Dodaj do ulubionych

W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 17:32
Zastanawiam się, gdzie wybrać się w lutym. Na pewno gdzieś, gdzie można się
poopalać, trochę pozwiedzać i zabawić. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • basia553 Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 30.08.04, 18:17
      Australie
      • Gość: jog Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 07:38
        Bardzo miło wspominam pobyt w Egipcie zimą. Luty. Byłam tam dwa razy, raz w
        Hurgadzie i drugi raz w miejscowości pod Hurgadą. Chętnie
        pojechałabym znowu. Ciepło, przepiękna roślinność, wspaniałe jedzenie, mili
        ludzie.
        Ponadto można wziąć udział w bardzo ciekawych wycieczkach, np. do Luksoru, do
        Kairu czy z beduinami na pustynię.
      • Gość: real Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: 213.184.10.* 05.10.04, 09:43
        Tajlandia, RPA, Peru, Malediwy, Bali, Sri Lanka, Malezja, Singapur, Australia
      • Gość: Kasia Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: 212.160.99.* 06.10.04, 14:39
        do USA na Florydę. Nie bój się huraganów. Jeżeli wynajmiesz hotel w środkowej
        części Florydy (powiedzmy blisko Orlando) lub północnej, nic Ci nie grozi.
        Zawsze mozesz wynająż samochód, albo po prostu kupić i pojechać zwiedzać
        południową część. Key West, Miami... Gorąco polecam!!!
        • Gość: mart Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:41
          mój narzeczony właśnie jest teraz na Florydzie, spedził tam dwa tygodnie, w
          środku huraganu, podobno cudowne miejsce na wakacje, mnóstwo miejsc do
          zwiedzania zwłaszcza kiedy wynajmie sie samochód, wybieramy sie tam wspólnie w
          przyszłym roku
    • Gość: Paweł Z. Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.08.04, 11:59
      Azja Południowo-Wschodnia.
      Ameryka Południowa.
    • veninde Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 31.08.04, 12:08
      Przyjemnie jest również na Wyspach Kanaryjskich, a od jakiegoś czasu wycieczki
      na Teneryfę czy Gran Canarię są już dostępne w rozsądnych cenach.
      • mika_forum Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 31.08.04, 14:17
        Kanarki w lutym to nie jest cieply kraj... Powietrze w cieniu 22, woda w morzu
        17.... Egipt: powietrze w cieniu 22, ale wczesnie - ok. 16 sie ochladza do
        ok.15, woda w lutym: ok. 19 stopni.
        To przykre: nie ma mozliwosci niedrogiego wyjazdu do cieplych krajow zima!
        Wtedy cieplo jest na Kubie, Dominikanie, w Kenii, Tajlandii itp. - a to
        wszystko sa kurcze drogie imprezy.
        Kombinacji: cieplo plus tanio w lutym brak!
        • Gość: Paweł Z. Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.08.04, 14:55
          Cena sprawa względna.
          Wyjazd w zimie do Tajlandii lub Wenezueli to koszt rzędu 2500-3500. Nie jest to
          znowu taka astronomiczna kwota.
          • Gość: m. Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: 62.233.139.* 20.10.04, 09:41
            2500-3500? czego?
            jezeli nie lapiesz wiosennej promocji BA to bulisz za bilet do ccs 3000
            zlotych, a na miejscu placisz za jako taki pokoj 35 zlotych za dobe, nie mowiac
            o przejazdach, jedzeniu itd itp
        • veninde Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 31.08.04, 15:08
          w pierwszych tygodniach lutego tego roku na Teneryfie było codziennie powyżej 25
          stopni. To właśnie dla mnie jest "ciepło";-).
    • basia553 Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 31.08.04, 14:44
      wlasciwie to najlepiej i najtaniej wtedy w domu: masz cieplutko, wygodnie, masz
      czas wyjsc pozwiedzac i do solarium zatankowac porcje slonca. Dobry pomysl,
      prawda?
    • Gość: Ewa Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 16:33
      Gorąco polecam Tajlandie. Jest tam wszystko co trzeba i w dodatku poza biletem
      wszystko kosztuje grosze.
      • Gość: jan ZIMA W EGIPCIE ? IP: *.acn.pl 03.09.04, 19:57
        Interesuje mnie wyjazd w grudniu, w ciepłe miejsce. W samolocie znoszę max. 5h,
        zatem odpada Tajlandia, Dominikana, Kuba itp. Chyba pozostaje tylko Egipt.
        Zastanawiam się nad wyborem miejsca: Synaj, Hurghada, Safaga?
        A może coś innego?
        Wszelkie rady mile widziane.
        • Gość: Adam Re: ZIMA W EGIPCIE ? IP: *.veranet.pl 11.09.04, 19:06
          Na przełomie stycznia i lutego byłem i w Indiach i w Egipcie. W zależności co
          lubisz czy tramping to Indie, czy wypoczynek to Egipt. W związku z tym że nie
          chcesz lecieć dłuzej niż 5h to zostaje Egipt. Ja byłem w Sharm... na półwyspie
          Synaj, w hotelu PYRAMISA. Różne opinie czytałem na portalu, ale ja byłem
          zadowolony i mogę go polecić. Co do wody to temperatura ok. 22C i niewiele
          zimniejsza od powietrza. Jak na wczasy w zimie to było OK. Pozdrawiam
          • Gość: ron5 Re: ZIMA W EGIPCIE ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.04, 07:36
            W Tunezji są czasami hotele z krytymi basenami z podgrzewaną wodą.Czty są też
            takie w Egipcie??
    • Gość: Katolik Nigdy do Arabow, jako katolik ! IP: *.wol.be.prserv.net 12.09.04, 14:13
      Jako katolik, nigdzie do Arabow !!
      • Gość: j Re: Nigdy do Arabow, jako katolik ! IP: *.acn.pl 12.09.04, 16:22
        Wytłumacz mi, proszę, co ma piernik do wiatraka?
        A tak przy okazji: nasi przodkowie schodzili z drzew, kiedy
        w czasach rzymskich byli juz chrześcijanie w Egipcie. Koptowie
        są ich potomkami ( nawet piją alkohol!).
    • Gość: mis Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.icpnet.pl 14.09.04, 16:58
      ja bylam w styczniu w egipcie.........i bylo upalnie, lato w pelni,kapiele jak
      najbardziej........j abylam w hurgadzie,w hotelu EMPIRE - scan
      holiday.polecam!!!!!!!!!!!!!!!!zero zastrzezen
      u nas mroz......a tam wysiadasz i sloneczko!!!hmmm,
    • Gość: aga Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.09.04, 20:46
      Do Syrii i Jordanii... Temperatura ok.20-25 stopni, nie wiem jak z zyciem nocnym i tego typu rozrywkami ale poza tym jest co robic.. Morze Martwe, rafa koralowa Morza Czerwonego, Petra, gorace zródla, pustynia, arabskie targi, dosyc tanio, bardzo przejaznie... Wakacje zycia, wlasnie w lutym... polecam;)
      • Gość: turystka Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 22:26
        Hmmm...zima w Syrii to ok.5C... można sprawdzić temperatury na wielu
        zagranicznych sewisach pogodowych...jeśli tak jak piszesz się rzeczywiście
        zdarzyło, to była to niespotykana wręcz anomalia...ja byłam na początku maja i
        temperatury nie przekraczały 22C... Upalnie jest tam latem. W Jordanii cieplej
        ale też nie na tyle, żeby tam jechać w lutym... Akaba (w zasadzie jedyny
        tamtejszy nadmorski kurort) niewiele ma do zaoferowania - plaże ogólnodostępne
        brzydkie, zanieczyszczone a te przyhotelowe przeważnie wybetonowane i
        niewielkie. Co kto lubi... W samej Jordanii jest rzeczywiście wiele ciekawych
        miejsc do obejrzenia ale poza rejonem Akaby jest zawsze chłodniej i zdarzyło mi
        się zmarznąć w Ammanie rano pod koniec kwietnia.
        Osobiście polecam Tajlandię - ale to już inna półka cenowa. Zgadzam się
        całkowicie z jednym z przedmówców - ciepła, letnia pogoda w zimie jest na tyle
        daleko od nas, że wyklucza to niskie ceny.
    • Gość: anja Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 01.10.04, 22:18
      Bylam pod koniec stycznia w Egipcie w Scharm El Scheik na Synaju nad morzem Czerwonym, Temperatura 27 - 28 st, w dzień a w nocy 12 - 13. Woda w morzu bardzo ciepla, jeden dzień był z chmurkami, poza tym samo slońce. Woda w basenach hotelowych zimna. Warto jechać.
    • Gość: Visitor Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.broadband.actcom.net.il 02.10.04, 19:47
      Polecam Eilat w Izraelu
      • mafik Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 02.10.04, 22:44
        Z wyjazdem z Polski w środku zimy to kapitalny pomysł. Też tak zamierzam
        zrobić, ale w styczniu. Myślałem jednak o czymś europejskim. Ale nawet w Grecji
        temperatura minimum to zaledwie 5 stopni, a maksimum 12/14 (Rodos).
        • quickly A o czym tu pisac... 03.10.04, 13:53
          Australia. Bezkonkurencyjna.

Poludniowa Australia - luty non stop 40-42C, - Adelajda - topia sie raczki od
          lodowek. Ptaki spadaja z drzew (doslownie!!!)

Polnocne Queensland. Powiedzmy Townsville. Temperatura non stop 33-34 stopnie
          powyzej zera. Dzien i noc - nie ma zmian. Od czasu do czasu cyklon. Wilgotnosc
          powietrza taka, ze buty (skorzane) w szafie po dwoch dniach zmieniaja kolor na
          bialo-szary (szczelnie pokrywa je plesn).

Perth - luty. Nie bede pisac... bo i tak nie uwierzysz.

Przylec, zobacz, i poczuj na wlasnej skorze...

--------------------------------------------------------------------------------

Po przylocie do Polski, na Okeciu walisz krzyzem na plyte lotniska cmok, cmok
          beton i glosno dziekujesz Panu Bogu, ze juz po wszytskim...
          • Gość: wombat Land Down Under. IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 04.10.04, 08:33
            Mate ;)
            Szkoda słów bo dla przeciętnego Polaka styczeń lub luty w Austarlii to czysta abstrakcja. Po pierwsze mało kogo stać na samą podróż a co dopiero pobyt. Jako ciekawostkę powiem że jedno z biur podróży w Polsce (firma znana i poważana) zaproponowało abym poprowadził 2 miesięczny trekking trasą Sydney-Cairns-Darwin-Adelaide-Melbourne-Sydney dla rodaków którzy chcą uciec od zimy w Polsce. Ze zdziwieniem przyjeli moją uwagę, że o tej porze jest tam ciut za gorąco dla Polaków na letnią włóczęgę przez środek kontynentu i spanie pod namiotem. "Przecież średnia temperatura jest około 27'C" stwierdziła jedna z Pań w biurze, nie rozumiejąc o co mi chodzi :)
            ps. Po 5 latach mam już dosyć mgieł, deszczu i chlapy w Posce. Nadszedł czas powrotu do słońca i palm.
            • Gość: Komandos Re: Land Down Under. IP: *.khe.siemens.de / *.khe.siemens.de 07.10.04, 15:32
              Znam ból. Sam kiedys na dwie zimy ucieklem pod Krzyz Poludnia. Nie ma nic
              lepszego dla zziebnietych kosci. Tak, w Down Under jest w styczniu/lutym ciut
              goraco. W Outbacku temperatura do 50 stopni w cieniu. W nocy do 30 paru.
              Odkrecasz kran na pustyni - zimna i ciepla woda ma taka sama temeprature. Muchy
              sa jeszcze gorsze. Kapelusz z siatka to zbawienie. W Cairns poszedlem sobie
              przez miasto - slonce pod dziura ozonowa jest tak mocne, ze dostajesz bolu na
              skorze - skwar w doslownym tego slowa znaczniu. Ale wrazenia dookola wszystko
              przebijaja. Sun blocker 30 to standart.

Afryka jest ciut lepsza. Polecam Cape Town. Chlodny wiaterek i gora 30 pare
              stopni. Woda troche chlodna ;) Zajebiste krajobrazy i totalna egzotyka w miare
              cywilizowanych ramach. Na Wybrzezu Szkieletowym za to gora 5 stopni i kto lubi
              kapiel z rekinami bedzie w swoim elemencie, hue, hue. Ale warto ;)))
    • adams123 Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 03.10.04, 15:52
      Logicznie cenowo wyglądają wyspy kanaryjskie, które zdecydowanie polecam.
    • Gość: Piotr www.egipt.waw.pl IP: 82.210.172.* 03.10.04, 22:17
      www.egipt.waw.pl
      • Gość: Malaia BYLAM NA MAURITIUSIE-SUPER IP: *.sopot.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 11:03
    • Gość: camel RPA IP: 62.53.163.* 04.10.04, 17:45
      ..do Egiptu jezdzi duzo burakow (glownie do Hurghady) oczywiscie nie wszyscy,
      ale b. duzo. Zdecydowanie za duzo.

camel
      • anastasia27 Re: RPA 05.10.04, 12:45
        Ja się wybieram w lutym przyszłego roku do Omanu. Jest tam wtedy 25-30 stopni
        czyli to co lubię. Lot trwa 5.45 od kiedy otworzyli przestrzeń powietrzną nad
        Irakiem.
      • Gość: j Re: RPA IP: *.aster.pl 05.10.04, 23:15
        Podejrzewam, że wielbłady też. Niestety!

Gość portalu: camel napisał(a):

> ..do Egiptu jezdzi duzo burakow (glownie do Hurghady) oczywiscie nie wszyscy,
        > ale b. duzo. Zdecydowanie za duzo.
        >
        > camel
        • Gość: Jan Kowalski Tylko Colorado ! IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 05.10.04, 23:27
          Kazdy pisze gdzie byl - mowie wam, tylko Colorado, USA. Nie wazne ile stopni -
          Gory Skaliste sa przepiekne, podobnie jak i Mesa Verde, Black Canyon, Great
          Sand Dunes, a Aspen? Marzenie! Zreszta inne miejsca tez. Pozdrawiam
          • Gość: Kasia Re: Tylko Colorado ! IP: *.retsat1.com.pl 10.02.05, 19:09
            Czy możesz polecic jakiś hotel w Aspen?? blisko wyciągów i nie za drogi, ale
            przyzwoity??
      • Gość: uszczypnij_muzo Re: RPA IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 21:12
        Tak, zdecydowanie polecam RPA, ale nie w lutym, na Boga! Czterdziestostopniowe
        upały... wilgotność powietrza na wybrzeżach 90kilka procent. Najlepszym okresem
        jest nasze lato - w Parku Krugera wiele drzew nie ma liści i łątwiej jest
        dostrzec zwierzęta. RPA zachwyca.. ;-)
        • camel_3d Re: RPA 07.10.04, 08:16
          je jezdze najczesciej na poczatku stycznia... wtedy tam juz jest koncowka lata
          i temperatury przypominaja troche nasz sierpien.
    • brasilka2 Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 07.10.04, 20:25
      Do Brazylii, oczywiście :-)
      Można na karnawał, ale na litość boską nie do Rio!! Lepiej już wybrać się do
      Nordeste.
      A poza karnawałem też jest pięknie, no i ceny już nie takie.
      • Gość: ADAM Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:00
        Och! ja mam podobny problem....Ch etnie wyjade na zimę, gdzies na południe...
        tylko nie mam za co....????????????????????????????????? i to dopiero jest
        problem....
        • greeks Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 08.10.04, 14:59
          Ja wybieram sie do Kostaryki. Słyszałem świetne opinie. A i w ofercie Polskich
          biur juz jest. Liczę,że będzie bosko:-)
      • kasiadam Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? 16.10.04, 21:40
        A w jakim terminie najlepiej się do Brazylii i jak ułożyć plan na ok. 2 / 3
        tygodnie aby zobaczyć dużo ciekawych i pięknych miejsc?
        Mamy bilety za darmo no i możemy przeznaczyć ok. 10 tys. (na dwie osoby
        dorosłe) , nie jestem pewna czy wystarczy - możemy spać w schroniskach i tanich
        hotelach. DAJ ZNAĆ !!!!
    • Gość: rrrrr Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 16:19
      Polecam Brazylię. Ilha Grande. Ubatuba.
      • Gość: alka Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 01:47
        Tylko Meksyk!!!!!!!!!!!! Przelot drogi ale reszta spoko. No jedynie w Cancun
        jest drozej
        • Gość: Ziggy Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.chello.pl 16.10.04, 23:31
          Byłem w Hurghadzie na Sylwestra i nie bardzo ciepło było. 22 st. w dzień, a
          woda zimna jak cholera, jeszcze jak wiatr powieje, to juz w ogóle do bani.
          Wieczory bardzo zimne.

Z Kanarami natomiast mi się w styczniu-lutym zawsze udawało, ale znajomi raz
          wpadli i też mieli zimno.

Dlaczego nikt nie pisze o Sri Lance? Z Niemiec można tam polecieć za grosze, a
          pogoda jak drut i tez na miejscu tanio.
          • Gość: jan Re: W jakie ciepłe kraje warto wyjechać zimą? IP: *.aster.pl 17.10.04, 20:27
            A jaka temperatura wody w morzu zimą na Kanarach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka