Dodaj do ulubionych

Bułgaria - prawda to ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 20:01
Witam wszystkich.
Wybieram się do Bułgarii, a tu jestem bombardowany ostrzeżeniami o napadach,
pseudo-policji, kradzieżach itp. Czy rzeczywiście jest tak groźnie ? Którędy
dojechać do Słonecznego Brzegu - Rumunia ? Słowem dajcie znać jak to jest.
Dzięki.
Wszystkim miłego wypoczynku !!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Bułgaria - prawda to ? IP: *.cyb.ar.wroc.pl 01.08.02, 18:13
      Nieprawda!!! dzisiaj wrocilam z Bulgarii! zadne napady! Owszem jak jedziesz
      samochodem osobowym, licz sie, ze policja zada "lapowek", celnicy rowniez, ale
      nie jest tak zle. Ja jechalam autokarem,a to wiem od osob ktore wybraly sie
      samochodem!
      Poza tym w Bulgarii jest extra! Upal, cieple morze i tanio, tanio, tanio!
      Milego wypoczynku!
      • Gość: marko Re: Bułgaria - prawda to ? IP: 195.116.218.* 05.08.02, 01:19
        30 lipca wróciłem z Bułgarii (Obzor).Wyjazd z Bydgoszczy ok. 9.00.Granica PL/Sk
        w Piwnicznej ok.17.00.Dalej przez Koszyce,Debreczyn do granicy H/Ro(po drodze
        nocleg w miasteczku Polgard - b.sympatyczny 3* hotel - 30$ za pokój 2-os.+
        śniadanie.Rano granica (przejście Oradea)czekaliśmy ok. 1-1,5godz.żadnych
        problemów ani opłat.Dalej Cluj-Napoca - Sibiu - Pitesti - Bukareszt -
        Calaracsi/Silistra(Bg)Refleksje z podróży przez Ro.
        *Drogi na bardzo wielu odcinkach w przebudowie.
        *Należy uważać na takie slabo widoczne "wycinki" asfaltu.
        *Długie odcinki bez żadnych oznaczeń poziomych(pasów, linii itp.)
        *Dużo gorsza jakość nawierzchni w miastach niż pomiędzy nimi.
        *Bardzo dobra jakość autostrady Pitesti-Bukareszt(125km)
        *Fatalnie oznaczony wjazd na obwodnicę Bukaresztu - trzeba tuż po I-szym
        zjeździe z autostrady wjechać w kompleks handlowo-przemysłowy i jakoś się
        wpdada na 20-30km odcinek płyt betonowych podziurawionych do granic możliwości
        (ok.1,5- 2godzin jazdy)
        *Dalej ok. 100 km do Calarcsi (nie wjeżdżać do miasteczka, z estakady w prawo
        ok. 1,5km do przejścia promowego (czynne 5.00-22.00)Zażądano 30$ za przeprawę
        (dwóch "łysych")po krótkim targu stanęło na 20$.Cennik ok. 600 000Lei
        (samochód+2os.)Kasa zamknięta.Przeprawa (ok.20min.)bez problemów.
        Wrażeniaz Ro: dużo bałaganu i biedy ale i życzliwości ludzkiej.Raczej żadnych
        zagrożeń ze strony tubylców (z wyj.tego promu)
        Ceny paliwa: E95 ok. 21500Lei,Diesel 16500Lei.(1Euro to ok.31000Lei)
        Odprawa celna po stronie Bg (Silistra)Opłaty:
        -ekologiczna Ro - 2Euro
        -ekologiczna Bg - 2Euro
        -podatek drogowy(w zależności od deklarowanego miejsca pobytu)-w naszym
        przypadku Obzor -12Euro
        -jeszczejakąś opłata 2Euro
        W sumie 18Euro - na wszystkodowody wpłatez kasy fiskalnej+karta wjazdu,którą
        należy podbić w miejscu pobytu.
        -Zaleca się wracać tym samym przejściem,chociaż niekoniecznie.Podobno żądają
        przy powrocie innym przejściem jakiś dopłat ale pomimo,że my wracaliśmy przez YU
        nie musieliśmy dopłacać.
        Dalej do Obzor(1920km z B-szczy) pojechaliśmy zupełnie w "ciemno".Wchodząc do
        pierwszej spotkanej Inf.Turyst. po 10min. przyszła własćicielka pensjonatu
        wynajmująca pokoje Polakom (blisko morza ok.200m, sympatyczny pensjonatz
        możliwością stołowania)Ceny:pokój z łazienką 5$/os. + 2$śniadanie(smaczne)+ 4
        $/os obiadokolacja (nie korzystaliśmy stołując się w sympatycznych knajpkach)+
        możliwość parkowania na terenie posesji 1$/dobę/samochód(warto)
        Ogólnie wyjazd polecamy.Obzor jest śliczny,spokojny i nie aż tak bardzo
        hałaśliwy jak Sł.Brzeg czy Zł.Piaski.Służę informacją bezpośrednio (tel.0-601
        660416)marko
        • Gość: acton Re: Bułgaria - prawda to ? IP: 62.233.208.* 05.08.02, 04:54
          Nie słuchajk żadnych głosów z drugiej ręki, tylko od osóbn które tam były. Moje
          zdanie jest jak najbardziej pozytywne. O mafiach itp. opowiadają ludzie, którzy
          tam nie byli, a mają skłonności do bajkopisania.
          • Gość: Kayo Re: Bułgaria - prawda to ? IP: 195.117.241.* 05.08.02, 16:50
            jestem w Obzorze co rok w różnych okresach i zawsze samochodem i bajki o mafi i
            łapówkach opowiadają Ci którzy latają samolotami :-)

balkany1.republika.pl
            • Gość: XXL Bułgaria - chyba nie bajki. IP: *.echostar.pl 05.08.02, 17:28
              Ostatnio ukazało się ostrzeżenie bułgarskiego (!) ministerstwa
              ostrzegające przed napadami na samochody turystów. W tym półroczu
              było ich już wyjątkowo dużo. Na szczęście jak podaje polski Konsul
              w Bułgarii nie było (chyba) jeszcze napadów na samochody polskie.

Ostrzega się przed zatrzymywaniem przy pustych parkingach, nocowaniem na nich,
              uprzedza aby nie zatrzymywać się na próby zatrzymania przez inne
              niż policji auta. ( są to policyjne białe ople Astry). W razie wątpliwości
              i próby zatrzymania, nie zatrzymywać się a zgłosić się do komendy
              policji w najbliższej miejscowości.

Hmmm coś wtym musi być.............
              • Gość: turysta Re: Bułgaria - chyba nie bajki. IP: 195.114.189.* 05.08.02, 21:16
                Gość portalu: XXL napisał(a):

> Ostatnio ukazało się ostrzeżenie bułgarskiego (!) ministerstwa
                > ostrzegające przed napadami na samochody turystów. W tym półroczu
                > było ich już wyjątkowo dużo. Na szczęście jak podaje polski Konsul
                > w Bułgarii nie było (chyba) jeszcze napadów na samochody polskie.
                >
                > Ostrzega się przed zatrzymywaniem przy pustych parkingach, nocowaniem na
                nich,
                > uprzedza aby nie zatrzymywać się na próby zatrzymania przez inne
                > niż policji auta. ( są to policyjne białe ople Astry). W razie wątpliwości
                > i próby zatrzymania, nie zatrzymywać się a zgłosić się do komendy
                > policji w najbliższej miejscowości.
                >
                > Hmmm coś wtym musi być.............

Polska policja pisze podobne ostrzeżenia dla zagranicznych turystów,dodając że
                nie należy się zatrzymywac w pustych miejscach nawet w wypadku awarii,zwlaszcza
                ogumienia,oraz żeby nie stawiać oporu w przypadku napadu z bronią w ręku.
                Nie wiem czy wiesz ale w rankingu państw pod względem ich bezpieczeństwa dla
                turystów Bułgaria wyprzedza Polskę o kilkanaście miejsc(ranking publikowany w
                Niemczech).Byłem rok temu w Sofii i potwierdzam że bułgarska stolica jest
                zdecydowanie bezpieczniejsza od Warszawy.
    • Gość: aga Re: Bułgaria - prawda to ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.02, 21:00
      ja byłam wprawdzie samolotem, na miejscu jest ekstra Bułgarzy mili a ceny
      bardziej niż przystępne, policja chyba nie jest zbyt sympatyczna, bo sami
      Bułgarzy bardzo ich się boją, i wyglądają trochę zakapiorsko ale nas się nie
      czepiali, mafia jest również ale turystów nie ruszają ( rogrywają wszystko we
      własnym sosie ). Jeśli jedziesz na wakacje to na pewno spędzisz je
      sympatycznie. W hotelach i knajpach jeszcze nie nauczyli się naciągać turystów,
      przynajmniej w małych miejscowościach - my byliśmy we Wlas, koło Słonecznego
      Brzegu. Standard bardzo przyzwoity.
      • Gość: kayo Re: Bułgaria - prawda to ? IP: 195.117.241.* 07.08.02, 22:27
        Ale Aga to mafijna dziewczyna zna się na mafi na maxa jakie
        określenia "rozgrywają wszystko we własnym sosie"
        Aga pewnie siedziełą i piła z nimi martini i jej powiedzieli na ucho że jest
        spoko że oni rozgrywahją ...itd

haha Aga powiedz mi gdzie widziałąś tam Mafię może zapisz się interpolu skoro
        tak wszystko dostrzegasz pomożesz chłopakom bo sobie rady nie dają z Bułgarską
        mafią

albo lepiej się nie wypowiadaj na takie tematy powiedz po prostu że w Bg jet
        pięknie spokojnie i nic się nie dzieje a mafię zostaw policji ...
        • Gość: aga Re: Bułgaria - prawda to ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 01:26
          oczywiście masz rację, bułgaria jest puiękna świetnie się tam bawi za naprawdę
          małe piniądze, moje uwagi o mafi opieram na tym, że w knajpie w której się
          świetnie bawiliśmy pierwszego wieczoru, a w której też mieliśmy
          wieczorek "rozpoznawczy" zorganizowany przez rezydenta, wszedł facet z giwera
          na wierzchu i nikt kompletnie nie zareagoawał, póżniej się dowiedzieliśmy, że
          był to właściciel knajpy, w której bawiło się całe miasteczko, wszyscy
          właściciele knajp i sklepików, a Bułgarzy pokazywali nam co należy do
          włścicieli tej knajpy - wszystkie luksusowe hotele w naszej miejscowości plus
          ten hotel który jest w budowie w centrum Burgas. Oczywiście nie uzurpuję sobie
          prawa, że wszystko wiem o Bułgarii po tygodniowym pobycie, ale jesteśmy ekipą,
          która łatwo nawiązuje kontakty, dużo rozmawiamy z ludźmi i staramy się poznać
          każdy kraj w którym jestęśmy od środka a nie tyulko to co nam pokazują jako
          naiwnym turystom. Napewno Bułgaria jest krajem, który warto zobaczyć, i nie
          tylko Słoneczny Brzeg i Złote piaski, bo to mamy wszędzie w Europiem, ale
          przede wszystkim miejsca nie odwiedzane przez turystów, wioski w górach itp,
          ludzie są rewelacyjni, otwrci i przyujaźni, a przede wszystkim my Polacy możemy
          nawiązać z nimi wspólny język, bo wiemy o co chodzi.
          Może zabrzmiało dość głu[pio to co wcześniej napisałam, ale chodziło mi o to,że
          na pewno warto pojechać do Bułgarii teraz kiedy Bułgarzy jeszcze walczą o
          turystów, nie są jeszcze zepsuci pieniędzmi i zadeptani przez niemieckich i
          angielskich turystów. Polecam wszystkim - ceny przystępne, ludzie bardzo
          sympatyczni i jest co pooglądać, a standard nie odbiega od średniego
          eurpejskiego. W porównaniu zpolskim morzem to luksus za te same pieniądze lub
          mniejsze, a pogoda murowana.
          • Gość: Kayo Re: Bułgaria - prawda to ? IP: 195.117.241.* 09.08.02, 00:33
            masz rację Bułgaria to normalny prężnie rozwijający swoja turystyczną bazę kraj
            w przeciwieństwie do polski,

nad Morzem Bałtyckim ceny są wyższe pogoda nigdy się nie udaje i niech to
            przeczytają Ci właściciele pensjonatów którzy na widok turysty zacierają ręce
            licząc tyle za dobę od osoby że taniej by było na riwierze Greckiej Chorwackiej
            czy Hiszpańskiej

nie pojadę tam do Was chyba że na jeden dzień zjeść rybkę od tych rybaków co
            kutrami od rana do nocy pływają AHOJ/ chłopak z południa Polski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka