Dodaj do ulubionych

BYL KTOS NA KARAIBACH???

IP: *.man.polbox.pl 01.07.02, 21:48
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.man.polbox.pl 04.07.02, 18:38
      Chcialam wlasnie zadac to samo pytanie.
      • Gość: Caye Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 200.60.126.* 05.07.02, 00:01
        Belize moze byc?

• Gość: Stefan Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.proxy.aol.com 05.07.02, 03:58
      Caraiby sa bardzo duze. O co konkretnie Ci chodzi?
      • Gość: Arek Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.infoserv.net 05.07.02, 05:55
        W zeszlym roku bylem z zona na tygodniowej wycieczce statkiem Carnival Cruises
        po Karaibach. Puerto Rico, Guadalupe, Saint Lucia i kilka innych.
        Pozdrawiam!
        Arek
        • klaus1 Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? 05.07.02, 13:13
          NAPISZ COŚ WIĘCEJ!
          ja ostatnio przeglądałem ofertę Festival C. czy to nie to samo,
          byłem na D. w Punta Cana, ale słyszałem że te "Statki Miłości" to prawdziwe
          marzenie!
          opisz trasę, jak często są zejścia, czy moze sam statek jest tak fajny ze
          niechce się schodzić?
    • Gość: X-Man Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 217.153.81.* 05.07.02, 13:01
      Dominikana. Jesli chcesz zobaczyc piekne plaze to okolice PuntaCana, Cabarrete
      jest mniej malownicze i sa duze fale (raj dla surfingu). Koszmarem sa najazdy
      tubylcow na osrodki w czsie weekendu piatek-niedziela gdzie tubylcy zapelniaja
      osrodki calymi rodzinami niezaleznie od standardu hotelu. Masz wtedy jeden
      asfalt i gwar w basenach osrodkow. Wrazenia sa niopisane zwlaszcza wycieczka na
      wyspe Saona polecam.
    • Gość: bolewora Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 13:58
      Ja też z czystym sumieniem mogę polecić Dominikanę.Byłam w okolicach Puerto
      Plata więc nie nad m.karaibskim a nad oceanem tam fale mniejsze więc fajne
      miejsce do nurkowania. Do naszego hotelu można było wejść tylko będąc gościem
      więc nie było problemu z tubylcami ani z dosyć, na innych plażach nachalnymi
      sprzedawcami. Koniecznie trzeba popłynąć na Baccardi to istny raj na ziemi.
      • Gość: X-Man Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 217.153.81.* 05.07.02, 14:05
        Ale CI tubylcy byli klientami tego hotelu, wynajmowali pokoje na czas
        weekendu !!!
    • Gość: Magda Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.man.polbox.pl 05.07.02, 15:43

A St Lucia, St Vincent, Martynique? Czy ktoś coś wie na temat tych wysepek i
      najtańszego dojazdu. Dzięki
    • jones Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? 05.07.02, 20:08
      Bahamas (Nassau)i w planie Dominikana za pare tygodni. Takze Meksyk (Jukatan)
      rok temu. Co do wysepek, to najlepsze zwiedzanie jest na wycieczce statkiem.
      Ale trzeba wiedziec, bo te linie dosc sie roznia miedzy soba. Nie kazdy chce
      trafic na staruszkow i nie kazdy na 24 godzinne zycie nocne. Duzo cruise lines
      zaczyna z Miami i na ogol stoja w tych portach karaibskich przez dzien (czasami
      tylko 4 godziny, czasami 10). Nie wiem, co was dokladnie interesuje.

Jones
    • Gość: marcin_p Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 5.3R* / *.home.cgocable.net 07.07.02, 03:46
      Na Karaibach bylem juz pare razy, w roznych miejscach. Powiedz gdzie sie
      wybierasz to moze bede mogl Ci pomoc. A tak w sumie to w zasadzie cale
      karaiby sa super i napewno gdziekolwiek sie nie wybiezesz bedziesz sie dobrze
      bawil/bawila.
      pozdrawiam
    • Gość: Stefan Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.proxy.aol.com 07.07.02, 20:37
      Caraiby sa bardzo duze, ciagnace sie od archipelagu Bahama az do wysp ABC,
      (Aruba,Bonaire,Curasau) u wybrzezy ameryki poludniowej.Jest tam okolo 30
      wiekszych wysp oraz cala masa miejszych. Przenoszenie sie z jednej na druga
      jest skomplikowane.Jezeli chece sie zobaczy pare wysp najlepszym vehiculem jest
      statek wycieczkowy. Rejsowanie (cruising)po morzu caraibskim wyglada
      nastepujaco.Caly oszar jest podzielony na trzy strefy:Eastern, Western i
      Southern.Przewaznie sa to rejsy 7 dniowe.Wiekszosc statkow wyplywa z Florydy(
      Miami lub Fort Lauderdale (FLL) okolo 25mil na polnoc od MIA.Trasa Eastern to
      San Juan- Puerto Rico, St.Thomas-Vigin Island, St Martin oraz tzw "prywatna
      wyspa" kazda linia morska ma taka. Jest to prywatny kawalek plazy gdzie statek
      staje na roznego rodzaju zabawy wodne, picniki ect.Trasa Western to Jamaica
      (montego Bay lub Ochos Rios zaleznie od statku,nastepnie Grand Cayman Island i
      Playa de Carmen na Cozumelu, (stad wycieczki to Tulumu i Chichen Itza)niektore
      statki staja tez w Key West na Florydzie.Trasa Southern zaczyna sie w San
      Juanie i przewaznie obejmuje takie wyspy jak Martinique, St Lucia
      (sliczna),Bardados, Trinidad lud wyspy ABC.Pare lini oferuje tez rejsy dluzsze
      1-12-14 dniowe z floridy te dochadza az do Cartageny w Columbi, pare plynie
      prze kanal panamski z FLL do Acapulco,lub tylko wplywa przez pierwsze sluzy do
      jezora Gatun i powrot na caraiby.Chyba dwie linie oferuja wycieczki 3 lub 4
      dniowe, te plyna tylko do Bahams i spowrotem do MIA. Wymienie glowne linie
      zeglujace w tym rejonie, wedlug rankingu Conde Nast magazynu, wlasciwie bez
      zmian od paru lat.Nos w nos Celebrity Cruises i Holland America,3-Princess(love
      boat)4-Royal Caribbean Cruise Line,5-Norwegian Cruise Line,6-Carnival Cruises,7-
      Costa.Najlepszy okres na rejsowanie po caraibach to luty-kwiecien, wrzesien-
      listopad pora huraganowa. Od paru lat zostaje pare statkow w tym rejonie latem,
      wiekszosc wyplywa na Alaske lub do Europy. Ceny sa rozne, ale mozna znalesc
      okazje 7dni od $599 gorna granica to stratosfera.Najszybciej wysprzedaja sie
      kabiny najdrozsze i najtansze. Linie ktore podalem sa wszystkie dobre, jest
      pare innych przyplywajacych z Europy, ale nie wszystko co tansze jest lepsze.
      Czasami lepiej troche wiecej zaplacic i miec "worry free" wakacje.Jezeli sa
      jakies pytania, odpisze.
    • Gość: Ewka Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 09:19
      Karaiby! Polecam! Ale tylko wiosną - kwiecień, maj lub wczesną jesienią -
      wrzesień. Ale i wtedy jest gorąco. Miałam okazję być dwukrotnie na wyjazdach
      organizowanych przez biuro Marco Polo w Warszawie, jedynego przedstawiciela na
      Polskę Royal Carrabean Cruises. Były to tygodniowe rejsy dużymi luksusowymi
      statkami wycieczkowymi. Początek trasy w Miami i następnie codziennie inny port i
      zwiedzanie wysp Haiti, Jamajka, Kajmany (lub Bahama) i wysp lub Półwyspu Jukatan
      w Meksyku. Można wybierać: albo cały dzień plażowania albo zwiedzanie albo zakupy
      lub jak kto woli cały dzień w aquaparku (baseny, mini golf, fitness-club na
      statku). Cena takiej wyprawy jest niestety wysoka (połowę stanowi cena przelotu
      samolotem Warszawa-Miami-Warszawa). Polecam wszystkim, nawet miłośnikom wrażeń
      ekstremalnych: na staku jest skałka do wspinaczki, a na Jamajce można
      uczestniczyć we wspinaczce po skałach wodospadu Dunn Falls. W Meksyku polecam
      zwiedzanie ruin miasta Azteków, Tulum.
      • Gość: kiraly Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 195.94.210.* 09.07.02, 10:02
        A jaki jest Ewuś całkowity koszt tej zabawy..?
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Stefan Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.proxy.aol.com 12.07.02, 03:17
          Ewka sie myli, najlepszy czas na caraiby to styczen-kwiecien. Tu zima w pelni a
          tam tropik.Jesien huragany. Biuro ktore wymienia Ewka napewno jest OK. Ale sa
          inne ofrujace cala game rejsow i linii morskich. Duzo wiekszy wybor.Cenny
          bardziej konkurencyjn Majac PC i karte kredytowa mozna bookowac np. w stanach.
          I na Vat mozna zaoszczedzic.Jezeli jest ktos zainteresowany moge podac
          websites.Jest ich pare z ktorych korzystalem.
          • Gość: toolie Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.wp.mil.pl 13.07.02, 21:12
            Podaj, prosze, te strony, Chetnie tam zajrze i mam nadzieje znajde cos dla
            siebie...
            • Gość: Stefan Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.proxy.aol.com 16.07.02, 00:31
              Sprawdz www.cruises-n-more.com lub
              www.thecruisepro.com
              Zawsze mozna cos ciekawego znalesc.
      • Gość: tomek@nowinski.org Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: 10.11.18.* 10.07.02, 04:11
        No prosze.... Tulum to Majowie i nie Aztekowie!!!!

Poza tym tego rodzaju wyprawa wcale nie musi byc taka droga.

Bilety LAST MINUTE z Amsterdamu, Frankfurtu czy Monachium
        do Cancun, Miami, Habana czy Aruba w czasie o którym
        mówila Pani kosztuja gdzies ok 300 Eu...

W tym samym czasie nawet w najlepszych hotelach w Cancun
        (które jest troche drozsze niz Miami) za 4 dni "all
        included" placi sie miedzy 200 - 300 USD....

Z innych 300 USD mozna jeszcze wyprawic sie na Cozumel...
        i nawet na Temptation Island w San Pedro, Belize...

I jak ktos nie ma pieniedzy to zawsze mozna zostac w
        jakims hostelu za 10 Usd za noc...

I jesli ktos chce wyprawic sie na jakis rejs to tez
        mozna... jest bardzo tanio... jesli nie wyplywa sie z
        Miami...

• Gość: Leon Cayos IP: *.bydgoszcz.multinet.pl / *.paroc.pl 10.07.02, 09:09
      Nie do konca karaiby, ale na Florida Keys. Super, nastroj lepszy niz wyobrazenia.
      • Gość: 517 Re: Cayos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 00:26
        Ja dość długo byłem na Bahamach, więc jak ktoś coś sie chce dowiedzieć to prosze.
        barbasie@polbox.com
    • Gość: Iwona Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 15:24
      Byłam na Jamajce, Arubie, Curacao i w Meksyku : Playa del Carmen i Cozumel
      zawsze w lipcu lub w sierpniu. Pogoda bez zarzutu. Najpiękniejsze plaże to
      Jamajka (Negril) i Playa del Carmen, w następnej kolejności Aruba.
      Najspokojniejsza wydawała mi się Jamajka ale jeśli ktos szuka coś bardziej
      rozrywkowego to znajdzie tam bez problemu. Hotele zawsze wyszukiwałam przez
      internet,bilety w KLM lub last minute z Neckermanna.Organizacja każdej imprezy
      w 100% własna.Jeżeli ktoś ma mało pieniedzy to musi upolować tani bilet, pokój
      przy plaży można wynająć nawet za USD 15-20 dziennie, oczywiście prosty
      bungalow bez klimatyzacji ale odrobina luksusu więcej też nie kosztuje
      fortuny. W każdym z tych miejsc jest coś ciekawego do zwiedzania a plaża i woda
      to po prostu marzenie.
      • Gość: toolie Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.wp.mil.pl 22.07.02, 17:20
        Ile Cie mniej wiecej taka impreza np.na Jamajce kosztowala? Ile powinnam miec
        kasy? Nie jestem zbyt rozrzutna, ale tez nie lubie oszczedzac. Chcialabym
        troche sie pobawic i cos zobaczyc...Pzdr
        • Gość: Iwona Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 09:06
          2 lata temu spędziliśmy na Jamajce 3 tygodnie (2 dorosłych i 1 dziecko) wydając
          19tys. złotych, w tym :
          - bilety last minute z Neckermanna 1500 złotych na 1 osobę,
          - hotel przy samej plaży (2 sypialnie + kuchnia + 2 łazienki) ok. USD 90 na
          dzień,
          - gotowaliśmy sami (wszystko można kupić) ale 4-5 razy byliśmy w restauracjach
          (ceny od USD 5 np. ryba , górna granica nieskończona),
          - robiliśmy wycieczki po wyspie wynajmując taksówkę z kierowcą (taniej niż
          zorganizowana wycieczka z biura podróży) np. wodospady YS, stara plantacja,
          pływanie po Black River,
          - nie żałowaliśmy sobie soków i owoców (przepyszne, mój ulubiony to sok z
          guawy),
          - na plaży korzystaliśmy ze skutera wodnego (USD 40 za 0,5 godz), parasaling
          (USD 65 za 3 osoby, ok. 10-15 minut latania), snorkeling, pływanie łódką itp.).
          Jeżeli chodzi o imprezy rozrywkowe to poza tymi dla gości hotelowych organizuje
          się sporo imprez w niezliczonych restauracyjkach na plaży, nocne koncerty
          głównie muzyki reagge.
          Z ciekawych wycieczek warto polecić jeszcze Blue Mountains, Kingstone (bob
          Marley), Ocho Rios.
          Taki lokalny folklor to seks turystyka, widzi się zwłaszcza dużo białych kobiet
          z czarnymi chłopcami do wynajęcia. Jeżeli pojedziesz sama będziesz miała wiele
          propozycji tego typu ale nikt nie jest nachalny.
          Ogólnie miła atmosfera , pełny luz , między tekstylymi niektórzy opalają sie
          nago (jest to oficjalnie dozwolone).
          Co jeszcze chcesz wiedzieć ?
          Pozdrowienia
          Iwona
      • Gość: fistaszek Re: BYL KTOS NA KARAIBACH??? IP: *.lot.pl 24.07.02, 12:07
        bylem, i z 14 miejsc na Karaibach polece Tobie jednak Dominikane, plw. Samana -
        Casa Marina Bay. Tubylcy zadbaja by nic Tobie nie zabraklo, obsluga
        perfekcyjna, jedzenie 12 dan bez wzgledu na pore, teren strzezony, plaza i
        morze baja, wycieczki po 40 $ / os. calodniowe z wyzywieniem, zabawa,
        dyskoteki. Gdy zmeczysz sie dziecmi mozesz je swobodnie zostawic pod opieka
        personelu. Nie beda chcialy wracac do domu, uwierz. Pytaj o wiecej jak cos.
        Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka