Dodaj do ulubionych

bilety do Louvre

03.12.11, 13:10
Witam serdecznie.

Pamiętam, jak w wątku o tym, jak wejść do Louvr'u bez rezerwacji, ktoś z was napisał , że przy zejściu do metra Palais-Royal Musee du Louvr, w kiosku można kupić bilety.
Najbardziej interesuje mnie to, czy są tam również bilety za O euro dla młodzieży do 26 lat.
Wbrew pozorom płatne bilety można kupić łatwiej, np w automatach, z tymi za 0 euro jest większy problem a ja na Sylwestra będę miała przewagę młodzieży.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi jak najłatwiej dostać się do Louvr'u bez rezerwacji w okresie Sylwestrowym.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • baobab-ka Re: bilety do Louvre 03.12.11, 22:05
      Po tzw. "zerówki" trzeba stanąć do okienka kasowego pod piramidą - za okazaniem paszportu bądź dowodu. I najlepiej każdy dla siebie, ewentualnie dla 4 osób, powyżej może być kłopot - aby Was nie uznano za grupę.
      • kamyk4 Nie ma "zerowych" biletów! 04.12.11, 13:41
        No proszę was! Jak nie wiecie o czym piszecie to może nie piszcie wcale?
        Nie ma czegoś takiego jak zerowe bilety. Bierze się dokument i wchodzi do Luwru. Raz na milion razy bileterka raczy sprawdzić dokument stwierdzający wiek!
        • guideguide Re: Nie ma "zerowych" biletów! 04.12.11, 15:36
          kamyk4 napisała:

> No proszę was! Jak nie wiecie o czym piszecie to może nie piszcie wcale?
          > Nie ma czegoś takiego jak zerowe bilety. Bierze się dokument i wchodzi do Luwru
          > . Raz na milion razy bileterka raczy sprawdzić dokument stwierdzający wiek!

Kto sie madzy a nie wie ?

Sa zerowe bilety dla osob od 18 stu do 26 lat , z Unii Europejskiej.
          Do lat 18 stu wchodzi sie z dokumentem, od 18 stu do 26 lat z dokumentam + zerowym biletem.
          Wiem dlaczego tak jest, ale to juz szczegol.
          Pozdrawiam
          Anka
          • baobab-ka Re: Nie ma "zerowych" biletów! 05.12.11, 09:26
            Jest tak jak piszesz. I to zarówno w Luwrze jak i w d'Orsay oraz innych obiektach państwowych. Kiedy nie wygląda się już na dziecko, nie da rady wejść tylko za okazaniem dokumentu. Odsyłają po zerówkę - sprawdzałam.
            • julitkac Re: Nie ma "zerowych" biletów! 05.12.11, 11:56
              Dokładnie tak samo jest w Pantheonie - do 18 lat wchodzimy na dokument, od 18 do 26 trzeba kupić bilet za 0 euro.
              Niestety po te bilety trzeba stać do kasy, co mnie przeraża, jak wspomnę zeszłorocznego Sylwestra. Szczególnie Louvr - pełno ludzi i jeszcze trzeba udawać, że nie jest się grupą. Takich tłumów nie spotkałam nawet w czasie najbardziej obleganych "majówek".
              Jeszcze a propos tego, że niby nie sprawdzają dokumentów. Miałam kiedyś taką sytuację, że biuro błędnie zrobiło rezerwację (była nie potwierdzona) i musiałam jakoś wpuścić do Louvru młodzież (przed 18 rokiem życia). Okazało się to wielkim problemem - kontrolerzy odsyłali młodzież "po rodziców" lub opiekunów.
              Ja cały czas podtrzymuję pytanie - może ktoś wie, czy można łatwiej, poza kasami muzeum kupić bilety do Louvru a szczególnie te za 0 euro.

Pozdrawiam
              • baobab-ka Re: Nie ma "zerowych" biletów! 05.12.11, 12:37
                normalne bilety kupisz w automatach pod piramidą, ale w kwestii zerówek to chyba nie ma żadnej innej opcji, niestety.
                • agnicha6 Re: Nie ma "zerowych" biletów! 05.12.11, 20:34
                  możesz kupić bilety w księgarni , na dole, nawet dla całej grupy,ale kobieta jest ślamazarna i chyba lepiej kupować w automatach i kasach. Poza tym w księgarni są nieco droższe, chyba o 0,50 euro. Co do "zerówek" , to chyba wyłącznie w kasach. I trzeba je mieć, bo są kontrole . Przerabiałam to wiele razy.Po co wprowadzać jeszcze większe zamieszanie, lepiej od razu skierować młodych po te bilety.Trzeba też wchodzić małymi( max 5-osobowymi) grupkami, żeby nie podpaść,że jest się grupą, bo zaraz chcą rezerwację, no i po nią odsyłają.
                  • kamyk4 Re: Nie ma "zerowych" biletów! 05.12.11, 22:01
                    No to w takim razie moje grupy mialy mnostwo szczescia! Albo studenci wygladali na malolaty. W listopadzie z trzema grupami wchodziłam do Luwru i od nikogo nie zażądano dokumentu.
                    No dobrze, a czy nie możesz rano wpaśc do Luwru i zrobić im rezerwację wejścia na popołudnie jako grupy szkolnej? Z nauczycielem itp.?
                    Aha potwierdzam, że kupowanie wiekszej ilości biletów na raz (czyt. powyżej 4) skutkuje jakąś idiotyczną aferą.
                    • agnicha6 Re: Nie ma "zerowych" biletów! 06.12.11, 22:56
                      Grupa musi mieć rezerwację, która zresztą kosztuje...i to o to właśnie chodzi.
                      • kamyk4 Re: Nie ma "zerowych" biletów! 07.12.11, 00:44
                        Grupy szkolne nie płacą za rezerwacje.
                        The following categories are entitled to free admission:
                        – Schoolchildren
                        – Holders of the Carte Louvre Jeunes
                        – Students residing in the EU
                        – Teachers
                        – Visitors with special needs
                        – Unemployed individuals, and visitors receiving benefits
                        – Groups visiting the Musée Delacroix
                        Proponuję zrobić rezerwację odpowiednio wcześniej i mieć święty spokój i zapewnione wejście.
                        • pajl-otka Re: Nie ma "zerowych" biletów! 08.01.12, 16:30
                          Czyli podsumowując jak wygląda wejście do Luwru grupy młodzieży poniżej 18 roku życia i jej 3 opiekunów z rezerwacją?
                          • voyager_pl Nie nasz problem!Za to nam nie placą 08.01.12, 23:00
                            Na to pytanie odpowie Tobie organizator wyjazdu,który Ciebie zatrudni.To naprawde nie |Twój problem ,pilotko wycieczek.
                          • agnicha6 Re: Nie ma "zerowych" biletów! 08.01.12, 23:01
                            Będąc przy punkcie informacyjnym, pod piramidą , rozglądzasz się za wejściem dla grup. Idziesz tam. Mówisz,że masz rezerwację.Pan(i) szuka, daje Ci bilety dla dorosłych, czyli naklejki na ubranie, wracasz do grupy, tłumaczysz,że mają się pogrupować i idą zwiedzać. Przedtem trzeba oddać plecaki ,i ubrania i cokolwiek chcą do depozytu(kosze przy wejściu dla grup).To wszystko trochę trwa. Ja zawsze daje sobie godzinę na załatwienie spraw przed wejściem.Nawet jeśli mam rezerwację.Toaleta jest na każdym poziomie, mogą ją więc załatwić podczas zwiedzania, ale wiesz jak to jest, po prostu im sie nie chce, dopiero pięć minut przed zbiórką wszystkim sie przypomina. Też to trzeba wkalkulować.Na zwiedzanie daję półtorej , dwie godziny, zależy jaki program ,jaka grupa... jednak w standardowych programach tak właśnie.Na Luwr schodzi mi średnio trzy godziny.Jeśli zrobisz mniej to będzie nerwówka.
                            Pozdrawiam.
                            Aga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka