Dodaj do ulubionych

SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 16:55
jadę na narty do Zaell Am See
chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej dojechać tam z Warszawy: przez Czechy
przekraczając granicę w Cieszynie i Mikulowie czy też raczej przez Słowację?

Będę wdzięczny za wszelkie rady dotyczące tego którędy jechać, gdzie jeść, ile
czasu zajmuje taka podróż?

By the way? Znacie jakiś fajny nocleg w czechach albo na Słowacji, skąd byłoby
niedaleko do wiednia

wyjazd planuję na tydzień, w połowie grudnia (powrót jeszcze przed świetami) -
mam jedno wolne miejsce w samochodzie. Jeśli ktoś ma ochoote partycypować w
kosztach podróży niech odpisze i poda jakieś namiary na siebie.
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać IP: *.acn.waw.pl 31.10.01, 21:56
      Taka podróż zajmuje ok 11 - 12 godzin, bez dłuższych postojów. Ja jeżdżę
      zazwyczaj przez Cieszyn,Brno, Znojmo.Od lat jeżdżę na narty do Austrii i
      próbowałem różnych tras, ta moim zdaniem jest najkrótsza i najlepsza. Ze Znojma
      jedziesz na Hollabrun, po wjechaniu do miasteczka na pierwszym skrzyżowaniu na
      światłach w prawo na Krems. W Krems przekraczamy Dunaj i tu zaczyna się już
      trasa szybkiego ruchu (jednak uwaga na policję!)do St. Polten. Dalej autostrada
      na Linz, Salzburg. W Salzburgu przesiadasz się na autostradę A 10 na Graz,
      następnie zjazd na Bischofschofen i dalej prosto do Zell am Zee.
      Nocleg polecamy w motelu Bobrava, który znajduje się w miejscowości Modrice
      (przedmieścia Brna, na wylocie w stronę Znojma, na dwupasmówce, ale jeszcze nie
      na autostradzie).Jest tam chyba jakiś drogowskaz (w prawo), ale trzeba uważać,
      bo łatwo przejechać. Miejsca są zawsze. Są dwa rodzaje pokoi (z łazienkami),
      ale lepiej wybrać te trochę droższe, bo jest zdecydowanie wyższy standard, a
      różnica w cenie b. niewielka (coś ok. 60 - 70zł za pokój 2-osobowy).
      Jeść najtaniej dają w Czechach, ale najlepiej w Austrii. Polecamy rippelen,
      czyli fenomenalne żeberka.
      Dobrego śniegu i miłych zjazdów!
      • Gość: PF Znojmo czy Mikulov IP: *.centertel.pl 05.11.01, 13:22
        Dzięki za wyczerpujące informacje.

Mam jeszcze pytanie czy lepiej odbijać na Znojmo czy przekraczać granicę w
        Mikulovie?

A w ogóle to jaka jest droga przez Czechy - autostrada? dwupasmówka? droga z
        szerokim poboczem? czy może zwykła mijanka?

Czy w znojmo jest jakaś przyzwoita strefa bezcłowa, gdzie można zaopatrzyć się
        w zapasik procentów do wykorzystania na stoku?
        • Gość: jacek Re: Znojmo czy Mikulov IP: *.acn.waw.pl 06.11.01, 21:05
          Wydaje mi się,że jest bliżej przez Znojmo, a poza tym mam w Znojmie jeszcze
          jeden cel - lepsza strefa bezcłowa! W Czechach trasy są b. dobre, najgorzej
          jest ok. 20 km za Cieszynem. Potem już jest trasa szybkiego ruchu i autostrada
          ze znakomitymi nawierzchniami. Dopiero za Brnem, przy zjeździe na Znojmo kończy
          się autostrada. W Znojmie jest kilka sklepów bezcłowych, ale najlepiej
          zaopatrzony jest ten, do którego jest wjazd na parking przed stojącym przed nim
          samolotem. Można naprawdę nieżle się zaopatrzyć. Radzę zrobić zakupy również na
          powrót, bo Czesi postarali się, żeby nikt w drodze powrotnej nie mógł nic kupić
          (ciągła linia i łapią!). Ale ja zawsze się łamię i przy pomocy różnych
          kombinacji zdobywam jeszcze flaszeczkę (albo kilka).
        • Gość: koala Re: Znojmo czy Mikulov IP: 212.244.159.* 19.11.01, 16:23
          W tym roku zamierzam sie wybrac do Zell am See, to bedzie moj debiut w alpach.
          Czy moglby ktos podrzucic mi jakis ciekawy adres gdzie mozna by sie zatrzymac
          (Zell am See lub Kaprum) na tydzien
          • Gość: atka Re: Znojmo czy Mikulov IP: *.acn.waw.pl 23.11.01, 20:51
            Spróbuj zapytać eksperta w "Nartach". Myślę, że dostaniesz adres mailowy biura
            turystycznego. Piszesz, czego oczekujesz i dostajesz oferty. Też tak robimy.
            Akurat na Kaprun i Zell am Zee nie mamy żadnych namiarów.
    • m-j Re: SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać 26.11.01, 01:00
      Nie zastanawiales na droga przez niemcy, moze dluzej, ale szybciej, oszczedniej
      i wygodniej(wiekszosc drogi pokonujesz autostradami) i omijasz drogi czech i
      slowacji, szczegolnie zima bezpieczniej
      pozdrawiam
      • Gość: piotr Re: SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać IP: *.orlen.pl 26.11.01, 08:12
        zadałem takie pytanie ~tydzień wstecz, otrzymałem wiele odpowiedzi od ludzi
        często jeżdżących na narty do Austrii. Jadę do Wagrain (na pd od Salzburga
        ~60km) - wybrałem Niemcy. (szybciej, bezpieczniej, ludzkie przejścia graniczne,
        czyli ogólnie mówiąc krócej), chociaż dalej ~150km. Bez sklepów wolnocłowych.
        (jadę przez Zgorzelec). Najgorszy odcinek to dostać się do Zgorzelca, no ale
        będę jechał tak, aby na granicy być rano, czyli wyjadę odpowiednio wcześnie,
        coby nie musieć się spieszyć.
        • Gość: atka Re: SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać IP: 62.121.73.* 26.11.01, 08:41
          Mamy b. złe doświadczenia z drogi przez Niemcy - w śnieżycę staliśmy w korku na
          autostradzie 3 godziny, musieliśmy nocować po drodze nadprogramowo, ale być
          może była to sytuacja incydentalna. Napisz, proszę po powrocie, jak oceniasz
          ten wariant podróży, wkrótce jedziemy na narty do Hintertuxu, może skorzystamy.
          • Gość: piotr Re: SAMOCHODEM DO AUSTRII - jak dojechać IP: *.orlen.pl 26.11.01, 10:50
            jechałem taką trasą rok temu (Stubai Valley), tam - bez korków, szybka trasa,
            od Zgorzelca na miejsce 7 godzin (9-16), z drobnymi przystankami na siku i
            paliwo. Z powrotem tragedia (korki) - śnieżyca, lodówka na drogach i wypadki.
            Ogółem - najgorzej dojechać do ZGorzelca
    • Gość: grzegorz zobacz na www.carving.com.pl>forum IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.11.01, 12:18
      tam Ci najlepiej doradzą, tak mi się wydaje.
      • Gość: atka Re: zobacz na www.carving.com.pl>forum IP: *.acn.waw.pl 27.11.01, 18:26
        Ten adres nie wchodzi. Możesz sprawdzić, czy nie ma błędu?
        • Gość: grzegorz Re: zobacz na www.carving.com.pl>forum IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.11.01, 20:42
          Gość portalu: atka napisał(a):

> Ten adres nie wchodzi. Możesz sprawdzić, czy nie ma błędu?

Mylnie interpretowalas(es)
          www.carving.com.pl i kliknij na FORUM

www.carving.com.pl/forum/forum.php4

Uwaga, zeby tam zadac pytanie musisz sie zalogowac- podac jakis nick i haslo, lub
          bez tego(bez mozliwosci pytania), jako gosc- tylko przegladac rozmowy
          pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka