Gość: mmmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 22:26 Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami z tej wycieczki? Jak wygląda objazd, jak z hotelem (interesuje mnie Hotle Ofir w Esponsede). Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Justyna Re: Triada 7+7 Hiszpania+Portugalia IP: *.aster.pl 31.07.06, 21:42 Właśnie wróciłam z takiej wycieczki. Był to mój juz kolejny wyjazd z Triadą ( bardzo różne doświadczenia), więc mam tez porównanie z innymi wyjazdami Tym razem Triadzie generalnie wyszło. Hotel pobytowy Ofir - przyzwoite 4 gwiazdki, połozony nad samym stosunkowo zimnym oceanem (łagodne zejście do wody) , jedzenie bardzo dobre, basen i inne atrakcje ( niektóre płatne - zgadza się z opisem w katalogu, można też wejść na stronę internetową hotelu), wokół dużo sosnowych lasów, plaża jak nad Bałtykiem, szeroka po rannym odpływie, wydmy. Ofir w zasadzie stanowi oddzielna miejscowość ( bliżej 1 km jest do Fao, iż do Esponsende - około 3km przez most w remoncie - tylko na piechotę), składająca się z willi w lesie, hotelu Ofir, dwóch 15 piętrowych apartementowców, kilku restauracji czy barów i jednej oddalonej z pół kilometra dyskoteki. Generalnie cisza i spokój, dobre miejsce do wypoczynku. Co do objazdu - jak sie człowiek nie czepia szczegółow, to też do zaakceptowania, hotele mniej wiecej, bez choć bez klimy, co czasami było trudne, jeden zdecydowanie kiepski (ale pilot lojalnie uprzedza), najczęsciej w jakiś dziurach, przy drodze i innych mało interesujących miejscach. Generalnie nie polecam dokupowania obiadokolacji, bo się przepłaca, a i tak można kupić na miejscu, gdzie wszyscy jedzą, ale ma się możliwość wyboru lokalnych dań. Jedyne zastrzeżenie - śniadania kontynentalne w trakcie objazdu - czasami w wersji bardzo minimalistycznej (kawa lub herbata i jedno ciastko!). My mielismy świetnego pilota - Mirka Kalinowskiego,mówił ciekawie, z poczuciem humoru, świetny gość. Samo zwiedzanie dość ciekawe ( niektórzy lokalnie przewodnicy bardzo fajni), choć siłą rzeczy dużo jazdy, ale można też podziwiać różnorodne krajobrazy. Polecam zabranie jakiś rozmówek hiszpańskich ( chociażby z internetu), bo generalnie w Hiszpanii trudno dogadac się np. po angielsku ( zwłaszcza w restauracjach, czy barach). Jakby były jakieś jeszcze pytania - służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ren Re: Triada 7+7 Hiszpania+Portugalia IP: *.jaslo.sdi.tpnet.pl 06.08.06, 08:08 Jak wczesne sa pobudki i czy jest duży pośpiech podczas zwiedzania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Triada 7+7 Hiszpania+Portugalia IP: *.aster.pl 06.08.06, 16:01 Pobudki nie były wczesne, śniadanie gdzieś około 8 , więc pobudka grupowa (hotelowa) około 7.30, bo wyjazd z reguły był nie wczesniej niz koło 9, wczesniej i tak cała grupa ( nawet przed czasem) schodziła z bagażami. Godziny wyjazdów były przede wszystkim uzależnione od tego kiedy się skończyło poprzedni dzień (z reguły 19-21 byliśmy w hotelu, ewentualnie dochodziła później kolacja grupy - czasami w innym miejscu niż hotel). Mieliśmy w pierwszej części objazdu kierowcę, który bardzo rygorystycznie przestrzegał czasu swojego nocnego odpoczynku, ale to nawet dla naszego dobra i bezpieczeństwa . Byłam na kilku wyjazdach, ale na tym nie odczułam pośpiechu w zwiedzaniu. Zawsze był czas wolny ( niezależnie od krótkich przerw na zrobienie zdjeć), z reguły około 1- 1,5 h. W trakcie dnia były przerwy z reguły "po trasie" na rozprostowanie kości (kawkę, sisiu, papieroska, itp. - krótkie, ale wystarczające oraz na lunch (około 45m - 1h) - wystarczało,niezaleznie czy jadło się kanapki czy cale menu. Siłą rzeczy nie było zupełnie swobodnego wałęsania się po zakątkach miast, ale jak się chciało, to różne urokliwe miejsca można było zobaczyć, bez konieczności biegania z rozwiaznym włosem. J. Odpowiedz Link Zgłoś