27.01.14, 12:41
Witam
Zastanawiam się nad wyborem wakacji z TUI. Ktoś powiedział mi, że TUI nie jest zrzeszone w Polskiej Izbie Turystyki, zostało z niego wykreślone.
Czy warto ryzykować ? Ponoć jak biuro padnie to mnie nikt nie ściągnie no chyba, że na mój koszt. Jak to wygląda i czy warto waszym zdaniem ryzykować wakacje z tym biurem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.14, 13:13
      To jakiś żart?? Czy Polska Izba Turystyki ściągnęła kogokolwiek do kraju???
      WSZYSTKIE największe biura, które upadły były zrzeszone w PIT i przynależność do tego stowarzyszenia w niczym im nie pomogła (nie zaszkodziła zresztą też).
      A jeżeli chodzi o TUI, to wykreślenie z PIT nastąpiło po skargach agentów, a którymi TUI zakończyło współpracę (teraz swoją ofertę sprzedają jedynie przez stronę internetową i w swoich biurach bez pośrednictwa agentów)
      • zmarekz2 Re: TUI 27.01.14, 13:16
        Nie to nie żart. Nie chciałbym utknąć w jakimś odległym kraju. Dlaczego więc TUI nie chce wpisać się z powrotem do tego PIT ?
        • pietusza Re: TUI 27.01.14, 13:43
          zmarekz2 napisał:

> .... Nie chciałbym utknąć w jakimś odległym kraju.

Możesz się tego nie obawiać, TUI to bezpieczne i stabilne biuro, poza tym nawet gdyby miało upaść (co jest bardzo mało prawdopodobne) to nigdzie nie utkniesz, bo turystów ściąga się na koszt biura podróży (poprzez urząd marszałka województwa), a pieniądze pobierane są z gwarancji ubezpieczeniowej. TUI na ten sezon ma gwarancję na kwotę 157.652.200 zł, co jest najwyższą kwotą na polskim rynku (np. Itaka, która wysyła 2 razy więcej turystów, ma gwarancję na ten sezon w wysokości 144.000.000, więc niższą niż TUI), gwarancja z pewnością starczy na ewentualne sprowadzenie wszystkich turystów.
          A PIT to towarzystwo wzajemnej adoracji, które nic nie może i zawsze jest zdumione, że jakieś biuro u nich zrzeszone upada.
          Ja od kilku lat latam z TUI i zawsze wszystko bez zastrzeżeń, w tym roku też już mam u nich wykupione wakacje.
    • Gość: turystka Re: TUI IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.01.14, 14:16
      TUI jest dla mnie o tyle wiarygodne, ze w razie problemów finansowych pomoze bogaty wujek z Niemiec.
      PIT się nie przejmuj, większość biur które poupadały, były zrzeszone i PIT wypięlo się na oszukanych turystów.
    • Gość: Monika Re: TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.14, 14:40
      Tak jak napisali poprzednicy PIT nie ma nic wspólnego ze ściąganiem turystów do kraju po upadku biura, to organizacja zrzeszająca podmioty gospodarcze w branży turystycznej, głównie zajmuje się działalnością na rzecz turystyki i jej promocją w Polsce i za granicą, co prawda wydaje certyfikaty biurom podróży, które to certyfikaty powinny być gwarancją jakości i rzetelności usług, ale tak naprawdę nie jest to żadna gwarancja, bo prawie wszystkie bankrutujące biura miały taką gwarancję, a ich klienci stracili kasę wpłaconą na wycieczki.

Paradoksalnie PIT wykreśliła TUI ( którego sytuacja nie budzi zastrzeżeń) tylko z powodu "nieetycznego zachowania" w stosunku do agentów, z którymi TUI zakończyło współpracę, bo stanęła po stronie agentów, którzy stracili prowizję ze sprzedaży ofert TUI.
    • Gość: kasia Re: TUI IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.14, 16:59
      Temat był już wałkowany na forum jakiś czas temu. Konflikt TUI z agentami trwał już jakiś czas i wykluczenie z PIT było tego efektem. A PIT nie jest oczywiście dla mnie wyrocznią, bo prawie wszystkie biura, które zbankrutowały miały ich rekomendacje - nie mają one żadnego znaczenia i zerowy związek z powrotem turystów upadających biur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka