Dodaj do ulubionych

Portugalia

IP: *.fwfin.fwc.com 28.06.02, 10:45
Witam Forumowiczów:)
Tak sobie pomyślałam, że możnaby się w tym roku wybrać do Portuglii. Jakie
miejsce polecacie? co zobaczyć? z jakim biurem podróży jechać? Czy jest to
drogi kraj? Czy Portugalczycy są przyjaźnie nastawieni do turystow?
Dzieki z góry za wszelką pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Izabella Re: Portugalia IP: *.vgernet.net 28.06.02, 14:36
      Kilka lat temu bylam na poludniowym wybrzezu Portugali, Algrawa. Wydaje mi sie
      ze jest to jedne z najpiekniejszych miejsc na swiecie. Szczegolnie jezeli
      lubisz morze, nigdzie nie ma piekniejszego wybrzeza. Piekne wybrzeze z
      niesamowitymi widokami, skalami, czyste plaze, turkusowa woda. Kilka lat temu
      Posrtugalia wydawala mi sie stosunkowo dziewiczym krajem patrzec na ilosc
      turystow tam przyjezdzajacych nie wiem jak jest teraz ale polecam !!!Smaczne
      jedzenie, wszelakiego rodzaju owoce morza, nie wiem czy lubisz :))
      Lizbona tez jest bardzo interesujaca ma cos w sobie, stare miasto z tym "czyms"
      tak jakby ten nowy czas tam nie dotarl.
      To chyba wszystko, szkoda ze nie moge ci zdjec pokazac :))))
      • Gość: mac Re: Portugalia IP: 213.77.125.* 28.06.02, 14:40
        Chyba chodzi Ci o Algarwe.Ja byłem w Portimao. Morze, właściwie ocean bardzo
        zimny. Ja byłem w lipcu i zimne prądy mnie dobiły. Poza tym fajnie. Pzdr.
        • Gość: Izabella Re: Portugalia IP: *.vgernet.net 28.06.02, 15:24
          Prezpraszam, oczywiscie chodzi o Algarve.
          • Gość: Grzesiu Re: Portugalia IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 29.06.02, 23:58
            Dwa lata temu byłem na północy Portugalii (Viana de Castello i Guimares). Ocean
            rzeczywiście jest bardzo zimny, ale oprócz tego uważam, że jest to
            najwspanialszy kraj na świecie. Ludzie są bardzo mili, zawsze uśmiechnieci i
            zawsze na wszystko mają czas (na początku może być to trochę irytujące). Warto
            przyznawać się do tego, że jest się z Polski, bo chyba jest to jedyny kraj w
            Europie, w krórym jesteśmy kojarzeni pozytywnie (dzięki papieżowi i Wałęsie).
            Jeśli chodzi o ceny, to jest tu tanio (ryby i owoce są dużo tańsze niż u nas),
            choć słyszałem, że na południu jest dużo drożej. Podobnie jest z językiem- na
            północy trudno znaleźć osoby mówiące po angielsku, a na południu podobno
            wszyscy mówią w tym języku.
            Na koniec mogę zapewnić Cię, że nie zawiedziesz się, jesli pojedziesz do
            Portugalii. Nie znam żadnej osoby, która tam była i wróciła niezadowolana.
            • Gość: flip Re: Portugalia IP: *.p.lodz.pl 30.06.02, 03:34
              Ludzie sa bardzo mili, to prawda i bardzo wielu z nich mowi po angielsku.
              Zupelne przeciwienstwo Hiszpanii. No i klimat duzo chlodniejszy.

Polecam wybrac sie na polnoc, gdzie przy granicy galicyjskiej znajduje sie
              miasteczko-twierdza Valenca do Minho. Bardzo piekne miejsce. Ponadto: Lizbony
              nie trzeba zachwalac, bo stala sie slawna juz dawno. Ale tam jest bardzo wiele
              bardzo ladnych miasteczek. Rekordy turystyczne bije Sintra, miasteczko palacow
              i zamkow posrod palm (czy czegos tam zielonego). W Porto mozna sie szwendac po
              starym miescie bardzo dlugo, a po drugiej stronie Duero zapijac tanim porto.

Do Polakow sa nastawieni przyjaznie, zapewne ze wzgledu na odleglosc. W ladnym
              lizbonskim parku Estrela stoi mala zielona budka, gdzie latem czynna jest
              wypozyczalnia czytadel (ludzie podchodza, zostawiaja jakas legitymacje i biora
              ksiazke na lawke - taki zwyczaj). W budce byla przemila dziwczyna, swietnie
              mowiaca po angielsku, ktora fascynowala sie filmem polskim. Ciekawe, czy ja tam
              jeszcze spotkasz :-)
        • jorn.van.der.ar Re: Portugalia 07.07.02, 11:30
          Jeśli szukasz w Portugalii ciepłego morza, to jedź na południowe wybrzeże (np.
          wspomniane Algarve). Tam wody Atlantyku mieszają się z wodami M. Śródziemnego i
          nadają się do pływania.
    • Gość: ADAM Re: Portugalia IP: *.katowice.pik-net.pl 01.07.02, 13:03
      WITAJ. CHCE ZWIEDZIC PORTUGALIE SAMOCHODEM W WESOLYM TOWARZYSTWIE. JADE JA,
      TOMEK I MOZE BEATA.MAMY VECTRE ALBO KANGOO NO I MAMY DWA LUB TRZY MIEJSCA.CALY
      SIERPIEN.KOSZT OKOLO 2000PLN.MOZE MASZ OCHOTE NA TRAMPING.JUZ BYLEM MW LIZBONIE
      I OKOLICY ZACHWYT TEGO KRAJU I KLIMAT JEST CUDNY WIEC WRACAM TAM NA CONAJMNIEJ
      TRZY TYGODNIE.POZDRAWIAM. adambroll@interia.pl. P.S. TAM JEST POPROSTU ....ACH
      SAMA ZOBACZYSZ MAJU....JAK POJEDZIESZ
      • Gość: Maja Do Adasia :-) IP: *.fwfin.fwc.com 02.07.02, 16:37
        Gość portalu: ADAM napisał(a):

> WITAJ. CHCE ZWIEDZIC PORTUGALIE SAMOCHODEM W WESOLYM TOWARZYSTWIE. JADE JA,
        > TOMEK I MOZE BEATA.MAMY VECTRE ALBO KANGOO NO I MAMY DWA LUB TRZY MIEJSCA.CALY
        > SIERPIEN.KOSZT OKOLO 2000PLN.MOZE MASZ OCHOTE NA TRAMPING.JUZ BYLEM MW LIZBONIE
        >
        > I OKOLICY ZACHWYT TEGO KRAJU I KLIMAT JEST CUDNY WIEC WRACAM TAM NA CONAJMNIEJ
        > TRZY TYGODNIE.POZDRAWIAM. adambroll@interia.pl. P.S. TAM JEST POPROSTU ....ACH
        > SAMA ZOBACZYSZ MAJU....JAK POJEDZIESZ
        Cześć Adasiu :)
        Strasznie fajnie, że chcecie mnie zabrać ze sobą i nawet by się fajnie składało
        bo widzę , że piszesz z Katowic. Niestety mój szef nie da mi więcej niż dwa
        tygodnie urlopu i to wyłącznie koniec lipca –początek sierpnia :(.
        Moje wakacje muszą być ekspresowe. W tym czasie muszę odpocząć, pobawić się i
        zwiedzić np. Portugalię (tak naprawdę to gdzie rzeczywiście pojadę to nadal
        otwarta sprawa). Ale Portugalia BARDZO mnie kusi. Jak sam widzisz nie pozostaje
        mi nic innego jak lecieć samolotem, a nie bardzo lubię :(
        Dzięki jeszcze raz :) Na pewno będziecie się super bawić z Beatą , Tomkiem i
        resztą fajnych ludzi, którzy z wami pojadą;).
        pozdrawiam

• Gość: ADAM Maju Maju!! do Maji:-) IP: *.katowice.pik-net.pl 08.07.02, 15:00
          Hej Maju.
          Szkoda, ze szefo Cie nie wypusci w objecia PORTUGALSKIEJ PRZYGODY. W naszej
          ekipie zachodza zmiany. Beate zastąpi Artur. Moze pojedzie Beata z Krakowa,
          ktora musi wracac wczesniej-niestety. A moze jest szansa na przekonanie Twojego
          Bossa??
          Pozdrawiam i udanych wakacji, moze razem :)
          Adam. koncord@poczta.onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka