Dodaj do ulubionych

Biura. Duże czy małe?

IP: *.poligrafia.pl 12.10.06, 15:10
Robię takie małe rozeznanie. Wybieracie raczej duże i sprawdzone biura, czy
raczej małe, ale nieco tańsze? Ciekaw też jestem czy bankructwo Open Travel
wpłynęło w jakikolwiem sposób na metody wyboru biura?
Obserwuj wątek
    • kruszynka301 Re: Biura. Duże czy małe? 12.10.06, 19:53
      hmm - według mnie duże biura są tańsze, a małe za to specjalizują się w konkretnych kierunkach - np safari w Kenii, grupy do 12 osób;).

Kiedy chcę więc pojechać do konkretnego hotelu, wybiueram duże biuro (najczęściej Scan, teraz pierwszy raz Triada), natomiast na safari nurkowe wybieram maleńkie biura, z tej prostej przyczyny, że duże tego typu imprez nie organizują.

Co do Opena - to jeśli jakieś biuro żąda wpłaty całości kwoty kilka miesięcy przed imprezą, to niezależnie, co organizuje i ile kosztuje, nie jadę.
    • Gość: Samba Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 22:20
      A ja mam trochę inne zdanie, jeśli jest małe to dobrze, bo właściciele bardziej
      się starają o to , aby ich klienci mieli dobrze .
      Oczywiście te małe to wyspecjalizowane w jednym kierunku, ale przecież jeśli
      nurkujemy to robimy to całe wieki, jeśli żeglujemy też i jeśli śmigamy na
      nartach to też co roku.
      A duże Biura to jak to oni sami określają LUDOŻERKA .
    • Gość: nesca Re: Biura. Duże czy małe? IP: 195.164.6.* 13.10.06, 20:01
      Nie jest ważna wielkość biura ale to czy jest to organizator czy też agent,
      Zawsze wybieraj organizatora, on odpowiada za swoją ofertę i gwarantuje jakość.
      • Gość: zosia Biura. Duże czy małe? IP: *.aster.pl 13.10.06, 22:34
        Tylko organizatorzy i oddziały własne duzych firm. Agentom mówię NIE
    • Gość: andy byle nie eccoholiday... IP: *.aster.pl 13.10.06, 22:40
      bo to denne biuro
      • Gość: sacrebleu Re: byle nie eccoholiday... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 13:14
        Duże biura mają pewną zaletę jednak. Jeśli, odpukać, któreś bankrutuje, to jest
        większa szansa, że odpowiednio wczesniej się o tym dowiemy. W przypadku małych
        biur nie ma praktycznie szans.
        • Gość: marcheweczka Re: byle nie eccoholiday... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 12:05
          Ja ufam tym biurom, w których wycieczki wykupoawali moi znajomi i rodzina, a
          potem je polecają. Wiem, że powiedzą mi dokładnie co i jak. Planowaliśmy podróż
          do Egiptu, poszukaliśmy najciekawszych ofert, wybraliśmy alfa star, a potem
          weryfikowaliśmy opinie wśród przyjaciół. Trzeba dmuchać na zimno, bo nie małe
          pieniądze przecież idą w grę.
    • vdagv Re: Biura. Duże czy małe? 19.10.06, 12:35
      Jeżeli jest małe dobre biuro specjalizujące się w kierunku, który wybrałam jadę
      z nim. Zazwyczaj mają dużo różnych hoteli w danym kraju i mozna dla siebie
      wybrać optymalną ofertę.Oczywiście wcześniej też staram się zasięgnąć
      informacji od znajomych.Natomiast jeżeli kierunek jest jeszcze nie tak
      popularny, czasami zdarza się,że wycieczki w dane miejsce proponują tylko duże
      biura (tak było m.in z wypoczynkiem w Maroku ładnych parę lat temu,a teraz to
      już można przebierać w ofertach), wtedy nie mam wyboru i jadę z nimi. Choć
      szczęśliwie teraz już wybór destynacji w poszczególnych biurach jest coraz
      większy :)
      • Gość: Alka Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:21
        Bałabym się chyba wybrać małe biuro. Zbyt duże ryzyko. Do tej pory korzystałam z
        większych firm turystycznych, polecanych głównie przez przyjaciół. Zawsze
        wracałam zadowolona i bez przykrych niespodzianek po drodze. Jakby coś się nie
        daj boze stało, to mam pewność, że na miejscu mam się do kogo zwrócić i że w
        kraju jest dużo punktów tej firmy, a nie - zwinęli się, nie ma, kombinuj.
        • Gość: jamioł Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:18
          A te duże to które?
          • Gość: sternik Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.06, 13:19
            Gość portalu: jamioł napisał(a):

> A te duże to które?

Orbis, Alfa Star, Ecco Holiday, Sun&Fun, Triada.

To chyba najważniejsze
    • Gość: Ewka Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 16:20
      Zapewniam was, że tak samo duże jak i małe biura zrobią dla klienta wszystko
      aby obsłurzyć ich fachowo. Przecież małe biura - zazwyczaj AGENT - pośredniczą
      w sprzedaży ofert dużych znanych turoperatorów (wczasy, wycieczki) + posiadają
      swoją ofertę np są organizatorami koloni, zielonych szkół czy wycieczek
      szkolnych - więc dlaczego nie miałbym skorzystać z usług takiego biura?!!
    • Gość: kasia Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 22:54
      male - jest mniejsza szansa ze zbankrutuja;)
    • Gość: marek saganowski MAłE !!!!!! IP: 217.116.110.* 09.11.06, 12:53
      Witam,jasne ,że małe !!! Tam traktują Cię jak CZŁOWIEKA , anie numerek jeden z
      wielu .Małym po prostu zależy na kliencie.Sporo jeździmy i jest różnica np w śp.
      OPEN T. czy ECCO H. a małymi rodzinnymi biurami.Ostatnio byliśmy w Grecji z
      SZAVELTRAVEL - dziwna nazwa,ale polecili nam znajomi że O.K. Było super!!!! a np
      rezydenci i obsługa Trampa,czy Triady ( znimi byliśmy wcześniej) niech się od
      nich uczy.Jest takie słowo jak PROFESJONALNOŚĆ i tego dużym brakuje.Obsługa z
      łapanki małe pensje itp.itd. (nasłuchaliśmy się w ecco haha...)W małym jak
      zapieprza mąż z żoną i rodziną to im zależy !!! Itak było w Skotinie z SZ.Tr.
      Dziekuję.
      • Gość: danutan Re: MAłE !!!!!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.06, 18:56
        Kiedy biuro jest nowe i wchodzi na rynek to śmiało. Natomiast kiedy biuro jest
        n.p. Exim tours dziesięć lat na rynku to musisz szukać tutaj żeby poznać
        opinie. Nasze biura nie chcą działać długo, tylko pieniądze kasować i to szybko.
        • Gość: średniak Re: MAłE !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:57
          Jak nie duze ani małe to moze Srednie ??? :)
    • zoe125 Re: Biura. Duże czy małe? 09.11.06, 19:56
      Małe biura zwykle lepiej dbają o klientów, bo im bardziej zalezy. Natomiast te
      duże maja już taką renome i tak niskie ceny, że wiedzą doskonale, że zawsze ktoś
      kupi ofertę. Poza tym w duzych jest tak, że jak sie dzwoni w sprawie wyjazdu, to
      albo dana osoba rozmawia przez telefon, albo jest na urlopie, łączą Cię z kimś
      innym, kto nie wie, ale sie dowie i ma oddzwonić, i oczywiście nie oddzwania. W
      małych biurach pracuje tez mniej osób, więc łatwiej mozna ustalic, kto jest za
      co odpowiedzialny. I jest mniejsza spychologia.
      • Gość: KB Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 16:43
        A prawda jest taka, że nie ma sensu ugólniać. Niefachowość i plajta może
        zdarzyć się każdej firmie - dużej czy małej.
    • Gość: karmel Re: Biura. Duże czy małe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 15:31
      Dokładnie. Ja wybieram na większe zagraniczne wycieczki duże biura - Orbis, Alfa
      star do Egiptu, a małe na podróże po polsce i krajach europejskich. Trochę tego,
      trochę tamtego, liczy się zaufanie do firmy i różnorodność
    • Gość: Euroholiday Plus Re: Biura. Duże czy małe? IP: 217.153.6.* 20.11.06, 22:11
      Wydaje mi się, że trochę niewłasciwie zadajesz pytanie. Raczej trzeba zapytać
      się - sprawdzone czy nie - jak długo istnieje na rynku ... Biura, które są duże
      i mają dużo klientów uprawiają turystykę masową. A jeżeli cos jest masowe, to
      jest tańsze od "nowości". No, chyba, ze biuro otwiera się po to, żeby zrobić
      kasę i ogłosić plajtę. Dlatego wyjazdy z lotnisk niemieckich organizowane przez
      zasiedziałe biura podróży są tak popularne. Tam turystyka jest masowa, a to
      przekłada się na ceny. I to jest logiczne. Gdy sporo czasu temu rozpoczynałam
      swoje spotkania z turystyką byłam zaskoczona widząc gwarancję touroperatora,
      którą ten dołącza do każdej rezerwacji. Na to stać tylko rzetelnych
      organizatorów. Dlatego z nimi pracuję. Pozdrawiam; biuro@euroholidayplus.eu
    • Gość: marek małe.... IP: 217.116.110.* 22.11.06, 19:12
      Polemizowałbym z Pania euroholiday.......( co za nieelegancka kryptoreklama...)
      Czy firme OPEN T. można było nazwać niefachową? Sprawiali wrażenie dobrej dużej
      solidnej firmy,ale to było WRAŻENIE.... Połowa sukcesu duzych operatorów to
      pozory, a fachowość wychodzi w stylu zarządzania na miejscu w hotelu,w
      organizacji i,logistyce i...........poziomie pracownoków.Od lat jeżżę z małymi i
      dużymi .Każda ma swoje plusy ale to jak potraktowała nas np Triada,zasadniczo
      różni sie od poziomu Thomasa Cooka (polecam !!!)Uważam że dobra jest tu
      specjalizacja i rodzinne firmy( byliśmy w Grecji z SZavelTravel - extra)
      natomiast ich problemem jest mały wybór opcji i miejsc na wakacje - i tu trzeba
      korzystać z gigantów,gdzie nie ma okazji bo gwarancja takiej "bezosobowej" firmy
      musi kosztować......
      • Gość: Euroholiday Plus Re: małe.... IP: 217.153.6.* 22.11.06, 23:48
        Widzę, ze zgadzamy się się pod wieloma względami lecz inaczej o nich mówimy.
        Jeżeli zechciałby Pan wczytać się w to, co napisałam - biura, które istnieją na
        rynku bardzo długo (a do takich należy Thomas Cook - również bardzo
        polecam!!!)świadczą usługi rzetelnie i przez lata pracy maja wypracowane bardzo
        dobre standardy obsługi ruchu turystycznego. I do tego własnie zmierzałam, ze
        nie wielkość i nie dobre wrażenie, ale trwanie na rynku jest najlepszym ( w
        mojej ocenie) wykładnikiem sprawdzonego organizatora. Pisząc o masowych
        wyjazdach nie miałam na myśli raz - a dużo ale stan ciągły, wieloletni.
        Pozdrawiam. biuro@euroholidayplus.eu
        • Gość: marek Re: małe.... IP: *.orange.pl 26.11.06, 12:20
          Rozumiem,aczkolwiek jest tu pewien problem dam na pezykład nieszczęsne biuro
          TRIADA które powoli powoli a jednak się dewaluuje,z roku na rok coraz gorzej
          (relacje znajomych i własne kontakty) chociaż na rynku trwa i trwa.Mam wrażenie
          że przerosło mozliwości organizatorów.Drugie biuro (wynalazek tegoroczny)
          SZAVELTRAVEL.Po rozmowie w grecji z małżeństwem właścicieli którzy to prowadzą
          wiem że działają od 5 lat mając swoich klientów.W kraju niewiele osób o nich wie
          - my się dowiedzieliśmy przez znajomych.Nieznane ,względnie nowe a moim zdaniem
          przetrzyma TRIADĘ chociaż rozmiarowo nie ma co porównywać.Myślę że nie ma tu
          zasad tylko wnikliwa obserwacja.Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka