Dodaj do ulubionych

Jordania+Syria

IP: *.sp24sto.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:33
Witam! 25 kwietnia miałą wyjechać pierwsza grupa Triady właśnie do Jordanii i
Syrii. Jestem bardzo ciekawa jak im poszło. Piszcie ;)
Obserwuj wątek
    • mariuszgr Re: Jordania+Syria 26.04.06, 11:17
      Tez jestem ciekaw, bo w tym roku planuje tam wyjazd.A Ty tez sie wybierasz?
      • smutnybelg Re: Jordania+Syria 26.04.06, 14:23
        A ja bylem rok temu z Jordanii. I moje trzy glowne uwagi. Nie rezerwowac hotelu
        juz w POlsce. Moze tylko na pierwszy dzien po przylocie. Najlepiej jest jednak
        znalezc sobie samemu hotel. Ceny od 7 euro ( w stolicy ale poziom kiepski0
        do...XX JA osobiscie zaplacilem za hotel 20 euro i byl to hotel z restauracja.,
        w pokoju tv, czysto.

PO drugie.

Uwazac na taxowki. Czasami taksowkarze zadaja za duzo. Czesto jazda
        nieoznakowanym samochodem ( zabieranie sie na stopa super popularne ) kosztuje
        niewiele. To samo jesli chodzi autobusy.

Po trzecie.

Jedzonko. Dobre i niedrogie. Zwlaszcza jesli omijamy jakies typowe resto dla
        turystow.
        Jednym slowem mowiac, WARTO!!!
      • Gość: meggi Jordania+Syria IP: *.sp24sto.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:33
        Jadę tam 1 sierpnia z Triadą właśnie. Słyszałam dużo różnych rzeczy na temat
        wjazdu do Syrii. Teraz wyjechała tam moja znajoma, ale z innym biurem i inną
        trasą. A kiedy masz zamiar jechać?
        • annie2003 Re: Jordania+Syria 26.04.06, 17:25
          ja też tam jadę 1 sierpnia z Triadą! :) więc może się spotkamy w autokarze :)
          mnie na razie nieco martwi kwestia paszportów i pieczątek.. no, ale czekam
          cierpliwie na powrót pierwszej grupy, może za 2 tygodnie zgłosi sie ktoś na
          forum i podzieli wrażeniami! w jakim hotelu będziesz, jeśli można spytać?
          • Gość: meggi Re: Jordania+Syria IP: *.sp24sto.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:11
            Na pewno się spotkamy, Aniu... :)
          • Gość: Olenka Re: Jordania+Syria IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.06, 19:40
            No jesli nie masz pieczatki z Izraela to nie ma problemu, ale o tym na pewno
            biuro powiadomilo
          • nadja31 Re: Jordania+Syria 05.07.06, 10:46
            Czesc
            Odnosnie wizy do Syrii.
            Ja mialam problem na granicy jord.-syryjskiej. Nie chcieli mnie wpuscic.
            Dlaczego? Bo podobno Polska tez nie wpuszcza Syryjczykow do siebie. Taka
            dostalam odpowiedz. Wredny urzednik wogole nie chcial ze mna rozmawiac. Moj maz
            Jordanczyk probowal go przekonac. Nasz syn, ktory posiada polski paszport
            dostal w koncu zezwolenie na wjazd, a ja walczylam.
            Powiedzialam, ze bede okupowac to okienko do skutku, prosze przelozonego,
            odpowiedz negatywna z uzasadnieniem na pismie...

W koncu urzednik nie wytrzymal, chyba mu bylo wstyd, ze baba tak na nim ujada i
            wezwal na strone mojego meza.
            Kazal mu mnie uciszyc, zazyczyl sobie 50 USD i powiedzial, ze jak przez pol
            godziny bede siedziala spokojnie, to dostane wize.

Super, nie?
            Jeszcze nigdy nie czulam sie tak ponizona. Moja maz mial radoche, wszystkim
            opowiadal,ze jego zonie udalo sie wygrac z syryjskim urzednikiem. A mnie
            pozostal niemily posmak...

Nastepnym razem zalatwimy wize w konsulacie.

Zorganizowane wycieczki na pewno sa traktowane inaczej / lepiej.

Zycze Wam udanego pobytu.
            Na koniec rada: noscie przy sobie plastykowy kubek. W Syrii przy prawie kazdym
            sklepiku stoja beczki z woda i przywiazanym metalowym kubkiem. Moza ja za darmo
            pic, ale chyba lepiej z wlasnego kubka, niz dzielic sie bakteriami z calego
            swiata.

Pozdrawiam
            Nadja
    • Gość: kbarto Re: Jordania+Syria IP: *.cytanet.com.cy / *.cytanet.com.cy 06.05.06, 11:32
      Ja lece 12 cerwca na pare dni ale indywidualnie do Jordanii.Jesienia bylam w
      Syrii ladnie ale bez specjalnych wrazen.Z wycieczki do Egiptu bylam bardziej
      zadowolona.W Jordanii bylo wielu znajomych,Petra podobno piekna.Nie moge sie
      doczekac.Wiza to 1 pieczatka w paszporcie,ktory przesylam poczta z oplata:)za
      wize.Niektorzy nie komplikuja nam tak zycia.Czy ktos sie wybiera w tych
      dniach:Petra i Dead Sea?
      • Gość: domin Re: Jordania+Syria IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.05.06, 10:06
        Nie wiem o co Ci chodzi z tą wizą. Wizę dostaje się na granicy za 10JD bez
        żadnych problemów.
        • Gość: kbarto Re: Jordania+Syria IP: *.cytanet.com.cy / *.cytanet.com.cy 08.05.06, 20:15
          Dostaje sie albo nie.Juz raz bylam w kraju gdzie dostawalo sie "bez problemow"i
          o malo nie wrocilam.I mimo ze zaplace wiecej niz 10 JOD wyrobie w Ambasadzie.
          Jezeli chodzi o sam watek to faktycznie ,myslalam o innym poscie i teraz
          zauwazylam,ze w pospiechu to tu napisalam i za to przepraszam
          forumowiczow.Pozdr.
          • Gość: domin Re: Jordania+Syria IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.05.06, 21:19
            3 razy wyrabiałem na granicy i nie było żadnych problemów. Co więcej o podobnych
            nie słyszałem. Spokojnie możesz sobie zaoszczędzić czasu i wyrobić na granicy.
            • Gość: kbarto Re: Jordania IP: *.cytanet.com.cy / *.cytanet.com.cy 10.05.06, 20:06
              W razie czego bedziesz mnie mial(a) na sumieniu;)Czy moge cie prosic o
              rade .Nie mam jeszcze hotelu nad Dead Sea ,czy to prawda,ze sa tylko 3 i to 5*
              (jezeli tak to ktory Movenpick czy Marriott,cena porownywalna,niestety;(
              • Gość: domin Re: Jordania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:25
                Hmm... Wizą się nie przejmuj. Na granicy wymieniasz walutę w kantorze (kurs taki
                jak wszędzie), kupujesz naklejkę za 10 JD i idziesz do podbicia 10 metrów dalej.
                Max. 30 min. trzeba, jeśli będą kolejki. Co do Morza Martwego... Nie mam
                przekonania do nocowania tam. To miejsce mi poprostu nie leży. Kilka lat temu
                jeszcze niczego tam nie było, a w ub. roku postawili kilka nowoczesnych hoteli,
                czego nie lubię. Z tego co pamiętam są tylko drogie ośrodki. Z drugiej strony
                nie wiem po co chcesz tam nocować? Osobiście bym odradzał. Ostatnio jako pilot
                miałem 40 osób, zaplanowałem w jednym z ośrodków 4h leżenia i po 3 wszyscy już
                chcieli jechać:) Tak naprawdę nie ma wiele do roboty. Fajna zabawa na wodzie,
                ale ile tego można? Można się błotkiem pooblepiać i pójść ew. na basen. W
                dodatku nieznośna wilgotność powietrza, czasami potrafi być koszmarnie. Morze
                Martwe traktowałbym jako jednodniowa wycieczka np. z Ammanu, ze zwiedzaniem po
                drodzę Góry Nebo i ew. jak już po drodze mozaiki w Madabie. Nocować bym za
                cholerę nie chciał...
                Pozdróweczka
                • Gość: kbarto Re: Jordania IP: *.cytanet.com.cy / *.cytanet.com.cy 15.05.06, 21:59
                  Dzieki bardzo.Skoro tak to chyba jednak zmienie plan wyjazdu.Nie mam
                  przekonania do Ammanu, czy zostac dluzej w Petrze czy masz jakis inny pomysl na
                  2 ostatnie dni.Dodam,ze samolot powrotny mam 07rano wiec nie chce sie b.
                  oddalac.Moze jednak Amman?Bede wdzieczna za wszystkie wskazowki.Ciesze sie na
                  informacje z 'pierwszej reki'.Skad najlepiej brac taksowki,czy maja swoje biura
                  czy zamawiasz z hotelu.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka