Dodaj do ulubionych

Wspaniała Rosja

IP: *.opole.dialup.inetia.pl 23.07.02, 07:58
Mialem watpliwe szczescie przebywac w Rosji dwa tygodnie ,ten kraj potrafi
zaskoczyc na kazdym kroku.Napisze tylko jak opuszczalem Riazan.Poszlem z
rosjaninem(opiekowal sie mna z ramienia firmy)na dworzec po bilet, babka w
kasie spytala sie dlaczego wyjezdzam pociagiem skoro przylecialem samolotem
po czym zamkla okienko i uparla sie go nie otwierac:).Na drugi dzien babka
inna po obejrzeniu paszportu doszla do wniosku ze ona nie sprzedaje biletow
na pociagi miedzynarodowe,powiedziala nam zebysmy sie udali do szefa
pociagu.Szef pociagu jak uslyszal ze chcemy bilet to postukal sie w czolo.W
koncu udalo sie kupic bilet do Moskwy w Moskwie juz spoko.Na granicy z
bialorusia funkcjonariusz bialoruskiej strazy granicznej zainteresowal sie
gdzie mam wbity meldunek z Moskwy(co go to obchodz?),powiedzial krotko ze u
niego 30$ a na milicji 40$.Nie mialem ochoty miec z milicja tego wspanialego
kraju wiec dalem w lape.A jeszcze jedno wiza do Rosji dla polaka kosztuje 60
$, moze bysmy im wprowadzili takie same oplaty i patrzyli jaki bedzie placz
i zgrzytanie zebow ze niby jestesmy wredni?Pytania z deklaracji celnej:czy
przewozisz narkotyki, czy przewozisz bron atomowa.Istne cudo ciekawe czy
ktos sie kiedys przyznal:)
Obserwuj wątek
    • aga1177 Re: Wspaniała Rosja 23.07.02, 09:16
      Po pierwsze: Polacy nie potrzebuja wizy do Rosji. Potrzebuja zaproszenie, voucher lub pieczatke AB. Glupie, to prawda, ale tak samo wyglada z Rosjanami przyjezdzajacymi do Polski. Po drugie - istnieje obowiazek meldunkowy. Rowniez glupie, ale dura lex sed lex, a poza tym - Rosjanie musza robic to samo w Polsce. Wiec nikt nas tak strasznie nie krzywdzi.
      Jesli chodzi o zachowanie bileterki - jesli naprawde tak bylo....coz, oni sa dalej bardzo "komunistyczni". Ja kupowalam dwukrotnie bilety w Rosji na autobusy - nie bylo zadnych problemow i raz na dworcu na pociag - rowniez nie bylo klopotow.
      W czerwcu bylam w Petersburgu i moje wrazenia co do Rosji i Rosjan sa jak najbardziej pozytywne. Wiele rzeczy moze jeszcze nas dziwic, ale nie jest to zadna totalna egzotyka. To, co mnie dziwi najbardziej, to Polacy (Czesi, Wegrzy), ktorzy tam przyjezdzaja i skarza sie na socjalistyczne nawyki, tak jakby nie pamietali, jak ich kraje wygladaly jeszcze kilkanascie lat temu (a jesli naprawde nie pamietaja, to sugeruje film pt "alternatywy 4").
      Rosja jest naprawde fajna, ale po prostu nie mozna sie spodziewac ze zastaniemy druga Francje.
      • Gość: beldin Re: Wspaniała Rosja IP: *.opole.dialup.inetia.pl 23.07.02, 11:24
      • Gość: beldin Re: Wspaniała Rosja IP: *.opole.dialup.inetia.pl 23.07.02, 11:35
        I nmoze jeszcze mi powiesz ze Polska straz graniczna sprawdza na granicy czy
        masz w paszporcie wbity meldunek?Moze mi powiesz ze gdzies na swiecie
        dostajesz deklaracje celna z takimi durnymi pytaniami?O toaletach w rosyjskich
        pociagach nawet nie ma co wspominac(u nas roznie bywa , ale jak zobaczylem
        toalete w expresie Riazan-Moskwa to dziekowalem Bogu ze nie jestem kobieta)
        Rosjanie prywatnie sa bardzo sympatyczni i mili ale jak dostaja mundur i
        troszke wladzy to im palma bije.A w sprawiemeldunku chodzilo mi glownie o to
        ze zaciekawilo to bialoruskiego straznika a przez Bialorus jechalem
        tranzytem.A z kupnem biletu to autentyk.Rosjanie sadzac po ich minach tez byli
        szczesliwi jak cholera po przejsciu swojej kontroli. A wracalem z rosji w
        polskim wagonie i bylo wspaniale czyste toalety , woda,nawet o dziwo dali
        reczniki i mydlo.A jeszcze jedno konia z rzedem temu co sie potrawi dodzwonic
        z telefonu stacjonarnego w Rosji do polski(i nie mowie tu o Moskwie tylko o
        przecietnym miescie)I na koniec kamyczek do ogrodka PLL Lot, sadze za jak sie
        wspolnie lata z Aeroflotem to na biletach powinno byc napisane i po polsku i
        po Rosyjsku a nie tylko po rosyjsku.Dzwoniacym do biora Aeroflotu w wawie tez
        zycze powodzenia.
        • Gość: gryps Bywa ze... IP: 2.4.STABLE* / 170.205.220.* 23.07.02, 15:37

... ze polscy celnicy wymagaja od obcokrajowcow okazania tzw. zielonej karty
          ubezpieczeniowej dopiero przy wyjezdzie!!!!!! z Polski ..DLACZEGO ???
          Aby tym co nie maja wlepic solidny mandat ..bo jest obowiazek posiadania tej
          karty. Pytanie ... dlaczego nie sprawdza sie tego przy wjezdzie do Polski? i
          kaze wykupywac tym co nie maja takiego ubezpieczenia na granicy????

Polacy nie sa milsi dla obcokrajowcow
          Ps: bylem swiadkiem kupowania biletu kolejowego przez Anglika (w Polsce)
          przemila pani kasjerka z niezwykla precyzja (fonetyczna) odpowiadala mu
          " n i e r o o z u m i e " !!!! bylo milo ;))))

• Gość: gaduła Re: Bywa ze.sprawdzaja zielona kartę !.. IP: *.IOd.krakow.pl 30.07.02, 08:53
            bardzo dobrze ze sprawdzaja, bo dużo ludzi jezdzi bez tego dokumentu - a jego
            posiadanie jest obwiązkiem !
            szacuje się że okolo 20 % ludzi z zagranicy nie posiada tego dokumentu !
    • Gość: f swojskie klimaty IP: 212.160.114.* 23.07.02, 10:01
      No widzisz, tak narzekasza a tam 'tak fajnie'... jak juz miales okazje sie
      dowiedziec z dolaczonego komentarza :-)

Podzielam Twoja opinie; te kraje nalezy omijac z daleka. Piekna przyroda ale co
      z tego....

Podobne doswiadczenia bedziesz mial na litwie, Lotwie, Estoni i
      innych 'republikach'...

W Polsce nie jest zreszta inaczej.... 'wchodnioeuropejska goscinnosc'.
    • Gość: bezstronny Re: Wspaniała Rosja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.02, 12:00
      1. Polska straz graniczna sprawdza u Rosjan meldunek na granicy (kara 200 zl)
      2. Bialorus i Rosja maja wspolna straz graniczna
      3. W kazdym kraju, w tym w Polsce, mozesz dostac deklaracje celna z takimi
      durnymi pytaniami (lub pytanie o narkotykach i broni).
      4. Bilety do Polski w Rosji oraz bilety do Rosji w Polsce zwykle kupuje sie w
      kasach miedzynarodowych.
      • Gość: dsfsg Re: Wspaniała Rosja IP: 212.182.32.* 23.07.02, 14:26
        moze ktos wie jak zaplanowac podroz i pobyt w moskwie i petersburgu
        • Gość: Tola Re: Wspaniała Rosja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 12:29
          Moge Ci dac kilka rad, bylam tam wiele razy. tola1@go2.pl
    • Gość: Tola Re: Wspaniała Rosja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 12:35
      Oj, przesadzasz, i to grubo. Po pierwsze- ostatnio jadac do Rosji to Polacy
      robili mi problrmy na granicy, natomiast Rosjanie bez problemu wpuscili mnie do
      siebie. Po drugie- pomysl, co bylo u nas 10 lat temu. Wszystkie panie na
      poczcie i w jakimkolwiek innym okienku siedzialy jak krolowe, oczekujace na
      padniecie im do stop. Bylam kilkakrotnie w Rosji i nigdy nie mialam ZADNYCH
      problemow. Wystarczy tylko choc troche zrozumiec mentalnosc Rosjam, usmiechnac
      sie i po klopocie. Wszyscy byli bardzo sympatyczni, a bylam w wielu miejscach w
      rosji. Nie wiem tez, o jakich wizach za 60 dolarow mowisz... A co do
      meldunku??? Bylam swiadkiem, jak polski celnik wyrzucil Rosjanke z pociagu za
      to, ze jechala do Rosji z czech przez Polske i nie miala meldunku i wizy...
      Rosja jest naprawde wspaniala!!!
      • Gość: beldin Re: Wspaniała Rosja IP: *.opole.dialup.inetia.pl 24.07.02, 15:19
        Rosja jak dla mnie wspaniala nie jest.Wspaniali sa Rosjanie , ale nie ci w
        mundurach , no moze z wyjatkiem Moskiewskiej policji ktora zachowywala sie po
        obejrzeniu paszportu zawsze grzecznie i sympatycznie.Panie na dworcach i
        urzednicy sa wredni jak cholera i zaden usmiech nie pomoze.Ja mieszkalem w
        Riazaniu trzy tygodnie w bloku na raczej nedznym osiedllu i tak jak mowie
        ludzie sa wspaniali , wspaniale sie bawia i czulem sie bezpieczniej niz na
        ulicy.Ale tak jak mowie zachowanie pan na dworcach i stan toalet moze
        wykonczyc.
        • Gość: Agi Re: Wspaniała Rosja IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 24.07.02, 16:29
          Rosjanie są różni tak jak różni są Polacy i obywatele innych nacji. Ja
          osobiście lubię lub nie konkretnych ludzi, a nie narody.
          Fakt, że Rosjanie generalnie lubią kontrolować (nomen omen ich partia w Izraelu
          nazywa się „Nasz Kontrol’ – przynajmniej tak mówiła izraelska przewodniczka..),
          przy meldowaniu w swych hotelach każą np. obywatelom z byłych republik
          radzieckich wypełniać dodatkowe ankiety – po co, na co i dlaczego przyjechali
          (swoją drogą im nie przychodzi do głowy protestowanie, „przecież to tylko jeden
          papierek, nic wielkiego” – cytuję jedną Ukrainkę). Znajoma Rosjanka, zresztą
          bardzo miła i inteligentna dziewczyna, powiedziała w rozmowie ze mną, że u nich
          (Petersburg) wszyscy się śmieją z papieża, że taki stary, niedołężny i co on
          tam mówi, generalnie że to beznadziejny człowiek. Nie wyobrażam sobie, żebym
          wypowiedziała się podobnie o rosyjskim patriarsze.
          Ale cóż, u nas też nie jest różowo. Proponuję każdemu oglądanie co pewien
          czas „Misia” – to było tak niedawno...
          • Gość: XXL Re: Wspaniała Rosja IP: *.echostar.pl 24.07.02, 18:15
            Gość portalu: Agi napisał(a):

> Ale cóż, u nas też nie jest różowo. Proponuję każdemu oglądanie co pewien
            > czas „Misia” – to było tak niedawno...

Różnica w tym, że my wtedy jak i dzisiaj to dostrzegamy i z tego się śmiejamy.
            A u nich to nawet teraz wszystko to śmiertelnie poważne............
          • Gość: Dawid Re: Wspaniała Rosja IP: 213.30.57.* 24.07.02, 18:19
            tak na marginesie:

Zagadka: w jakiego kraju ambasadzie w Warszawie nie mówia po polsku jak sie do
            nich zadzwoni?

Odpowiedz: w rosyjskiej

(czesto dzwonie po rozmaitych ambasadach i rosyjska jest JEDYNA w której mi
            odpowiadano po rosyjsku i nie rozumiano tego co mówie po polsku (dzwonilem tam
            2 razy).

na 2 marginesie:
            Papiez jest szeroko krytykowany na calym swiecie z wyjatkiem Polski. Tylko ze
            my nie czytamy zagranicznych gazet i zyjemy w iluzji ze wszyscy go kochaja tak
            jak my. Rosja tu nie jest wyjatkiem.
            • Gość: beldin Re: Wspaniała Rosja IP: *.opole.dialup.inetia.pl 24.07.02, 19:59
              Gość portalu: Dawid napisał(a):

> tak na marginesie:
              >
              > Zagadka: w jakiego kraju ambasadzie w Warszawie nie mówia po polsku jak sie
              do
              > nich zadzwoni?
              >
              > Odpowiedz: w rosyjskiej
              >
              > (czesto dzwonie po rozmaitych ambasadach i rosyjska jest JEDYNA w której mi
              > odpowiadano po rosyjsku i nie rozumiano tego co mówie po polsku (dzwonilem
              tam
              > 2 razy).
              >
              >
              > na 2 marginesie:
              > Papiez jest szeroko krytykowany na calym swiecie z wyjatkiem Polski. Tylko
              ze
              > my nie czytamy zagranicznych gazet i zyjemy w iluzji ze wszyscy go kochaja
              tak
              > jak my. Rosja tu nie jest wyjatkiem.
              Krytykowanie a smianie to chyba dwie inne sprawy? A jak chcesz sie posmiac to
              zadzwon do biora Aeroflotu w wawie.
              • Gość: xx Re: Wspaniała Rosja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 22:15
                W Rosji, jak to mowia, jest "i smieszno i straszno". Ale mimo wszystko w Rosji
                jest super (Rosjanie tez sa wspaniali).
            • Gość: MM Re: Wspaniała Rosja - ambasady..... IP: *.ny5030.east.verizon.net 27.07.02, 21:37
              jeszcze lepiej jest z ambasada rosjii w usa (nyc)
              tam nikt po angielsku chyba nie mowi
              kolezanka dzwonila dowiedziec sie o wize - bylo autmatyczne nagranie:
              1- po angielsku
              2- po rosyjsku

ona wciska 1, a tam......rosyjskie nagranie (albo tak kiepsko "zangielszczone")
              za cholere nie mogla zrozumiec o czym oni mowia (kolezanka jest amerykanka)....
    • Gość: Karolina Re: Wspaniała Rosja IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 14:05
      Witaj człeku
      podzielam twój zachwyt Rosją ja byłam w tym wręcz innym swiecie już dwa razy
      i pragnę znależć się tam i w te wakacje
      pomóż
      potrzebuje kogoś kto pojedzie ze mną do Moskwy
      wyjazd 10.08 - 14.08
      mogę zaoferować noclegi u moich znajomych w akademiku
      planuję wrócić na początek września
      pomóż
      • callado Re: Rosja - do Karoliny 29.07.02, 21:34
        Gość portalu: Karolina napisał(a):

> potrzebuje kogoś kto pojedzie ze mną do Moskwy
        > wyjazd 10.08 - 14.08

Czesc Karolina
        14 sierpnia jade do Moskwy, jesli chcesz napisz maila, moze bede mogla Ci pomoc
    • Gość: spam Re: Wspaniała Rosja IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 29.07.02, 09:41
      Zadnych tego typu kłopotów podczas wycieczki autokarowej po PriBałtyce i Rosji
      ( 9 dni)we wrześniu . Wycieczka jest też 1 dzień w Smoleński i Katyniu.Wszystko
      opłacone, noclegi,meldunki itp,zaprszam.sa jeszcze miejsca.
      www.cps.republika.pl
    • Gość: stuk-puk Re: Wspaniała Rosja IP: *.datastar.pl 30.07.02, 09:16
      Jak ktoś jest dureń, to go naciągną zawsze i wszędzie. Idź ty lepiej
      koziołeczku szukać swego Pacanowa...
    • szewo Re: Wspaniała Rosja 30.07.02, 09:29
      Z kilku miast Zalewu Wislanego (Frombork, Krynica Morska) kursuje codzinnie
      wodolot do Kaliningradu. W jeden dzien mozna zobaczyc miasto. Za odpowidnik
      okolo 50,- zlotych ma sie na caly dzien taksowke, za 20,- swietny obiad w
      bardzo dobrej restauracji, gdzie jeszcze przed zapoznaniem sie z menu kelner
      przynosi obowiazkowa piecdziesiatke z ogorkiem.
      Plac defilad ze swietnie sie majacym pomnikiem Lenina, conajmniej polmetrowe
      krawezniki, bardzo szerokie ulice, autobusy i tramwaje z polowy poprzedniego
      stulecia...

Troche zdjec mozna zobaczyc tutaj:
      szewo.com/gallery/kaliningrad/
      Jedyna wada takiego jednodniowego wypadu to dosc duzy koszt wodolotu, ale mozna
      za to zobaczyc kawalek Rosji...
      • Gość: Ewa Re: Wspaniała Rosja IP: *.batory.org.pl / 192.168.30.* 30.07.02, 09:38
        A ile ten wodolot kosztuje ?
        • szewo Re: Wspaniała Rosja 30.07.02, 17:13
          Wodolot kosztuje o ile dobrze pamietam 160,- (w dwie strony oczywiscie).

Pozdrawiam
          • Gość: MIREK cwany jestes SZEWO PIES CIE TRACAL IP: *.skane.se 04.08.02, 05:28
            szewo napisał:

> Wodolot kosztuje o ile dobrze pamietam 160,- (w dwie strony oczywiscie).
            >
            > Pozdrawiam
            >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka