Dodaj do ulubionych

Scan Holiday - wylot o północy - to przesada

17.08.06, 15:58
ciekawe jeszcze ile osób spotyka taka sytuacja
właśnie zostaliśmy poinformowani, ze odlot do egiptu mamy dziś, czyli w
pierwszym dniu o godzinie 23 : 59 SIC!
i Pani z Biura Scan Holiday (czytaj TUI) nie widzi problemu bo przecież
wyjeżdzamy w dniu zaplanowanym i będziemy w hotelu ok. 7-mej rano nastepnego
dnia więc wszystlko jest OK
otóz nie jest OK
regulamin wyraźnie mówi, iż pierwszy i ostatni dzień są dniami podróży ( w
naszym wypadku tylko 1 minutę), a nie drugi

poza tym koczować na lotnisku z małym dzieckiem do północy potem budzić je o 5
-tej ramo, bo trzeba wysiadać z samolotu
to mają być wakacje, czyli wypoczynek, a nie droga przez mękę

Ja juz napisałam skargę na naruszenie zbiorowych interesów konsumenta, jeśli
kogos spotkała taka sama sytuacja, (również z innym biurem podróży) piszcie,
warto walczyć o swoje prawa
tu są informacje nt. składania skarg
www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/zbiorowe_interesy_konsumentow/
adres urzędu:
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Plac Powstańców Warszawy 1
00-950 Warszawa
tel.: (22) 55 60 800
uokik@uokik.gov.pl
Godziny pracy Urzędu: 8:15 - 16:15
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 16:00
      na drugi raz proponuje wynajac prywatny odrzutowiec i nie bedzie problemu.
      Pierwszy raz lecisz na wczasy?
      Chyba dobrze, ze Cie poinformowali wczesniej , niz jak mialabys dowiedziec sie
      o przesunieciu lotu bedac juz na lotnisku.
      • Gość: web Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:50
        pewnie należaloby sie rozpłakać.
        A o której miałes zaplanowany wylot?
        Doba hotelowa trwa od 12 stej do 12 stej nastepnego dnia. Więc liczy sie ja
        troche inaczej.
      • toolkien Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 17:01
        czy byłoby w tym coś złego, że ktoś leci pierwszy raz na wczasy? to forum jest
        dla wszystkich, również dla początkujących podróżników. Rada wynajęcia
        prywatnego odrzutowca jest demagogią i brakiem życzliwości dla pytających o
        radę. Trochę więcej empatii :). Pozdrawiam ciepło :)
        • iberia30 Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 17:11
          toolkien napisała:

> czy byłoby w tym coś złego, że ktoś leci pierwszy raz na wczasy?
          nie, ale osoby ktore lataja ktorys raz nie oczekuja, ze lot bedzie o idealnej
          porze.

>to forum jest dla wszystkich, również dla początkujących podróżników.

zgadzam sie.

> Rada wynajęcia prywatnego odrzutowca jest demagogią i brakiem życzliwości dla
          pytających o radę.
          nie ten wylot pierwszy i nie ostatni, ktory ma zmieniona godzine.

>Trochę więcej empatii :).
          ???wydaje mi sie, ze jest w sam raz.

>Pozdrawiam ciepło :)
          wzajemnie ;-)
          • toolkien Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 17:27
            szkoda ... :)
    • toolkien Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 17:07
      miałam taką samą sytuację i reklamowałam natychmiast po przylocie. Nalezy wziąć
      od rezydenta podpis o późniejszym przybyciu na miejsce (policz sobie za ile
      nocy w hotelu zapłaciłaś, a ile spędziłaś) a potem złóż reklamację w biurze
      podróży. Mnie z kolei w wygraniu sprawy pomogła Federacja Konsumentów.
      Polecam linki:
      www.federacja-konsumentow.org.pl/
      www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2268.htm
      www.konsument.gov.pl/
      Pozdrawiam cieplutko i życzę spokojnych wakacji :)
    • Gość: Tania Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:13
      Radzę najpierw przeczytać regulamin biura:) Przesunięcie lotu jest jak
      najbardziej dopuszczalne. Być może przewoźnikowi coś się przytrafiło, albo
      samoloty NATO nad Europą coś wyczyniają....W takiej sytuacji cywile muszą ustapić
    • Gość: pivi Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:56
      Przelec sie z Ecco.
      Masz szanse na jeszcze ciekawszy numer trafic.
      • annak7 Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 17.08.06, 22:19
        witam serdecznie,
        Ja lece do Maroka, termin mam od 20-08 do 03-08, do dnia dzisiejszego miałam
        wylot 20-08 o godz.20,40,-WAW_Okęcie ale popołudniu godzina uległa zmianie i
        mam wylot 00.30(21-08)- i tu to juz jest ewidentna zmian nie tylko godz., ale
        przede wszystkim terminu...,
        myslę, że nie mozna mieć pretensji do BP Scan Holiday_TUI, ale do przewoźnika i
        w tej kwstii należy cos zrobić...,
        pozdrawiam,
        Anna K.
        • Gość: rozowa Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.0000003874.acesso.oni.pt 17.08.06, 22:33
          hmmm tak naprawde to nie ma o co sie burzyc, przepraszam za slowo, ale tak w
          turystyce czarterowej wlasnie jest i wszystkie biura w warunkach umowy
          zaznaczaja, ze zmiany moga nastapic i nawet ustawa o turystyce o tym wspomnina
          (oczywiscie musza byc dopelnione rowniez wszystkie punkty umowy- ilosc nocy,
          posilkow itd, jesli nie ma jest prawo do zwrotu za niewykorzystane swiadczenia
          itd, ale same zmiany sa dopuszczalne) Turysci nie zdaja sobie sprawy , ze
          wykupienie wczasow to nie sprzedaz krzsla, ktore mozna zobaczyc, wymienic itd.
          Turystyka to sprzedaz czasu, w ktorym wszystko moze sie zdarzyc. Jesli ktos nie
          chce miec zmian powaznych to trzeba latac rejsowymi lotami. pozdrawiam
      • Gość: Jarecki Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.proxyplus.cz / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:08
        co takiego ? leciałem z Ecco juz kilka razy i nic "skandaliczengo" się nie
        wydarzyło. Mało tego leciałem też kilka razy Fischer Air Polska - tez wszystko
        w porządku. Czym lub z kim mam się przelecieć żeby było coś nie tak ?
    • Gość: gość Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.chello.pl 17.08.06, 23:31
      można nie brać małych dzieci i wtedy wszystkim jest łatwiej.
      • iberia30 Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 18.08.06, 08:30
        Gość portalu: gość napisał(a):

> można nie brać małych dzieci i wtedy wszystkim jest łatwiej.

jasne, najlepiej oddac je do przechowalni....
        • Gość: Tania Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 16:32
          ...albo od razu udusić, a tych starszych odstrzelić
          • Gość: gość Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 17:48
            najlepiej zapakować wszystkich do samolotu i na wczasy do Egiptu.
            Trzeba przewidywać różne niezaplanowane sytuacje. A jakby się wydarzyło tak jak
            na lotnisku w Londynie ostatnio, to co? Nikogo to nie interesuje,że są małe dzieci.
            Jeżeli rodzice je biorą ,to muszą się liczyć z konsekwencjami, a nie płakać
            wszystkim: bo my mamy małe dzieci, trudno wasz problem.
            • Gość: Tania Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 18:06
              W ten sposób myśląc wogóle nie powinieneś mieć dzieci:)
              Pomyśl też że jeśli będziesz przechodził chodnikiem cegła może spaść na Twoją
              głowę. Lepiej nie wychodź z domu
              A....słyszałeś że niektóre Delle zapalają się? Może i w Twoim kompie jest coś
              nie tak? Nie dotykaj go!!! I najlepiej wyrzuć!!!!
            • toolkien Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 18.08.06, 19:57
              proponuję trochę ostrożności w wypowiadaniu tak radykalnych opinii :). Te
              dzieci kiedyś dorosną i będą Ci wypłacać emeryturę :).
    • martiness77 Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 18.08.06, 18:07
      dagal napisała:

> właśnie zostaliśmy poinformowani, ze odlot do egiptu mamy dziś, czyli w
      > pierwszym dniu o godzinie 23 : 59 SIC!

A wolelibyscie nie zostac poinformowani i poczekac pare dlugich godzin na
      lotnisku ?

> i Pani z Biura Scan Holiday (czytaj TUI) nie widzi problemu bo przecież
      > wyjeżdzamy w dniu zaplanowanym i będziemy w hotelu ok. 7-mej

Tzn co mowila konkretnie ?
      Zakladam, ze byla to kulturalna i rzeczowa rozmowa, a nie stek obelg i zadania
      zmiany godziny odlotu samolotu, polaczone z grozbami.

> regulamin wyraźnie mówi, iż pierwszy i ostatni dzień są dniami podróży ( w
      > naszym wypadku tylko 1 minutę), a nie drugi

Wiec zlozcie reklamacje i na pewno wam to w jakis sposob zrekompensuja,
      zwlaszcza jesli wczesniej wylot mial byc o bardziej atrakcyjnej godzinie.

> poza tym koczować na lotnisku z małym dzieckiem do północy

A po co koczowac? Nie mozna przyjechac np o 10:30 na odprawe?
      Przeciez po to do Was dzwonili.

> potem budzić je o 5
      > -tej ramo, bo trzeba wysiadać z samolotu
      > to mają być wakacje, czyli wypoczynek, a nie droga przez mękę

Zlozcie reklamacje. Jesli nawet z perspektywy umowy jest ona niezasadna to i
      tak powinni to uwzglednic, akurat oni tak maja w zwyczaju.

> Ja juz napisałam skargę na naruszenie zbiorowych interesów konsumenta, jeśli
      > kogos spotkała taka sama sytuacja, (również z innym biurem podróży) piszcie,
      > warto walczyć o swoje prawa
      > tu są informacje nt. składania skarg
      > www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/zbiorowe_interesy_konsumentow/

I w ten sposob z rekompensaty nici... a jesli chodzi o skargi to urzad ma z
      wiele wiecej o znacznie bardziej lakomych kaskow jesli chodzi o biura podrozy :)
    • Gość: Marta Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: 80.51.40.* 19.08.06, 16:24
      jak wylecisz o ustalonej godzinie w ustalonym dniu to sie ciesz! niech ustala
      dokładny termin wylotu. A uwagę trzeba zwracać,bo biura tak się wycwanią, że
      niedługo na dwutygodniowe wczasy bedziesz wylatywał w 10 dniu a 11-stego
      bedziesz juz spowrtoem w domu.
      • Gość: gosia Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 10:21
        W tym jest problem , ze biura nie widza problemu my bylismy z Exim Tours i tez
        skrócili nam pobyt prawie o 2 dni ale juz zeby nie ilczyc godzin to na pewno o
        jedna noc i co napisana rekalamcja i odpowiedz równo po 30 dniach oczywiscie
        negatywna tradycyjne ble , ble ze tak juz jest w podrózach czarterem . Chyba to
        juz zostawimy bez dalszych roszczen - ale problem jest niestety .
        • Gość: Jarekci Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.proxyplus.cz / *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 14:12
          a dlaczego zostawicie ? BP własnie po to w taki sposób zajmuje się reklamacjami
          żeby zniechęcić dochodzenie swojego przez klienta. gdyby każdy poszkodowany
          klient do końca dochodził swoich praw (z sądem włącznie) jakość obsługi i
          troska o klienta na pewno by się poprawiła
    • Gość: rozowa Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada IP: *.0000003874.acesso.oni.pt 19.08.06, 19:43
      a czemu tak jest , ze jak sie przedluzy pobyt o pare godzin bo wylot pozniej to
      nikt nie narzeka na niedotrzymanie warunkow umowy???? :)
      • toolkien Re: Scan Holiday - wylot o północy - to przesada 22.08.06, 19:02
        czy miałaś taką sytuację ;o)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka