nowickigrzegorz 14.09.08, 15:34 Czy ktoś zna? Był z którymś z w/w przewodników na jakiejś wycieczce? Mają być przewodnikami po objazdówce Jordania + Syria z Rainbow Tours. Z góry dzięki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Orłowski Re: Przew. Marek Stachowiak, Lolek Łuczak - ktoś IP: *.pw.plock.pl 30.09.08, 14:46 Domyślam się, że był Pan na objazdówce od 17.09. - ja też. Byłem w grupie Lolka Łuczaka. Daję mu ocenę średnią - miał cechy bardzo dobre (osobista kultura, wiedza o rejonie) jak i słabe (brak przebojowości w obronie interesów klienta, czasami sprawiał wrażenie nieporadnego). Ale w sumie nie był zły - zdarzyło nam się kilkakrotnie być na imprezie gdzie pilot był totalnym nieporozumieniem, np. Artur Dolecki z LOGOS - TRAVEL Marka Śliwki (4 tygodnie, styczeń-luty 2007, Indochiny) czy Marta Podleśna (4 tygodnie, lipiec-sierpień 2004, Ameryka południowa). A teraz samo biuro - Rainbow: o przesunięciu terminu odlotu z godziny wieczornej na ranną dowiedzieliśmy się w przeddzień wyjazdu po południu (a znajomi dowidzieli się jeszcze później - od nas, bo Biuro w ogóle ich nie powiadomiło). Rezydenci w Sharm el Sheik też się nie popisali - napiwek Biuro od nas zdarło a bagaże w hotelu targaliśmy sami. Zresztą sprawa obowiązkowych napiwków to zupełnie inna historia - bulwersująca nas do czerwoności. Po tej ostatniej wizycie w tym rejonie świata przyłączamy się do grupy naszego syna: NIGDY WIĘCEJ DO KRAJÓW ARABSKICH !!! - obojętnie z jakim biurem (większość biur podpisuje umowy z miejscowymi kontrahentami pod ich dyktando i po wpłaceniu pieniędzy przez turystę niewiele ich więcej tenże turysta obchodzi. Z poważaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola off topic.. IP: *.chello.pl 30.09.08, 18:35 to raczej piloci nie przewodnicy. Nie mają obowiązku przekazywać info o krajach/miastach na trasie wycieczki, bo nie są od tego (vide-ustawa o usługach turystycznych0. Jak nic nie mówią, a klient reklamuje, to nic nie wskóra, bo nie ma racji. To tylko ich dobra wola, że opowiadają.Od tego tak naprawdę są lokalni przewodnicy,a muszą być, bo im to gwarantuje lokalne prawo. A piloci są m.in. od tłumaczenia ich opowieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: off topic.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.14, 19:41 Marek Stachowiak to pilot porażka. Chamowaty i - co najważniejsze - niekompetentny. Sepleni i czyta z kartki jakieś dyrdymały. Zepsuł nam całą wycieczkę do Syrii i Jordanii. Przez niego nie jeżdżę już z biurem Rainbow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: off topic.. IP: *.ip-192-99-150.net 10.08.14, 22:24 przewodnik i pilot to dwie inne osoby :) pilot czuwa nad organizacją techniczną wycieczki i jedzie z grupą od początku, a przewodnik często jest osoba mieszkającą na miejscu i współpracującą z biurem. Dlatego nie ma co wymagać od nich tych samych kompetencji. A tak swoją drogą, ja zazwyczaj trafiałam z RT na ogarniętych pilotów i świetnych, pełnych wiedzy i pasji przewodników. Może ten jednorazowy pech nie powinien decydować o postrzeganiu całej firmy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: off topic.. IP: *.dynamic.mm.pl 16.02.15, 19:53 To bardzo dziwna opinia i wydaje mi się, że została napisana przez konkurencję. Byłam na wycieczce Syria i Jordania w 2009 r prowadzonej przez Pana Marka Stachowiaka i przyznam szczerze, że była to moja najlepsza wycieczka pod każdym względem. Pan Marek to osoba bardzo kompetentna i sympatyczna . W bardzo ciekawy i interesujący sposób opowiadał o zwiedzanych obiektach , organizacji wycieczki również jak najlepsza, więc kompletnie nie rozumiem tego negatywu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorg45 Re: off topic.. IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.15, 20:59 Zaskoczony jestem opinią na temat Marka Stachowiaka, dla mnie to jeden z bardziej opiekuńczych pilotów, reagujący szybko na ewentualne problemy. Wątek pilotów RT był już na tym forum kilkakrotnie poruszany, wśród nich przewija się nazwisko p.Stachowiaka i 99% jest to opinia pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
starxx8 Re: off topic.. 31.07.16, 13:54 Marek to najlepszy pilot jakigo spotkałem w Polsce i za granicą!!!!!! Kultura osobista, oaza spokoju, piękna polszczyzna, poczucie humoru, opiekuńczy i empatyczny wobec starszych osób .Trasa- W krainie złotego smoka 06/2016.Żadnej obsuwy, nikt się nie zgubił.Plan b. sprawnie zrealizowany. Niesamowita wiedza.Poza tym umie czarować kobitki ...I jakie stylówy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś