Dodaj do ulubionych

EGIPT-KONTROLA CELNA

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 11:13
Jak wygląda w Egipcie odprawa celna przy przylocie i odlocie. Czy jest
faktycznie aż tak szczegółowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.toya.net.pl 09.02.03, 13:14
      Jezeli lecisz charterem na impreze zorganizowana, to nie ma zadnej kontroli.
      Jak jest w lotach rejsowych ? - nie wiem.
    • Gość: Nitulina Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 22:31
      Zależy od dnia...

przy wlocie nigdy żadna nie była uciążliwa...
      Przy wylocie raczej też nie.....
      Natomiast jeśli zobaczą że ktoś ma kawałki rafy potrafią byc badzo
      surowi...widziałam w tym roku aferę....Facet się bardzo rzucał i pyskował
      celnikom...
      Ja dziwię się Egipcjanom....gdyby każdy odłamał kawałeczek rafy...za kilka lat
      nie byłoby po co nurkowac itp....
    • qumpel1975 Re: EGIPT-KONTROLA CELNA 10.02.03, 11:30
      Przy przyjezdzie czasami trzeba otworzyc walizke czy plecach: szczegolnie jesli
      jest sie osoba mloda. Przy wylocie nie ma problemu: za przemyt raf (cokolwiek z
      rafy: kara do 3000 euro)
      • Gość: Nitulina Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.02.03, 19:24
        qumpel1975 napisał:

> Przy przyjezdzie czasami trzeba otworzyc walizke czy plecach: szczegolnie
        jesli
        >
        > jest sie osoba mloda. Przy wylocie nie ma problemu: za przemyt raf (cokolwiek
        z
        >
        > rafy: kara do 3000 euro)

Taaak nie ma problemu przy wywozie rafy..
        I nie ma problemu...bo ktoś kto to robi to po prostu cham bez szacunku dla
        cudzego skarbu narodowego...
        • jopa Re: EGIPT-KONTROLA CELNA 15.02.03, 13:19
          Brawo trafilas w sedno,
          moim zdaniem jest to tez najwyzszy stopien egoizmu, niszczac rafe pozbawiam
          mozliwosci innym turystom zachwycic sie tym cudem natury.
        • qumpel1975 Re: EGIPT-KONTROLA CELNA 21.02.03, 13:04
          Przepraszam, czy sugerujesz ze przemycalem rafy??? ;0)
          Troszkę nastraszyc rodakow trzeba, nic nie dziala tak na wyobraznie jak ladna
          sumka do zaplacenia. A wiem, ze celnicy czasem egzekwuja. Znam dwa przypadki,
          wtedy kara byla duzo nizsza: 500$. Zaplacili.

Poza tym radze nie wywozic nawet fragmentow rafy znalezionych na plazy: rafa
          jest rafa i nikogo na lotnisku nie bedzie interesowalo skad. Muszle sprzedawane
          na ulicy: podobnie, wywoz jest nielegalny.

Proba przemytu narkotykow (a jeszcze lepiej ich sprzedazy) do kary smierci
          wlacznie, 5 lat minimum.

Jesli jeszcze macie ochote na newsy, zapraszam na maila...
          • jopa Re: EGIPT-KONTROLA CELNA 21.02.03, 13:26
            Niczego nie chcialem sugerowac ale kiedy suczono mnie ze popyt reguluje podaz
            albo cos podobnego.
            • Gość: nurek Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.acn.pl / 10.70.3.* 21.02.03, 19:43
              jeżeli masz takie pytanie czyli coś kombinujewsz !!!!!!!
              powiem ci tak , po swojich doś. nie uda tobię się z koralami i tak zwanimi
              dagami soft i hard bo to bardzo control !!!!!!!
              • jopa Re: EGIPT-KONTROLA CELNA 27.02.03, 17:04
                Nic nie kombinuje , egiptu odechcialo mi sie na zawsze, a co do korali to po
                chol..e ci kawalek martwej materii w meblosciance? Najwazniejsze sa wrazenia
                ,ktore zatrzymales w swojej glowie,tego ci nikt nie odbierze.
                • Gość: radioaktywny Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.Astral.Lodz.PL 27.02.03, 17:37
                  Ja widzialem te kontrole przy wyjezdzie na wlasne oczy,przechodzilem je i nie
                  radze nikomu porywac sie na przemycanie jakiegokolwiek towaru.Bramek i
                  policjantow po drodze jest kilka - i zachodzi zbyt duze prawdopodobienstwo,ze
                  na ktorejs wylapia.Rozumiem zafascynowanie koralami,ja tez za nimi przepadam,sa
                  piekne...ale najlepiej ogladac je tam gdzie sie urodzily.POzdrawiam
    • Gość: Olga Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.chello.pl 01.03.03, 15:06
      Jak czytem poprzednie komentarze to mam wrazenie ze to zalezy od tego skad
      lecisz. Lecialam kilkanascie razy z Kairu i odprawy celnej nie bylo, tylko
      paszportowa, ale owszem stoja Panowie i sie przygladaja wiec jakby co moga
      skontrolowac tak jak wszedzie. Jesli chcesz cos "przemycac" stanowczo odradzam,
      jesli Cie zlapia, kopmlikacje moga przerastac Twoje wyobrazenie (nie mowie tu o
      finansach).....
      • Gość: kasiarpo1 Re: EGIPT-KONTROLA CELNA IP: *.toya.net.pl / 10.0.241.* 17.03.03, 19:31
        To chyba mieliscie jaies szczescie majac kontrole.
        My wyladowalismy na lotnisku w Shar a rownoczesnie z nami jeszczee 6
        samolotow w tym 2 Ruskich.Wyobrazcie sobie co sie dzialo.Zeby przebic sie
        przez pierwsza bramke czekalismy ok. godziny a poznie byl cyrk z bagazami.Oni
        sami nie wiedzieli gdzie sa nasze .To tragedia,zebyscie widzieli te
        czerwone,ruskie mordy jak sie bali ze wodke potluka-hiih.Ich tam jest
        zatrzesienie i oczywiscie onie nie rozumieja po angielsku,bo po co!
        Ale wspomnienie cusowne,hotel:Club Fanara-4****,boski z prywatna plaza,troche
        drogie,ale jaki fajny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka