Dodaj do ulubionych

ITALIA 2013 - info

30.01.13, 16:01
Od razu zaczynam nieprzyjemnymi informacjami:
Muzea Watykańskie - podrożał bilet do 16 euro.
I jak ostatnio usłyszałam od przewodniczki - od 21.01 Muzea Watykańskie mają swoje słuchawki (wypożyczenie 1,5 euro). Nie można używać w muzeach innych słuchawek niż te ich, ale jednocześnie nie można ich słuchawek zabrać na dalsze zwiedzanie np. do bazyliki. Nie mam na razie pomysłu, jak to logistycznie rozwiązać - jeśli grupa ma swoje słuchawki na cały wyjazd, to i tak w Muzeach trzeba wypożyczyć tamtejsze, ale już przechodząc z Sykstyńskiej do Bazyliki (a wydaje mi się, że wiele grup tak robi), oddać te z Muzeum i założyć swoje. Oj, dobrze, że nie mam za często muzeów...
Obserwuj wątek
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 15.02.13, 11:46
      Pompeje - wprowadzona zostaje opłata dla autokarów: od 1.6.2013 tzw. TICKETBUS €80 (od listopada do lutego €40)
    • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 17.02.13, 17:39
      Wjazd do Pizy 161 euro, wjazd do Lukki 64 euro.
      • sztompel Re: ITALIA 2013 - info 18.02.13, 13:39
        Mam spostrzeżenie, że turystyka zorganizowana we Włoszech zaczyna stawać na głowie. Ilość opłat, obostrzeń i innych "innowacji" zaczyna być groteskowa.
        • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info, do Pani Małgorzaty 19.02.13, 09:00
          Pani Małgosiu bardzo proszę o podpowiedz czy do San Leo są opłaty wjazdowe, jak wygląda zwiedzanie tego miasteczka, czy są tam jakieś busiki. Pozdrawiam Sabina
    • karola.fiona Re: ITALIA 2013 - info 26.02.13, 19:08
      W tym roku wjazd na Tronchetto od lutego do konca listopada-taryfa wysoka, styczen i grudzien taryfa niska.
      Nie mozna juz takze wysadzac grupy w Rzymie na via concilazione ani na piazza Risorgimento.Jesli chcemy podjechac pod Watykan, mozna tylko na parking Giannicolo.
      W Padwie nadal niekonczacy sie remont wewnatrz bazyliki oraz na dziedzincu uniwersyteckim.
      Pozdrowionka
      Karola
      • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 03.04.13, 16:03
        Wenecja - wjazdówki (od 1 kwietnia) - szczegóły odnośnie wypowiedzi Karoliny. Nie ma już żadnych zniżek przy rezerwacji łódki. Wjazd na Tronchetto to 390 EUR (sezon wysoki) lub 300 EUR (sezon niski - tylko grudzień i styczeń) dla silników euro 0-3, 290 EUR silniki euro 4 i 220 EUR silniki euro 5-6. Małgosia
        • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 05.04.13, 19:52
          Wjazdówki - Punta Sabbioni - trochę podrożały:
          * podstawowa 170 EUR (auto z silnikiem euro 5 - 145 EUR)
          * grupy szkolne (lista, pieczątka, papier firmowy) 125 EUR (silniki euro 5 - 95 EUR)
          * zakwaterowani w strefie ZTL - bez zmian - 30 EUR (20 EUR - silnik euro 5)
      • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 14.04.13, 21:36
        Odnośnie Rzymu, to pamiętajcie, że od początku 2013 auta z silnikami euro 3 mogą wjeżdżać tylko do ZTL2, czyli - jak chcemy jeździć autokarem po centrum, to trzeba mieć minimum euro 4. Od 01.01.2014 euro 3 nie wjedzie nawet do ZTL2.
        A co do wysadzania grupy - nowe zatoczki (wsiadanie/wysiadanie 15 min) są w pobliżu placu Risorgimento - "o jeden zakręt" w stronę Muzeów Watykańskich. W zeszłym tygodniu na audiencję przyjechało sporo grup i Gianicolo w ogóle nie zdało egzaminu - autokary stały w korku jeszcze przed tunelem - to małe rondo na wjeździe jest skutecznym wąskim gardłem...
        • malgorzata.duraj Re: Rzym autokarem 22.09.13, 21:01
          Dla jeżdżących autokarem w Rzymie: zmiana na Fori Imperiali. Od Placu Weneckiego można jechać w stronę Koloseum, ale tylko do via Cavour - czyli odcinek od Koloseum do Cavour jest tylko dla taxi i ATAC.
          Narzuciło to zmiany w całej okolicy - Labicana jest jednokierunkowa w kierunku Merulany (i już koło Koloseum jak w nią wjeżdżacie to ustawiajcie się na odpowiedni pas - prawy do Jana na Lateranie, lewy - do Maggiore, bo potem pasy ruchu są oddzielone betonami i przy Merulanie nakazy skrętu)
    • karola.fiona Re: ITALIA 2013 - info 26.03.13, 20:37
      Kolejne zmiany to juz obowiazkowa oplata w Bazylice sw Piotra za zwiedzanie z przewodnikiem.Jesli mamy wlasne sluchawki (no i pozwola nam z nich korzystac podczas zwiedzania) placimy ofiare 1,5 e od osoby. Jesli nie mamy sluchawek i tez jestesmy z grupa-wyporzyczamy od nich i tez 1,5e to kosztuje.
      Powodzenia
      Karola
      • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info 27.03.13, 09:33
        Witam a w którym miejscu w Bazylice się to opłaca? bo za tydzień jadę z grupą. Dziekuję za odpowiedz.
      • lumen Re: ITALIA 2013 - info 28.03.13, 09:16
        karola.fiona napisał(a):

> Kolejne zmiany to juz obowiazkowa oplata w Bazylice sw Piotra za zwiedzanie z p
        > rzewodnikiem.Jesli mamy wlasne sluchawki (no i pozwola nam z nich korzystac pod
        > czas zwiedzania) placimy ofiare 1,5 e od osoby. Jesli nie mamy sluchawek i tez
        > jestesmy z grupa-wyporzyczamy od nich i tez 1,5e to kosztuje.
        > Powodzenia
        > Karola
        Hmmm, sprawdziłam na stronie bazyliki i nic tam nie widzę o jakiejś opłacie i gdzie niby trzeba składać tę ofiarę. Czy to aby nie jest pomysł jakiejś lokalnej przewodniczki na dodatkową kasę ? Już w tamtym sezonie usiłowano mi wmówić ,że w Muzeach i Ogrodach Watykańskich obowiązkowe są "ichnie" słuchawki , co okazało się kompletną bzdurą i zawsze wchodziłam z moimi przywiezionymi z Polski. Więc podaj proszę skąd te informacje , no i szczegóły by się przydały. Pozdrawiam. G.
        • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info 28.03.13, 09:25
          ... no właśnie szczegóły bo tez jadę na weekend do Rzymu i mam swoje słuchawki , no i te opłaty , pewnie tak jakaś Pani Przewodnik to wymyśliła i chyba domyślam się kto...
          • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 28.03.13, 09:51
            No, niestety, nie pani przewodnik to wymyśliła.

Comunicato congiunto Fabbrica di San Pietro – Musei Vaticani
            La Fabbrica di San Pietro e la Direzione dei Musei Vaticani, al fine di
            garantire le indispensabili esigenze di sicurezza e di viabilità e, al tempo
            stesso, la migliore accoglienza dei propri visitatori, di comune accordo hanno
            stabilito che:
            • All’interno dei Musei e della Basilica permane l’obbligo, per i gruppi, di
            utilizzare in via esclusiva gli auricolari ed i servizi forniti dai rispettivi
            concessionari ufficiali;
            • I gruppi possono, tuttavia, portar con loro anche gli auricolari di altri
            fornitori che non potranno essere utilizzati presso i Musei ma
            potranno semplicemente transitare fino all’ingresso della Basilica;
            • Gli auricolari del concessionario dei Musei e di altri fornitori, purché
            regolarmente autorizzati, potranno essere utilizzati anche dentro la
            Basilica solo dopo aver effettuato le procedure di registrazione dei
            gruppi;
            • Per tutti i gruppi che dalla Piazza di San Pietro accedono in Basilica,
            per effettuare le visite guidate, dovranno utilizzare esclusivamente gli
            auricolari messi a disposizione del concessionario della Fabbrica di
            San Pietro;
            • Gli auricolari forniti dal concessionario dei Musei potranno essere
            riconsegnati, una volta terminata la visita della Basilica, presso la
            postazione indicata dalla Direzione dei Musei.

W praktyce wygląda to tak, że na Muzea ich słuchawki za 1,5 euro, na bazylikę miały być ich słuchawki również za 1,5 euro, ale że wymiana słuchawek na schodach po wyjściu z Kaplicy Sykstyńskie sprawiała masakryczne zamieszanie, to ustalono, że można iść do bazyliki ze słuchawkami z muzeów, ale zapłacić i tak trzeba. A na miasto kolejne słuchawki i kolejna opłata.
          • karola.fiona Re: ITALIA 2013 - info 29.03.13, 07:38
            Zalatwimy wszystkie formalnosci przy stanowisku vox ( atrium po lewej od wejscia).Tym samym faktycznie zamyka sie dla pilotow mozliosc samodzielnego oprowadzania po bazylice.Nie uiscimy oplaty jesli nie mamy autoryzacji watykanskiej ( identyfikator ze specjalnym kodem kreskowym).

• mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 29.03.13, 10:40
              Doszły mnie słuchy o jakiejś sakramenckiej podwyżce ceny wjazdówki do Florencji, na stronie nic jeszcze w tym temacie nie ma. Ktoś już był we Florencji, coś wie na ten temat?
              • bluemar Re: ITALIA 2013 - info 02.04.13, 22:01
                Szczegółowych cenników nie widzę ale nie ryłam zbyt mocno w sieci.Jedni piszą,że od 1 marca inni od 15-go kwietnia.
                Dwa dzienniki mają taką wzmiankę:
                www.firenzetoday.it/economia/nuovo-regolamento-accesso-bus-turistici.html
                www.firenzepost.it/cronaca/
                "Fino a 400 euro al giorno per entrare a Firenze. E’ questa la cifra (secondo molti eccessiva) che alcune categorie di bus turistici debbono versare all’amministrazione per poter caricare e scaricare i visitatori stranieri in città. Una somma cospicua, considerando che spesso il tempo reale trascorso dai pullman turistici si riduce a una manciata di ore. Eppure queste sono le tariffe e non resta altro da fare che versare il “balzello” al Comune."

:)) turysta powinien mieć pieniądze (nie tylko na wc).
                W końcu ta podwyżka rozłożona na około 40 osób nie zwiększy tak znacznie kosztu imprezy.
                • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 03.04.13, 16:11
                  Wjazdówka - Florencja
                  zezwolenie G
                  400 EUR (lub 320 on-line) silniki euro 0-3
                  275 EUR (lub 220 on-line) silniki euro 4
                  250 EUR (lub 200 on-line) silniki euro 5-6
                  I tak jak do tej pory - norma spalin musi być wpisana w dowód rejestracyjny autokaru
              • gosiaswietek Re: ITALIA 2013 - info 05.04.13, 10:23
                Czy ktoś ostatnio korzystał z wjazdu Fusina ? może macie namiar stamtąd na łódki na trasie Murano, Burano, Venezia ( i za ile) .
                pozdrawiam
        • anezak10 Re: ITALIA 2013 - info 13.05.13, 22:02
          Niestety to nie wymysł przewodniczki a realia....
    • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 16.04.13, 20:11
      W Rzymie tylko dwa chackpointy Laurentina w godz.8.00-14.00 i Aurelia 8.00-20.00. W Orvieto parking 30 euro
      .
      • helio-trop Re: ITALIA 2013 - info 18.04.13, 23:14
        Checkpoint na Ponte Mammolo nadal działa, ale tylko w wersji automatycznej. Niestety trzebas mieć kartę kreystową, aby opłacić wjazd.
        • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 18.04.13, 23:30
          Aaaaaa, bo na Aureli napisali tylko, że Ponte Mammolo zamknięty.
          • helio-trop Re: ITALIA 2013 - info 19.04.13, 11:09
            Poza niedogodnością jaką jest płatność kartą, ma także zaletę - jest kilka miejsc parkingowych i na razie nikt się nie czepia, gdy długo stoją tam autokary z wjazdówką A.
        • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 03.09.13, 09:19
          W automacie kartą można płacić za wjazdókę tylko dla autokarów, które zostały już wcześniej zarejestrowane w systemie.
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 07.05.13, 10:27
      Weekend majowy minął, jakoś się doturlaliśmy z powrotem (diecezji kaliskiej tylko pogratulować pomysłu pielgrzymowania właśnie w tym okresie do Rzymu - dobrze, że ja akurat miałam Toskanię...) - mam nadzieję, że wszyscy szczęśliwie. Moje wieści takie:
      * Fiesole (jakby kogoś tam zaniosło) - wjazdówek nie ma, ale trzeba mieć wjazdówkę florencką. Autokarem dojazd do głównego placu (tylko wsiadanie-wysiadanie i autokar musi zjechać aż do Florencji na parking- najbliżej stadion). Toalety koło wejścia do strefy archeologicznej. Strefa archeologiczna - 4 eur (pon-czw) lub 6 eur (pt-niedz)
      * Florencja - Uffizi 11 eur/os (plus 4 eur/os rezerwacja plus znaczek skarbowy ok. 2 eur/grupa plus obowiązek słuchawek), Santa Croce 4 eur (bez zmian; słuchawki w cenie), Pałac Pittich 13 eur (plus obowiązek słuchawek), Ogrody Boboli 10 eur
      * Lukka - checkpoint 80 eur albo zniżkowo 64 eur (jak się ma lokalnego przewodnika)
      * Piza - Katedra bezpłatnie, ale w kasie nie wydadzą grupowego bezpłatnego biletu (trzeba ustawić grupę w kolejce, bo bezpłatne bilety są pojedyncze lub podwójne), Baptysterium + Katedra 5 eur (i wówczas już można kupić bilet grupowy)
      * Siena - checkpoint 110, Katedra 4 eur
      * San Gimignano - checkpoint 70
      • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info 07.05.13, 17:43
        Kochana nie paciam znaczka skarbowego 2 euro w Uffizi tylko 11+4, dlaczego tego nie wiem?
        • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 09.05.13, 09:33
          Hm, miałam teraz grupę - rezerwacja była robiona wcześniej i biuro płaciło za nią przelewem. I na potwierdzeniu z Uffizi było napisane, że do zapłaty: liczba osób x 4 eur plus do całości 1,81 na znaczek skarbowy. Było też wyjaśnienie, że przy płatnościach powyżej 77,47 (ale kwota!), na które będzie wystawiana faktura, wymagana jest opłata za znaczek 1,81. Może Ty płaciłaś w innej formie albo nie brałaś faktury?
    • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info-kto pomoże 09.05.13, 08:17
      Witajcie,proszę o podpowiedz czy w Cortonie jest wyznaczony parking dla busów?Dziekuję !
      • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info-kto pomoże 09.05.13, 11:48
        Jest parking dla autokarów przy Viale Mura Etrusche. Dojeżdżając do Cortony, trzeba objechać prawie całe stare miasto. Parking bezpłatny, widać z drogi.
        • saskia1 Re: ITALIA 2013 - info-kto pomoże 09.05.13, 15:05
          Dziękuję pięknie za informacje pozdrawiam Sabina.
    • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 21.05.13, 08:08
      Dla tras pielgrzymkowych:
      * Loreto- zatoczki przy Porta Marina zostały zamalowane, ale policjant powiedział, że grupę odbierać można. Czyli bez zmian. Parking też bez zmian - 25EUR
      * Monte Sant'Angelo (parking 20), Pietrelcina, Manopello, Lanciano - toalety, parkingi - bez zmian
      * San Giovanni Rotondo - od początku czerwca ma być wystawione ciało Ojca Pio (już na zawsze, w maskach oczywiście) i najprawdopodobniej będzie narzucona trasa wizyta, bo póki co każdy wchodzi z której strony chce i przy grobie robi się zamęt. Na razie w krypcie kościoła nowego remontują posadzkę (do grobu można podejść, wieczorny różaniec u Matki Bożej Łaskawej), ale zmiany wkrótce - upewniajcie się w biurze pielgrzyma biorąc akredytację
      * Rzym - sporo policji się kręci i sprawdzają (może nie codziennie, ale mają takie akcje) czy ma się odpowiednią wjazdówkę i czy aby nie parkuje się za długo na "15-minutówkach"
      • malgorzata.duraj Re: ITALIA 2013 - info 22.06.13, 20:28
        Monte Cassino - od 1.06 podrożał parking - 25 EUR
      • hrhalinka Re: ITALIA 2013 - info Parkingi Roma 08.07.13, 13:17

• hrhalinka Re: ITALIA 2013 - info Sycylia?? 08.07.13, 13:55

• id.kulka Re: ITALIA 2013 - info Sycylia?? 28.07.13, 20:42
            Katania: autokar wysadzał nas tutaj w zatoczce: goo.gl/maps/a9gix i odjeżdżał na stację zapakować.
            Etna: od Katanii autostradą na Messynę, zjazd Gravina Etna, potem cały czas na Etna sud, przez Nicolosi. Do kraterów Sylwestrów i na degustację u Nino:) Parking płatny 15 euro.
            • hrhalinka Re: ITALIA 2013 - info Sycylia?? 24.08.13, 05:15
              dzieki, id.kulka
        • id.kulka Re: ITALIA 2013 - info Parkingi Roma 28.07.13, 20:45
          Jeśli to tzw. dziewiątka, to autokar wysadza was na którymś checkpoincie (jeśli musicie kupić wjazdówkę) albo podwozi pod końcową stację metra (jesli wjazdówkę już macie) i zmyka zaparkować na GRA.
          • malgorzata.duraj SGR - checkpoint 29.07.13, 21:57
            Nie wiem, jakie są Wasze odczucia, ale ja mam wrażenie, że z racji kryzysu Włosi wszędzie szukają oszczędności - coraz mniej turystów, więc z tych, którzy jeszcze są, należy skórę zedrzeć. Ostatnio już w hotelu 3* powiedzieli, że mydełka i szampony nie są w cenie - chyba zacznę wozić pościel i ręczniki...
            Ale wracając do tematu - w San Giovanni Rotondo checkpoint od 15 lipca jest płatny - 50 EUR!!! W całym mieście zakaz dla autokarów, jak się ma hotel w centrum, to można wjechać, ale ze stosownym zezwoleniem z checkpointu - do tej pory za darmo. Ostatnio zajeżdżam na checkpoint, a tu mi śpiewają - 50 EUR. Zmiana dopiero co wprowadzona, hotelarz przeprosił, że zapomniał poinformować biuro (hahaha), a parkingowy z prywatnego parkingu mrugnął okiem, żeby na następny raz jechać bezpośrednio do nich, to coś wymyślą... Jednocześnie ci z checkpointu twierdza, że policja kontroluje te wjazdówki.
            • malgorzata.duraj Rzym - Muzea Watykańskie 29.07.13, 22:05
              Od mniej więcej 3 tygodni obsługa Muzeów Watykańskich prowadzi taktykę mającą zmusić wszystkich do kupowania biletów przez internet (opcja wejścia bez kolejki). Nie zawsze jest taka możliwość, więc do tej pory jak się nie miało rezerwacji, to po prostu trzeba było odstać w kolejce. Natomiast teraz stanie w kolejce jest bez sensu - grupy z rezerwacjami (bardzo liczne) wchodzą non stop, więc ich kolejka przesuwa się sprawnie. Oprócz tego na bieżąco wpuszczani są turyści indywidualni z rezerwacjami. Kolejka po bilety nie posuwa się prawie wcale, bo obsługa wpuszcza parę osób, po czym zamyka wejście i po jakimś czasie (5, 10, a nawet 25 minut) znowu wpuszcza kolejne osoby. W efekcie czas oczekiwania jest nie do przewidzenia - stanęłam z grupą o 8:20 w kolejce zaraz "za drugim zakrętem" i już się cieszyłam, że czas dobry i kolejka nie duża (bo niegdyś oznaczało to dojście do bramek kontrolnych ok. 9.30/9.45). Tym razem przez bramki przeszliśmy o 12:15...
              Nie zawsze biuro kupuje wcześniej bilety, bo musiałoby wyłożyć pieniądze, a potem mogłoby się okazać, że któryś z turystów wchodzić nie chce etc., ale jak tylko to możliwe, to proście biura, żeby kupowały bilety przez internet!
            • malgorzata.duraj Re: SGR - checkpoint 18.09.13, 12:46
              W SGR na początku lipca nikt dokładnie nie wiedział, jak z tymi wjazdówkami, ale od sierpnia już wszyscy są poinformowani.
              Otóż
              1) grupa spi w SGR (w hotel w strefie ZTL) - obowiązkowo płaci się wjazdówkę 50 eur (to odpowiednik taksy klimatycznej wprowadzonej jakis czas temu w Rzymie, Fiuggi etc.). Można wtedy wjechać pod hotel. Jak hotel maswój parking, to ok, jak nie ma, to można parkować na checkpoincie (15 eur; przywiozą kierowców osobówką do hotelu) albo u prywaciarza (tu cena bardziej do negocjacji hiii; też odwożą kierowców)
              2) grupa tylko zwiedza SGR - wjazdówki się nie płaci, tylko za parking (na checkpoincie 15 eur) i za busa do góry (2 eur/osoba)
    • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 02.09.13, 15:12
      1. Jest nowa przewodniczka polskojęzyczna w Wenecji: Chiara 0039 3489208342. Nie pracowałam z nią, więc nic na jej temat nie potrafię bliżej powiedzieć - ani w kwestii znajomości polskiego, ani sposobu opowiadania. Podobno troszkę jeszcze nieśmiała, ale zawsze to jedna przewodniczka więcej;-) (źródło: Alessia)
      2. 21-29.09 we Florencji są jakieś mistrzostwa świata w kolarstwie miejskim czy ulicznym, czy coś tam takiego. W każdym razie ma być sporo zmian organizacji ruchu i w zakresie dojazdu do centrum, i w zakresie spacerów po mieście, zwłaszcza na linii S. Croce - katedra - Piazza Signoria. Kto się tam wtedy wybiera, dobrze być w kontakcie z przewodnikiem, oni będą z tymi zmianami na bieżąco (źródło: Marco Verzi)
      3. Montecatini Terme - pan na chackpoincie powiedział mi, że płatność będzie albo kartą kredytową, albo on-line, gotówką już nie będzie można płacić. Gdy zapytałam, od kiedy, wzruszył ramionami i odpowiedział, że teoretycznie jest już tak od ubiegłego roku, więc może być lada moment. Jakby ktoś trafił na ten "lada moment" to dajcie znać.
      4. Cortona - parking przy Viale Mura Etrusche zamienił się w związku z jakimś drogowym remontem w zatoczkę do wysadzania i zabierania, autokar musi odjechać na górę pod sanktuarium św. Małgorzaty. Arezzo - wstęp do kościoła San Francesco (do kościoła, a nie tylko do kaplicy, jak to drzewiej bywało) celem obejrzenia fresków Piera della Francesco tylko z wcześniejszą rezerwacją za jedyne 8 euro/os.

Ponieważ w Asyżu zdarza mi się to ostatnio za każdym razem, kiedy nie mam Magdy, tylko ojca na bazylikę, a ostatnio i w Padwie napadła na mnie miejscowa przewodniczka, wyrażam publicznie pełną złośliwej satysfakcji nadzieję, że we Włoszech jednak przeforsują ustawę o guida nazionale. Z całym szacunkiem dla wszystkich świetnych przewodników lokalnych, z którymi nadal na pewno będę pracować, nareszcie skończy się płacenie pełnej stawki przewodnickiej Włochom za nieme towarzyszenie grupie - co daj Panie Boże Wszechmogący i wszyscy bogowie olimpijscy i kapitolińscy amen.
      • mari_kola Re: ITALIA 2013 - info 02.09.13, 22:03
        Z ostatniej chwili - ceny wjazdówek we Florencji obowiązywały do 31 sierpnia, od 1 września mają się zmienić. Na stronie ceny wciąż jeszcze bez zmian, ale Marco dał cynk, że wzrosną od 25 do 40 euro w zależności od klasy silnika, te najdroższe podobno mają nie zdrożeć. Jak ktoś przerobi w praktyce - dajcie znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka