Dodaj do ulubionych

ITALIA - info 2012

30.01.12, 13:24
Tradycyjnie już - zakładam wątek dla bywalców słonecznej Italii.
Pierwsze nowinki
1) Wenecja
a) wjazdówki - jest nowy kalendarz na www.asmvenezia.it. Nie ma w tym roku tzw. "sezonu średniego" - jest tylko "niski" i "wysoki" (zmiany cenowe w stosunku do 2011 niewielkie) - od kwietnia do października, w okolicach Nowego Roku, Bożego Narodzenia i karnawału jest sezon wysoki
b) parking - na razie bez zmian 21 EUR (lub gratis przy rezerwacji niektórych łódek)
c) łódki - trwają debaty - właścicielom łódek droższe paliwo i podatki dały się we znaki - szacują, że przejazd Tronchetto - San Marco kosztuje ich 10-15% więcej, co miałoby spowodować wzrost kosztu o 1-2 EUR na osobie (zwłaszcza dłuższe rejsy - na wyspy czy po lagunie) - na razie jeszcze nie podają konkretów

2) Werona - to zmiana już zeszłego roku - jak się wjeżdża od strony Porta Nuova na parking przy murach (via Pallone) to już nie można pojechać na wprost do Piazza Bra. Na wysokości Porta Nuova są znaki w prawo (wjazd na parking od strony Adygi, a wyjazd z parkingu ulicą Pontiere (nieopodal grobowca Julii)

3) Rzym - miały podrożeć bilety od 1 stycznia, ale nie wiem, czy wprowadzili podwyżkę?
Obserwuj wątek
    • shluger Re: ITALIA - info 2012 31.01.12, 15:37
      W niedzielę wróciłem z Rzymu. Ceny biletów póki co bez zmian.
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2012 31.01.12, 17:03
      ROMA PASS - karta podrożała do 30 EUR
      • pat55 Re: ITALIA - info 2012 06.02.12, 13:54
        Check point w Pizie znow podrożał - teraz kosztuje 134,50 Euro i autobus dla grupy 25 euro czyli bez zmian, natomiast w Lucce check ponit kosztuje normanie 80 Euro, 52 euro z przewodnikiem lub 40 euro jesli płacicie internetowo..... czyli warto wziaść przewodnika i miec np. zniżkę na check poincie, tymbardziej ze mamy tam polskojęzyczną przewodniczkę Anię - polecam!

• kamyk4 Re: ITALIA - info 2012 06.02.12, 15:22
          Mam prośbę do włosko języcznych. Nie mogę znaleźć informacji o cenach wjazdów do Rzymu dla autokarów. Mam jedno biuro, które upiera się nie wjeżdżać do Rzymu bo taniej jest metrem i potrafię robić 3 kolejne dni metrem! No szału można dostać!
          Będę bardzo wdzięczna
          • mari_kola Re: ITALIA - info 2012 06.02.12, 19:15
            www.agenziamobilita.roma.it/nuovo-piano-pullman/permessi-2.html
            • kamyk4 Re: ITALIA - info 2012 08.02.12, 23:31
              Grazie mille
              • malgorzata.duraj Florencja 14.02.12, 17:03
                Florencja
                1) wjazdówki - bez zmian
                2) Santa Croce - wstęp grupowy podrożał do 4 EUR/osoba. Wszedł obowiązek używania słuchawek, ale cena 4 EUR już wypożyczenie tychże obejmuje.
              • saskia1 Re: ITALIA - info 2012 15.02.12, 10:46
                A czy może ktoś mi coś podpowiedzieć na temat San Giovanni Rotondo np .ile kosztuje wjazd? jak się zwiedza sanktuarium? Czy są jakieś specjalne zasady zwiedzania? Czy na miejscu są przewodnicy? Bardo dziękuje za odpowiedzi
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2012 25.04.12, 07:43
      Rzym - WJAZDÓWKI- przepisy się nie zmieniły, ale wchodzą w życie kolejne obostrzenia dot. ekologii
      Do Rzymu (ani do ZTL1, ani do ZTL2) nie wjadą auta z silnikami euro0 i euro1.
      Od 01.02.2012 także euro 2 nie ma prawa wstępu do miasta (ZTL1 od zeszłego roku, ale od 01.01.2012 też to ZTL2)

Od 01.01.2013 ZTL1 będzie zamknięta dla euro3.

METRO
      Od 28.04 (akurat na długi weekend!) metro A kursuje w normalnych godzinach - do 23:30 w tygodniu i do 1:30 w piątki i soboty - ATAC podkreśla z dumą, że 20 dni wcześniej skończyli prace niż zaplanowano... Zuchy!
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2012 29.04.12, 22:05
      Do 31 maja zamknięty ma być checkpoint Ponte Mammolo
      • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2012 28.05.12, 21:06
        Wenecja - zmiana dotycząca cen wjazdówek. Dotychczas rezerwując łódkę, otrzymywało się kod, którego podanie na checkpoincie, gwarantowało niższą stawkę. Zmiana polega na tym, że na checkpoincie trzeba zapłacić wyższą stawkę, a potem przez internet (nie wiem gdzie, bo jeszcze tego nie trenowałam - akurat miałam grupy szkolne) upomnieć się o zwrot kasy, przedstawiając potwierdzenie, że zapłaciło się za łódkę (w praktyce chyba ma to wymóc na łódkowych, że będą wystawiali rachunki fiskalne za realizowane kursy). W ciągu miesiąca kasa powinna wpłynąć na konto. Nie wiem, jak to ma wyglądać w praktyce, jeśli wjazdówka opłacana jest z grupowych, a nie biurowych pieniędzy...
        • mari_kola Re: ITALIA - info 2012 30.05.12, 11:11
          Per poter richiedere il rimborso per il pass è obbligatorio registrarsi nel sito www.store.avmspa.it

Obawy mam takie same, jak Małgosia - w praktyce my, biedne robaczki będziemy płacić o 100 euro więcej, a biuro tą stówkę sobie extra zarobi na grupie...
          • malgorzata.duraj Re: ITALIA - info 2012 30.05.12, 22:30
            W Rzymie jednak metro już podrożało. Jednorazówki są po 1,5 euro, ale za to obowiązują na 100 minut. "Dobówki" są po 6 eur. 3-dniowe - 16,5 eur. 7-dniowe - 24 eur.

Jeśli ktoś ma zapas starych biletów, to do końca lipca może jeździć taniej, bo nadal są one ważne, a później do października można je wymienić na nowe robiąc dopłatę.
            • pat55 Re: ITALIA - info 2012 10.06.12, 02:46
              widze, ze wszystkie nowości i zmiany zostały zapisane, ale pominięto jedną kwestię - od czerwca weszła opłata klimatyczna we Fiuggi - 0,50 e/os/dobę:(
              • lulu30 Re: ITALIA - info 2012 13.06.12, 09:06
                weszła opłata klimatyczna w Chianciano T. i Montecatini Terme.
                Check point na Florencję (290 euro) najlepiej ominąć dojeżdżając do miasta kolejką lub autobusem spoza strefy - bilet zbiorowy wychodzi taniej.
                Wejście na Wezuwiusza - 8 euro, parking -10 e.
                Zniżki na Wenecję są nadal- należy przedstawić skan faktury za łódki.
                W rzymskim metrze- constans-kradną na potęgę...W regionie Lazio i w Padwie można zrobić samemu denuncia online, a następnie gotową podpisać w obecności policjanta.
                Buona fortuna :)
                Dziękuję wszystkim za wpisy i życzliwość
                • mari_kola Re: ITALIA - info 2012 22.07.12, 11:06
                  Capri - opłata klimatyczna w wysokości 1,5 euro/os. doliczana do ceny biletu na prom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka