Dodaj do ulubionych

EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?>

07.10.12, 19:42
Witam
Bardzo proszę o rzetelną informację na temat wyjazdu do EGIPTU.Co nieco czytałam ale chciałabym uporządkować jakoś te informacje i podsumować ostatecznie by zakońmczyć planowanie.
Chodzi o takie rzeczy jak:
-Statek jaka nazwa w którym BP lepszy, warunki jedzenie , czy warto brać ALL na statku albo dopłacać do kabiny na wyższych pokładach, lub do kabiny z oknem
-Zemsta Faraona- leki jakie polecacie Stoperan czy typowo egipskie..
-Która opcja z Itaki a która z RBT??tzn chodzi o nazwe np biore pod uwage RT- dla wygodnych a z Itaki- Faraoniada7+7 lub REjs po Nilu
-Pociąg do Kairu opinie na co zwrocić uwage, czy grupa jest w jednym wagonie itp
-Realizacja programu- czy na hop siup pośpiech na zasadzie to jest tu tam macie godzine i wracamy...? -Bilety , kolejki do zwiedzanych obiektów ...prosze o krótka relacje.
- Ile pieniędzy wziąść?? koło 2 tys- 2,5 tys wystarczy licze w tym wize, bakszysz, bilety wstępów i moze2 wycieczki fakultatywne na cześci wypoczynkowej, małe pamiątki.
-Strój kobiety czy faktycznie trzeba zakrywac i chodzić opatulonym?? chodzi o kobiete jak i faceta jakie ubrania przygotowac np szorty czy jednak długie bawełniane spódnice itd.chodzi mi o cześć zwiedzanie.
----------------------------------
Biorę pod uwage 2 BP:Itaka ,Rainbows Tours,opcja zwiedzanie +wypoczynek(rejs,wypoczynek,zwiedzanie , opcja 7+7...).
Chodzi o 15/16 dni(2 tyg), opcja ALL.Hotel od 3* w góre do max5*
Zależy mi zwiedzić jak najwięcej , nigdy nie byłam na takim wyjeździe ale to moje marzenie i mam zamiar je w 2013 r zrealizować.
Ogólnie jak w Itace jak w Rainbow??
Zauważyłam ze w RBT jest objazd dla wygodnych dosyć fajnie zrobiony bo w programie jest prawie wszystko co chciałabym zobaczyć a na cześći odpoczynkowej fakultetem byłby np tylko rejs łodzią ze szklanym dnem cos takiego/safari .Jednak częsci odpoczynkowej jest nie dużo bo odpoczynek , aklimatyzacja jest na początku też, boje sie ze jak na 1 wyjazd zachłysnę sie tym wszystkim i nie odpoczne:D
Co do Itaki to fajna opcja ale brakuje mi przymnajmniej info na stronie czy do Kairu to pociągiem czy Autokarem? Noi na wypoczynku z Marsa Alm -mam na oku Abu Simbel - gdzie w RBT jest to w programie objazdu...
Cena wydaje się być taniej w RBT ...Itaka z kolei ma ciut lepsze opnie w necie, o hotalach i statku.I czy Egip na ten czas to dobry kierunek - slyszało się o konfliktach,zamieszkach...?
-------------------
Jeśli ktoś z Państwa tak jak ja przeżywał swoja 1 wyprawe w ten rejon i miał podobne dylematy co wybrać proszę podzielić się ze mna opinią.
Z góry dzieki za opinie i wypowiedzi.
pozdr
Barbara

Obserwuj wątek
    • Gość: oli Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.12, 14:06
      Tu masz odpowiednie forum forum.gazeta.pl/forum/f,622,Egipt.html

> -Statek jaka nazwa w którym BP lepszy, warunki jedzenie , czy warto brać ALL na
      > statku albo dopłacać do kabiny na wyższych pokładach, lub do kabiny z oknem

Ale chyba wszystkie kabiny są z oknami. Jeśli jest nieduża dopłata do all to tak.

> -Zemsta Faraona- leki jakie polecacie Stoperan czy typowo egipskie..

Najlepiej ichnie,czyli kupić na miejscu.www.abcegipt.pl/pokaz/zemsta_faraona.html
      Ja parę tygodni przed wyjazdem pije dużo jogurtów naturalnych i jem lacido enter, nigdy mnie zemsta nie dopadła.

> Co do Itaki to fajna opcja ale brakuje mi przymnajmniej info na stronie czy do
      > Kairu to pociągiem czy Autokarem? Noi na wypoczynku z Marsa Alm -mam na oku Abu
      > Simbel - gdzie w RBT jest to w programie objazdu...

No w Itace nic nie piszą o pociągu, może najlepiej zadzwonić do nich bezpośrednio i się dowiedzieć.
      ŚWIADCZENIA:
      7 noclegów: 4 w hotelach **** na trasie objazdu; 2-os. pokoje (możliwość 1 dostawki) z łazienkami, 3 na statku *****; kabiny 2-os. zewnętrzne (możliwość 1 dostawki) • wyżywienie: 7 śniadań, 3 obiady (w czasie rejsu statkiem), 7 kolacji • przejazd komfortowym autokarem • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

Ale oni chyba mają wypoczynek w Hurghadzi a nie w Marsa? Zresztą z Aleksandii do Marsa to kawał drogi, więc wątpię że transport byłby samolotem? Na a z Marsa do Abu Simbel też bardzo daleko, więc wycieczka najlepiej samolotem.

RT Abu Simbel ma jako fakultet z Asuanu.

W zasadzie to na każdej wycieczce zobaczysz to samo. Zwiedzanie jest wczesnym rankiem lub późnym popołudniem. Nie trzeba być opatulonym, z mojego pobytu pamiętam że każdy chodzi ubrany tak jak chciał.

Ja bym wybrała RT, ze względu na Abu Simbel i przejazd pociągiem. No i ma lepszą pozycję na rynkowu.

.I czy Egip na ten czas to dobry kierunek - slyszało się o
      > konfliktach,zamieszkach...?
      www.kair.polemb.net/
      Sytuacja poza kurortami może być nieciekawa, ale kto to wie? Dlatego lepiej poczekać, nie kupować z wyprzedzeniem.
    • Gość: s_m co do zemsty... IP: *.home.aster.pl 08.10.12, 20:40
      dokładny odpowiednik ichniego Antinalu to nasz Nifuroksazyd 200: www.doz.pl/apteka/p17312-Nifuroksazyd_Hasco_200_200_mg_tabletki_powlekane_12_sztuk_blistry_1x12

Poza tym, to, czy złapiesz zemstę zależy tylko i wyłącznie od Twojego organizmu. Byłam już kilka razu, jadłam/piłam wszystko co było (i wszędzie, także w knajpkach w Luksorze czy u beduinów na pustyni) i nic. Niektórzy się oszczędzali i ich złapała... różnie bywa

RBT - nie wiem, nie znam oferty.

Co do wycieczek Itaki z Marsa do Abu - jest to wycieczka dwudniowa, odbywa się w czwartek+piątek. Biorąc pod uwagę, że wyloty z Marsa Itaka ma w soboty, to opcja kiepska przy porannym wylocie z Marsa. Z Marsa nie ma wyjazdów do Kairu, tylko Hurgada i wyżej. Z kolei Abu jest opcja tylko z Marsa. I ceny, ceny. Abu to coś rzędu 250$/os. Kair z Hurgady - coś pewnie koło 100. Piszesz, że chcesz wziąść 2-2,5 tyś. W jakiej walucie? I na ile osób? Jeżeli mówisz o kwocie w PLN na 2 os 2 tyg, to może być na styk - albo wycieczki, albo pamiątki.

Strój - nie, nie trzeba. Na objazdówkach w Kairze, Luksorze spokojnie wszyscy dawali radę w szortach :) Fakt, jest to natomiast mile widziane, zwłaszcza wychodząc samemu na miasto wręcz niezbędne. Wchodząc do obiektów sakralnych musisz mieć zakryte ramiona i nogi. No i zależy o jakiej porze roku jedziesz :) Latem, zależy jaką masz karnację, niektórzy czują konieczność okrywania się przed słońcem i wówczas faktycznie długie, przewiewne bawełniane rzeczy są niezbędne ;)

Co do konfliktów, zamieszek... hmmm o tym za chwilkę ;)
      • Gość: s_m zamieszki :) IP: *.home.aster.pl 08.10.12, 20:57
        Zaznaczam, bie byłam w Kairze, a na południu, w Marsa.

Więc tak:
        - www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-polacy-utkneli-na-lotnisku-w-egipcie-z-powodu-protestu,nId,626510
        A w rzeczywistości:
        od początku rewolucji, pomimo, że bardzo tanie, w Egipcie brakuje paliwa. nic dziwnego zresztą, jeżeli 75% zasobów jest w rękach synów Mubaraka i to oni dyktują warunki. W rezultacie kolejki, niczym u nad pod koniec komuny do cpnów ;)
        Beduini, jak wiadomo, żyją na pustyni, więc jak przyjeżdzają po paliwo, to kupują hurtowo. Ale to, czy kupisz, czy nie, zależy w sumie od sprzedającego w pewnym sensie. Więc na wieść że nie zatankują, poprostu ustawili się w poprzek drogi, aż przyjedzie ktoś z rządu, kto im pozwoli zatankować, bo czym mają turystów na safari wozić. W sumie słusznie, biorąc pod uwagę nieraz i 5-10 kilometrowe kolejki ciężarówek po paliwo,
        Z kolei o zamieszkach spowodowanych opublikowanym w sieci filmem o Mahomecie dowiedzieliśmy się od pilota, już rzekomo po 3 dniach. W rzeczywistości, kto pamięta manifestacje za komuny albo choćby ostatnie protesty górników pod sejmem czy ten wątpliwy zeszłoroczny marsz niepodległości... Tam wygląda to zupełnie tak samo. Identycznie zresztą jak protesty w Atenach, Salonikach. Fakt, może się zdarzyć, że wówczas program wycieczki zostanie zmodyfikowany, ale... bez przesady. Kair a Marsa to różnica 1000 km. Do tego Marsa to region głownie turystyczny, gdzie im naprawdę wszystko jedno kto rządzi, byle mieli co do garnka włożyć.

PS: chyba planujesz na 2013 - kupa czasu jeszcze :) wszystko moze się zdarzyc
    • Gość: barbara.k80 Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 15:53
      Alfa Star jeszcze zauważyłam że ma fajną opcje...
      • Gość: mm Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& IP: *.play-internet.pl 09.10.12, 17:58
        gdybym jechała teraz zastanawiającym sie nad Logos tours. maja najbardziej bogaty program (miedzy innymi Dendera i piramidę łamaną, której nie zobaczysz ani z rainbow ani z itaką).
        ja byłam parę lat temu z Rainbowem i wróciłam bardzo zadowolona - statek luksusowy, hotele fajne jedzenie pycha - ale trzeba było dopłacić na różne fakultety. W sumie jak porównałam oferty (logos miał wszystko w cenie) okazało się ze wydałam tylko 200 zł mniej trochę żałowałam że nie widziałam ich oferty wcześniej.
        Szkoda że to drogie biuro i pomimo że powiązane z ZNP nie na nauczycielska kieszeń.
        • Gość: majatours Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& IP: *.42.4.146.tedata.net 11.10.12, 16:38
          Witam Serdecznie, zapraszam na stronę www.majatours.pl/ Poświęcona jest ona wycieczką fakultatywnym po Egipcie!!! atrakcyjne ceny, profesjonalna polskojęzyczna obsługa, podczas każdej wycieczki jesteście ubezpieczeni ;)

Możecie nas również znaleźć na Facebooku - Maja Tours wycieczki fakultatywne
    • Gość: Meg Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.13, 22:19
      Witam:
      - stroje, nie ma ograniczeń
      - co do biura podr. wycieczka "faraonada" jest super, opieka Pilotki p. Bożenki doskonała :-)) dużo opowiadania itd.
      - co do pobytu, hotel harmony Makadi Bay - nie polecam raczej słaby, jedzenie i lokalizacja kiepska, obsługa i sam budynek w miare ok, opieka rezydentki beznadziejna, a właściwie jest żadna, chyba że ma ona polegać na wciskaniu wycieczek fakultatywnych - w takim wypadku była doskonała ;-), brak jakichkolwiek info na temat hotelu itd.
      - co do powrotu, biuro zmieniło nam date wylotu, co prawda na później, ale skończyły się nam ubezpieczenia.
    • nchyb Re: EGIPT- Itaka vs Rainbow Tours plusy /minusy?& 16.05.13, 19:00
      Iwo - znowu spamujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka