julia.xxx 26.08.07, 13:05 Czy ktoś był lub wie jak jest w czasie ramadanu w Maroko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc22 Re: ramadan Maroko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 14:46 Też mnie ten temat interesuje. A trudno coś znaleźć na forum. Jedziemy na wycieczkę z Rainbow - wracamy 17/18 września. Więc po powrocie mogę parę słów napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia.xxx Re: ramadan Maroko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:31 byłabym wdzięczna, ja wyjeżdzam 24 wześnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: ramadan Maroko IP: 80.48.96.* 29.08.07, 10:44 Jest tak samo jak w każdym innym arabskim kraju w czasie ramadanu - czyli normalnie. Może trochę bardziej sennie i powolnie. Tylko po zmroku jest głośno, bo wtedy już wolno jeść, pić i ludzie ucztują np. w hotelach wspólnie na zwenątrz mają zastawione stoły, w resteuracjach porezerwowane miejsca przez autochtonów. Przewodniki i przewodnicy uprzedzają turystów by w publicznych miejscach nie jedli i nie pili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: ramadan Maroko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 21:53 Ja byłam w Egipcie w okresie Ramadanu i bardzo się go nie odczuwało, szczególnie w hotelach. Natomiast na wycieczkach faktycznie zdarzały się długie przerwy po zachodzie słońca, co było lekko denerwujące. Także hotele ok. natomiast objazd może być nieco gorszy. Przewodnicy rezygnowali nawet z niektórych punktów wycieczek, albo tuż przed zachodem program był realizowany w expresowym tempie. Dlatego nie warto zwiedzać dodatkowych obiektów tuż przed zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: ramadan Maroko 31.08.07, 09:19 Maroko to najsympatyczniejsz arabski kraj.W dużych miastach jest typowy arabski brud ale ja b.chwalę Mochamedię (niewielki port).Hotel Miramar całkiem na plaży.Dobre jedzenie i wino.Dziewczyny zalotne i ładne.Podobne wrażenia mam jeszcze z Damaszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc22 Re: ramadan Maroko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 13:57 Właśnie wróciłam. Więc oto kilka informacji z pierwszej ręki odnośnie ramadanu. W Maroku rozpoczął się on w tym roku w piątek 14 września. Trochę wpływa to na wycieczkę. Np. w wielu sklepach, marketach w których alkohol jest normalnie, został on wycofany na czas ramadanu. W niektórych hotelach na trasie objazdu, w których normalnie do kolacji można było zamówić wino, piwo itp - teraz trzeba obyć się sokiem pomarańczowym, kolą czy innym napojem. W niektórych hotelach alkohol jest. Na zwiedzanie ramadan nie miał w naszym przypadku żadnego wpływu - zobaczyliśmy co mieliśmy zobaczyć, może jednynie nieraz uliczki medyny były luźniejsze, spokojniejsze czy mniej było różnych "cudaków" na Placu Dżamma al Fna. Nieraz np. nie mogliśmy zatrzymać się autokarem na planową herbatkę bo kawiarnia była zamknięta z powodu ramadanu - ale za jakiś kawałek była następna kawiarnia - otwarta. Sądzę, że pod koniec Ramadanu pewnie będzie wyczuwać się pewną nerwowość na ulicach, ale teraz nie jest źle. Ok. 18:30 Marokańczycy rozpoczynają przygotowania do pierwszego posiłku - wówczas ulice naprawdę pustoszeją i przez jakąś 1-1,5 nic się nie załatwi, nie kupi itp. Reasumując: jest trochę utrudnień, ale nie na tyle dużo, żeby zepsuło to komuś wycieczkę. Z kupnem wody, napojów zimnych czy pamiątek nie ma większych kłopotow. W hotelach jeść można i pić bez żadnego kłopotu. Jeśli znsjdzies się otwarty lokal w ciagu dnia to również w lokalu moż na coś zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś