Dodaj do ulubionych

grecja - meteory- rada

11.09.08, 15:37
witam
jade 1wszy raz z grupa do meterow. czy mozecie poradzić ktore klasztory
najlepiej zwiedzic?
moze macie inne przydatne informacje?
z gory dzieki;)
Obserwuj wątek
    • zejmar Re: grecja - meteory- rada 11.09.08, 22:42
      Musi być miejscowy przewodnik - w Grecji są dziesiątki z językiem
      polskim. Zaproponuje zwiedzanie w zależności od tego, ile macie
      czasu na "Meteory".

Pilot z 38-letnim stażem

aneczkaaxx napisała:

> witam
      > jade 1wszy raz z grupa do meterow. czy mozecie poradzić ktore
      klasztory
      > najlepiej zwiedzic?
      > moze macie inne przydatne informacje?
      > z gory dzieki;)
      • aneczkaaxx Re: grecja - meteory- rada 11.09.08, 22:50
        przypuszczalnie bedzie to ok 3-4 godz, gdyz na ten dzien mamy zaplanowane
        jeszcze inne punkty programu.
        dziekuje za chec pomocy;)
    • inka-karolinka Re: grecja - meteory- rada 10.02.09, 16:05
      czy na Meteorach musi byc przewodnik ??
      majac jeden dzien na klasztory ile odwiedzacie? czy zalezy to od
      biura??
      • helka9 Re: grecja - meteory- rada 10.02.09, 17:05
        Witam, przeważnie zwiedza się dwa klasztory,pierwszy to Warlam lub
        Wielki Meteor(Metamorfosis)to są klasztory męskie oraz jeden żeński
        Rusanu.
        W klasztorach musisz mieć przewodnika.
        • agnieszka_tkaczyszyn Re: grecja - meteory- rada 10.02.09, 17:25
          największy i najlepiej zwiedzać klasztor Wielki. W samym klasztorze musisz mieć
          przewodnika. Ja go nie miałam- opowiedziałam co trzeba o klasztorze przez
          wejściem do niego na parkingu i wtedy weszłam z ludźmi i dałam im wolną rękę.
          Sprawdź tylko w który dzień tam będziesz bo każdy z nich( jak pamiętam) ma jeden
          dzień wolny i wtedy jest zamknięty dla turystów
          • inka-karolinka Re: grecja - meteory- rada 17.02.09, 10:43
            mam pytanie ile czasu trzeba posiecic na zwiedzanie jednego
            klasztoru?? albo ile czzasu trzeba dac uczestnika kiedy zwiedzaja je
            sami??
            wiem ze powiniem byc przewodnik, ale wiem tez ze niektore biura
            podchodza do tego inaczej
            • radziass Re: grecja - meteory- rada 18.02.09, 21:35
              Witam, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie ;-) wszystko zależy między innymi od czasu, który możecie na zwiedzanie poświęcić ( zazwyczaj bywają to 3-5 godz od momentu wjazdu do Kalambaki, miateczka u podnóży Meteorów; od terminu wycieczki a więc od ilości turystów odwiedzających Meteory w danym dniu - poznasz to np. po ilości parkujących autokarów pod poszczególnymi klasztorami czy po ilości turystów wspinających się po schodach do klasztoru. Klasztory są też zamykane, przeważnie na 1 dzień w tygodniu oraz w porze obiadowej na chwilę, warto o tym pamiętać planując wejście i zwiedzanie.W sumie ważny jest też profil grupy – wiek, zainteresowanie tematem, wielkość grupy.. Jeżeli interesuje Cię Wlk. Meteoron – w sumie najczęściej odwiedzany bo i najbardziej reprezentatywny – jeżeli kolejka wspinających się zaczyna się w połowie wysokości schodów – na wejście z parkingu będziecie potrzebowali przy grupie 50 osobowej jakieś 15-20 minut..na samym dole schodów masz jedno „wąskie gardło” takie przeście wykute w skale, ciężko się wymijać ze schodzącymi, lepiej przepuścić i „wbić” się w jakąś lukę – np. przytrzymać ruch tuż po przejściu tej jaskińki, wtedy wszystko przebiega sprawniej, ludzie nie są podirytowani przepychaniem się i potem pogonią za tobą.. bilety wstępu kupuje się przy wejściu do klasztoru, już na górze. W sumie sprawniej jeśli Ty kupisz grupie bilety, zaznaczając obsłudze w kasie i okolicy, że oczywiście nie będziesz oprowadzała po wnętrzu, po czym – sprawnie jest zadziałać stając kilka metrów dalej, przy skrzyniach z ubraniami na zmianę – „miejscowe pasiaki” dla wszystkich nieodpowiednio ubranych, podając odpowiednie wielkości i zachęcając do nie wybrzydzania pomożesz zachować płynność zwiedzania.. zresztą stojąc tam podpowiadasz jeszcze raz, od czego zacząć zwiedzanie i w jakiej kolejności co zobaczyć. To wszystko omów najpierw w autokarze, niech wiedzą co znajduje się w klasztorze, gdzie zajrzeć, żeby nic nie przeoczyć, po zwiedzaniu gdzie napić się wody, skorzystać z toalety, kupić pamiątkę czy zrobić ładne zdjęcie. Wszystkie te informacje znajdziesz bez problemu w sieci, w razie czego napisz do mnie na priv, nie będę tu niepotrzebnie smęciła. Na samo zwiedzanie i kontemplację w klasztorze (i najczęściej na tarasie widokowym) proponuję dać grupie ok. 1,5 godz od momentu wejścia, minimum godzinę. Kolejne 15 min na zejście i dojście do autokaru – pamiętając i ostrzegając o tym, że zazwyczaj nie czeka on na grupę w miejscu w którym wysiadacie, podczas sezonu parkują wzdłuż szosy nawet kilkaset metrów poniżej klasztoru.. Reasumując – w autokarze możesz powiedzieć że spotkacie się ponownie za 2 godz, przy dużym tłumie 2,5-3 godz, czasem chętni pobiegną- bo zdążą również do sąsiedniego klasztoru... Na inne klasztory – jeśli nie ma jakichś ekstremalnie wielkich kolejek przed wejściem wystarczy 1-1,5 godz z dojściem.
              Pamiętaj, że – nie mając przewodnika miejscowego – masz o czym opowiadać w autokarze, i że w momencie, kiedy jeździsz już serpentynami między klasztorami nie wystarczy ci czasu prawie na nic, może jedynie jakieś informacje o mijanych klasztorach.. Zresztą ludzie są już wtedy zachwyceni tym co widzą, niektórzy płaczą ze wzruszenia, pozostali skupiają się na kamerach i innych takich, więc Twój przekaz już wtedy nie będzie miał wielu świadomych odbiorców ;-)..Nie wiem jaki macie program przed Meteorami ale warto zacząć opowiadać o powstaniu skał, geologii Tessalii itp. kiedy je dostrzeżesz, następnie o niuansach religii, życiu monastycznym i wszystkim co uznasz za stosowne ;-) czyli już nawet godzinkę przed dotarciem do Kalambaki.. Proponuję jechać do samych klasztorów drogą bezpośrednio z Kalambaki , wracać zaś przez Trikalę, jest to bardziej malownicza opcja, dodatkowo, wspinając się z Kalambaki masz jakieś 15 minut – jadąc powoli na opowiedzenie np. historii o założeniu klasztorów + informacji ogólnych, może coś o życiu mnichów, lub o klasztorach kiedyś a teraz itp., po czym wjeżdżacie na przełęcz i jest zaskoczenie pięknem całości, stamtąd w lewo do Św Stefana – na zwiedzanie lub przynajmniej na zdjęcia, autokar zawraca i jedziecie całą trasą aż do Wlk. Meteoronu, po drodze możliwość zatrzymania się - w zależności od czasu na zdjęcia w 3 bodaj miejscach – niektóre niebezpieczne !, po zwiedzaniu zjazd do Trikkali..znowu cyas na opowiadanie o pustelniach, kt widac itp..
              • inka-karolinka Re: grecja - meteory- rada 06.08.09, 23:26
                radziass jestes genialna, dziekuje za tak dllugi opis ;-)
                • ana1361 Re: grecja - meteory- rada 28.04.10, 13:45
                  Witam - mam pytanie - może nie koniecznie na temat zwiedzania - ale trochę mnie nurtujące - czy do Meteorów kobiety mogą wchodzić w długich spodniach? Może wyda się to niektórym śmiesne ale czytałam ostatnio na jakimś forum, że kobiety mogą tam wchodzić TYLKO w dłuższych /lub też całkiem długich/ spódnicach... dzieki
                  • valdi49 Re: grecja - meteory- rada 28.04.10, 20:31
                    Byłem kilka razy i ZAWSZE kobietom w spodniach kazano zakładać te
                    ich "stroje". Może ktoś ma inne doświadczenia!
                    • ana1361 Re: grecja - meteory- rada 29.04.10, 21:32
                      Dzięki - ta informacja mi wystarczy - pożegnam się z ulubionym strojem... ;-D Ale spódniczka za kolanko wystarczy???
                  • guardian79pl Re: grecja - meteory- rada 03.05.10, 20:13
                    Spódnica za kolana albo bierzesz worek na ziemniaki - innej opcji nie ma :)
                    • tesia122 Re: grecja - meteory- rada 05.05.10, 19:30
                      w każdym meteorze jest wystawiony kosz z długimi spódnicami i należy
                      je nałożyć na swoje ubranie. Wypożyczenie jest bezpłatne.Nie
                      wystarczy spódnica za kolana.
                      • lumen Re: grecja - meteory- rada 05.05.10, 20:54
                        Hejka, byłam na Meteorach tydzień temu i wszystkie panie z mojej
                        grupy weszły w Waarlamie bez tych cudnych spódnic, a byłyśmy w
                        długich spodniach. Tak więc bez paniki, wszystko odbywa się bardzo
                        spokojnie :) Zresztą "moje" panie do zdjęć specjalnie zakładały te
                        spódnice :) Pozdrawiam. G.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka