Dodaj do ulubionych

nasi szanowni klienci

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.03, 16:17
Zaczne w sumie nowy watek choc ma powiazanie z czesci z Oasis Tours. Ostatnio
zmora sa klienci dzwoniacy i pytajacy z miejsca o znizke. Domagaja sie znizki
nawet nie tylko z katalogowej oferty ale z Last Minute. My naprawde nie
narzucamy az tak duzo marzy na imprezy zeby dawac po 20 % znizki dla
kazdego.To, tak jak ktos wspomnial,nie jest instytucja charytatywna. Biura
Podrozy sa podmiotami gospodarczymi ktorych celem jest zarobek.Niestety po
odliczeniu Vat-u,prowizji dla agenta i tak nie zostaja nam "miliony" zysku.
A jeszcze dolaczajac do tego znizke dla klienta??
I tak jak ktos juz wspomnial,jesli kogos nie stac na wczasu zagraniczne to
niech nie jedzie do Egiptu czy Tunezji lecz np do Kroscienka czy Brennej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arcio Re: nasi szanowni klienci IP: 195.136.95.* 27.06.03, 16:25
      Tylko czy Krościenko będzie dużo tańsze.... no i trzeba jechać PKP.... a gzie
      to przyjemne uczucie na lotnisku , że zaraz będziemy w innym kraju....a słońce?

Podobno w Polsce idzie pora deszczowa.......:)
      • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.03, 16:29
        Podczas targow turystycznych na AWF-ie w Warszawie wzielam caly katalo kwater z
        tatmetj okolicy i ceny wachaja sie 15-20 PLN za noc. Nawet jesli doliczysz do
        tego bilet to i tak bedzie taniej.
        No ale tez napisalam ze jest to wersja dla tych ktorych nie stac na urlop
        zagraniczny.
        Jesli ktos ma zapasy gotowki to wcale nie namawialabym do spedzania urlopu w
        Polsce
        • Gość: Arcio Re: nasi szanowni klienci IP: 195.136.95.* 27.06.03, 16:41
          Gość portalu: Ja napisał(a):

> Podczas targow turystycznych na AWF-ie w Warszawie wzielam caly katalo kwater
          z
          >
          > tatmetj okolicy i ceny wachaja sie 15-20 PLN za noc. Nawet jesli doliczysz do
          > tego bilet to i tak bedzie taniej.
          > No ale tez napisalam ze jest to wersja dla tych ktorych nie stac na urlop
          > zagraniczny.
          > Jesli ktos ma zapasy gotowki to wcale nie namawialabym do spedzania urlopu w
          > Polsce

Polska jest piękna i nikomu nie będę odradzał urlopu w naszym kraju. Zresztą ja
          nie mam oferty na Polskę. Liczyłem już nie raz koszty wyjazdu w Polsce i np
          lasta na Kretę czy Turcję. Oczywiście,że będzie taniej, ale to jest
          nieporównywalne. Porównaj wieczorny film w TV do innego filmu granego w kinie?

Generalnie o gustach się nie dyskutuje, a ja pozostaję z szczunkiem dla
          wszystkich.
          pzdr
          Arcio
    • czytelnik22 Re: nasi szanowni klienci 27.06.03, 20:30
      Dlaczego niemielibyśmy się targować. Skoro znizki negocjuje się u dealerów
      samochodowych, przy zakupie sprzetu AGD (tu mozna wynegocjowac nawet
      kilkanaście procent upustu) to dlaczego nie w biurach podróży kupując nietanie
      przecież wycieczki.Zapewniam, że ci których stać tylko na tanie kwatery w
      Polsce nie będa się targować. Było o tym kilka artykułow w róznych
      czasopismach, między innymi kiedyś w Polityce, z których wynika, że targują się
      wcale nie ci biedni, bo biednym jest naczęściej wstyd.
      A swoja droga to takie biura jak Oasis czy Exim czy inne arabskie to chyba
      powinny być szczególnie otwarte na targowanie się co ?
      Pozdrowienia
      • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.03, 11:53
        No ja akurat nie jestem z "arabskiego biura".Wiem ze czasy sa ciezkie ale te
        targowanie staje sie juz u nas zlym jak na moj gust nawykiem
        • Gość: Arcio Re: nasi szanowni klienci IP: 195.136.95.* 30.06.03, 10:17
          Targowanie się jest OK, ale biuro ggencyjne UWIERZCIE nie ma marży 30% czy
          nawet 15 wiec z czego mam Ci oddać?
          • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.03, 11:31
            No ja mam takich agentow ktorzy czesto oddaja czesc swojej marzy na rzecz
            znizki dla klienta.No ale tu jest ich wybor
            • Gość: Arcio Re: nasi szanowni klienci IP: 195.136.95.* 01.07.03, 12:20
              Jeżeli wycieczka kosztuje 2000 pln to ile oddasz 3% czyli 60 pln czy Klient
              będzie zadowolony ? nie bo on chciałby 200-300 pln
              Odpowiedz jest jedna
              pzdr
          • Gość: charissa Re: nasi szanowni klienci IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 16:15
            chcecie miec marze 100% wtedy by wam oczy z orbit wyszly!!!
            my mamy marze 30 -40 % i podobno mamy bardzo wysokie ceny (bo pracuje w BP)
            Marze dodaje sie do cen jakie nam daja zagraniczni kontrahenci.
            Niestety nie jest latwo biurom podrozy

"Ja " pozdrawiam cie !! Z biura obok :)))
      • Gość: m Targować się ! IP: 195.205.131.* 03.07.03, 14:33
        Właśnie - trzeba się targować, i targują się głównie bogaci. A że ktoś sądzi że
        to się staje nieładnym nawykiem - Twój problem sprzedawco wycieczek, taki lajf.
        Możesz tego nielubić, ale lepiej polub, bo Klienci mądrzeją i coraz więcej z
        nich będzie się targować. A marże? Sklepy już pracują na 5 % marżach. Wasze też
        spadną. Na razie macie jak u Pana Boga za piecem. KONKURENCJO !! Przybywaj !!!
        • mike_mike Re: Targować się ! 03.07.03, 14:39
          Na dobrą sprawę, jakie ma znaczenie to czy klient sie targuje? Jeśli biuro z
          założenia nie daje w takich przypadkach upustów, to nie da, a klient albo kupi
          po cenie, albo pójdzie do konkurencji.
          Natomiast zawsze trzeba próbować.
        • Gość: Arcio Re: Targować się ! IP: 195.136.95.* 03.07.03, 14:50
          5% marży,...... tak miałem napisać coś wiecej ale teraz mam pewność jesteś
          zwykłym podpuszczaczem
        • Gość: eden Re: Targować się ! IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 16:05
          Gość portalu: m napisał(a):

> Właśnie - trzeba się targować, i targują się głównie bogaci. A że ktoś sądzi
          że
          >
          > to się staje nieładnym nawykiem - Twój problem sprzedawco wycieczek, taki
          lajf.
          >
          > Możesz tego nielubić, ale lepiej polub, bo Klienci mądrzeją i coraz więcej z
          > nich będzie się targować. A marże? Sklepy już pracują na 5 % marżach. Wasze
          też
          >
          > spadną. Na razie macie jak u Pana Boga za piecem. KONKURENCJO !! Przybywaj !!!

Posłuchaj siebie...Nie pomylę się chyba, jesli powiem, że Twoj kark zdobi gruby
          złoty łańcuch i że lubisz paski tu i ówdzie, prawda?

Hehehehehehe
          • Gość: m Re: Targować się ! IP: 195.205.131.* 04.07.03, 07:33
            Gratuluję tak błyskotliwej diagnozy. Uczęszczałeś do szkoły dla jasnowidzów??
            • Gość: eden Re: Targować się ! IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 04.07.03, 14:02
              Gość portalu: m napisał(a):

> Gratuluję tak błyskotliwej diagnozy. Uczęszczałeś do szkoły dla jasnowidzów??

nie musiałAM :P
          • Gość: Ja Re: Targować się ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 08:23
            Jakos dopiero teraz zauwaylam ten watek od goscia "m" ze niby to mamy jak u
            Pana Boga za piecem. Wkurzyc sie mozna. Ale tak to jest ,ludzie maja nie
            wiadomo jakie wybrazenia o zarobkach biuro podrozy a dokladniej zyskach jakie
            osiagamy.
            Chyba nie bedzie dla nikog tajemnica jakie sa rozliczenia
            cena kontrahenta + Vat + marza ok30-40%= cena dla klienta
            a teraz w druga strone
            cena dla klienta - prowizja dla agenta 10-15% - Vat = ile zostaje???
            i tak jak juz pisalam raz koszty prowadzenia biur nie sa male.
            a po dugie skoro mamy jak u Pana Boga za piecem to dlaczego tyle biur pada?
            Chyba nie dlatego ze sie wynosza do innego kraju
            • mike_mike Re: Targować się ! 04.07.03, 10:55

> Jakos dopiero teraz zauwaylam ten watek od goscia "m" ze niby to mamy jak u
              > Pana Boga za piecem. Wkurzyc sie mozna. Ale tak to jest ,ludzie maja nie
              > wiadomo jakie wybrazenia o zarobkach biuro podrozy a dokladniej zyskach jakie
              > osiagamy.
              > Chyba nie bedzie dla nikog tajemnica jakie sa rozliczenia
              > cena kontrahenta + Vat + marza ok30-40%= cena dla klienta
              > a teraz w druga strone
              > cena dla klienta - prowizja dla agenta 10-15% - Vat = ile zostaje???
              > i tak jak juz pisalam raz koszty prowadzenia biur nie sa male.
              > a po dugie skoro mamy jak u Pana Boga za piecem to dlaczego tyle biur pada?
              > Chyba nie dlatego ze sie wynosza do innego kraju

Może najwyższy czas zmienić profil działalności, jeśli zyski jakie masz z
              prowadznie BP nie zadawalają Cię.
              • Gość: Ja Re: Targować się ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.03, 11:48
                moze czas najwyzszy zmienic branze masz racje bo jesli dalej beda nagonki na
                biura podrozy (artykul o oszustwach BP w umowach), ustawy naszego rzadu ktore
                raczej niezbyt rozwijaja dzialalnosc BP a raczej ograniczaja,
                to chyba bedzie juz coraz gorzej a nie coraz lepiej
                • mike_mike Re: Targować się ! 04.07.03, 11:53

> moze czas najwyzszy zmienic branze masz racje bo jesli dalej beda nagonki na
                  > biura podrozy (artykul o oszustwach BP w umowach), ustawy naszego rzadu ktore
                  > raczej niezbyt rozwijaja dzialalnosc BP a raczej ograniczaja,
                  > to chyba bedzie juz coraz gorzej a nie coraz lepiej

Wiesz, co do tych nagonek... Obiektywnie... To dobrze, że takie nagonki są,
                  jeżeli ponad 70% umów było niezgodnych z prawem. Państwo musi brać w takiej
                  sytuacji stronę klientów.
    • Gość: cc Re: nasi szanowni klienci IP: *.org 01.07.03, 10:13
      Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz. Sami nauczyliście targowania klientów i
      teraz macie skutki.
      Nie narzekajcie na klientów, bo znich żyjecie. A to że są tacy, którzy chcą się
      targować? To chyba całkiem normalne w dzisiejszych czasach. Jak to napisali
      inni forumowicze - targowac się można wszędzie. Natomiast Waszym błędem jest
      najwyraźniej niski poziom obsługi klienta. Sztuką jest tak "zamącić" mu w
      głowie, by po zakupie wyszedł zadowolony i przekonany, że właśnie zrobił deal
      swojego życia.
      • Gość: Arcio Re: nasi szanowni klienci IP: 195.136.95.* 01.07.03, 12:23
        Niska jakość obsługi???? Nie mogę sobie na to pozwolić. Zawsze pełna informacja
        i extrasy informacyjne i dlatego u mnie Klient raczej się nie targuje
        pzdr
        Arcio
        • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 12:55
          No chyba ma Pan zle doswiadczenia.Ja mam cale mnostwo stalych klientow i to
          zimowych i letnich ktorzy caly czas do nas wracaja.Nie narzekaja na zla
          obsluge.W wiekszosci znam juz tych klientow z imienia i oni mnie tez i znam juz
          ich preferencje wiec bez problemow sie dogadujemy.
          • chris1970 Re: nasi szanowni klienci 02.07.03, 10:29

> No chyba ma Pan zle doswiadczenia.Ja mam cale mnostwo stalych klientow i to
            > zimowych i letnich ktorzy caly czas do nas wracaja.Nie narzekaja na zla
            > obsluge.W wiekszosci znam juz tych klientow z imienia i oni mnie tez i znam
            juz
            >
            > ich preferencje wiec bez problemow sie dogadujemy.

Osobiście 4 lata temu chciałem zapłacić za wycieczkę kartą płatniczą, pani w
            biurze stwierdziła, że należy jej się napiwek za obsługę karty i terminala.
            Podziękowałem za serwis i poszedłem do innego biura. Ja rozumiem, że biura
            podróży płacą prowizję, raz jeden zdarzyło mi się, że faktycznie agent wyjaśnił
            mi, że zapłaci tyle i tyle prowizji a ze sprzedaży imprezy ma tyle i tyle, jego
            szczerość mnie przekonała i dopłaciłem prowizję.
            • Gość: Agentka Re: nasi szanowni klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 11:55
              Zadziwia mnie pracownik biura podróży, który zwierza się klientowi ze swojej
              prowizji, choćby to miała być symboliczna złotówka, nie robi się takich rzeczy.
              To był jakiś mięczak biorący ludzi na litość. Klient ma podaną cenę i taką ma
              płacić, a nie dyskutować o prowizji agenta. Czy w jakimkolwiek biurze pytają
              klienta ile zarabia!!!!!!!! to juz jest szczyt bezczelności klientów
              rozliczających nas z naszych zarobków. A jestem pewna, że klienci nasi
              zarabiają dużo wiecej od nas, bo nie wszystkich pracowników biur podrózy stać
              na takie wyjazdy jakie fundują sobie ich klienci.
              pozdrawiam i życzę madrych klientów
              • Gość: anuszka Re: nasi szanowni klienci IP: *.acn.waw.pl 02.07.03, 12:05
                korzystam z usług bardzo dobrego biura podróży, w którym wycieczki
                kosztują niemało, ale szczerze mówiąc nie interesuje mnie, czy sprzedającego
                stać na wycieczkę czy nie. To jest jego praca i taką z jakichś przyczyn
                wykonuje. Ja też chciałabym mieć mnóstwo rzeczy, których nie mam , a mogę
                sobie o nich pomarzyć. Takie jest życie. A w biurze się nie targuję, bo nie ma
                o co. Jest konkretna cena i tyle płacę.
                • Gość: xx Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.03, 15:11
                  no i wlasnie bravo dla tej Pani.Ma racje ze to ze nie stac sprzedawcy wczasow
                  na takie wczasy nie jest argumentem.
                  No i wlasnie z tym targowaniem,chodzicie ludzie do sklepu i targujecie sie o
                  cene sera?
                • Gość: charissa Re: nasi szanowni klienci IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 16:19
                  wiesz jako organizator moge dac klientowi indywidualnemu np 5 %, ale jak dla
                  niego to jest za malo ( no bo co to jest jakies 200zł np)
                  dla ludzi znizka znaczy: my zaplacimy te 200 zl a wy doplacicie reszte :)
              • mike_mike Re: nasi szanowni klienci 02.07.03, 15:56
                Gość portalu: Agentka napisał(a):

> klienta ile zarabia!!!!!!!! to juz jest szczyt bezczelności klientów

Ech, biedactwa, to Wy musicie ze szczytowo bezczelną klientelą pracować...
                • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 13:59
                  no faktycznie nieladny argument i jako przedstawiciel branzy przepraszam.no ale
                  zazdrosc jest chyba nasza zla cecha tj narodu Polskiego.
                  • mike_mike Re: nasi szanowni klienci 03.07.03, 14:02

> no faktycznie nieladny argument i jako przedstawiciel branzy przepraszam.no
                    ale
                    >
                    > zazdrosc jest chyba nasza zla cecha tj narodu Polskiego.

NB, wszędzie na świecie ludzie jakoś nie boją się rozmawiać o swoich
                    zarobkach... Natomiast co mają zarobki pracowników biur podróży i klientów do
                    ich wzajemnych stosunków handlowych?
                    • Gość: Ja Re: nasi szanowni klienci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:25
                      no wlasnie nic, ja tez bym chciala zarabiac tyle ile prezes banku ale nie
                      zarabiam no i musze z tym zyc :))
                      • Gość: Agentka Re: nasi szanowni klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:47
                        Zauważyłam że jednak każdy z was zrozumiał z tych wypowiedzi to co sam chciał
                        zrozumieć. To juz jest chyba tradycją u Polaków. zanim zaczniecie coś
                        komentować to zastanówcie się nad treścia wypowiedzi które komentujecie.
                        pozdrawiam
                        • mike_mike Re: nasi szanowni klienci 03.07.03, 14:49

> Zauważyłam że jednak każdy z was zrozumiał z tych wypowiedzi to co sam chciał
                          > zrozumieć. To juz jest chyba tradycją u Polaków. zanim zaczniecie coś
                          > komentować to zastanówcie się nad treścia wypowiedzi które komentujecie.
                          > pozdrawiam

Może nas oswiecisz, gdzie popełniamy błąd?
                          • Gość: Agentka Re: nasi szanowni klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 16:05
                            Tu nie chodziło o to ile kto zarabia, tylko o podejście potencjalnego klienta
                            do pracowników biura i do oferty jaka ma przedstawioną.
                            pozdrawiam
                            • mike_mike Re: nasi szanowni klienci 03.07.03, 16:44

> Tu nie chodziło o to ile kto zarabia, tylko o podejście potencjalnego klienta
                              > do pracowników biura i do oferty jaka ma przedstawioną.
                              > pozdrawiam

A jakie jest to podejście?
                              • Gość: Agentka Re: nasi szanowni klienci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 17:49
                                Już naprawdę nie chce mi się ciagnąć tego tematu i powtarzać po sto razy jedną
                                rzecz. Zadaj sobie trud i przeczytaj od początku wątek, to może coś ci wreszcie
                                zaświta w tych twoich komórkach. Chociaż zaczynam juz watpić w twój polot.
                                • mike_mike Re: nasi szanowni klienci 04.07.03, 10:42

> Już naprawdę nie chce mi się ciagnąć tego tematu i powtarzać po sto razy
                                  jedną
                                  > rzecz. Zadaj sobie trud i przeczytaj od początku wątek, to może coś ci
                                  wreszcie
                                  >
                                  > zaświta w tych twoich komórkach. Chociaż zaczynam juz watpić w twój polot.

Oj, na prawdę nie chce mi sie czytać całego wątku od początku.
                                  A nieporozumienia, o ile takie są, to raczej wina, problemu jaki masz z
                                  przekazem treści, a nie mojego polotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka