Dodaj do ulubionych

Itaka - Sycylia - objazdówka

28.02.16, 11:37
Planujemy wyjazd na Sycylię - na objazdówka z Itaką (program "Mandarynki i Pomarańcze"). Czy ktoś był na tym objeździe ? Jak wygląda realizacja programu, jakość hoteli, wyżywienie, itp. Na co zwrócić uwagę, czego unikać... Dziękujemy za wszelkie praktyczne rady.
Pozdrawiam
Jot.De
Obserwuj wątek
    • maigold Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 28.02.16, 14:25
      Byłam w 2007, pilotem był Marcin Sukiennik i to pewnie dzięki niemu był to bardzo udany wyjazd.
    • 123iti Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 01.03.16, 13:32
      Byłem i polecam. Sprawdzona propozycja Itaki od wielu lat . Hotele jak na objazdówce, ale były też i 4*. Jedzenie ok. Program dopracowany i średnio intensywny. Pilot i kierowcy z klasą. Dużo słońca. Byłem w czerwcu, ale już było upalnie. Rady takie jak na każdej wycieczce. Dojazd wygodny 2,5 godz i witamy w Palermo. Miłych wakacji.
      • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 07.03.16, 19:00
        Dziękuję za informację. Proszę jeszcze o informacje w zakresie:
        - czy pilot proponował knajpkę / restaurację w które można zjeść lunch, czy też na własną rękę trzeba szukać posiłku ? W jakiej cenie można było zjeść obiad ?
        - czy w czasie objazdu / pobytu w hotelach była możliwość kąpieli w morzu ?
        - jak wyglądał organizacyjnie ostatni dzień pobytu (mamy wylot w godzinach popołudniowych, a impreza kończy się śniadaniem) ?
        Z góry dziękuję za informację.
        Pozdrawiam
        Jot.De
        • 123iti Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 07.03.16, 21:40
          Pilot nam zorganizował pełny obiad w przyjemnej tawernie nad morzem z winem i głównym specjałem ryba - miecznik / płaciliśmy sami/. W południe zawsze była przerwa wystarczająco długa w centrum zwiedzanej miejscowości w pobliżu kilku knajpek i restauracji, gdzie każdy według swoich upodobań i możliwości finansowych mógł coś zjeść. Na wielkie obiady to na objazdówkach nie ma co liczyć .Podstawa to wykupione w ramach imprezy śniadania i obiadokolacje. Był nocleg w bardzo pięknym ośrodku wczasowym nad morzem i była możliwość kąpieli, ale nie gwarantuję że tak będzie. Raczej pewne jest to co jest zagwarantowane w programie wycieczki. Według mojego rozeznania zawsze jest większa szansa na lepsze hotele przed i po sezonie. Proszę się nie martwić ostatnim dniem pobytu. Pilot wszystko zorganizuje. On pracuje a my wypoczywamy. Ceny produktów spożywczych są różne w marketach porównywalne do naszych sklepów a w restauracjach raczej drogo. Pozdrowienia
        • maigold Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 08.03.16, 15:36
          Pilot proponował knajpki, ale najczęściej w takiej okolicy, że było ich więcej czyli można było dokonać samodzielnego wyboru. Na objazdówkach hotele zmieniają się, myl mieliśmy duzo czasu w Palermo i miejską komunikacją pojechaliśmy na plażę.
          Wylot w godzinach popołudniowych czyli o której? Często jest tak, że w hotelu jest się do końca doby hotelowej, a potem zbieranie ludzi z wyjazdów wypoczynkowych. Dobrze jest mieć hotel blisko centrum Palermo. My mieliśmy taki, ale ludzie się skarżyli w opiniach i chyba już w nim nie nocują te wycieczki.
          • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 09.03.16, 19:39
            Dziękuję za wszystkie informacje. Mamy wylot popołudniu tj. o 16:45. Mając na uwadze wcześniejszy obowiązek stawienia się na odprawie i konieczność zebrania innych uczestników lotu powrotnego do PL, uświadamiam sobie, że faktycznie nie zostanie zbyt wiele czasu na relaks. No, chyba, że będziemy w miarę blisko morza (plaży) wówczas może skorzystamy z możliwości kąpieli. Jak wnioskuję z wypowiedzi - nie było możliwości kąpieli w czasie objazdu ?
            Pozdrawiam
            Jot.De
            • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 05.07.16, 20:08
              A może ktoś był już w bieżącym sezonie?
              • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 18.07.16, 12:25
                Byliśmy, wróciliśmy. Jesteśmy zachwyceni Sycylią. Jest naprawdę piękna. Sama wycieczka świetnie zorganizowana, super pilot (Pan Krzysztof) i kierowca (Leo). Mamy z tej imprezy niezapomniane wrażenia. To był nasz drugi wyjazd na objazdówce z Itaką i tym razem także nie zawiedliśmy się. Mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy...
                Pozdrawiam
                Jot.De
                • Gość: inny gość Re: Itaka - Sycylia - objazdówka IP: *.centertel.pl 20.07.16, 04:40
                  Witam,
                  Strasznie się cieszę, że odezwał się w końcu ktoś kto był na sycylijskiej objazdówce w tym roku!Czy mógłbyś odpowiedzieć na gorąco na parę pytań? Daleko od centrum Palermo znajdował się hotel w pierwszym dniu po przylocie?Czy zdążyliście zjeść kolację po wylądowaniu? Wpierw oglądaliście kaplicę palatyńską w pałacu Normanów w Palermo, a potem Monreale, czy odwrotnie?
                  Byliście w Selinuncie? Choć program Pomarańczy i Mandarynek Itaki był już opisywany wielokrotnie, i w starych wątkach rutynowo podaje się opis wizyty w zburzonym mieście z ruinami świątyń bezimiennych bogów oznaczonych tylko literami łacińskiego alfabetu - to nie dopatrzyłem się tego punktu w programie wycieczki na którą ruszam za kilka dni. Czy wycieczka z której wróciłeś to właśnie ten program? Gratuluję udanej wyprawy, ale czy mógłbyś odpowiedzieć na własne pytania, które zadawałeś przed wyjazdem? Tak się składa ze mnie też ciekawią odpowiedzi.Były jakieś hotele nad morzem? Raz czy więcej? Był czas aby zanurzyć się w morzu? Dużo jeżowców na dnie?Nocowaliście bliżej Marsali czy Selinuntu?W ogóle czy spaliście w jakimś hotelu dwie noce? W Agrygencie szliście w górę grani, na której stoją świątynie czy z górki ? Ile świątyń zasłoniętych jest tam płachtami remontowymi? Oglądałeś już swoje zdjęcia z Villa Casale?Przed remontem słońce a zwłaszcza cienie barierek i zmatowiałego pleksiglasowego dachu niszczyły efekt tego co dało się zobaczyć własnymi oczami.)Mieliście dość czasu w Syrakuzach, żeby przejść od nabrzeża małego do wielkiego portu na Ortygii? Jak rozwiązano zwiedzanie kamieniołomów w Syrakuzach? Wynajęty włoski przewodnik mówił po polsku?Może znał angielski? Zajrzałeś w głąb krateru Etny? Mieliście czas żeby przejechać kolejką linową w Taorminie? Jak wyglądał ostatni dzień wycieczki? Co udało się zobaczyć poza programem? Czy była możliwość wyjechać do Trapani i popłynąć na wyspy Egadzkie np. na Favianę? Jak radzili sobie ostatniego dnia ci, którzy po wycieczce wybierali się na wczasy w Cefalu? Czy już poprzedniego dnia zostawali w tym mieście? Na ostatnią noc trafiliście do tego samego hotelu od którego zaczęła się wycieczka?
                  Pozdrawiam
                  Pozdrawiam
                  • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 21.07.16, 19:37
                    Witam,
                    Jak widzę sporo pytań się pojawiło, więc zabieram się za odpowiedzi:
                    Daleko od centrum Palermo znajdował się hotel w pierwszym dniu po przylocie?
                    - hotel nazywa się Santo Paolo Palce (4*), jest oddalony od centrum ok. 40 min. na nogach, wychodząc główna bramą trzeba kierować się w lewo, a później na wysokości mariny jest brama przez którą ulicą Via Emmanuele szliśmy w kierunku starówki są też krótsze możliwości dojścia do starówki).
                    Czy zdążyliście zjeść kolację po wylądowaniu?
                    - lecieliśmy z Wrocławia i w hotelu byliśmy ok. 10:00, więc spokojnie zjedliśmy kolację na koniec dnia.
                    Wpierw oglądaliście kaplicę palatyńską w pałacu Normanów w Palermo, a potem Monreale, czy odwrotnie?
                    - w pierwszym dniu zwiedzania (poniedziałek) najpierw było Monreale, później katakumby, kaplica w pałacu, starówka.
                    Byliście w Selinuncie? Choć program Pomarańczy i Mandarynek Itaki był już opisywany wielokrotnie, i w starych wątkach rutynowo podaje się opis wizyty w zburzonym mieście z ruinami świątyń bezimiennych bogów oznaczonych tylko literami łacińskiego alfabetu - to nie dopatrzyłem się tego punktu w programie wycieczki na którą ruszam za kilka dni. Czy wycieczka z której wróciłeś to właśnie ten program?
                    - program nazywa się "pomarańcze i mandarynki" - Sellinute nie ma w programie, tylko przejeżdżaliśmy obok ruin, nie wchodząc na ich teren.
                    Gratuluję udanej wyprawy, ale czy mógłbyś odpowiedzieć na własne pytania, które zadawałeś przed wyjazdem?
                    - z moich pytań nie powielonych została tylko kwestia lunchów - otóż za każdym razem pilot wskazywał knajpki, gdzie była możliwość zjedzenia lunchu. Każdy jednak zamawiał na własną rękę, gdzie chciał. Koszt obiadu dla 2 osób kształtował się w okolicach 25-35 EUR (w tym np. 2 piwa lub też wino).W Palermo lokalna przewodniczka (Pani Ewa) pokazała nam knajpkę, gdzie można było zjeść naprawdę dobrze i tanio (ok. 10-15 EUR).
                    Tak się składa ze mnie też ciekawią odpowiedzi.Były jakieś hotele nad morzem? Raz czy więcej? Był czas aby zanurzyć się w morzu? Dużo jeżowców na dnie?
                    - nad morzem zlokalizowany jest hotel w Palermo (nie polecam plażowania - plaża brudna, kamienista, wejście do wody dość strome), w Selunite hotel też jest nad samym morzem (ładna plaża, piaszczysta - patrzyliśmy na nią z góry, nie byliśmy na niej) i był czas na kąpiel (w hotelu byliśmy ok. 17:00, kolacja była o 20:00), w Cefalu i w okolicach Agrygentu była możliwość kąpieli w trakcie trasy zwiedzania (pilot uprzedził o takiej możliwości dzień wcześniej). Jeżowców nie zauważyłem.
                    Nocowaliście bliżej Marsali czy Selinuntu?
                    - nocleg był w Sellunite
                    W ogóle czy spaliście w jakimś hotelu dwie noce?
                    - pierwsze dwie noce i ostatni nocleg był w hotelu w Palermo, w pozostałych nocowaliśmy po 1 nocy.
                    W Agrygencie szliście w górę grani, na której stoją świątynie czy z górki ? Ile świątyń zasłoniętych jest tam płachtami remontowymi?
                    - szliśmy z góry na dół, płacht remontowych nie było.
                    Oglądałeś już swoje zdjęcia z Villa Casale?Przed remontem słońce a zwłaszcza cienie barierek i zmatowiałego pleksiglasowego dachu niszczyły efekt tego co dało się zobaczyć własnymi oczami.)
                    - zdjęć nie oglądałem, choć widziałem na podglądzie, że nie wychodzą zbyt ciekawie w stosunku do rzeczywistego widoku (mozaiki są imponujące !!!). Dachu z pleksiglasu już nie ma, jest wyremontowany za grube miliony nowy dach, przyjaźniejszy do zwiedzania (w poprzednich warunkach było jak w szklarni). Na miejscu można kupić broszurkę z widokami mozaik i to potraktowaliśmy jako dopełnienie zdjęć zrobionych wewnątrz.
                    Mieliście dość czasu w Syrakuzach, żeby przejść od nabrzeża małego do wielkiego portu na Ortygii?
                    - tak, było dość czasu, by przejść na wysepkę z hotelu (ok. 20 minut pieszo), nie skorzystaliśmy, w tym czasie skorzystaliśmy z możliwości zrobienia zakupów i spaceru po okolicy.
                    Jak rozwiązano zwiedzanie kamieniołomów w Syrakuzach? Wynajęty włoski przewodnik mówił po polsku? Może znał angielski?
                    - we wszystkich zabytkach musi być lokalny przewodnik, 2 razy był to polskojęzyczny przewodnik, w pozostałych przypadkach włoski, lecz omawiał miejsca nasz pilot, lokalny był tylko do towarzystwa.
                    Zajrzałeś w głąb krateru Etny?
                    - byliśmy na Etnie, choć nie jest to takie oczywiste z uwagi na warunki pogodowe (np. chmury, deszcz, zimno). Do ostatniej chwili ważyły się losy naszej wycieczki na Etnę. Jeśli dobrze pamiętam wjazd kolejką jest w cenie wycieczki, a koszt wjazdu na kratery (takie duże jeepy) to 62 EUR. Chyba, że te 62 EUR kosztuje wjazd kolejką + jeep. Tu nie jestem do końca pewny. Niemniej, jeśli warunki pozwolą - warto !
                    Mieliście czas żeby przejechać kolejką linową w Taorminie?
                    - było sporo czasu w Taorminie, który wykorzystaliśmy na zwiedzanie miasta. Nie interesowaliśmy się kwestią kolejki, musisz zapytać pilota, być może będzie taka możliwość. My bezpośrednio spod teatru poszliśmy zwiedzać miasteczko, jest naprawdę bardzo urokliwe.
                    Jak wyglądał ostatni dzień wycieczki?
                    - my mieliśmy wylot o 21:25, więc wykorzystaliśmy ten dzień na zwiedzanie Palermo (starówki). Wzięliśmy mapkę miasta z recepcji i na tej podstawie chodziliśmy zwiedzając kolejne wyznaczone sobie punkty. Naprawdę warto było, bo w niedzielę jest bardzo mało ludzi i spokojnie można wszystko obejrzeć, w tym część miejsc nie objętych programem wycieczki. Udało się nam np. dostać do Kościoła San Domenico i zobaczyć grób sędziego G. Falcone. To był naprawdę bardzo udany dzień !!!
                    Co udało się zobaczyć poza programem?
                    - w sumie to program był zrealizowany w 100% (choć często na innych objazdach jest w 110%, tu tego nie było). Jak pisałem wyżej, wszystko ponad program zobaczyliśmy na własną rękę.
                    Czy była możliwość wyjechać do Trapani i popłynąć na wyspy Egadzkie np. na Favianę?
                    - nie było tyle czasu w Erice, by zrealizować taki plan
                    Jak radzili sobie ostatniego dnia ci, którzy po wycieczce wybierali się na wczasy w Cefalu? Czy już poprzedniego dnia zostawali w tym mieście?
                    - ostatniego dnia wszyscy mieli nocleg w Palermo. Następnego dnia czekali na transfer na lotnisko i z daną grupą przylatującą kierowani byli do hoteli w Cefalu. Nie byłem zbytnio zainteresowany, bo my wracaliśmy do Polski po objazdówce.
                    Na ostatnią noc trafiliście do tego samego hotelu od którego zaczęła się wycieczka?
                    - tak, jak pisałem wyżej.
                    To tyle w odpowiedzi na pytania, mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoją ciekawość. Dodatkowo:
                    - miejsca w autokarze przydziela pilot w kolejności zakupu wycieczki
                    - w hotelu w Palermo na 14 piętrze jest odkryty basen (piękne widoki), ale do kąpieli potrzebny jest... czepek. Do kupienia u ratownika za 1,5 EUR
                    - można korzystać z windy panoramicznej w hotelu (parter - 14 piętro), ładne widoki
                    - hotele są całkiem przyzwoite jak na objazd (w większości trafiliśmy na ładne widoki z okna), jedzenie dobre
                    - nie przerażaj się brudem, śmieciami na przedmieściach Palermo - w pierwszym dniu mogą wpędzić w depresję, w pozostałych częściach Palermo i Sycylii jest znacznie czyściej
                    - przy wyjściu główną bramą w prawo jest sklepik (ok. 200 m), przed wejściem jest stragan z owocami, można zaopatrzyć się w wodę mineralną (tania i bardzo dobra)
                    - wodę / piwo można kupić też u kierowcy
                    - pilot - p. Krzysztof jest bardzo fajny, kompetentny i ma wielką wiedzę na temat Włoch i Sycylii - przynajmniej do końca lipca on jest pilotem Itaki
                    - w wielu miejscach "czyhają" degustacje (alkohole, słodycze, miody, wypieki, itp.) - warto spróbować i kupić (lub niekoniecznie)
                    - w większości miast jest czas wolny (dłużej lub krócej)
                    - pogoda znośna, bałem się upałów, ale nie było tak źle
                    - wycieczka nie jest męcząca, w większości byliśmy w hotelu ok. 18:00, a kolacje (serwowane - przystawka, 1 danie (makaron) i 2 danie (mięso z dodatkami), deser w postaci owoców, lodów)) zazwyczaj były o 20:00, śniadania od 7:00 (bufet, a nie kontynentalny posiłek, choć np. jajecznica była tylko w Palermo)
                    W razie dodatkowych pytań, pisz co chcesz wiedzieć. W miarę pamięci spróbuję odpowiedzieć.
                    Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu.
                    Jot.De
                    • Gość: inny gość Re: Itaka - Sycylia - objazdówka IP: *.centertel.pl 23.07.16, 04:03
                      Witam,
                      Dzięki,za odpowiedzi. Pamiętasz może nazwę hotelu w Selinuncie? Znajdował się daleko od wykopalisk? Czy można byłoby znaleźć dość czasu aby dojść tam i wejść na własną rękę już po zameldowaniu się w hotelu? Albo przespacerować plażą w stronę ruin świątyń?
                      Czy ktoś z waszej grupy w ogóle skorzystał z możliwości kąpieli w Agrygencie? Było się gdzie przebrać?
                      Czy w okolicach hotelu w Palermo bezpiecznie jest przejść się do sklepu po wodę mineralną wieczorem? Czy jest tam miejsce, w którym można napić się espresso?
                      Nie wiem czy zdązę na kolację w niedzielę . W Palermo wyląduję o 20:30
                      Pozdrawiam
                      • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 23.07.16, 12:18
                        Witam,
                        Poniżej odpowiedzi na zadane pytania:
                        Pamiętasz może nazwę hotelu w Selinuncie? Znajdował się daleko od wykopalisk? Czy można byłoby znaleźć dość czasu aby dojść tam i wejść na własną rękę już po zameldowaniu się w hotelu? Albo przespacerować plażą w stronę ruin świątyń?
                        - hotel nazywał się chyba Riviera (przy ulicy, niski budynek, rodzinnie prowadzony niewielki hotel). Do wykopalisk jest niedaleko, przynajmniej tak to odebrałem przejeżdżając obok autokarem. Do tego momentu nie miałem pojęcia o istnieniu tych ruin, więc nie interesowałem się tematem. Akurat w tym hotelu byliśmy dość wcześnie i był czas na kąpiel w morzu czy spacer. Niemniej jednak uwzględniając czas ich pracy, nie wiem, czy o tej godzinie będzie jeszcze możliwość wejścia na teren zabytków.
                        Czy ktoś z waszej grupy w ogóle skorzystał z możliwości kąpieli w Agrygencie? Było się gdzie przebrać?
                        - my kąpaliśmy się w morzu, choć bardzo krótko, z uwagi na wcześniejszy lunch w restauracji, gdzie chwilę czekaliśmy na realizację zamówienia. Plaża jest mała, z barem i WC, ale przebieralni nie ma. My przebieraliśmy się w toalecie (mało komfortowa sytuacja).
                        Czy w okolicach hotelu w Palermo bezpiecznie jest przejść się do sklepu po wodę mineralną wieczorem?
                        - nie chodziliśmy wieczorem do sklepu, ponieważ był już zamknięty. Generalnie Włosi bardzo umownie podchodzą do godzin otwarcia, w niedzielę sklep był zamknięty już o 17:00. W razie czego wodę możesz kupić u kierowcy.
                        Czy jest tam miejsce, w którym można napić się espresso?
                        - hotel w Palermo jest zlokalizowany na "odludziu", nie ma w pobliżu knajpek. Na starówce jest już sporo miejsc, gdzie możesz wypić kawę, czy coś zjeść.
                        Nie wiem czy zdązę na kolację w niedzielę . W Palermo wyląduję o 20:30
                        - pewnie już nie zdążysz na kolację. Sam przejazd z lotniska do hotelu jednak trochę trwa.
                        Jak będzie miał jeszcze pytania, śmiało pisz...
                        Pozdrawiam
                        Jot.De
                        • Gość: inny gość Re: Itaka - Sycylia - objazdówka IP: *.centertel.pl 24.07.16, 03:39
                          @jicek_69 : Dzięki. Wyjazd dzięki twoim informacjom zapowiada się ciekawiej;
                          Pozdrawiam
                          • jicek_69 Re: Itaka - Sycylia - objazdówka 24.07.16, 15:47
                            Cieszę się, że mogłem pomóc. Życzę udanego wyjazdu.
                            Pozdrawiam
                            Jot.De

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka