Dodaj do ulubionych

Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu

20.03.13, 11:10
Stan na 31 grudnia 2012. Podaję organizatorów z ubezpieczniem ponad 10 mln.
Nic nie sugeruję. Każde B. P może paść, jak w tamtym roku, ale ...jak już ryzykować , to z tymi co wpłacili większa kasę gwarancyjną. Oczywiście to nie jedyne kryterium(mali organizatorzy maja mniejszą kasę gwarancyjną) ale jednak :

NOWA ITAKA Sp. z o.o., 150 669 828
TUI POLAND Sp. z o.o., 86 914 133
RAINBOW TOURS, 46 000 000
NECKERMANN POLSKA BP Sp. z o.o. 37 000 000
ALFA STAR Biuro Podróży Sp. j., 32 000 000
WEZYR HOLIDAY SERVICE Sp z o.o., 28 700 000
ECCO HOLIDAY Sp. z o.o., 28 472 219
SUN & FUN HOLIDAYS Sp. z o.o., 24 246 700
GRECOS HOLIDAY Sp. z o.o., 12 500 000
OASIS TOURS Sp. z o.o., 12 500 000
EXIM Spółka Akcyjna, 10 000 000

Dziwi niska suma gwarancyjna Eximu, z którym chyba byłem 5 razy i byłem baaaaaaardzo zadowolony, ale....teraz...nie wybrałbym się .Powtórka z rozrywki z TRIADy????.
Duże B.P , ale mała suma gwarancyjna. Czyżby następne B.P do odstrzału?. Szkoda by było!!!. I nie daj Boże!!!. I mniej firm na rynku, tym konkurencja mniejsza a ceny wyższe.

Ktoś pytał o bodajże Alpol. Ich suma gwarancyjna to ...150 tys. zł. Śmieszna suma. Tej firmie dziękujemy. Za tę kwotę , gdyby co, nawet jednego powrotnego samolotu nie zorganizują.Może kanapki na lotnisku...

A teraz moje PRYWATNE zdanie. Ostatnio wybieram tylko dwa biura : Tui i Itakę.
I na razie śpię spokojnie.
Choć NIGDY nie mów NIGDY.

Pozdrawiam
Scorpionek
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 12:00
      Ja bym dodała to tego jeszcze tę informację:

www.rp.pl/artykul/988781--Rzeczpospolita---Biura-podrozy-pod-lupa.html
      • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 12:02
        a sam rating tu:
        www.rp.pl/temat/984572.html
        Mnie bardzo niepokoi perspektywa Alfy.
    • janan2 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 12:01
      Itaka,Alfa Star lub z Czech albo Berlina.Jak z Polski,no to Itaka ma obłędne ceny.Osobiście wyczekuję.Nigdy nic nie wiadomo.Odpada first,czekam last,zobaczymy jak im się będzie "wiodło",chyba za dużo zakontraktowali i teraz problem.Ceny!!!Jeny!mieszczą się w bilecie(dla nie wymagających jak ja).I z tego tytułu to już czerwona lampka się pali.Nie ma mocnych,niczego nie przewidzi.Kierunek Egipt przykładowo mało atrakcyjny.No bo jeśli ktoś nie nurkuje,to po cholerę tam lecieć!?
    • des4 z żadnym 20.03.13, 12:31
      przynajmniej jeśli chodzi o "cywilizowane" kierunki, gdzie wyjazd można zorganizować sobie samemu

w tym roku ceny biur przekroczyły granice zdrowego rozsądku, może i mnie stać, ale po prostu szkoda mi płacić 18 k za hotel który rok temu kosztowal 12-13 k

w tym roku stanęło na greckich halkidikach i przytulnym hoteliku ze śniadaniem i własną plażą, znam tamtejsze realia i ceny, więc przewiduję, że bez zbytniego oszczędzania i tak zapłacę 30% mniej niż za AI przez bp
      • flyr Re: z żadnym 20.03.13, 13:16
        ja stawiam na TUI od 8 lat ( czasami dwa razy do roku ) mimo , ze w tym roku ceny na sezon letni maja bardzo wysokie . Czuje sie znimi bezpieczny . Co do tej wiarygodności BP , która jest zamieszczona w gazecie ( Rzeczpospolita) która to gazeta jak dla mnie nie ma żadnej wiarygodności wiec wogóle nim sie nie sugeruje .
        • wtopek Re: z żadnym 20.03.13, 13:35
          TUI jest drogie, byłem z nimi dwa razy, tylko ze względu na hotel, którego nikt inny nie miał w ofercie i nie zauważyłem różnicy w stosunku do innych biur, przynajmniej jeśli chodzi o te większe.
          • flyr Re: z żadnym 20.03.13, 13:42
            roznica jest znaczna - bezpieczeństwo i stabilność . Tutaj w tej chwili nie chodzi o hotele . Triada miała super ceny ( niby ) , szeroka ofertę itd. a skonczyłosie wiadomo jak .
            • janan2 Re: z żadnym 20.03.13, 13:56
              Ale wtopa.Dobrze ze nie wtopiłem.Credo to ,stety lub akurat nie,to miriam.Trzeba uważać.Można zorganizować samemu bez pośrednictwa i bólu głowy(portfela).Przestrzegam przed okazjami na kierunku Egipt.Wieka niewiadoma o!

Poza tym pojawili się "bywalcy".Jak ich rozczyta,no to wnioski nasuwają się same.
              • scorpio1956 Re: z żadnym 20.03.13, 15:19
                Cieszę się, że znalazłem temat , który "ruszył" trochę to martwe forum.
                A moim zdaniem , teraz przed sezonem trzeba sie dobrze zastanowić nad wyborem biura, z którym się chce polecieć nie tylko do Egiptu.
                A propos TUI. 2 lata temu byłem na Rodos z TUI hotel Sirene. Ten hotel miało jeszcze trzech polskich touroperatorów. I...TUI miał najtańszą ofertę i jako jedyne polskie biuro zpięknym widokiem na morze. Ja wiem, że w pokoju nie spędza się urlopu, ale mieć pokoje z oknami na poziomie chodnika z widokiem na stopy przechodzących ludzi, płacąc w dodatku 200zł/os/2 tyg. więcej niż ja...bezsensu. Nie wymienię tego biura, bo nie warto. Także YUI wcale nie jest duzo droższe. I taj jak pisał miriam, nawet jak TUI w Polsce będzie miała w plecy to Helmuty nie pozwolą na wtopę. Po prostu dopłacą
                I jeszcze jedno teraz mi sie nasunęło. Kiedyś jak B.P padały to było we wrześniu lub później. Mieli jeszcze kasę "nadpłaconą" . W tamtym roku upadki zaczęły sie przed sezonem. Nie wspomnę o praktykach niektórych B.P , które "odwoływały" first minuty, po to tylko, aby te same terminy sprzedać za dużo większą cenę. Tego nie robiło TUI, ani ITAKA ani GRECOS.
                Pozycja GRECOSA na kierunku Grecja wraz z wyspami w tym roku też sie wydaje nie zagrożona.
                Serdecznie pozdrawiam
                • abirka Re: z żadnym 24.03.13, 18:51
                  Nie wspomnę o praktykach niektórych B.P , które "odwoływały"
                  > first minuty, po to tylko, aby te same terminy sprzedać za dużo większą cenę. T
                  > ego nie robiło TUI, ani ITAKA ani GRECOS.

Niestety Scorpio,ale nie zgodzę się z Tobą w zacytowanej kwestii. W ubiegłum roku chyba 2 tygodnie przed wylotem właśnie TUI wystawiło mnie do wiatru: odwołało mojego firsta. Wkurzające jest debilne tłumaczenie biura (którego nie możemy, niestety, zweryfikować) jakoby nie zebrała się grupa, kiedy z 2 innych biur w tym czasie jechały na tę sama objazdówke 2 pełne autokary. I jeszcze wykłócać się musiałam o swoje własne pieniądze, którymi obracali przez 7 miesięcy. Zaoferowali inny wyjazd, ale oczywiście po normalnych aktualnych cenach. Wiem z forum, że potrafili takie numery robić innym nawet przy pobycie stacjonarnym ( i po odwołaniu imprezy bilety do domu przysłać). Jak dla mnie TUI jest skreslone i życzę im jak najgorzej. Pojechałam z wtedy z Itaki. Poza panią pilotką wszystko super. Pomoc komukolwiek w czymkolwiek ze strony pani pilot nie wchodziła w rachubę.Za to genialnie opowiadała bzdury: o takim zasoleniu Morza Martwego jakiego jeszcze nie było :) o błocie z Morza, które wg informacji od tej pani jest asfaltem lub smołą (zależy jak jej sie powie). Nawet dzieciom jej informacje nie trzymały sie kupy ;)

A tegoroczne wakacjowanie oczywiście już zarezerwowane :) Tą razą RainbowTours
                  Ale mi się tęskni, szczególnie przy tej zimie wiosną....
                  Pozdrooffka
                  • scorpio1956 Re: z żadnym 24.03.13, 20:02

> chyba 2 tygodnie przed wylotem właśnie TUI wystawiło mnie do wiatru: odwołał
                    > o mojego firsta.

To Tobie współczuje. Każde B.P ma jakieś wpadki i potem do tego B.P mamy ( i słusznie) uprzedzenia. Ja mam np. uprzedzenia do ALFY . Byłem z nimi 2 razy, czyli pierwszy i ostatni raz. Zostałem " okradzony" o półtora dnia, co przy pobycie tygodniowym było ...lekko wkurzające. A najbardziej było wkurzające, mimo potwierdzenia zaistniałej sytuacji przez rezydenta Alfy w Sharm, ALFA w żaden sposób nie poczuwała się do odpowiedzialności.
                    Ale im nie odpuściłem. Wygrałem. Także ALFA jest na mojej czarnej liście, pewnie jak i ja u nich na ich czarnej liście, bo zabulili mi sowicie.
                    A do TUI...ja nie mogę mieć pretensji. Byłem z nimi 3 razy. Dosyć tanio i perfekcyjnie. Tak samo jak do GRECOS i ITAKI , wcześniej do EXIMu.
                    A poza tym...nigdy na 7 miesięcy " przed " nie rezerwuję żadnej imprezy, choćby była za pół ceny.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie i życzę Tobie w tym roku udanych i przede wszystkim spokojnych wakacji.

www.youtube.com/results?search_query=scorpio19561&oq=scorpio19561&gs_l=youtube.12...3428.7029.0.9113.12.8.0.4.4.0.109.702.6j2.8.0...0.0...1ac.1.wruvzHY18IM

fotoforum.gazeta.pl/5,2,scorpio1956.html
                    • irhana Re: z żadnym 24.03.13, 20:33
                      Mnie z biur podróży skutecznie wyleczyła upadła Triada, rok przed swoim upadkiem, to było ostatnie biuro, z którym gdziekolwiek pojechałam.
                      Egipt to bardzo wdzięczy kierunek do zaplanowania samemu urlopu, można spędzić kilka dni tu , kilka dni tam i nie płacić za pokój w którym się nie mieszka. Prawdopodobieństwo upadku linii lotniczych też jest o wiele mniejsze niż prawdopodobieństwo upadku nawet najlepszych biur podróży, poza tym planowanie urlopu to taka wielka frajda (przynajmniej dla mnie), że nie mogłabym chyba już z niej zrezygnować i wszystkiego oddać w ręce niepewnych biur podróży.
            • wtopek Re: z żadnym 20.03.13, 21:29
              na bezpieczeństwo i stabilność liczyli też klienci upadłych wielkich niemieckich i brytyjskich bp :)))
          • sheeri Re: z żadnym 20.03.13, 13:52
            wtopek napisał:

> TUI jest drogie, byłem z nimi dwa razy, tylko ze względu na hotel, którego nikt
            > inny nie miał w ofercie i nie zauważyłem różnicy w stosunku do innych biur, pr
            > zynajmniej jeśli chodzi o te większe.

TUI drogie??? Nie zauważyłam. Tui ma ceny porównywalne do innych większych polskich biur, mają szeroki wybór hoteli w cenach od ok. 2500 za 2 tyg z all do ponad 7000 (w szczycie sezonu), a biorąc pod uwagę, że jest w to wliczona cena wizy to naprawdę można wybrać niezły i niedrogi hotel, mają też w wielu hotelach bardzo dobre ceny dla dzieci, i zakładając , że to solidne i bezpieczne biuro to ceny są jak najbardziej do przyjęcia.
        • miriam_73 Re: z żadnym 20.03.13, 13:40
          Fly, rzecz tylko w tym, że dane finansowe, na których oparto raport są (stety lub niestety) prawdziwe... Można Rzepy nie lubić, ale akurat tutaj przede wszystkim ściągnęli dane z KRS. Nie lekceważyłabym tych danych, tylko brała je pod uwagę łącznie: kondycja fin. + wysokość gwarancji + zaplecze danej firmy (= przykładowo TUI jest na dużej stracie, ale ma "backup" od matki z Niemiec, więc jeśli nie dojdą do wniosku, że szkoda dalej to ciągnąć, jak na Węgrzech, skąd lokalną spółkę zwinęli, to TUI PL będzie dalej działać).
          • flyr Re: z żadnym 20.03.13, 13:48
            czasami dane z KRS sa tak samo wiarygodne jak GFK . Czyli zupełnie odstaja od stanu faktycznego niemniej masz racje trzeba sie na czymś opierać i własnie dla mnie ta gwarancja niemiecka ( dla polskiej części TUI ) powoduje uczucie bezpieczeństwa ( mam nadzieje , że słusznie ) . Co do rynku wegierskiego to porównanie nie jest specjalnie trafne ze wzgledu na to co rząd tam wyprawia i jakie sa warunki do toworzenia biznesu . Myśle , że jednak polska gspodarka jak i rynek jest zdecydowanie bardziej stabilny jak i przwidywalny . Zaraz wywołamy dyskusje polityczną na temat sytuacji gospodarczej w polsce i odejdziemy od tematu .
        • monia8309 Re: z żadnym 31.05.13, 16:53
          ja polecam natomiast Biuro Podróży Starholiday.eu - byłam z nimi już w egipcie i tunezji i byłam bardzo zadowolona, ceny mają bardzo konkurencyjne. w tym roku zamierzam skorzystać z ich usług bo planuję turcję :)
    • sheeri Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 13:19
      Ja jeżdżę z TUI, dodatkowo mają w cenie wycieczki wizę do Egiptu, od lipca wiza drożeje, ale ja mam rezerwację w first minute i dla mnie cena się nie zmieni, wylatuję w II połowie lipca.
      Byłam już w TUI wcześniej 2 razy w Egipcie i tym na rejsie po Nilu i zawsze wszystko było bez zarzutu. No i nie ma zagrożenia upadłością.
      • white_swan Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:10
        TUI... jeżdże z nimi od lat. I z żalem patrze na to co się dzieje z tym biurem. Jak zachowuje sie nowy prezes, który uparcie twierdzi, że odrabia straty.A nawet na zero nie wyjdzie. Konflikt z agentami, najpierw robi wszytko, żeby jak najmniej ofert było sprzedawych, przez agentów, a później pisze list do centrali, że to przez agentów tui polska przynosi straty.
        Ciągłe promocje on-line, żeby biura stacjonarne uszczuplić, nowy pomysł z nocnym łowem. Kiedyś tui było biurem prestiżowym. Nie oszukujmy się, było to biuro dla 'wybranych'. A teraz...ceny ma bardzo konkurencyjne. Nie bez powodu.
        TUI nie składa sprawozdań finansowych w KRS. O finansach Tui travel można dowiedziec na giełdzie, ale sumy są zaokrąglane. Czy klienci w PL zdają sobie sprawe, jakie problemy ma tui de ? Też myślałam, że tui polska ma zaplecze finansowe z niemiec. A w razie czego tui travel pomoże.... TUI w przyszłym sezonie letnim, może wycofać się z rynku w białych rękawiczkach, tak jak z rynku węgierskiego. Nie będzie bankructwa, klienci nie zostaną na lodzie. Prezes tui może sobie mówić publicznie różne rzeczy, szkoda, że rzeczywistość wygląda inaczej.
        • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:27
          Ciekawe skąd masz takie "rewelacje" o braku sprawozdań TUI w KRS?
          Bo mnie E-MS zeznaje jak byk, że sprawozdania wraz opinia biegłego rewidenta są składane. Ostatnie: 16 lipca 2012 r. za rok poprzedzający, czyli w granicach normy i przyzwoitości.
          • white_swan Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:46
            TUI 16 lipca złożyło sprawozdanie z okresu styczen 2009- czerwiec 2010.
            Razem z oasis i ecco holiday nie złożyli sprawozdania za ostatnie pół roku. Oczywiscie najbardziej liczą się sprawozdania tui travel na giełdzie. Ale sumy są zaokrąglane, i nie wykazują ile pieniędzy zarobili za sprzedarz samych biletów czarterowych, a ile na wycieczkach. Jeżeli zyski z czarterów są wyższe, to może warto skupić sie na samych czarterach.
            • white_swan Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:52
              I nie, żebym była uprzedzona do tui. Bo latam z nimi od dziecka. I nigdy nie miałam z tym biurem problemów. Ale od jakiś 3 lat jakość tui spada.
            • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:54
              Nie, ostatnie sprawozdanie kończy się na 2011 - były dwa raporty z tej samej daty - za 2010 i 2011. Kończy się na wrześniu bo oni mają grupowo "kopnięty" rok finansowy i podatkowy. Lex ma duże opóźnienia, a i E-ms czasem jest też opóźniony i info o złożonych kwitach pojawiają się NAWET po kilku miesiącach. Tym niemniej E-ms jest bardziej aktualny niż lexowe IPG.
              • white_swan Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 16:08
                Ale za ostatnie półrocze sprawozdania w październiku nie złożyli. Nie ukrywam, że nie znam się na biznesie, o ich problemach dowiedziałam, się jak wyszła oferta letnia, kiedy zadzwoniłam ze 'skargą' do siostry, że jej pracodawca wycofał mój ulubiony hotel. Całą polityke tui mi tłumaczyła, ale wszystkiego zapamietać nie zdołałam. Mówiła, że jak najbardziej na sezon letni i zimowy mogę patrzec, ale nad latem 2014 mam się zastanowić. I, że prezes powinien prace zmienić.
                • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 16:30
                  Tego nie wiemy. Ostatni rok im się kończył jesienią 2012, standardowo 3 mies. na zatwierdzenie, dane w KRS spływają z dużym poślizgiem. Za półrocze składać kwitów nie muszą ;-)
          • miriam_73 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.03.13, 15:50
            Ściśle rzecz ujmując, to na dzień dzisiejszy polska spółka nie jest "spokrewniona" z TUI AG (DE) tylko z TUI Travel PLC, która ma suba w Niemczech (LEIBNIZ-SERVICE GMBH) i ta z kolei ma swoją zależną spółkę z o.o. w PL.
            • sandra00 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 21.03.13, 09:39
              Od kiedy zaczęłam wyjeżdżać na wakacje z biurem najpierw był Orbis , Triada potem już tylko ITAKA i to kilka razy generalnie myślałam że to biuro ideał ponieważ muszę przyznać nigdy nie spotakała nas żadna " niespodzianka " wszystko zgodnie z katalogiem i " jak w zegarku " , potem Grecos który wybrałam ponieważ dany hotel był w atrakcyjnej cenie biuro to bardzo mnie zakoczyło oczywiście na plus ponieważ organizacja i sami rezydenci ( na których ogólnie nie zwaracam zbytnio uwagi ) dużo lepsi niż w Itace , naprawdę bardzo się starali nawet na lotnisku w drodze powrotnej , rok temu zaryzykowałam i wykupiłam wczasy z firmy Bravo.T miała niewielkie ubezpieczenie o czym wiedziałam ale hotel który wybrałam był znacznie tańszy niż w innych biurach np.z TUI różnił się ceną ok 1500 od osoby na rodzinę to już koszt znaczny , na miejscu wszystko to samo bez względu na organizatora , biuro nie upadło chociaż już nie istanieje a szkoda , rezydent najlepszy z jakim miałam dotchczas do czynienia tzn.interesował się turystami a nie sprzedażą wycieczek , wiedział wszystko na temat danego kraju i jak się póżniej okazało był rezydentem w wielu krajach o różnej kulturze więc miał odpowiednią praktykę , w tym roku długo się zatanawiałam jakie biuro wybrać ale żadne nie daje gwarancji więc wybrałam te niżej usytuowane w rankingu z którego usług jeszcze nie korzystałam a co ma paść to padnie ...... i można sobie narazie z fusów powróżyć które to będzie !!!
              • kasia_p45 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 21.03.13, 14:21
                Tego do końca nikt nie wie i co ma byc to będzie.. zależy jak się trafi. Ja w tym roku z Rainbowem sie wybieram.. wprawdzie nie do Egiptu ale pierwszy raz z tym biurem i mam nadzieje, że będzie ok :))
                • janan2 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 22.03.13, 07:33
                  Ooo!Nawet Kasię tu przywiało.
                  Ty tam lepiej weż tę miotłę.Różnie może być.Teraz kryzys u tych co jadą i tych co organizują.Egipt po"przemianach" już nie ten.W planach niby mam,ale co z tego wyniknie to jeden Allah wie.
                  • kasia_p45 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 22.03.13, 10:07
                    Hehe.. w najgorszym wypadku kupie na miejscu jakąś miotłę. Ale myślę, że nie będzie mi potrzebna. Catalunya to w końcu Europa, w najgorszym wypadku można się przekwaterować, wsiąść w pociąg... i jakoś wrócić do kraju. Gorzej z Egiptem, tam to juz byłby problem i to niemały. Chociaż jakoś specjalnie nie bałabym sie pojechać do kraju Faraona. W końcu wojny tam nie ma. Może poprostu trzeba unikać niektórych miejsc, nie wychodzić samemu na miasto... a hotelu poszukać w jakiejś spokojnej okolicy..
                    A Rainbow chyba jeszcze nie takie najgorsze biuro? Mam nadzieje, że do wakacji nie padnie?? Tak samo TUI czy Itaka? I może jeszcze pare innych.. Tak czy owak nie pojechałabym napewno z jakimś biurem krzak bo tu jest wieksze prawdopodobieństwo kłopotów..
                    Tak sobie jeszcze myslę, że warto mieć jakiś plan awaryjny i troche gotówki przy sobie na wypadek kłopotów.. Wole dmuchać na zimne i nie stresować sie, że wakacje nie będą udane :))
                    • janan2 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 22.03.13, 11:29
                      Ja tam wszystko póki co odpuszczam.Zre4sztą moja natura taka,że pomysł plus realizacja,to nie dłuzej niż 24h.Po prostu natchnienie i potrzeba nieco się przewietrzyć.Ale to raczej problem mojej ślubnej.Zawsze ścigana,zawsze nie zdąży(choć cwana ostatnio),bo mnie jakieś "głupoty" w głowie.Zazwyczaj tez zapominam o miotle i dywanie.Ale póki co to dostaję białe gorączki z tej zimy.Pewno znowu Twoja wina.Z północy to cholerstwo idzie,jestem uziemiony,a raczej zasypany.

A uprawnienia do tej miotły masz!?Bez tego kłopot możliwy,choć w powietrznych podróżach fotoradarów nie ma.Póki co anonsowałem obok.Zrobię irhanie złosliwośc i parę jej pięknych fotek z dalekiej Azji(bez wizerunku,będzie na tapetke) podeślę Ci na priv.A niech się mądrzy,obrażon,wqrzy nawetW jej przypadku bez bata sie nie obędzie,i jakoś nie może lub nie chce się pochwalić.
                      • wojtek37k Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 22.03.13, 13:03
                        Ciekawy temat z tymi biurami ....
                        W moim przypadku , zmieniłem już jakiś czas temu organizację wyjazdów , dla potrzeb własnych . Raz na jakiś czas pojadę/polecę z biurem , ale zdecydowaliśmy , że wiekszość wyjazdów organizujemy sami .
                        Jest bezpiecznie , zwiększył się zdecydowanie komfort , nie zdarzają się niespodzianki ,
                        na urlopie mamy większe pole manewru , możemy w trakcie zmieniać plan wyjazdu , praktycznie bez konsekwencji finansowych .
                        Zdaję sobie sprawę , że nieraz pakiet w biurze wyszedłby taniej , z reguły jednak te pakiety bezkonkurencyjne cenowo dotyczą krajów muzułmańskich basenu morza Sródziemnego , albo siedzimy zamnięci w resorcie , w innych destynacjach , lub profilach spędzania urlopu , różnice są niewielkie , albo wręcz wyjazd indywidulany jest tańszy .
                        Więc można bez biura , niestety wymaga to już większego zaangażowania w planowanie , w moim wypadku to planowanie ........ zauważyłem , że sprawia mi dużo przyjemności , więc
                        cóż będę trwał przy swoim .
                        Wiem , że to małoegipski sposób na urlop , ale temat który zadał scorpio , wydaje się , że ma
                        nieco szersze ramy , więc mam nadzieję , że się zmieszczę ;)
                        Pozdrawiam
                      • irhana Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 24.03.13, 20:41
                        @Janan Ty złośliwcze ;p wkurzać się nie będę, mądrzyć też nie ale nadal będę złośliwa i nie upublicznię fotek, póki nie napiszę relacji, a kiedy znajdę na to czas tego nie wiem :)) póki co odpoczywam po ostatnim wyskoku i zaczynam nieśmiało planować Saharę na jesień, w tamtym roku się nie udało więc mam nadzieję, że w tym roku znowu ją zobaczę :))
                        • janan2 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 24.03.13, 22:35
                          @ irhana
                          O qrcze.Ale wtopa.Sądziłem,że nie śledzi,jakoś cichcem przemknie,bo gdzieś w świecie,a tu
                          masz.Dałem czadu z tymi Twoimi fotkami i lekko sprawa się rypła.I to mimo,że obiecałem ,że tego nie zrobię.Ale tylko takie bez wizerunku piękne,ciepłe,słoneczne w sam raz na tapetki.To tak,żeby Kasię lekko pogięło z tej zimy ,bo podsyła mi tu na południe katastrofę śnieżną.A to Ty nie bądz taka złośliwa i tajemnicza,bo to rodzi właśnie takie działanie jak właścicielka z lekka bez chęci i szczypty czy zadatków do pochwalenia się dokonaniami.A jest czym.Traktuj to jednak jako lekkiego mobilizacyjnego kopniaka do publikacji na forum.Lekko mi głupio.Sorki.
                          • irhana Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 25.03.13, 07:29
                            Jak widać czasem śledzi... trudne to nie jest, bo prawie nic się tutaj nie dzieje.
                            Kopniaka przyjęłam, może mnie zmobilizuje do działania, chwilowo do majowego weekendu nigdzie się nie wybieram więc może znajdę ten potrzebny na pisanie czas :))
                            • kasia_p45 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 25.03.13, 08:25
                              Ja tez tak ładnie proszę :)) Janan tylko wzbudził mój apetyt na wiecej.. pokazał kilka tak na poszczucie, z których bije takie ciepełko jak lubie :))
                              Irhana nie daj sie prosić !!!
                              Plissssssss
                            • janan2 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 25.03.13, 18:02
                              >Kopniaka przyjęłam, może mnie zmobilizuje do działania,

Ani się waż z tym kopniakiem.To przenośnia.Nigdy bym się nie odważył w kopanie miejsc decydujących o istnieniu gatunku.Lepiej żeby noga uschła.Chodziło o drugą część cytatu.Ale ja mam taki niewyparzony ozór.Pzdr
                            • kasia_p45 Re: Z jakim biurem podróży ...nie tylko do Egiptu 27.04.13, 15:06
                              irhana napisała:

> Jak widać czasem śledzi... trudne to nie jest, bo prawie nic się tutaj nie dzie
                              > je.
                              > Kopniaka przyjęłam, może mnie zmobilizuje do działania, chwilowo do majowego we
                              > ekendu nigdzie się nie wybieram więc może znajdę ten potrzebny na pisanie czas
                              > :))

I jak tam pisanie relacji? masz juz coś???? Bo my czekamy z jananem i juz sie zaczynamy niecierpliwic :D
    • nivaa Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 23.03.13, 22:40
      hmmmm… dla mnie jako turysty to ważne jest jaki serwis proponuje biuro, jaka ma ofertę…
      nigdy się nie zastanawiałam wykupując wyjazd, jak wysokie ma firma ubezpieczenie.
      Co mi z tego że firma XX ma ubezpieczenie nawet na milion, skoro ma zadłużenie na 2 miliony? Skayclub miał wysokie ubezpieczenie i padł, a szopki były niezłe.
      A takie informacje jak zadłużenie można sprawdzic na stroni ekrajowego rejestru długów…. Ostatnio to bardzo popularna strona ;) polecam lekture nt Itaki
      Co do Alpolu to nie wiem, w zeszłym roku za ich pośrednictwem byłam w Egipcie i nie narzekam. Może dlatego że starają się pozyskac klientów bo są stosunkowo młodą firmą na rynku, a jako że „nowi” to nie mają długów ;) poza tym.. małe biura bardziej dbają o klienta niż duże… jak w każdej branży na rynku… trzeba się starać żeby utrzymac i zdobyc klienta
      • pasimpoch Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 24.03.13, 00:43
        Nie ma idealnych BP. Każde może mieć "wpadki" - mnie rok temu TUI nie zabrało do Marsa (dodam, że byłam już w Warszawie, skąd miał być wylot, a mieszkam w zachodniopomorskim). O zmianie godziny wylotu, poinformowali mnie po tym, jak samolot był już w chmurach - zapomniało im się. Jesienią to samo BP odwołało wszystkie loty również do MA (kolega ze stolicy miał wykupioną wycieczkę i niestety nie poleciał). Oasis 2 lata temu, kazał nam po przylocie do Sharmu jeszcze raz płacić za dostawki, bo rzekomo rezydent zarezerwował tylko pokoje 2-osobowe (dotyczyło to rodzin 2+2). Odkąd latam na zorganizowane przez BP wakacje, zawsze coś się przytrafi (jedynie z Eximem w Egipcie wszystko było OK). Niemniej to są zawsze wyczekiwane podróże i nie ma co narzekać, choć jeśli się płaci niemałe pieniądze za wyjazd, chciałoby się otrzymać to, do czego się organizator zobowiązał w umowie. Szkoda jedynie, że trzeba później tracić czas na udowadniaie swoich racji. Oby wszystkie nasze wyjazdy obyły się bez przykrych niespodzianek. My w tym roku dajemy ponowną szansę TUI (może tym razem zechcą nas zabrać), a na lipcowy wyjazd - zdecydowaliśmy się na ITAKĘ. Życzę nam wszystkim POWODZENIA!
      • pasimpoch Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 24.03.13, 00:59
        Nie ma idealnych BP. Każde może mieć "wpadki" - mnie rok temu TUI nie zabrało do Marsa (dodam, że byłam już w Warszawie, skąd miał być wylot, a mieszkam w zachodniopomorskim). O zmianie godziny wylotu, poinformowali mnie po tym, jak samolot był już w chmurach - zapomniało im się. Jesienią to samo BP odwołało wszystkie loty również do MA (kolega ze stolicy miał wykupioną wycieczkę i niestety nie poleciał). Oasis 2 lata temu, kazał nam po przylocie do Sharmu jeszcze raz płacić za dostawki, bo rzekomo rezydent zarezerwował tylko pokoje 2-osobowe (dotyczyło to 3 rodzin 2+2). Odkąd latam na zorganizowane przez BP wakacje, zawsze coś się przytrafi (jedynie z Eximem w Egipcie wszystko było OK). Niemniej, to są zawsze wyczekiwane podróże i nie ma co narzekać, choć jeśli się płaci niemałe pieniądze za wyjazd, chciałoby się otrzymać to, do czego się organizator zobowiązał w umowie. Szkoda jedynie, że trzeba później tracić czas na udowadnianie swoich racji. Oby wszystkie nasze wyjazdy obyły się bez przykrych niespodzianek. My w tym roku dajemy ponowną szansę TUI (może tym razem zechcą nas zabrać), a na lipcowy wyjazd - zdecydowaliśmy się na ITAKĘ. Życzę nam wszystkim POWODZENIA!
        • darek.b70 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 25.03.13, 12:46
          My byliśmy dwa razy ze SKY CLUB trzeci wykupiony do ALF LEILA WE LEILA i plajata BP no to zamiast do ALF LEILI polecieliśmy do JUNGLE AQUA PARK z Oasis a w tym roku lecimy do SERENITY FAN CITY z SUN FAN a miał być Oasis ale z wiadomych powodów będzie san fan Pozdrawiam i Życzę Udanych wakacji
    • Gość: gość Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu IP: *.ibs.net.pl 27.03.13, 23:05
      Pierwsze 5 z listy to moim zdaniem pewniaki.
      Reszta ma słabe opinie a poza tym turystyka.gov.pl/ceotipt/raporty/raport/19/drukuj/1/
    • pietnacha40 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 26.04.13, 17:09
      Gość portalu: tobiasz napisał(a):

> Sprawdzonym biurem podróży w Gliwicach jest Relax Travel przy ul. Jasnej 5. Ofe
      > rty wielu organizatorów, można sobie spokojnie porównać różne oferty. www.relax
      > travel.pl

Kolejny, który nie odróżnia biura podróży od agenta :( człowieku, Ty nawet nie rozumiesz o czym autor wątku pisze! Żenada.
      • anow0885 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.05.13, 08:06
        ja zawsze w przypadku wątpliwości staram się zapytać o to zaufanego agenta. Od lat jeżdżę z Rospondem z Trójmiasta- oni zawsze dobrze mi doradzą, nigdy wpadki żadnej nie było. Wprost ci powiedzą, z której oferty warto skorzystać, a gdzie niekoniecznie. Dla nich najważniejszy jest Klient i jego zadowolenie, a nie jego pieniądze.
        • scorpio1956 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 20.05.13, 11:01
          W sprawie agentów...w ogóle są pomocni, choć nie wszyscy. Ale to jest biznes. A w biznesie liczy się kasa. Agenci są , przede wszystkim, zainteresowani uzyskaniem jak największego dochodu. A niektórzy Touroperatorzy dają prowizje większą niż inni. Tak było ze śp. Triadą. Dawała największą prowizję B.P, choć nie najwyższą jakość. Większość pośredników była zainteresowana sprzedażą ich oferty. Małą prowizję daje TUI i Itaka, choć są pewniakami dla turystów, a nie agentów.
          Ja zawsze robię tak:.
          1. Mam pomysł na wakacje i szukam fajnego hotelu.
          2. Sprawdzam jacy touroperatorzy ten, wybrany przeze mnie hotel, mają.
          3. Jak punkt 1 i 2 zetkną się, idę do mojego agenta z "gotowcem" i rezerwuję
          Co mam za to?.
          Na przykład dojazd gratis na lotnisko. Jestem ze Śląska , więc na Pyrzowice to mały pikuś. Ale mój Agent woził mnie gratis też do Warszawy i Krakowa.
          Cena nie może być inna niż u Touroperatora, ale dojazd to sprawa już indywidualna Agenta.
          Pozdrawiam
          Scorpionek
          • kokocha.19 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 18.09.13, 19:26
            Ja w tym roku rezerwowałam wycieczkę w styczniu na lato,niestety biuro GTI Travel splajtowało i latem czekalam na Last Minute i to się udało www.odpoczne.pl/wakacje/?aff=776
            • Gość: kamil Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu IP: *.szczecin.mm.pl 06.10.13, 20:29
              Hotel www.gardenpalms.pl/ organizuje wycieczki do Tanzanii na Zanzibar, niejako działa też jako biuro podroży bo organizuje cały wypoczynek, więc powinno wyjść trochę taniej.
    • Gość: koki Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.13, 13:39
      Latam tylko z niemieckich biur zamawiam to na www.toptur.pl/wyjazdy-z-niemiec
    • logostour1 Re: Z jakim biurem podróż ...nie tylko do Egiptu 12.01.14, 14:41
      Witamy,

jeśli szukasz opinii o biurach podróży polecamy zajrzeć do rankingów publikowanych ostatnio w mediach. Na przykład zaktualizowane zestawienie przygotowane przez dziennikarzy Rzeczpospolitej (www.rp.pl/temat/984572.html) - tam po raz kolejny LogosTour został zaliczony do grona najbardziej stabilnych finansowo :)

Ponadto nasze biuro posiada wysoką Gwarancję Ubezpieczeniową, co potwierdza Towarzystwo Signal Iduna w opinii z dnia 3 sierpnia 2012 r. (szczegóły znajdziesz na naszej stronie).

Zachęcamy też do zasięgnięcia opinii u samych turystów, którzy odwiedzili z nami już niejeden zakątek świata! Znajdziesz ich bez problemu na naszym Facebooku (www.facebook.com/LogosTour).

Pozdrawiamy!
      Biuro Turystyki ZNP LogosTour | e-mail: opinie@logostour.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka