olusia.3 29.07.08, 23:16 Mam pytanie dotyczące zaliczek. Czy ktoś z Was bierze zaliczkę przed imprezą na wypadek gdyby w ostatniej chwili została odwołana? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluemar Re: zaliczki 30.07.08, 10:45 Zawsze biorę zaliczki ale nie na wypadek odwołania imprezy tylko na poczet przyszłego wynagrodzenia,oczywiście powinno się mając działalność gospodarczą brać i w w/w wypadku ale ja współpracuję stale z tymi samymi biurami i w wypadku anulowania imprezy mówi się "trudno" i szukam innej.Trzeba być zasadniczym ale nie pazernym- biura też nie mają łatwej sytuacji-to nie budżetówka-gdzie można brać i brać różne odprawy i odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 Re: zaliczki 01.08.08, 13:26 Witam:) Zawsze pobieram zaliczkę i nie ma zmiluj sie. Można negocjowac wysokosc zaliczki, biuro mozę chciec dac mniej niż ja chcę otrzymać, ok, ale jak nie chce płacic wogóle to nie rozmowy o pracy. Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, ze po imprezie też nie zapłaci. A poza tym klienci płaca przecież z góry a nie po wykonanej usłudze. Jeżeli impreza zostaje odwołana (mialam w ub. roku taką sytuację, odwołali na 3 dni przed wyjazdem) nie oddaję zaliczki, przeciez na to miejsce pilot mógł sobie załatwić inne zlecenie, a tak zostaje z przysłowiową "ręką w nocniku":) Pozdrawiam i bierzcie zaliczki. Odpowiedz Link Zgłoś