Dodaj do ulubionych

biuro sun&fun jak oceniacie

IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 20:03
To forum to skarbnica wiedzy na temat BP, w związku z tym mam pytanie czy sun&fun to godne polecenia biuro, czy nie jest zagrożone bankructwem, jak oceniacie to biuro, na co warto zwr,ócić u nich uwagę. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi na temat :)
Obserwuj wątek
    • Gość: asiaaa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.net.autocom.pl 17.07.12, 08:59
      witam
      mam pewne obawy na początku września lecę z tego biura do Egiptu trochę poszperałam w necie i powiem ci że nic dobrego nie znalazłam.... zbyt dobrych recenzji to biuro nie ma, Biuro to wyrokiem sądu z lutego 2012 roku dostało karę w wysokości 235 tysięcy za zapisy w umowach naruszające zbiorowe interesy konsumentów, ogólne recenzje wczasowiczów tego biura w skali od 1 do 5 to 3 , głównie zła opieka rezydenta oraz zmiana hotelu po przyjeździe na miejce tłumacząc się brakiem wolnych pokoi...ja i tak już nie nie wymyśle zaliczki wpłacone(za 10 osób) a w przypadku rezygnacji tracę wszystko...czytać umowy ,regulaminy drobnym druczkiem pisane.
      • Gość: aaa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 10:10
        Niepotrzebnie się nakręcasz.

Po wczorajszych wydarzeniach z OLT biuro wyrażnie pokazało, że stanęło na wysokości zadania. Turystów przewieziono do hoteli, a opóźnienia nie były zbyt długie.

1. Przynajmniej kilkadziesiąt biur dostało kary od UOKiK za niedozwolone zapisy w umowach.
        2. Zmiana hotelu to nie wina biura podrózy, tyllko samego hotelu- i jest dozwolona zapisem w umowie. Biura podróży rezerwują miejsca w hoteleach przez lokalnych kontrahentów a nie bezpośrednio. Jeśli hotel przyjmnie niespodziewanie grupe i nie puści odpowiednio wcześniej informacji- taka sytuacja może się zdarzyć.
        3. Praca rezydentów jest najsłabszym punktem wielu biur. Wczoraj zadzwoniła do mnie przyjaciółka która poleciała z TUI do Shram i utkwiła bez żadnych informacji od rezydenta o kilkugodzinnym opóźnieniu samolotu. Rezydenci z Neckermanna potrafią nawet nie pokazać się w hotelu turystom.
    • Gość: asiaaa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.net.autocom.pl 17.07.12, 09:02
      prawoturystyczne.pl/2012/02/09/kara-dla-sun-fun-holidays-w-wysokosci-235-117-zl-omowienie-decyzji-uokik/
      • marek.dumle Re: biuro sun&fun jak oceniacie 17.07.12, 10:09
        Powiedziałbym, że jakość biura jest adekwatna do cen. Jest to arabskie biuro bez większych aspiracji więc jak ktoś oczekuje "dopracowania szczegółów" to niech zapomni.
        Byłem z nimi w Egipcie w zeszłym roku i w zasadzie nie mam do nich żadnych uwag.
        Hotelu nam nie zmienili (a to się zdarza większości biur), a przesunięcia lotów były w granicach rozsądku. Nawet zapewnili nam pokój w związku z przedłużającym się o kilka godzin nocnych pobytem. Ci, którzy mieli przesunięcia w dzień już tak dobrze nie mieli.

Podsumowując: Jak nie oczekujecie cudów to prawdopodobnie będziecie zadowoleni. Moim zdaniem poniżej pułapu przyzwoitości nie schodzą.
        • Gość: Jola Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.arr.gov.pl 17.07.12, 10:48
          Nie oczekuje cudów, ale spokojnego wypoczynku i zabawy z dziećmi, a nie nerwów. Mają nieżłe oferty lastowe (ale rozsądne), zastanawiam się jednak czy zaryzykować, na razie mam rezerwacje i musze dzisiaj albo wpłacić pieniądze lub zrezygnować i się waham. Może jeszcze ktoś napisze coś o tym biurze, co będzie pomocne w podjęciu decyzji.
          Z góry dziękuje :)
          • marek.dumle Re: biuro sun&fun jak oceniacie 17.07.12, 11:17
            Na korzyść przemawia, że mają dość wysokie ubezpieczenie, ale prawdopodobnie adekwatne do masówki, którą przerabiają.
            Nie wiem jaki masz wybór co do innych ofert, ale ja bym z S&F zaryzykował. Z pewnością Rainbow czy Itaka lepiej cię obsłużą, ale pytanie czy cię na to stać. A tak prawdę mówiąc wpadka z każdym biurem może się zdarzyć.
            • Gość: aaa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 10:15
              A na Jakiej podstawie twierdzisz, że ITAKA lepiej obsłuży? To biuro któro idzie na ilość, nie na jakość jak kiedyś Triada. Mają pokontraktowane najgorsze pokoje w hotelach. Procentowa ilość reklamacji w porównaniu z Sun Funem jest duzo wyższa. Rainbow to inna bajka- to w tej chwili najlepsze biuro na rynku jesli chodzi o podejscie do klienta. A Sun Fun na pewno nie jest złym biurem.
              • Gość: e.ta Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ip.netia.com.pl 01.08.12, 10:53
                Triada szła kiedyś na jakość?Nie pamiętam takich czasów...
                • Gość: aa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 11:17
                  Przeczytaj ze zrozumieniem zdanie a potem je komentuj :)

Było napisane "Itaka idzie na ilość, nie na jakość jak kiedyś Triada"
                  • Gość: e.ta Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 18:37
                    Z takiego układu zdania dla mnie wynika, że kiedyś Triada szła na jakość :)
                  • Gość: Bit Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.xdsl.centertel.pl 01.08.12, 19:49
                    To raczej Ty pisz ze zrozumieniem, bo dokładnie napisałaś, ze Triada szła na jakość...
    • Gość: kasik Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.12, 11:02
      Opinii o tym biurze jest masa
      www.oceniacz.pl/biuro-podrozy/sun-fun/opinie/
      www.easygo.pl/opinie/biura/sun-fun.html
      to tylko niektóre. Każdy ma różne doświadczenia, możesz o nich poczytać choćby na forum Egipt czy wakcje, wystarczy wpisać sun & fun w wyszukiwarce.
      Czy padnie to możesz wróżyć sobie z fusów.

Ja osobiście z nimi byłam dwa lata temu. Hotel zgodnie z umową, pobyt nawet dłuższy, bo godziny lotów tak się złożyły. Rezydent do niczego mi nie jest potrzebny więc na jego tema się nie wypowiadam (zresztą rezydent to nie niańka, jak niektórzy oczekują).
      • Gość: . Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 80.54.237.* 17.07.12, 11:47
        Byłam s&f w czerwcu w Tunezji. Wycieczla kupiona jako last, masakrycznie tania. Wszystko odbyło się zgodnie z umową.
    • Gość: agent Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.home.aster.pl 17.07.12, 11:51
      coraz gorsza jakość obsługi i komunikacji w SunFun. Po ostatnich zmianach Umowy nic nie działa tak jak powinno a nowa forma rozliczeń leży totalnie. Ostatnio Klientka która wpłaciła pieniądze przyszła się skarżyć na monity, nie działające maile i aroganckie Panie w Sun Fun. Ameryki nie odkryli a nowymi warunkami umów przejmują Klientów. Dodatkowo wydzwaniają do Klientów z propozycjami jeśli kupią bezpośrednio u nich dostaną zniżki - co oznacza jedno słaba płynność finansowa !!! Patrząc na wyniki i karę jaką muszą zapłacić do UOKiK ich sytuacja finansowa nie wygląda dobrze.
      • marek.dumle Re: biuro sun&fun jak oceniacie 17.07.12, 12:10
        > Dodatkowo wydzwaniają do Klientów z propozycjami jeśli kupią
        > bezpośrednio u nich dostaną zniżki - co oznacza jedno słaba płynność finan
        > sowa

E tam płynność...
        Przede wszystkim pazerność.
        Dlaczego S&F przy (w sumie) niskich cenach nie pada?
        Ano dlatego, że liczy się z każdym groszem.
        Czy państwo zauważyli, że wszystkie "tanie biura" z zasady odrzucają wszelkie reklamacje klientów?
        • Gość: Sid1 Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 18:07
          Nie jest chyba tak źle z nimi jak niektórzy by chcieli. Jako pierwsi poradzili sobie z upadłością Lini lotniczych OLT Express:
          (...)
          W związku z tym niecodziennym wydarzeniem, klienci biura Sun&Fun mieli rano problemy z wylotem na wakacje do Egiptu. Touroperator rozwiązał już problem 180 turystów z Warszawy. Samolot należący do LOT`u, dziś o godzinie 11, zabrał wszystkich na swój pokład. Przewoźnik wykonał rejs LO 7509 z lotniska Chopina do Sharm El Sheikh. Natomiast pasażerowie z Katowic polecą do Egiptu o godzinie 13.40 (rejs LO 7511).

Turyści, którzy przebywają w Egipcie, również nie mają powodów do obaw. Wylot pierwszej grupy podróżnych z Egiptu do Warszawy zaplanowany jest o godzinie 16.05 czasu polskiego (rejs LO 7510) i przylot do stolicy o godzinie 20.25. Druga grupa pasażerów z Sharm El Sheikh wyleci do Warszawy o godzinie 18.30 czasu polskiego (rejs LO 7512) i wyląduje na lotnisku Chopina o godzinie 22.45.
          (...)
          www.tur-info.pl/p/ak_id,33692,,olt_express,czartery,itaka,rainbow_tours,sun_fun,touroperator,problemy.html
          • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.12, 18:40
            Właśnie otrzymałam od nich smsa ,że nie zapłaciłam itd. A zapłaciłam kartą niemałą sume w piątek ; mam potwierdzenie na 2 rezerwacje. Sms dotyczy jednej. I tak się zastanawiam(bo za póżno na telefon)) czy to agent czy oni mają bałagan. Czy ktos sie spotkał juz z taka sytuacją.
            • Gość: Sandra Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 08:10
              Co będzie za godzinę tego nikt nie wie mogę tylko napisać co było rok temu. Bez problemów wszystko zgodnie z umową bez zgrzytów jedzenie w all duży wybór potraw jednak często się powtarzały w hotel czysty i miła atmosfera Ogólnie bardzo udane wakacje. Nie polecam tylko wycieczki fakultatywnej do kartaginy za mało czasu na zwiedzanie samych ruin miasta wszystko szybko i po łebkach w kilka osób to lepiej złożyć się na taxi i samemu pozwiedzać. Aha a hotel nazywał się Sandra Club. Polecam naprawdę warto
            • Gość: aaa Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 10:19
              Jeśli płaciłeś w piątek karta u agenta, to jak pieniądze miały znaleźć się we wtorek na koncie sun fun???:) Pieniądze a kart spływają w ciągu 2-3 dni.
              • Gość: toja Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 217.153.153.* 01.08.12, 11:13
                "Jeśli płaciłeś w piątek karta u agenta",

ja tego nie rozumiem. W dobie kiedy można wejść przez internet na stronę Itaki, RT Neckermanna, TUI i in. (sprawdzonych) biur, płacić kartą u agenta???? A sprawdziłeś czy TAKI AGENT ma gwarancję???
                Ja już pomijam Sun & Fun (ja z takich małych biur nie jeżdżę) ale po co ryzykować wakacje przez pośredników, o których nic sie nie wie? BP można jakość sprawdzić, a pośrednika nie bardzo. Już nie mówię, że ryzyko podwójne. Bo może upaść BP, a może tez pośrednik.
                • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 11:20
                  Acha ale ja z prowincji. Nie ma biura Sun Fun -najblizsze w Katowicach. A biuro agencyjne najlepsze w mięście z certyfikatami, sprzedaje oferty wielu biur w tym TUI i Necka. Jako jedyne załatwia tez wyjazdy nietypowe-przygodowe, rejsy. Działa od wielu lat i ma swietna opinię. Nie miałam równiez trudnosci w placeniu kartą. Zreszta spanikowałam-trudna sytuacja w turystyce- a pieniążki juz są.
                • Gość: bar Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 11:29
                  Człowieku co ty chrzanisz??? Kupując u agenta zawierasz umowę z Touroperatorem a nie agentem. Nawet jeśli agent okaże się nieuczciwy i nie przekaże pieniędzy organizatorowi, to na wycieczkę pojedziesz, bo zapłaciłeś pieniądze i podpisałeś umowę. Najwyżej touroperator będzie windykował agenta. Kupujac bezpośrednio u touroperatorów narażasz sie na bezkrytyczne wciskanie kitu i przepłacanie za te same hotele. U agenta możesz zawsze sprawdzić u kogo jest taniej i wybrać najtańsza ofertę.

I o jakich gwarancjach agenta mówisz??? O jakim podwójnym ryzyku? I co z tego, jeśli pośrednik upadnie, skoro ty na wczasy pojedziesz. Czy ty w ogóle masz pojęcie o funkcjonowaniu rynku turystycznego? Właśnie tacy ludzi jak ty go psują. Piszesz, że Sun Fun to małe biuro, tymaczasem jest w pierwszej dziesiątce największych touroperatorów. Wykazujesz się kompletną ignorancją wypowiadając się na nienane sobie nawet w stopniu podstawowym tematy.
                  • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 12:00
                    To chyba nie do mnie?
                    • Gość: bar Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.jmdi.pl 01.08.12, 12:12
                      nie, do @toja
                  • Gość: toja Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 217.153.153.* 01.08.12, 13:24
                    narażasz sie na bezkrytyczne wciskanie kitu i przepłacanie za t
                    > e same hotele. U agenta możesz zawsze sprawdzić u kogo jest taniej i wybrać naj
                    > tańsza ofertę.
                    buuuuaaaaachaaaaaa, to agent ci wciśnie kit, żeby zdobyć prowizję. No większych bzdur jeszcze nikt na tym forum nie pisał. Hotel to ja sobie sama szukam przez wyszukiwarki światowe, sprawdzam oceny na tripadvisor, czy booking. com czy in. A potem SAMA (bez agenta) sprawdzam w którym BP jest najtaniej. Albo co raz częściej rezerwuje sama i kupuję bilet u przewoźników lotniczych.
                    No jeszcze by tego brakowała, żeby mi jakiś agent hotel i miejsce wybierał.
                    • Gość: baz do toja IP: *.telpol.net.pl 01.08.12, 14:33
                      toja, z twoich wypowiedzi wynika, ze nie masz ŻADNEJ wiedzy na temat funkcjonowania biur turystycznych. Takie pierdoły wypisujesz, ze aż włos się jeży na głowie ! Jeszcze kilku takich "specjalistów" jak ty w różnych dziedzinach i Polska gospodarka pójdzie z torbami. Ręce opadają na takich ludzi jak ty :(
                    • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 18:48
                      Nikt mi nic nie wciska ani nie wybiera! Ofertę znajduje w necie (korzystam z tripadvisor, cholidaycheck, wakacji pl, oceniacza , zoovera oraz stron biur) i ide do biura zapłacić. Pierwszy raz korzystałam z biura agencyjnego z przyczyn technicznych. Do tej pory korzystałam z Itaki(ma 2 biura firmowe w moim mieście), Triady, SKY, Orbisu RT. Tez bym w tym roku skorzystała z Itaki ale nie maja hoteli w wybranym przeze mnie miejscu. I niech mi nikt nie pisze ,że mogę SAMA. NIE CHCĘ! Chce zeby to załatwiło biuro. Z Niemiec tez nie polece bo daleko i nie znam niemieckiego. Zreszta nie latam również z Warszawy. Maja byc Katowice, ew Kraków lub Wrocław. I tyle!
                • Gość: HiHi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 15:33
                  Gość portalu: toja napisał(a):
                  "Ja już pomijam Sun & Fun (ja z takich małych biur nie jeżdżę)"

To jest już masakra.

Jak duże ma być biuro z którym byś pojechała?
                  podaj w metrach sześciennych!

• Gość: toja Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 217.153.153.* 01.08.12, 16:10
                    HiHi napisał(a):

> Gość portalu: toja napisał(a):
                    > "Ja już pomijam Sun & Fun (ja z takich małych biur nie jeżdżę)"
                    >
                    > To jest już masakra.
                    >
                    > Jak duże ma być biuro z którym byś pojechała?
                    > podaj w metrach sześciennych!
                    >

nie wiem po co ten sarkazm. Po prostu takie biura, jak wymienione przez ciebie nie spełniają moich oczekiwań ani standardów, jakie normalna firma powinna swiadczyć klientowi. Ja wiem, że każdemu zdarzają się czasem wpadki, ale akurat to BP ma złą opinię na wielu forach.

A do drugiego mądrali. A Kopernik to było biuro podróży? Bo chyba nie. A klientom kasy nie oddali.
                    • Gość: toja Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 217.153.153.* 01.08.12, 16:14
                      i widać, że obaj macie mierne doświadczenie w porządnych wyjazdach. Hotele TUI czy Neckermanna zazwyczaj są w pierwszej linii brzegowej, mają wyższy standard, klienci są lepiej traktowani. Takie Sun czy coś tam, no nigdy nikt z tego biura nie dzielił ze mną hotelu. Za wysokie progi....
                      • Gość: HiHi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 16:37
                        Gość portalu: toja napisał(a):

> i widać, że obaj macie mierne doświadczenie w porządnych wyjazdach. Hotele TUI
                        > czy Neckermanna zazwyczaj są w pierwszej linii brzegowej, mają wyższy standard,
                        > klienci są lepiej traktowani. Takie Sun czy coś tam, no nigdy nikt z tego biur
                        > a nie dzielił ze mną hotelu. Za wysokie progi....

I mamy kolejna masakre

Hotel wylacznosc Sun&Fun na Polske, Węgry i ooooooo
                        Nekermann niemiecki:
                        www.neckermann-reisen.de/search/de/deAccomodationDetail.jsp?page_url_name=pauschalreisen&pageId=package&search=accommodationdetail&IFF=6507&resortId=614
                        www.sunfun.pl/booking/stepone/id/2/kraj/Tunezja/wylot/KRK/hotel/371/wyzywienie/All+Inclusive/pokoj/Standard/typ/2
                        www.sunfun.hu/index.php?id=101&hid=58978

no coz ale sunfun to za male biuro Nec to jest to.... chodz polski oddzial neckermanna go nie ma, bo wylacznosc ma Sun&Fun.

wiecej przykładów????

• Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.12, 18:55
                        No zdaje się ,ze Twoje wakacje to tylko hotel. A więc półka , nie półka- nie mamy ze soba nic wspólnego bo ja jade zwiedzać. Im mniejszy hotel tym lepiej, im mniejsze miejscowiśc tym lepiej. Bez bachorów, animacji , all z pijusami. Wynajmuje auto i jeżdze. I linia brzegowa też mnie nie interesuje. Bo znajduje sobie kameralna plaże kilka kilometrów dalej. Hotel to pokój, łazienka i klima. Przyjemnie jesli jest w ogrodzie.
                        • Gość: toja Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: 217.153.153.* 02.08.12, 09:47
                          ja podobnie, też zwiedzam, też wynajmuję samochód, nie opalam sie, bo mam alergie na słońce.
                          Pijusów z reguły w dobrych hotelach jest mniej niż w tych tanich, gdzie ty jeździsz (już nie chcę wymieniać przeważającej nacji, jaka tam króluje i pije).
                          Dlatego pozwolisz, że będę sobie wynajmować hotele z wyższej półki, przy pierwszej linii brzegowej, bo lubię się budzić i słysześ szum morza czy oceanu. A ty sobie siedź w swoich namiotach, czy 2 gwiazdkowych hotelach. Każdy ma prawo spedzać wakacje tak, jak lubi.
                          • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.12, 13:30
                            Mylisz sie . W hotelach do których jeżdze królują emeryci (jak ja) z Niemiec , UK, Skandynawii. A Rosjanie bo zapewne o nich piszesz jakos chyba nie lubią Grecji bo ich tam nie widuję.
    • Gość: Tynuta Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 14:35
      Ja myślę, że to jedno z pewniejszych biur w tej chwili.

Mam jednak pewne obawy i byłabym wdzięczna o jakieś informacje od osób lepiej obeznanych.

Jak kupowałam wycieczkę z Itaki czy Eximu to szłam bezpośrednio do ich biura - nie mam zaufania do touroperatorów...

Natomiast Sun&Fun i Alfa star nie mają takich swoich siedzib we Wrocławiu.
      Musiałabym wybrać jakiegoś touroperatora i mam obawy. Czy słusznie?

Niby podpisuję umowę z organizatorem ALE pamiętam, że bodaj w 2010 roku była afera, że touroperator nie przekazał pieniędzy organizatorowi i były problemy z wyjazdami ...

Co o tym myślicie?
      • Gość: HiHi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 15:36
        Spawdż na stronie SunFuna lub Alfa Star liste autoryzowanych agentów i kup u najbliższego. Organizator bierze za autoryzowanych odpowiedzialność
        • Gość: baz Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.telpol.net.pl 01.08.12, 17:19
          nie ma czegoś takiego jak " branie odpowiedzialności za autoryzowanego agenta" >. Organizator bierze odpowiedzialność za KAZDEGO agenta z którym podpisał umowę.
          • Gość: JC do "baz" IP: 93.91.208.* 01.08.12, 19:40
            Witam,
            widzę, że jeden z niewielu co mądrze pisze i rozumuje. Popieram
            Może tylko dodam, że nie zupełnie Organizator czyli TOUROPERATOR bierze odpowiedzialność za biuro podróży ( które ma tylko zezwolenie na sprzedaż imprez innych biur - które są touroperatorami ) tzw. agencyjne bo takie biura są
            Biuro które podpisuje umowę z touroperatorem / i odwrotnie / jest zobligowane do prawidłowej i rzetelnej sprzedaży oferty organizatora.
            Jeśli jednak agent zrobi nazwijmy to " jakiegoś babola" bez konsultacji z organizatorem to niestety albo stety organizator nie odpowiada za błąd biura agencyjnego.
            Np. sprzeda miejsca bez uprzedniego sprawdzenie bezpośrednio u organizatora czy takowe są jeszcze lub np. poda złą godzinę wyjazdu lub miejsca zbiórki. Takie są zapisy w umowach.
            I najważniejsze to jest zapis mówiący o tym, że jak biuro agencyjne nie przekaże pieniędzy na konto touroperatora / organizatora za sprzedane miejsca to taki klient na pewno nie pojedzie na imprezę
            To taka uwaga do kłamstw, którymi posługiwał się np. Sky Club ( podczas konferencji ), że ma kłopoty bo agenci nie zapłacili. Jest to nie prawda - bo jak agent nie zapłaci to jego klient nie wjedzie. Jeszcze jedno - nie ma autoryzowanego agenta. Może być filia danego touroperatora / organizatora w tym samym mieście lub każdym innym. Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: Tynuta Re: do "baz" IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 20:31
              Czyli moje obawy co do nie kupowania wycieczek bezpośrednio u organizatora są uzasadnione. Może nie przekazać pieniędzy, może coś pomylić... Czyli możliwość, że kupuję u agenta i on nie przekazuje pieniędzy do Alfa star lub Sun&Fun (które własnych biur nie mają) istnieje...

Przepraszam za pomyłkę z nazwami. Mam nadzieję, że moje pytanie jest mimo to zrozumiałe.
              • Gość: JC info/tynuta IP: 93.91.208.* 01.08.12, 21:00
                "Tynufa " pisząc odp na posta nie miałem na myśli żeby straszyć czy psuć dobre imię biur agencyjnych które sprzedają imprezy touroperatorów.
                Nie każdy może czy chce być organizatorem wyjazdów poza kraje europejskie
                Chodziło mi tylko o udzielenie informacji co do odpowiedzialności / umowy pomiędzy - / touroperator-biuro agencyjne /
                Nie przekazanie pieniędzy przez agenta to rzadkość a podanie przeze mnie to taki przykład
                Biura agencyjne mają więcej stresu czasami przez organizatora niż myślisz
                Np. odwołana impreza lub zmiana godzin wylotu - idziesz do biura w którym kupowałaś i dajesz im czadu. A oni bogu ducha winni - taki jest czasami los biura agencyjnego. Ale też są b.dobre strony kupowania w biurach agencyjnych bo można czasami kupić taniej niż bezpośrednio u touroperatora
                Bo kupując bezpośrednio u organizatora czy w biurze agencyjnym cena imprezy jest taka sama ( stanowi o tym umowa )
                Wyjaśniam ( przykład ) - impreza kosztuje 2000 pln / biuro agencyjne - ma prowizję od sprzedanego miejsca np. 200 pln. Ale biuro agencyjne może Ci sprzedać tę samą imprezę za 1900 pln zadawalając się prowizją np. 100 pln
                Jeszcze raz powtarzam nie miałem na myśli żeby odstraszać od biur podróży które tylko żyją ze sprzedaży imprez innych biur tj, touroperatorów
                Pozdrawiam i życzę udanych wypraw
            • Gość: baz Re: do "baz" IP: *.telpol.net.pl 02.08.12, 12:34
              tu się mylisz. Jesli agent nie przekaże pieniędzy Ty i tak pojedziesz, przerabiałam to na własnej skórze. Tylko musisz pokazać dowód zapłaty u agenta, czyli KP lub paragon z kasy fiskalnej że zapłaciłeś. Organizator potem sobie to ściaga od agenta, nie ma opcji żeby nie wziął klienta na wczassy, to jest tylko taki straszak i nieprawny zapis w umowie. Tak jak pisałam powyzej, przerabiałam to na sobie więc wiem co piszę.
              • Gość: JC info / do "baz" IP: 93.91.208.* 02.08.12, 16:40
                Ależ oczywiście masz rację, nie twierdzę, że na 100% klient nie będzie zabrany o ile posiada przy sobie dokumenty o których piszesz
                Ma na to wpływ, że biuro agencyjne w którym kupiłeś imprezę jest OK wobec organizatora i zawsze się z nim rozlicza / nawet kiedy klienci już wyjechali /. Czyli po prostu rzetelny agent
                Sam też kiedyś tak robiłem wiedząc co to za agent / biuro i czy można mu ufać
                A najważniejszym w takim wypadku jest klient i jego udany wypoczynek i wyjazd.
                Pieniądze pomiędzy (organizator - agent ) to sprawa drugorzędna i klienta nie powinna interesować ni denerwować. On ma wypoczywać i zwiedzać. Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: Tynuta Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 21:02
            Skoro nie ma czegoś takiego to dlaczego jest tak, że na stronie Sun&Fun w punktach sprzedaży nie ma wrocławskiego Travelplanet a na stronie Travelplanet Sun&Fun jest w sprzedaży.
            • Gość: HiHi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 22:59
              Gość portalu: Tynuta napisał(a):

> Skoro nie ma czegoś takiego to dlaczego jest tak, że na stronie Sun&Fun w punkt
              > ach sprzedaży nie ma wrocławskiego Travelplanet a na stronie Travelplanet Sun&F
              > un jest w sprzedaży.

Tu masz listę agentów z Wrocławia:
              Ole Travel Zakładowa 2-4 CH Leclerc Wrocław (071) 798-98-62
              Alius Świeradowska 51/57lok.28a Wrocław (071) 336-21-41
              Amadeusz Legnicka 58 Wrocław (071) 338-53-25
              Fly Back Rejtana 4 Wrocław (071) 344-24-04
              Orka Tour Racławicka 2/4 Wrocław (071) 333-30-30
              Pagart Tour Piłsudskiego 46 Wrocław (071) 347-98-55
              Sunnytime.pl Graniczna 2 Wrocław (071) 374 02 10
              Traveliada.pl Filia Celtycka 6 Wrocław (071) 340-50-50
              Travelpunkt.pl Strzegomska 206-208 Wrocław (071) 354-58-46
              Twister Kościuszki 27 Wrocław (071) 344-81-88
              VIP Grabiszyńska 9 Wrocław (071) 344-73-85
              a travelplanet masz na dole strony sunfun razem z wakacje.pl i easygo jako parnerzy internetowi
              • Gość: Tynuta Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 09:51
                ok, dzięki ;)
            • Gość: baz Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.telpol.net.pl 02.08.12, 12:43
              Bo na stronach podają tylko tych agentów, którzy ich najwięcej sprzedają.
      • Gość: JC do "tynuta" -biuro sun&fun jak oceniacie IP: 93.91.208.* 01.08.12, 19:55
        Droga forowiczko - tylko taka uwaga / odnośnie wymienionych przez Ciebie w poście biur /
        Wszystkie te biura są TOUROPERATORAMI czyli innymi słowy bezpośrednimi organizotarami swoich ofert.
        * jeśli nie masz zaufania do touroperatorów to znaczy, ze nie masz zaufania do wymienionych przez siebie biur
        • Gość: tynuta Re: do "tynuta" -biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 20:18
          Musiałam pomylić pojęcia. Chodzi mi o biura "zbiorcze", które sprzedają wycieczki różnych organizatorów. Myślałam, że to są touroperatorzy a Itaka, Exim itp to organizatorzy..
          • Gość: moi Re: do "tynuta" -biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.12, 20:30
            te biura "zbiorcze" to zwykli agenci :)
            • Gość: Tynuta Re: do "tynuta" -biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 20:33
              Już wszystko jasne. Pomyliłam pojęcia. Mam nadzieję, że moje pytanie jest mimo to zrozumiałe ;)
    • katowice.23 Re: biuro sun&fun jak oceniacie 01.08.12, 21:16
      Lista biur podrózy w rankingu , Itaka na plusie , ecco na minusie

Itaka jest najlepiej ocenianym w Internecie biurem podróży. Internauci mówią o niej dużo i w większości dobrze. Jeszcze więcej mówią o Ecco Holiday, ale w tym wypadku przeważają opinie negatywne

Najlepiej ocenianym biurem podróży w Internecie, jeśli brać pod uwagę liczbę pozytywnych komentarzy, jest Itaka (498 pozytywnych wypowiedzi). Tuż za nią, na drugim miejscu, znalazło się Rainbow Tours (207). Kolejne dwa miejsca zajęły biura: Almatur (177) oraz Neckermann (115).
      www.rp.pl/artykul/706099,921092-Internauci--o-Itace-dobrze--o-Ecco---zle.html---------------------------------------------------------------------
    • Gość: cycu Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.12, 00:56
      zapłacisz to się przekonasz . duże straty ponieśli po upadku linni OLT
      • Gość: dot Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.net.obi.com 02.08.12, 17:09
        Czy wiesz jaki procent realizowali przez olt? i jak bardzo może to ich osłabić?
        Wogóle na jakiej zasadzie S&F rozlicza się z przewoźnikiem? potracili tylko jakieś zaliczki czy mieli już opłacone loty?
        • Gość: sisi Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.12, 18:35
          Przyłączam sie do pytania. Wezyr na swojej stronie podał ,że mieli 15%.
    • katowice.23 Re: biuro sun&fun jak oceniacie 06.08.12, 15:05
      Komu AAA, a komu tylko CCC - rating biur podróży. Ostrzeżenie przed ECCO Holidey
      www.rp.pl/artykul/705167,922193-Komu-AAA--a-komu-tylko-CCC---rating-biur-podrozy.html
      Pełen Ranking biur podroży daje do myślenia
      Ciekawe ilu znajdzie sie przedstawicieli biur podroży
      • Gość: baz Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.telpol.net.pl 07.08.12, 14:37
        katowice.23, po co każdy wątek zaśmiecasz tym bzdurnym rankingiem z danymi sprzed 2 lat !!!
        ty chyba nic nie robisz tylko siedzisz na tur info
        • eserowiec66 Re: biuro sun&fun jak oceniacie 13.08.12, 20:46
          Wśród rezydentów w Grecji mówi się że wtopili pieniądze na zadatki na chartery w OLT i mogą mieć problemy
          • Gość: Sid1 Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.12, 21:49
            Mają opłaconą już nową gwarancję na kwotę 24 246 700,00 PLN ważną od 16IX2012-15IX2013

www.sunfun.pl/pages?id=4
            • Gość: Basia Re: biuro sun&fun jak oceniacie IP: *.unknown.vectranet.pl 20.08.12, 17:24
              Ranking nie jest sprzed dwóch lat, bo został stworzony w tym roku, jak już to dane są sprzed dwóch lat, ale nie ranking. A to już znaczna różnica;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka