprawie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tych z Państwa, którzy chcieliby przenieść realizacje zawartych umów, a niewykonywanych z powodu siły wyższej, na późniejszy termin po otwarciu przestrzeni powietrznej Polski i Europy bez ich odpowiedniego skracania, precyzując nasze dotychczasowe stanowisko uprzejmie informujemy, że istnieje możliwość przeniesienia terminów niezrealizowanych imprez turystycznych na późniejsze terminy wylotu bez konieczności uiszczenia opłaty manipulacyjnej za zmiany w rezerwacjach.

W związku z tym będziemy podejmować indywidualne decyzje handlowe dla dobra Naszych Klientów i tym samym prosimy o kontakt bezpośrednio z BP Alfa Star pod nr telefonu 483845500 w celu zmiany terminu realizacji imprezy turystycznej.

---------
    • Gość: mała Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.chello.pl 17.04.10, 20:42
      My tez mamy lecieć z AlfaStar za tydzień 24/04, ale obawiam sie, że ta
      chmura może utrzymać się do następnego tygodnia (wulkan wciąż jest
      aktywny) i ze ostatecznie nie wylecimy...
      czy z tego wynika, ze utracimy całą kase???
      • Gość: zainteresowany cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 21:25
        Cos tam robia aby w miare załagodzic sytuacje tylko ciekawe ile kaza
        dopłacac

" Jak powszechnie wiadomo, z powodu siły wyższej - wybuchu
        wulkanu i pyłu wulkanicznego unoszącego się w powietrzu -
        przestrzeń powietrzna nad Europą i Polską została, zarządzeniem
        odpowiednich władz, zamknięta do odwołania i tym samym w dniach 16,
        17, 18 kwietnia zostały wstrzymane wszystkie przeloty Turystów BP
        Alfa Star.

W związku z licznymi telefonami w tej sprawie, wychodząc
        naprzeciwko oczekiwaniom tych Państwa, którzy chcieliby przenieść
        realizacje zawartych umów a niewykonywanych z powodu siły wyższej na
        późniejszy termin po otwarciu przestrzeni powietrznej RP i Europy
        bez ich odpowiedniego skracania, uprzejmie informujemy, że
        istnieje możliwość przeniesienia terminów niezrealizowanych na
        termin późniejszy ( w miarę dostępności miejsc w samolotach i
        hotelach ) za dodatkową opłatą.

Szczegóły tej oferty zostaną podane niezwłocznie po podaniu daty i
        godziny otwarcia polskiej przestrzeni powietrznej przez Polską
        Agencję Żeglugi Powietrznej, a aktualna informacja w zakresie
        przeniesienia wylotów na późniejszy termin nie jest ofertą w
        rozumieniu art. 66 i następnych kodeksu cywilnego."
        • Gość: MACI Re: cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 22:40
          PIEPRZĘ ICH ,NIECH SIĘ UBEZPIECZĄ OD SIŁY WYŻSZEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!
          ALBO ODDAJĄ KASĘ,NIE STAĆ MNIE NA ICH WIDZIMISIĘ,MIEJSCE WYKUPIONE ,ALE SAMOLOT
          NIE WYLECIAŁ A SAMOLOT CHARTER OD OSOBY DO EGIPTU KOSZTUJE OK. 800 ZŁ ,WIĘC
          NIECH COŚ WYMYŚLĄ!!!! BO STRACĄ DUŻOOOO KLIENTÓW NA PRZYSZŁOŚĆ I WIĘCEJ NIE
          SKORZYSTAM Z ICH USŁUG!!!!!!!!!
          14 LAT NA RYNKU HE HE ......
          • Gość: gość Re: cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 16:54
            a dlaczego buraku nie wykupiłeś ty ubezpieczenia? Aha - wiem, chciałeś jak
            najtaniej zapewne.
            Nie musisz się martwić o klientów biur podroży - niestety znajomość języków
            obcych polaków jest na tak niskim poziomie że przez lata jeszcze biura podróży
            będą miały mnóstwo klientów.
            Burak za krzyczenie na forum - jak chcesz się wyszaleć to idź do lasu!
            • Gość: maci odp do gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 23:02
              panie "gościu"
              na wstępie podaje definicję burak

Burak zwyczajny (Beta vulgaris L.) - gatunek rośliny rocznej lub dwuletniej z
              rodziny komosowatych. Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego
              (Beta maritima), który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami
              Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. W
              Polsce pospolita roślina uprawna.

Wykupując wycieczkę od 4 do 5 tyg. wcześniej nie wykupuję ubezpieczenia,gdybym
              kupował 3 - 8 miesięcy wcześniej ,tak bym uczynił."jak powszechnie wiadomo"
              wulkany jeszcze nie wybuchają co miesiąc,trzęsienia ziemi jaki i tsunami ,w
              rejonach miejsca planowanego pobytu. Ostatnio ten wulkan miał tak ogromną
              erupcję ok. 200 lat temu. poza tym wtedy nie było pasażerskich odrzutowych
              samolotów.
              U mnie ,nie istnieje pojęcie tanich wycieczek (szczególnie Afryka)...
              bo tanio to można było kupić bilet statkiem do Balijska i napić się tanio z
              przyjaciółmi na bezcłowym....
              Może dla ciebie "gościu" wydać kilka tysięcy zł,na samą wycieczkę to "pestka"
              ,bo dla mnie - nie !
        • Gość: zawiedziony Re: cos robia w tym kierunku IP: 62.121.128.* 18.04.10, 07:36
          Sorry, ale to dla mnie brzmi tak - fajnie, że kupiłeś u nas urlop - kup następny
          może tym razem uda nam się polecieć.
          • bionda83 Re: cos robia w tym kierunku 18.04.10, 20:03
            moim zadaniem (sprzedawcy) alfa ladnie sie zachowala nawet w niedziele mieli
            czynna infolinie. klienci ktorzy nie wrocili maja hotel wraz z wyzywieniem.
            sun&fun zenada, zero info. nawet tui w niedziele nie czynne, dodzwonialm sie na
            niemieckie info gdzie poinformowano mnie ze dzisiejszej nocy klient ma przez tui
            oplacony nocleg, nastepnego dnia bedzie musial placic z wlasnej kieszeni jezeli
            powrot sie opozni, 4 os nocleg w sofitelu na 3 dni na Mauritiusie to ponad 500 €
            od osoby, zero szacunku dla turysty ktory i tak wydal mase pieniedzy na wakacje.
            • Gość: kasia Re: cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 20:35
              > sun&fun zenada, zero info.
              O jaki zero info ci chodzi? Na ich stronie są na bieżąco informacje.
              • Gość: greg Re: cos robia w tym kierunku IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 20:47
                a z alfy sa ale siedzą na forach jak "bionda83 i roba słoneczny piar
                • Gość: klient Re: cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 21:17
                  Nie pitol dzwonilem dzis do nich mam zaplacic do wtorku i mi
                  powiedzeli zebym sie wstrzymal prawdopodobnie bedą pisane jakies
                  oswiadzczenia bo w umowie jest 21 dni przed impreza reszta kasy, a
                  powiedzialem ze ja tez sie musze sie zabezpieczyc na wypadek siły
                  wyzszej i narazie nie zapłace mam to w duszy
                  • Gość: Kubot Re: cos robia w tym kierunku IP: 78.8.180.* 19.04.10, 00:08
                    Kupiłem w Polsce wczasy w TUI z wylotem z Niemiec w poniedziałek.
                    Wczoraj zadzwonili do mnie z polskiego biura, że do jutra wszystkie
                    loty są anulowane. Mogę bezkosztowo zmienić wylot na dowolny termin,
                    byle w sezonie letnim, albo dostać 100% zwrotu.
                    Wystarczy po prostu kupować wyjazdy w normalnym biurze.
                    • dominika.kosalka Re: cos robia w tym kierunku 19.04.10, 11:01
                      zauwazyliscie ze na stronie Alfa Star dzis zniknelo zdanie ,,za dodatkową opłata"? :)
                      Noo ... cos się rusza
                    • bionda83 Re: cos robia w tym kierunku 19.04.10, 11:18
                      no to ekstra ze nie wyleciales bo mojemu klientowi kaza placic za przedluzony
                      nie z jego winy pobyt (tui deuschland), nie jestem przedstawicelka alfy tylko
                      wszystkich biur stad mam porownanie, zobaczymy jak w srode zachowa sie gti...
                      • Gość: scantravel oto oswiadczenie sun&fun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 14:33
                        Uprzejmie informujemy wszystkich Klientów którzy nie polecieli na
                        wakacje w dniach 16.04.2010 oraz 18.04.2010 następującymi rejsami:
                        AMV7669 Poznań – Hurghada, AMV7469 Katowice – Hurghada, AMV5347
                        Wrocław – Hurghada, AMV5347 Kraków – Hurghada, AMV5469 Gdańsk –
                        Hurghada, AMV5169 Warszawa – Hurghada, że rejsy te się nie odbędą.
                        Proponujemy Klientom zmianę terminu (w miarę dostępności miejsc w
                        samolotach i hotelach) – na terminy majowe bezkosztowo, na pozostałe
                        terminy wakacyjne wedle obecnie obowiązującej oferty. Na decyzje
                        Klientów oczekujemy do 23.04.2010 do godziny 18:00.

Klienci którzy nie wrócili z wakacji do Polski w dniach 16.04.2010
                        oraz 18.04.2010 pozostają pod opieką Sun&Fun Holidays i mają
                        zapewnione wszystkie świadczenia na koszt Sun&Fun. W chwili obecnej
                        poszukujemy możliwości zapewnienia tym Klientom jak najszybszego
                        transportu do kraju. Informacje na ten temat będą się ukazywały na
                        bieżąco na stronie internetowej www.sunfun.pl oraz będą podawane
                        poprzez rezydentów na destynacjach.

Jeśli chodzi o jutrzejsze wyloty z Warszawy, Wrocławia, Katowic i
                        Poznania do Sharm El Sheikh – informacje na ten temat będą podane o
                        godzinie 18:00 w dniu dzisiejszym.

Zarząd i pracownicy Sun&Fun Holidays
                        • Gość: ivaz Re: oto oswiadczenie sun&fun IP: *.piap.pl 19.04.10, 15:25
                          bez paniki Sun&fun zwraca pieniądze, jestem juz po rozmowie z
                          przedstawicielem biura nie robią problemu, trzeba do nich napisac
                          maila w tej sprawie, aczkolwiek namawiaja na skorzystanie z innego
                          terminu
                          • Gość: jaszczur Re: oto oswiadczenie sun&fun IP: *.chello.pl 19.04.10, 15:44
                            Proponuję kontakt z Rzecznikiem praw konsumenta.
                            Biura mogą twierdzić różne rzeczy ale prawo jest prawem.
                            Nie zostały zrealizowane umowy. Przecież to już nie chodzi o przesunięcie lotu o
                            kilka godzin.
                            Co do nakazu płacenia za pobyt to mam mieszane uczucia. Z jednej strony jestem
                            na miejscu więc płacę z drugiej strony wykupiłem wycieczkę z przelotem a tego
                            przelotu powrotnego mi nie zapewniono, ponoszę straty z powodu nieobecności w
                            pracy, w swoim biznesie. Też pewnie przeba by się udać do rzecznika praw
                            konsumenta bo to nie jest oczywiste.
                            Pamiętacie karę nałożoną na Triadę, która zgodnie z prawem sprzedawała wycieczki
                            wiedząc że na 3 tygodnie przed wylotem przyślą dopłatę.

• dominika.kosalka Re: oto oswiadczenie sun&fun 19.04.10, 16:18
                              Szanowni Państwo!

(komunikat dotyczy wyłącznie wylotów, które miały się odbyć w dniach 16-18.04.2010)

Jak powszechnie wiadomo, z powodu siły wyższej - wybuchu wulkanu i pyłu wulkanicznego unoszącego się w powietrzu – przestrzeń powietrzna nad Europą i Polską została, zarządzeniem odpowiednich władz, zamknięta do odwołania i tym samym w dniach od dnia 16 kwietnia b.r. do odwołania zostały wstrzymane wszystkie przeloty Turystów BP Alfa Star.

W związku z licznymi telefonami w tej sprawie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tych z Państwa, którzy chcieliby przenieść realizacje zawartych umów, a niewykonywanych z powodu siły wyższej, na późniejszy termin po otwarciu przestrzeni powietrznej Polski i Europy bez ich odpowiedniego skracania, precyzując nasze dotychczasowe stanowisko uprzejmie informujemy, że istnieje możliwość przeniesienia terminów niezrealizowanych imprez turystycznych na późniejsze terminy wylotu bez konieczności uiszczenia opłaty manipulacyjnej za zmiany w rezerwacjach.

W związku z tym będziemy podejmować indywidualne decyzje handlowe dla dobra Naszych Klientów i tym samym prosimy o kontakt bezpośrednio z BP Alfa Star pod nr telefonu 483845500 w celu zmiany terminu realizacji imprezy turystycznej.

-----------

to oswiadczenie Alfa Staru. choc jak chcialam zmienic na 28.04 na inny hotel chcili zebym doplacila 600 zl !
                              narazie wyslalam im maila z prosba o kalkulacje cen an 28.04 - zobaczymy co odpisza
                              choc wszyscy wiemy ze doplaty sa bezprawne ;)

ajjjj a mialy byc piekne wakacje
                              • Gość: ivaz Re: oto oswiadczenie sun&fun IP: *.piap.pl 20.04.10, 15:05
                                jak czytam te komunikaty to Alfa Star się ładnie ustawiła, bo ten
                                komunikat nie mówi ze imprezy sa odwołane, ale wstrzymane.
                                A ustawa mówi ze klinet moze żądać zwrotu kosztów lub inny terminy
                                jeżeli biuro odwoła wycieczkę, a w tym przypadku Alfa wstrzymuję a
                                nie odwołuje. Gra słów a jaka istotna.
                                Ja miałam wykupioną wycieczkę w Sun&Fun, dostałam od niech e-mail ze
                                wycieczka jest odwołana, a nie wstrzymana więc jak najbardziej biuro
                                musi mi zwrócic wszelkie poniesione świadczenia tak jest zapisane w
                                ustawie (art 14 pkt 6). Napisali do mnie maila oczywiście z
                                porpozycją zmiany terminu, na co ja się nie zgodziłam i zażadałam
                                zwrotu kosztu wycieczki, bez problemu przystali do mojej propozycji.
                                W mailu powołałam się na ich warunki uczestnictwa i ustawę o
                                usługach turystycznych. Teraz czekam na pieniądze, mam nadzieję ze
                                się dostosuja do uregulowań prawnych.
                        • bionda83 Re: oto oswiadczenie sun&fun 19.04.10, 21:19
                          si, scan zwraca bo nie ma dalekich, nie komentuje dalej zachowania tui, chyba ze
                          cos sie zmieni... jak narazie klienci tui na mauritiusie musza placic 30€ za
                          osobe za dzien, co jest dla nich do zaakceptowania, dziwnie to wyglada w
                          porownaniu do komunikatu sacna i polskiego tui gdzie ponoc nie musza sie martwic
                          o nic i ponoc nie placa za wyzywienie i hotel, ale widocznie tyczy sie to tylko
                          klientow latajacych na bliskich kierunkach.... na dalekich, racja tui pokrywa
                          wiekszosc kosztow natomiast i tak turysci doplacaja.....
                    • Gość: juzza Re: cos robia w tym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 10:02
                      hahaha ale reklama!!!!!!!!!!!!
              • bionda83 Re: cos robia w tym kierunku 19.04.10, 21:22
                Gość portalu: kasia napisał(a):

> > sun&fun zenada, zero info.
                > O jaki zero info ci chodzi? Na ich stronie są na bieżąco informacje.
                zwracam honor oddaja pieniadze, chodzi tylko o termin reakcji, do dzis mysleli
                ze uda im sie klientow wyslac.
    • walhalla7 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 20.04.10, 11:43
      Ja też nie lecę zgodnie z planem, co gorsza na własna podróż poślubną ale na
      szczęście Itaka proponuje lepsze rozwiązanie. Lecę w innym terminie, z tymi
      samymi świadczeniami, do tego samego hotelu i to w tej samej cenie pomimo tego,
      iż późniejsze wyjazdy są już droższe.

Dziwi mnie, że Alfa Star w ten sposób traktuje klientów.
    • Gość: gość Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 109.243.178.* 20.04.10, 14:04
      Może ktoś pochopnie coś takiego powiedziała bo ja czytałam na ich stronie że:
      W związku z licznymi telefonami w tej sprawie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom
      tych z Państwa, którzy chcieliby przenieść realizacje zawartych umów, a
      niewykonywanych z powodu siły wyższej, na późniejszy termin po otwarciu
      przestrzeni powietrznej Polski i Europy bez ich odpowiedniego skracania,
      precyzując nasze dotychczasowe stanowisko uprzejmie informujemy, że istnieje
      możliwość przeniesienia terminów niezrealizowanych imprez turystycznych na
      późniejsze terminy wylotu bez konieczności uiszczenia opłaty manipulacyjnej za
      zmiany w rezerwacjach.

W związku z tym będziemy podejmować indywidualne decyzje handlowe dla dobra
      Naszych Klientów i tym samym prosimy o kontakt bezpośrednio z BP Alfa Star pod
      nr telefonu 483845500 w celu zmiany terminu realizacji imprezy turystycznej.

Wynika z tego jasno, że będzie można lecieć na wakacje w innym terminie no bo
      wiadomo, że na 3 dni to bez sensu.
      Myślę, że to wszystko się wyjaśni jak już będzie wiadomo, że samoloty znowu
      latają bo na razie to chyba jest mały chaos:)
      • Gość: ivaz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.piap.pl 20.04.10, 14:53
        Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych klient w takiej sytuacji
        może wybrać zwrot wszelkich poniesionych kosztów, (oczywiście Alfa
        Star o tym nie mówi)lub inny termin wycieczki co reguluję art 14 pkt
        6 ww. ustawy.
        • Gość: klm Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.centertel.pl 20.04.10, 15:06
          bzdura, siła wyższa zwalnia z odpowiedzialności finansowej biuro
          podrózy
          • Gość: www Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.chello.pl 20.04.10, 15:42
            przepis o sile wyzszej dotyczy odpowiedzialnosci odszkodowawczej - czyli poniesionych dodatkowych kosztow czy utraconych korzysci a nie zwrotu kwoty wplaconej w zwiazku z wycieczka
          • Gość: ivaz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 194.169.228.* 20.04.10, 17:37
            ale nikt nie twierdzi ze biuro jest odpowiedzialne za tą sytuację,
            dlatego też nie należy się klientowi odszkodowanie z tego tytułu, a
            jedynie zwrot poniesionych kosztów za wycieczkę, która się nie
            odbyła, tj została odwołana przez organizatora z przyczyn
            niezależnych ani od klienta ani od oraganizatora. Zwrot tych kosztów
            reguluję ustawa.
            Czytajcie dokładnie przepisy
        • Gość: QkamCoSieDzieje Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.elgrom.laz.digi.pl 20.04.10, 18:51
          > (oczywiście Alfa Star o tym nie mówi)

Mowi... wszystko jest w regulaminie, ktorego pelna kopie kazdy klient otrzymal
          razem z umowa. I tak jest w kazdym biurze podrozy.
      • Gość: zuzannka Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 11:21
        Mam znajomych, którzy byli w tym czasie w Egipcie z alfa starem i mówią, że
        wszystko przebiegało bardzo spokojnie. Nikt ich nigdzie na siłę nie przenosił,
        rezydenci się nimi opiekowali. Biuro ponoć zachowało się bardzo w porządku!
    • Gość: szarifa555 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 62.121.76.* 20.04.10, 19:36
      Napiszę profesjonalne pismo do biura podróży o zwrot pieniędzy za
      wycieczkę, która nie doszła do skutku z powodu wybuchu wulkanu. W
      99% biura zwracają poniesione koszty.

Proszę o przedstawienie swojej sytuacji mejlowo (szarifa@wp.pl).
      Koszt to 150zł. Czas realizacji do 2godz po wpłynięciu pieniędzy na
      konto.
      • Gość: napewno Jasne naciagaczy co nie miara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 19:53
        Jak w temacie a ciekawe jaka mam pewnosc ze ja zapłace sie nie
        ulotnisz a po drugie wole isc do adwokata 50-100 takie cos kosztuke
      • qkam wzór pisma, za darmo!! 21.04.10, 21:32
        "Zgodnie z pkt. 5 i 6 art.14 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach
        turystycznych (Dz.U. z 2001 r. Nr 55, poz. 578. ze zm), z
        powodu zmiany istotnych warunkow umowy, czyli terminu rozpoczecia imprezy
        turystycznej, przez Biuro Podrozy XXXXXXXXX, niniejszym rozwiazuje umowe
        nr.xxxxxxxx z dnia xx.xx.xxxx r.

Zgodnie z w/w ustawa prosze o natychmiastowy zwrot wszystkich wplaconych
        pieniedzy w kwocie xxxx,xx PLN.

Podpis."

Takie pismo przedstawiamy pracownikowi biura. Podpisuje on 2 rownobrzmiace
        egzemplarze, jeden zabieramy my, drugi zostaje w biurze.
        Teoretycznie pieniadze powinnismy dostac od razu do reki. W praktyce mozna na
        pismie zaznaczyc, ze zwrot chcemy otrzymac na nasze konto bankowe i wtedy
        podajemy jego numer.
        Dobrze byloby tez do tego pisma dolaczyc kserokopie dowodow wplaty (musza one
        zawierac nazwe wycieczki lub numer umowy).

Powodzenia :)
    • Gość: TeDek Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.tvk.torun.pl 20.04.10, 20:20
      UWAGA UWAGA UWAGA!!!
      Podobna sytuacja jest w RAINBOW TOURS - na stronie internetowej jest coś takiego:

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY SYTUACJI ZWIĄZANEJ Z ZAMKNIĘCIEM PRZESTRZENI POWIETRZNEJ Z
      POWODU PYŁY WULKANICZNEGO

Dot. Klientów, których wyloty nie doszły do skutku w dniach 16.04 – 19.04

Klientom, którzy z powodu zdarzenia siły wyższej (wybuch wulkanu
      uniemożliwiający wykonywanie rejsów w przestrzeni powietrznej Polski i części
      Europy) nie wylecieli na swoje wycieczki / wczasy w dniach 16.04 – 19.04
      proponujemy następujące rozwiązania:

1. W miarę poprawy warunków nad Polską, dostępności miejsc oraz możliwości
      linii lotniczych Państwa wycieczki będą realizowane w najbliższych możliwych
      terminach, przy czym w uzasadnionych przypadkach należy liczyć się z
      koniecznością zmian programu czy też niedogodnymi godzinami wylotów. Proponowane
      terminy wycieczek będą zależeć od możliwości przewozowych przewoźników i będą
      komunikowane uczestnikom wycieczek w najbliższym możliwym terminie.
      2. Gdyby dostępność miejsc lotniczych nie była wystarczająca dla wszystkich
      zainteresowanych, klienci mogą przepisać się na kolejne katalogowe daty
      wycieczek, jakie wykupili. W przypadku braku miejsc na analogiczne imprezy
      wylatujące w okresie najbliższego miesiąca, klienci mogą przepisać się na inne
      imprezy lotnicze z katalogu Rainbow Tours. W takich przypadkach klienci mają
      prawo do zachowania wcześniejszych zniżek jakie mieli na pierwotne imprezy lub
      też mogą się przepisać po aktualnej cenie last minute/masakra cenowa.
      3. W przypadku braku akceptacji jednego z dwóch powyższych rozwiązań, Klienci
      mogą zrezygnować z wykupionych wycieczek, należy jednak pamiętać, iż wartość
      zwracanej wycieczki będzie pomniejszona o koszty poniesione przez organizatora
      na rzecz podwykonawców świadczeń, których usługi zostały już opłacone i nie
      zostaną organizatorowi zwrócone. W przypadku większości wycieczek będą to kwoty
      przewyższające 1000 zł od osoby.

itd.

Z wyrazami szacunku
      Rainbow Tours

Biura oszukują klientów - zobaczcie zapisy ustawy o świadczeniu usług
      turystycznych!!! W takich przypadkach posługujemy się terminem: "odstąpienie od
      umowy" a nie "rezygnacja".
      Biura wskazuja na rezygnacje (patrz pkt 3 info RAINBOW TOURS),bo poniosły
      koszty. My konsumenci na podstawie ww. ustawy mamy prawo żądać ZWROTU PEŁNYCH
      KOSZTÓW odstępując od umowy nawet gdy biuro zaoferuje nam inny termin wycieczki!!!
      Ządajcie zwrotu pełnych kosztów - nie dajcie się zrobić w jajo BIUROM!!!
      • Gość: pawel9 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.chello.pl 20.04.10, 22:56
        kupiłem w sky club. Otrzymałem właśnie dzisiaj informacje ze mogę zwrot otrzymac
        jak nie pasuje mi teraz żaden termin zamiany wyjazdu bo posiadam błękitną karte
        sky club :))))) Zwrot mam dostać jutro.
        • Gość: Tomek Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.autocom.pl 20.04.10, 23:16
          Jestem klientem sky club i szczęśliwie mam termin lipcowy, ale dobrze wiedzieć,
          że maja takie podejście do stałych klientów.
      • Gość: Maciek Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 00:01
        .....TO PO PROSTU CZYSTA CWANA EKONOMIA, BIURA PRZEZ TO PRÓBUJĄ ZMINIMALIZOWAĆ
        SOBIE STRATY ,MUSIAŁY DOKUPIĆ KILKA DODATKOWYCH DNI SWOIM TURYSTOM PRZEBYWAJĄCYM
        ZZA GRANICĄ.PRZY ZACHOWANIU DOBREGO WIZERUNKU NA RYNKU,BY NIE STRACIĆ KLIENTÓW
        OBECNYCH I PRZYSZŁYCH.A CZY TO IM WYJDZIE,NA DOBRE ? KLIENCI ( RYNEK ) SAMI
        POKAŻĄ W CIĄGU KILKU TYGODNI ,MIESIĘCY.......J
        -część klientów jest pewnie zdegustowana lub kończy się urlop z pracy,niektórzy
        chcą zwrot pieniędzy ,a niektórzy chcą i mogą zrealizować urlop nadal........
        • Gość: oszukany przez AS Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 41.233.29.* 21.04.10, 23:00
          Od czwartku 15.04.2010 czekam na wylot. Ci beduini ktorzy niby sa naszymi
          reyzdentami nic nie wiedzia, rezydent zmienial sie juz nam 3 raz i kazdy nic nie
          wie, w Polsce nic nie wiedza. Ogolnie to ludzie ktorzy mieli wrocic do Polski w
          zeszlym tygodniu nie moga wrocic. Powiedziano nam ze do Polski wroca w pierwszej
          kolejnosci ludzie ktorzy koczuja tutaj najdluzej a okazuje sie ze to kolejne
          klamstwo. Rejs powrotny ktory mamy na biletach okazuje sie ze nie jest nasz.
          Chcac leciec do warszawy trzeba sie decydowac na podroz przez Gdansk bo nie
          wiadomo kiedy bedzie nastepny samolot.

NIE POLECAM NIE POLECAM
          • Gość: Roman Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 12:58
            Miałem lecieć z Sun Fun do Egiptu w niedzielę - w środę przestałem
            czekać na wylot napisałem rezygnacje w biurze agencyjnym i dostałem
            zwrot całej kwoty. Szybko i bez cwaniactwa. Jestem zadowolony z
            całej procedury. Szkoda tylko że nie wyleciałem - ale z drugiej
            strony szkoda też biur podróży bo to na nie spadł cały koszt -
            opłacali przecież noclegi jedzenie i zapewniali opiekę turystom i to
            wszystko ze swojej kieszeni. Bądżmy trochę wyrozumiali przecież
            podobno Polacy stali się lepsi :)
            • Gość: czytelnik Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.sky-club.eu 22.04.10, 15:15
              Gość Roman to pracownik SUN FUNA bo lans biura na mkasa
              • ivaz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 22.04.10, 22:56
                Ja nie jestem pracownikiem Sun&Fun i tez dostałam zwrot pieniedzy
                • mamma-mia66 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 23.04.10, 12:00
                  Wczoraj wróciłam z przedłużonego o dwa dni pobytu w Sharm w Egipcie. Byłam ze
                  Scan (TUI to to samo). Informacji nie miałam zbyt wiele, czekam na smsa od
                  rezydenta że lecimy ale poza tym wszystko mieliśmy normalnie tzn hotel czy
                  wyżywienie. Zamieszanie było na samym lotnisku ale to już nie wina biura.
          • Gość: mykmyk Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 11:24
            Nic mnie nie jest w stanie zniechęcić do podróżowania. To jest to co uwielbiam
            robić. Bardzo czekam już na lipiec bo lecę do Włoch na wczasy. Mam nadzieję, że
            żaden wulkan nie wybuchnie i spokojnie damy radę dolecieć.
            • Gość: menu Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:52
              No i racja, jak ktoś kocha podróże to co to jest za różnica czy ma podstawiony
              leżak przy basenie czy nie... cieszę się, że są jeszcze ludzie dla których
              doznania emocjonalne są ważniejsze od "cielesnych". Moim zdaniem alfa star
              zachowało się tak jak się miało zachować, czyli w porządku. Przecież za
              pieniądze, które ludzie im płacą za wycieczki, oni rezerwują hotele, miejsca w
              samolotach. Jak przewoźnik im nie chce oddać kasy to raczej nie ich wina! Dali
              ludziom możliwość zmiany terminu czy też przedłużenia rezerwacji, nikogo nie
              pozostawili samopas. Najłatwiej jest krytykować!
    • anjolka77 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 06.05.10, 15:22
      Byłam z alfa starem na niejednych wakacjach i szczerze to nie chce mi się
      wierzyć, że jest tak jak niektórzy mówią. U mnie z wyjazdami, z wycieczkami, z
      zakwaterowaniem nigdy nie było problemu. Wiadomo, że wszystkie biura przez ten
      wybuch wulkanu zostały postawione w trudnej sytuacji, ale na pewno nie było
      jakoś tragicznie.
      • Gość: gość Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.chello.pl 06.05.10, 20:25
        pewnie, przecież Alfa to najlepsze biuro na świecie
    • Gość: dor Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: 217.153.226.* 11.05.10, 14:16
      Ja miałam lecieć do Egiptu 17.04.2010r z Alfa Star i wycieczka
      została odwołana (wulakn). Biuro nie chce zwrócić pieniędzy więc
      odstąpiłam od umowy i poszłam do adwokata w Warszawie, który przyjął
      sprawę do prowadzenia. Według niego biuro powinno zwrócić wszystkie
      koszty. Ponieważ biuro odpowiedziało że nie zwróci kosztów,
      skierowaliśmy sprawę do sądu. Jeżeli ktoś jest zaiteresowany pomocą
      mecenasa mogę podać kontakt.
      • anjolka77 Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa 11.05.10, 14:25
        No cóż... mnie nie oszukali. Może dlatego, że dokładnie czytam umowy przed
        podpisaniem :)
    • Gość: mariusz Re: AlfaStar - umywamy ręce - siła wyższa IP: *.wroclaw.mm.pl 07.06.10, 20:36
      Forum pomocy dla użytkowników
      poszkodowanych przez oszustów z firmy alfastar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka