Dodaj do ulubionych

Amboise zamek

16.05.11, 11:01
Wiecie może, czy zamek w Amboise można obejrzeć z zewnątrz, bez konieczności płacenia biletów wstępu? Wiem, że widać go z drogi i z rzeki, ale mam chwilę, by tam podjechać, lecz nie wystarczająco dużo czasu, aby go zwiedzać. I zastanawiam się, czy jest w ogóle sens podjeżdżać autokarem (bo np. w Blois nie byłoby sensu). I czy jest tam bezpłatny parking?
A jeśli nie Amboise, to może Chaumont? Chciałabym zrobić coś na trasie do Troyes, ale tylko tak "po drodze", wracając z Chenonceau.
Dziękuję za wszelkie rady :)
Obserwuj wątek
    • nananana1 Re: Amboise zamek 16.05.11, 11:29
      Aby wejść na zamek niestety trzeba kupić bilety. Jednak ja często zatrzymuję się tam z grupami, choćby z uwagi na samo miasteczko. Jest urocze. Możesz przespacerować się po miasteczku, dać czas wolny, zobaczą zamek z zewnątrz, m.in.kaplicę św. Huberta. Możesz zrobić im degustację wina (właśnie pod kaplicą jest malutka winiarnia).
      Parking dla autokarów jest darmowy i znajduje się 200 metrów od zamku, nad samą rzeką.
      Pozdrawiam,
      Ania
      • baobab-ka Re: Amboise zamek 16.05.11, 11:53
        Bardzo Ci dziękuję. Właśnie chodziło mi to, aby zobaczyć zamek z zewnątrz :) A czy do kaplicy św. Huberta można wejść bez biletów (czyli czy jest już poza terenem zamku)? Czy na degustację trzeba jakoś umawiać się wcześniej?
      • vitek_pl Re: Amboise zamek 16.05.11, 11:54
        osobobiscie zamiast pokazywac kolejny zamek oraz kaplice w ktorej rzekomo Da Vinci zostal pochowany (na to nie ma dowodow), wole poazywac pobliski zamek Clos Lucé (800m od centrum) w ktorym Da Vinci mieszkal i tworzyl a w ktorego parku znajduja sie maszyny zrealizowane wg szkicow Da Vinciego. O wiele wieksza frajda dla ludzi niz ogladanie kolejnego zamku z rzedu a niewiele polskich turystow i pilotow wie o tym zameczku. Mieszkalem kilka dni w poblizu na wakacjach przygotowujac sie przy okazji do wyjazdu:)
        • nananana1 Re: Amboise zamek 16.05.11, 12:12
          Do Clos Luce wstęp jest też płatny, dlatego zaproponowałam koleżance zobaczenie samego miasteczka Amboise, z poziomu którego widoki na zamek też są ciekawe.
          Aby wejść do kaplicy niestety trzeba zapłacić wstęp na zamek, ale kaplica znajduje sie od strony miasta, także ludziska zobaczą ją z zewnątrz.
          Ja nigdy degustacji nie rezerwowałam, poprostu dawałam turystom chwilkę czasu wolnego np. na toalete, która jest obok ;) i szłam zgłosić, że np. za 15 minut będę z grupą. Winiarnia malutka, ale winko mają naprawdę dobre i niedrogie. Polecam!!
          • baobab-ka Re: Amboise zamek 16.05.11, 12:35
            Dzięki :). Weszłam na stronkę Office de tourisme d'Amboise i jest fajna mapka, z zaznaczeniem punktu widokowego na zamek + rues pietonnes. Super, dzięki za wszelkie rady. Clos Luce byłoby na pewno interesujące, ale tylko w przypadku zwiedzania wewnątrz, na to zas nie mam czasu (ani środków, a ludzie też mogą już nie mieć chęci, by płacić za bilety, bo to końcówka imprezy). Zaś ten punkt programu to taki bonus od firmy (a raczej od pilotki ;) ). Pozdrawiam serdecznie.
            • vitek_pl Re: Amboise zamek 16.05.11, 12:48
              fajny widok na miasto i zamek jest po 2giej stronie rzeki przy kosciele. Na kosciele rowniez widac daty i poziomy wylewania Loary na przestrzeni wiekow:)
              Co do mojej poprzedniej wypowiedzi, nie pisalem by mieli tam koniecznie pojsc tylko ze warto majac mozliwosc zamiast do zamku krolewskiego pojsc do zamku Da Vinciego bo ciekawszy:) a kaplica jak kazda inna wiec jak dla mnie w ogole mozna pominac zamek i obejrzec go z zewnatrz. Nawet miejscowi nie polecaja ogladania zamku od wewnatrz twierdzac ze nie ma nic ciekawego oraz ze nie jest takie pewne ze rzeczywiscie pochowano tam Da Vinciego:) mieszkalem kilka dni na przeciw zamku w pokojach goscinnych i info posiadam od wlascicielki, mieszkanki Amboise od pokolen:)
            • bluemar Re: Amboise zamek 16.05.11, 13:01
              >.na to zas nie mam czasu (ani środków, a ludzie też mogą już nie mieć chęci, by płacić za bilety, bo to końcówka imprezy). Zaś ten punkt programu to taki bonus od firmy (a raczej od pilotki ;) ).>

Czy pilot ma prawo dawać takie bonusy-po pierwsze zawsze jakieś dodatkowe km (co chyba nie jest bez znaczenia dla organizatorów zwłaszcza takich,którzy dzielnie walczą o każdą złotówkę przy ustalaniu np stawki pilota).Poza tym to jest kosztem kierowców,którzy z powodu gratisowego bonusa pilota muszą pracować i więcej i dłużej.
              Zawsze jestem za maksymalnym rozszerzeniem zwiedzania miejscowości czy obiektów docelowych,dodaniem jakiejś miejscowej atrakcji (np wspomnianej winiarni) ale włączanie dodatkowej miejscowości,której w programie nie ma?
              A potem dziwią nas roszczeniowe postawy turystów.
              Ciekawy też jest aspekt prawny-co w sytuacji gdy dojdzie do np wypadku w czasie pobytu grupy w miejscu,w którym zgodnie z programem nie powinna przebywać?
              Chyba,że taki "bonus",pomimo,że nieuwidoczniony w programie został uzgodniony przed wyjazdem z organizatorem-to już inna sprawa.
              • baobab-ka Re: Amboise zamek 16.05.11, 13:09
                Oczywiście, iż rzecz zostanie ustalona przed wyjazdem z organizatorem - takim kamikadze to nie jestem. Poza tym, mam tam posiłek, a ponieważ rzecz wyniknęła w ostatnim momencie, punktu jako takiego nie ma w programie, zatem będzie to bonus dla grupy. Kilometrów dodatkowych nie robię, bo miejscowość i tak jest na trasie, kierowcy odpoczną przy obiedzie, wszystko rozważone i przemyślane :).
              • nananana1 Re: Amboise zamek 16.05.11, 13:31
                Nie byłabyś sobą bluemar, gdybyś się nie wtrąciła!!
                Jak chce dziewczyna robić cos ponad plan, to niech robi. Ja też robię, jak mam na to czas. A kierowców wystarczy spytać grzecznie, czy nie przeszkadza im to. Nigdy nie miałam problemów, ani z kierowcami, ani z biurem, ani tym bardziej z turystami. Wszyscy byli jak najbardziej zadowoleni i nikt nie miał pretensji.
                A Ty bluemar może zostaniesz "adwokatem pilotów wycieczek"?!
                • bluemar Re: Amboise zamek 16.05.11, 14:06
                  nananana1 napisała:

>A kierowców wystarczy spytać grzecznie, czy nie przeszkadza im to. >

Noo pewnie a oni spytają (oby grzecznie) za ile?
                  Wykazujesz na obu forach taką dbałość o kierowców ,że aż zapachniało
                  rodzinnym obiadkiem.

>A Ty bluemar może zostaniesz "adwokatem pilotów wycieczek"?! >

:) A który to adwokat chciałby reprezentować grupę zawodową pracującą
                  za takie stawki?Pilotów raczej nie stać na honoraria.
                  • nananana1 Re: Amboise zamek 16.05.11, 14:28
                    Wiesz...jakoś zawsze "dobrze żyłam z kierowcami" i nigdy nie miałam zatargów. I wcale nie dziwi mnie fakt, że za coś extra chcieliby parę groszy.
                    Bluemar - koleżanka poprosiła o rady: gdzie, co i jak. A nie czy można?
                    A Ty odrazu atakujesz, że: czas pracy kierowców, odpoczynek, pkt. spoza programu, ubezpieczenia, itp.
                    Jeśli Ty robisz tylko program taki, jak masz na papierze, to szczerze współczuję. Bo ja wolę zrobić jakieś minimum ponad program ( nawet za darmo), ale mieć w autokarze 45 uśmiechniętych twarzyczek.
                    A co do stawek...każdy ma tyle na ile zasługuje...
                    Pozdrawiam,
                    Ania
                    • bluemar Re: Amboise zamek 16.05.11, 15:39
                      nananana1 napisała:
                      >......>
                      Wiesz coś czuję ,po lekturze większości Twoich wpisów na forum,
                      że Ty na pewno pilotujesz wycieczki ale raczej jesteś organizatorem może
                      nawet z rodzinnym transportem niż pilotem pracującym na zleceniach.
                      I w takiej sytuacji niektóre Twoje wypowiedzi przestają dziwić-
                      martwisz się o kierowców,organizatorów a w sprawach pilockich
                      pisałaś ile to pilot powinien pracować np bez snu i jakie to oczywiste.
                      A poszanowanie przepisów to nie mój wymysł-obyś nie miała okazji
                      przekonać się ile tych przepisów znajdzie się jeżeli ktoś zechce
                      zarzucić Tobie złe wykonanie obowiązków np w razie wypadku.
                      • nananana1 Re: Amboise zamek 16.05.11, 16:32
                        Pilotem na zleceniach nie jestem, ale na umowie jak najbardziej. Transport, jak najbardziej, ale do miejsca zbiórki samochodem osobowym.
                        Przepisy szanuję i jeżeli mi one pozwalają, a nie ograniczają, to to robię.
                        Także bluemar...przykro mi, ale nie poznałaś się na mnie...jestem pilotem, a nie organizatorem. Jednak szanuję wszystkich...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka