Dodaj do ulubionych

Chioggia - dojazd z Rimini

07.07.11, 21:15
Witam! Ktoś mógłby podpowiedzieć jak najlepiej z Rimini dojechać do Chioggy (Sottomarina)? W którym miejscu najlepiej zjechać z autostrady? Byłam dawno temu i przyznam, że z pamięci wyleciało... A może rozwiązanie kogoś z Was i tak okaże się lepsze :) pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki
Obserwuj wątek
    • shluger Re: Chioggia - dojazd z Rimini 07.07.11, 21:33
      Nie ma sensu jechać autostradą!
      Jedź wzdłuż wybrzeża trasą SS309/E55 (kierunek Ravenna - Venezia). Jak dojedziesz do Chioggi będziesz miała na głównym zjeździe do centrum tablice kierujące do Sottomarina Lido Chioggia.
      • claudietta Re: Chioggia - dojazd z Rimini 08.07.11, 09:03
        tak, ta droga to najlepsze rozwiązanie z Rimini, trochę zatłoczona w sezonie, wiec dołóż czas na dojazd, słabo z toaletami po drodze, jest jeden auto grill, ale już blisko celu, w pozostałych barach często jak widza autokar - zamykają toalety,

jak już dojedziesz do zjazdu to kieruj się na prosto, dojeżdżając do dużego ronda na prawo, potem prosto, znowu rondo - tu w lewo i jesteś jakby na promenadzie przymorskiej, potem dość długo prosto i za pomnikiem (kto tam na nim jest - już nie pamiętam, jakiś rybak chyba) w lewo, dalej prosto i już wjeżdżasz na sottomarine przez most, parking dla autokarów jest po lewej stronie, wiec musisz zrobić nawrotkę na rondzie, które zobaczysz przed sobą,
        postój barek jest od razu po prawej na wjeździe

na parking przychodzi ktoś z firmy, z której masz zamówiona barkę - daje formularz dla kierowcy, który musi wypełnić: nr rejestracyjny, marka autokaru i coś tam jeszcze i włożyć za szybę - to dość ważne, sprawdzają często

za parking płacisz u tej osoby, która przyjdzie albo na barce razem z biletami,

wspaniała podroż i piękne widoki po drodze na Chioggia i lagunę, wyspy...:)
        jeśli płyniesz do Wenecji - to około 2,- 2,5 h
        miłego:)
        • shluger Re: Chioggia - dojazd z Rimini 08.07.11, 10:04
          Czy orientujesz się jaka jest cena w tej chwili rejsu z Chioggi do Wenecji?
          Ja prawdę mówiąc nigdy nie płynąłem tą trasą ale jestem ciekaw jak wyglądają relacje cenowe w stosunku do samej Wenecji.
          • claudietta Re: Chioggia - dojazd z Rimini 08.07.11, 16:29
            w ubiegłym roku było to 11 euro od osoby w obie strony, wiec całkiem przyzwoita cena w porównaniu z cenami barki z Tronchetto (odległość)
            im więcej osób tym więcej gratisów, ale zwykle nie więcej niż 5

parking dla autokaru: 16 ero na cały dzień

ceny z tego roku będę znać w niedziele to napisze

warto wybrać się ta trasa, może jest w sumie trochę dłużej ( bo rejs jest długi) ale bardzo bardzo przyjemnie, wszystkim się podoba, a barki komfortowe, widoki najciekawsze, morska bryza, trenujący gondolierzy, dużo dużo czasu, aby wszystko opowiedzieć turystom o Wenecji i zabytkach, mikrofon i nagłośnienie ma każda barka

wpływasz bezpośrednio najczęściej (zależny od kapitana) przy wyspie św. Jerzego i widzisz jak na dłoni cały plac św marka, wszystkie najważniejsze zabytki, most westchnień, pałac , wieża itd oraz santa maria della salute - pięknie wygląda z tej perspektywy, już można im to pokazać z daleka i dopowiedzieć i fajne zdjęcia wychodzą

barki zwykle maja dużą mapę Wenecji powieszoną i mapę laguny, wysepki itp - tu tez duże pole do popisu dla pilota;)

fajnie wygląda tez podglądanie rybaków na lagunie i ich całego tego składu do połowów - wygląda to jak przysłowiowy pierdolnik - przepraszam za wyrażenie, ale inaczej tego się nie da określić;)) stary port, statki, tankowanie na wodzie i inne atrakcje
            zabytki sottomariny, koscioły i te kolorowe, cukierkowe domeczki z charakterystycznymi kominami , z których słynie Chioggia - to jakby mała Wenecja

mam nadzieje, ze zachęciłam:)

pozdrawiam
            • claudietta Re: Chioggia - dojazd z Rimini 12.07.11, 10:41
              obiecane ceny z tego roku:

bilet na statek z Chioggi do Wenecji i powrót kosztuje 12 EUR - wiec 1 euro plus
              ( 1 gratis przy 30 i 2 powyżej 50 płacących)

parking bez zmian -16 EUR
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka