st.ives 23.02.11, 08:59 Potrzebuję "korepetycji" z Kotliny Kłodzkiej.:) Gdyby ktoś kto bardzo dobrze zna ten teren mógł mi pomóc ... proszę o maila.:) st.ives@gazeta.pl Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateuszklimek Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 23.02.11, 09:49 Korepetycji udziela mnóstwo drukowanych przewodników dostępnych w księgarniach i bibliotekach oraz drugie tyle stron internetowych. A jeśli będziesz miał/a konkretne pytania, daj znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
helio-trop Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 23.02.11, 10:26 Napisz, co chcesz wiedzieć, wtedy... wszyscy się czegoś nauczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 23.02.11, 11:20 Pisz co chcesz wiedzieć. Na pewno ci pomożemy Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 23.02.11, 22:40 Ok.:) Sprecyzuję pytanie bo przyznam szczerze, że odpowiedzi nie znalazłam w necie. A terenu tego nie znam.:( Mam wyjście z Kudowy przez Przełęcz Lisią-Białe Skały-Skalne Grzyby do Batorówka. Wiem, że to żółty szlak.:) Gdzie dokładnie mam wejść na niego w Kudowie? Nigdy tam nie byłam:( I jeszcze coś... Mam być także w Wąwozie Czarownic. Po tym co doczytałam powinnam zejść z żółtego szlaku na niebieski. Czy będę miała oznaczenie gdzie dokładnie powinnam "zboczyć"? Jak długo będę szła do wąwozu? (wiadomo, że orientacyjnie ) Stamtąd mam iść do Batorówka czyli wracam na żółty... Oszczędźcie ostrych komentarzy....tylko merytoryczne proszę.;) Każdy kiedyś zaczynał...:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 24.02.11, 02:03 Może wato zainwestować - a konto przyszłej mamony: www.rewasz.pl/gory-stolowe.html Szlaki - dobra mapa wystarczy. Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 24.02.11, 15:44 Wiesz smerv, trzeba brać pod uwagę, że nie każdy na pstryk ma dostęp do księgarni.... z racji miejsca zamieszkania. :) Książek przez internet nie kupuję- chyba, że wcześniej ją obejrzę - tym bardziej przewodników. A wiadomo, że i przewodnik i mapę mieć będę.:) Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 24.02.11, 22:02 A ja mam takie głupie przyzwyczajenie, że książki kupuję, bardzo często przez internet. Sporo tej makulatury mi się już w domu nazbierało, a ja nadal kupuję. Skądś trzeba brać wiedzę, żeby potem ludziskom opowiadać, a nie ma takiej książki, która byłaby całkiem bezwartościowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 24.02.11, 23:20 Ja tu widzę kilka malutkich prawnych problemów. W Parkach Narodowych grupy muszą mieć przewodników górskich a już na 1000% jeżeli grupa wchodzi powyżej 900 m. Do tego przepisy kuratoryjne mówią, że grupy szkolne musza mięc przewodnika górskiego jeżeli wchodzi nad 900 m. Ja 10 lat temu zapłaciłam za taki błąd 500 zł i tylko dlatego, że wytłumaczyłam się, że jestem studentką i nie mam żadnych dochodów! W tej chwili żadne biuro nie przekona mnie żeby niebrać przeowdnika górskiego. I tobie też nie radzę, bojeśli stanie się komukowliek z grupy cokolwiek żadne biuro nie będzie broniło twojego tyłka tylko swojego. A merytorycznie: z Kudowy nie ma żółtego szlaku. Żółty jest tylko rowerowy. Poszłabym żeby omniąć drogę asfaltową zielonym szlakiem z Kudowy, koło kaplicy czaszek, na błędne skały, stamtąd czerownym przez lisią, kawałeczek zielonym aż do żółtego i prosto na Batorówek. Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 25.02.11, 08:45 Smerv, makulatury mam w domu sporo... Nie stać mnie na kolejne kilogramy. Kamyk, dziękuję bardzo za podpowiedź. Żółty prowadzi do Batorówek ale nie przez Wąwóz Czarownic (przynajmniej tak doczytałam w necie)- a tam być muszę. O tym, że biura wykorzystują pilotów to wiem. Gdy oznajmiłam Pani z biura, że to PN i pilot nie może- ta stwierdziła, że telefonicznie ustalała, że można. Ja tego zlecenia jeszcze nie przyjęłam i sama dokładnie wszystko ustalę. Nie przyjmę w ciemno. Dlatego rozpoczęłam od forum:) Co do wysokości... Z kursu wiem, że z dziećmi nie wolno powyżej 1000 m. Szczeliniec i Błędne Skały są niżej- tuż powyżej 900m- i tam przewodnik ma być. Na ten szlak do Batorówek chcą, żeby pilot poszedł. Ja uważam, że to nie fair choćby ze względu na klientów. W końcu przewodnik sudecki ma większą wiedzę ode mnie, żebym nie wiem jak się "obczytała" to nie znając wcześniej szlaku powiem grupie zdecydowanie mniej... Osobiście nie lubię tak... Jeśli nie pójdę ja to pójdzie ktoś inny....:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 25.02.11, 11:08 Po pierwsze i jedyne: ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 6 maja 1997 r. w sprawie określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne. (Dz. U. z dnia 7 czerwca 1997 r.) § 3. 1. Wycieczki piesze lub narciarskie na terenach górskich, leżących na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody oraz leżących powyżej 1.000 m n.p.m., mogą prowadzić tylko górscy przewodnicy turystyczni. Więc musisz odświeżyć wiedzę swoją i Pani z biura. Zwłaszcza, że na biletach do NPGS są informacje o przewodnikach górskich, po zakupie biletów po wejściu do Parku możesz się nieprzyjmenie zdziwić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
st.ives Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 25.02.11, 18:15 Kamyk, ja odświeżać nie muszę:) ja to wiem.:) To pani z biura szuka frajera.:) Ale tak jak napisałam... nie pojadę ja pojedzie ktoś inny. Ja nie zaryzykuję... Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 26.02.11, 00:40 Ja sie wtedy najadlam wstydu strasznie. I nie ważne, że z niewiedzy (myślałam, że jak jest grupa 8 dzieci to nie jest grupa:)) musiałam błagać strażnika, żeby tylko mnie spisywał bo chciał i mnie i drugiego opiekuna. Nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw.1 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 27.02.11, 17:50 Rozporzadzenie RM z 6 maja 1997 utracilo ważność w zwiazku z wejsciem ustawy o sporcie( 2010). Teraz jest " pustka prawna" dotyczaca wycieczek w górach powyzej 1000 m npm Odpowiedz Link Zgłoś
saskia1 Re: Kotlina Kłodzka.... pomoc potrzebna 03.03.11, 13:01 Znam ten teren doskonale , a w jakim celu ta korepetycja Odpowiedz Link Zgłoś