Gość: zenon IP: 217.8.161.* 03.07.02, 17:14 Ktoś był? Doświadczył? Ma przemyślenia? Spostrzeżenia? Rady? BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY ZA WSZELKIE INFORMACJE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gacek Re: Korsyka samochodem??? IP: *.net.autocom.pl 03.07.02, 18:22 Byłem, ale nie samochodem. Pewne spostrzeżenia mam. Najtańszy jest rejs promem Livorno-Bastia (tak było 3 lata temu)- trwa 4 godziny. Główne miasta zatłoczone (Bastia , Ajaccio), ale można sobie poradzić. Parkometry. Nie ma płatnych dróg. Bardzo ciekawa (a przy tym główna) droga przez środek wyspy (Corte).Tzw. dobrze poinformowani mówili o tym, że w niektórych miejscowościach są duże problemy z mijanką samochodów. Plota. Drogi szersze niż u Nas .Co jeszcze? Jechać, jechać i jeszcze raz jechać!!! Benzyna też dostępna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mow Re: Korsyka samochodem??? IP: 212.160.117.* 04.07.02, 14:53 waw !!!! super wyjazd polcam goraco, GORACO! korsyka jest niezwykla inna niz wszytsko inne ;) bylam autem - jechalam z warszawy przez austrie wlochy - tu przystanek w wenecji a potem promem z livorno na korsyke , mieszkalam w gorach :) niedaleko ajjacio lub ajaccio (nie pamietam jak sie pisze) przez tydzien - a drugi tydzien nad samym morzem, w trakcie pobytu oczywiscie bylm tu i tam - jeszcze raz polecam , jesli ktos chcialby wiecek informacji - prosze kierowac pytania na adres monciaka@wp,pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mow Re: Korsyka samochodem??? IP: 212.160.117.* 04.07.02, 15:01 aaaaaaa! zapomnialam dopisac ze autem jest super bo mozna cala wyspe objechac (polecam bonifaccio)- drogi w gorach sa bardzo uciazliwe - trudno jest sie wyminac, minoac itp - choc co jakis czas sa zatoczki do tego celu,w malych miasteczkach przed zakretami czesto ludzie trabia aby dac sygnal nadjezdzajacym z naprzeciwka a na glownych drogach jest calkiem ok .... wrocilabym tam chetnie.hmmmmm..... pozdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Korsyka samochodem??? IP: 217.8.161.* 05.07.02, 12:09 Jeszcze jedno pytanie. Czy na przełomie września i października promy z Livorno jeszcze pływają (pewnie rzadziej albo co; czy mają jakiś rozkład w internacie???). A i jaki to koszt na samochód + 2 osoby w środku (tak +/-)??? Sorry wyszły dwa pytania a nie jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Korsyka samochodem??? 05.07.02, 17:12 Gość portalu: zenon napisał(a): > Jeszcze jedno pytanie. Czy na przełomie września i października promy z Livorno > > jeszcze pływają (pewnie rzadziej albo co; czy mają jakiś rozkład w > internacie???). A i jaki to koszt na samochód + 2 osoby w środku (tak +/-)??? > Sorry wyszły dwa pytania a nie jedno. Promy pływają cały rok, ale po sezonie rzadziej, za to noclegi są wówczas tańsze. Szczegóły na www.corsicaferries.com Bilet dla dwóch osób + auto (dłuższe niż 4 m) to ponad 230 EURO w obie strony z Nicei do Calvi i z powrotem. Z Livorno nie wiem, musisz policzyć lub spytać się u przedstawiciela w Polsce www.interkors.com.pl Byłem tam dwa lata temu autem, niestety tylko 3 dni, w Calvi. Teraz będę we wrześniu 2 tygodnie, po tygodniu na południu i w Calvi. Polecam trasę promową Nicea-Calvi, bo przy okazji można "zaliczyć" Lazurowe Wybrzeże (dojazd Czechy- Niemcy-Francja, nie polecam przez Szwajcarię bo winietka na autostrady całoroczna i droga i te męczące traktowanie Polaków na granicy jak potencjalnych złodziei samochodów). Prom Express płynie tylko ponad 2 godziny, ale można też płynąć zwykłym, choć cena tylko trochę niższa. Szczególnie polecam trasę z Calvi w kierunku Ajaccio bezpośrednio przy morzu. Jechałem tam w dzień, wracałem do Calvi wieczorem. Raczej dla mniej strachliwych kierowców, od przepaści nie dzielą żadne barierki, czasem na zakręcie leży jakiś kamień i to wszystko. Ciężko się mija samochody, nie mówiąc o autobusach. Są czasem zatoczki, ale nie za wiele. Przy zakrętach często trzeba trąbić, że się jedzie, aby auto za skałą mogło się schować. Paradoksalnie wieczorem lepiej się wracało bo widoczne z daleka światła informowały, że za chwilę będzie mijanie. Ale uwaga ! Wieczorem o mały włos nie wpadłem na krowę, która wyszła na drogę i nie była oświetlona !!! Droga to właściwie same zakręty, średnia prędkość 30-40 km/godz., ale widoki najpiękniejsze w Europie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: Korsyka samochodem??? IP: 194.204.129.* 06.07.02, 19:03 Tam stacjonuje I-szy batalion spadochronowy legii ,sami polacy,Jak się pójdzie do knajpy w sobotę to płacza, chłópaki jak nas usłyszą.Można się z nimi napić. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Korsyka samochodem??? 07.07.02, 15:42 Kiedy ja tam byłem, odwiedzałem tam jednego legionistę (mierzyłem słynną czapkę :))), ale akurat nie Polaka i nic nie mówił o całym polskim batalionie. Ale rzeczywiście w całym Calvi dużo legionistów ze wszystkich stron świata. Raj dla pań które lubią mundury i dla gejów (są też wśród legionistów). Formalnie legionistom nie wolno w miejscach publicznych zdejmować munduru, a więc również kąpać się w morzu. Ale jak się pójdzie na lewo (patrząc od strony lądu) od twierdzy po skałkach w dół wcześnie rano to żołnierze kąpią się nago. To informacja dla wszelkiego gatunku podglądaczy i podglądaczek :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malena Re: Korsyka samochodem??? IP: *.dop.krakow.pl 11.07.02, 13:39 Gość portalu: zenon napisał(a): > Jeszcze jedno pytanie. Czy na przełomie września i października promy z Livorno > > jeszcze pływają (pewnie rzadziej albo co; czy mają jakiś rozkład w > internacie???). A i jaki to koszt na samochód + 2 osoby w środku (tak +/-)??? > Sorry wyszły dwa pytania a nie jedno. oczywiście, że kursują, tylko trochę inaczej niż w sezonie. Ponadto ceny są niższe i temperatury na miejscu też. Jeśli zdecydujesz się wykupić bilet na prom w tzw. systemie Jackpot - jest taniej ( należy zabukować konkretny dzień i godzinę podróży tam i z powrotem ). Jedyny problem w tym okresie, to mocno wiejące wiatry i stan morza czasami nawet wykluczający podróż. Wtedy odwołują połączenia promowe. Najlepiej więc nie spieszyć się nigdzie, jak przystało na wakacjach i mieć tzw. plan B ( odwiedzenie krzywej wieży w Pizie, Florencji itp. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mow Re: Korsyka samochodem??? IP: 212.160.117.* 12.07.02, 12:13 pamietaj kupic bilet w dwie strony , bo ja z korsyki wyjezdalam dwa dni pozniej !!! niz planowalam i to byl wrzesien m Odpowiedz Link Zgłoś