Dodaj do ulubionych

CT Poland najlepsze do Chin?

13.04.09, 17:51
Chcę wyjechać na wycieczkę życia do Państwa Środka. Ma być profesjonalnie, z doskonałymi hotelami, przewodnikami, bez wpadek, na czas i z bogatym programem. Nie mogę się zdecydować między CT Poland a Logostour.
Brałam pod uwagę Sliwkę i Orienttravel, ale pierwsze -to jak słyszałam tramping za cene z sufitu, a drugie - to świeżynka, nikt o nim nie słyszał, więc się boję.
Co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • taliaq Re: CT Poland najlepsze do Chin? 13.04.09, 18:40
      Hmm, pewności nigdy nie ma, że wycieczka będzie super pod każdym względem. Póki
      co, CT Poland jest chwalone, Logostour ma przystępniejszą cenę. Wybór należy do
      Ciebie :)
      • Gość: gaga Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:47
        Mogę polecić biuro CT Poland. Byłam z nimi w Malezji,Singapurze i Tajlandii 17
        dni. Organizacja bez zarzutu. Cena adekwatna do bogatego programu i logistyki
        zaproponowanej przez to biuro. Dwie wpadki z kolacją (długi dojazd ,
        nieatrakcyjny program art., statek z tłumem głodnych turystów , spęd kilku biur)
        , jak też małe niedociągnięcia pilota nie mają wpływu na całość wyjazdu. Było
        warto jechać. Jest mi wiadomo, że to biuro specjalizuje się w org. wyjazdów do
        Chin.
        • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.05.09, 21:13
          A ja się nie zgodzę, na statku o ile mowa o tym samym w Bangkoku było super,
          naszej grupie się podobało ;-)
        • Gość: Jan Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.bar.warszawa.sint.pl 25.02.10, 16:05
          Wycieczka do Sngapuru, Tajlandi, i Malezji to masakra i katastrofa.
          Pilot kompletnie niekompetentny, hotele słabe. Najwyższa jest cena.
          • Gość: Podróżniczka Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.aster.pl 27.02.10, 23:31
            Wycieczka do Singapuru, Tajlandi i Malezji w listopadzie 2009.
            Hotele bardzo dobre, a w Krabi (prywatna plaża) i w Kanczanaburi
            wręcz fantastyczne. Pilotka Pani Sabina Koltar bardzo miła i
            służyła fachową pomocą. Wszystko na piątke, prócz przelotu - dwie
            przesiadki w jedną stronę to trochę za dużo. Planuję jeszcze z
            nimi Chiny, bo jeszcze tam nie byłam a ponoć też są dobrzy.
        • Gość: Ela Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 23.07.10, 19:45
          Byłam w Chinach z Logos Tours i było świetnie, wszystko zgodnie z ofertą katalogową.
          • piotr_twojechiny.pl porady dla uczestnikow wycieczek CT Poland 24.07.10, 17:49
            Witam, na portalu www.twojechiny.pl znajdą Państwo ponad 100 porad i wskazówek
            dla osób planujących wycieczkę do Chin. Również istnieje możliwość zapisania się
            na wycieczkę CT Poland i kilku innych sprawdzonych organizatorów. Całość
            stworzona i obsługiwana jest przez sinologa i pilota wycieczek w jednej osobie.
      • Gość: ania Orient Travel - polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 14:51
        Polecam Orient Travel z trasą Cesarską. Super wycieczka. Objechaliśmy prawie
        całe Chiny w 19 dni. Wycieczka zrealizowana w 100% z dodatkami super restauracje
        i najważniejsze Pani pilot była znakomita. Polecam przed wyborem zadzwonić do
        biura i zapytać o doświadczenie pilota który ma jechać z grupą oraz porównać
        sumę wszystkich opłat jakie liczą sobie biura. My wybraliśmy bardzo dobrze,
        pozdrawiam
        • Gość: anetka Re: Orient Travel - polecam IP: *.chello.pl 25.05.09, 18:30
          chętnie się z nimi wybiorę - a jak ma na imię pani pilot, o kogo pytać?
      • Gość: mt Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.159.0.102.nsti.pl 07.03.11, 18:52
        CT Poland jest najbardziej profesjonalne właścicielem jest Chinka i wiedzą co pokazać polecam CT
        • Gość: Jonia Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 91.221.145.* 14.05.11, 12:13
          właśnie wróciłam z wycieczki do Chin z CT Poland. Od kilku lat słyszałam dobre opinie o tym biurze, ale bałam się czy to nie jest na wyrost. Moje obawy były bezpodstawne. Od początku do końca wycieczka była przygotowana rewelacyjnie, dobre hotele, super jedzenie a wypoczynek na Hojnanie fantastyczny. Duże uznanie dla pilotki Moniki. Wycieczka warta swojej ceny.
    • Gość: turystka Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 193.95.172.* 29.04.09, 10:25
      A ja bylam z CT na Trasie Prezydenckiej, swietna pilotka mowiaca po
      chinsku, bylismy zachwyceni, zadnych wpadek, bardzo dobra
      organizacja, dobre hotele, jedzenie typowo chinskie czyli zupelnie
      inne niz w Europie.
      • Gość: alma Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 14:39
        Ja też byłam na trasie prezydenckiej nie mam żadnych zastrzeżeń.Biuro
        ma też oprócz Chin inne kraje Azji i na pewno przy wyborze tego
        kierunku będą moim faworytem.
    • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 01.05.09, 21:12
      Ja polecam CT Poland z czystym sumieniem :-) byłem z Żoną na trasie
      prezydenckiej oraz na trasie singapur, malezja i tajlandia, było super.

100% satysfakcji

Pozdrawiam
      • Gość: AiT Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 13:02
        My byliśmy na "Trasie Prezydenckiej" w 10/2008 r. właśnie z CT
        Poland - organizatora polecamy w 100%. Pilot - p.Piotr jest świetnym
        fachowcem i absolutnym pasjonatem w tematach Azji, a wiadomo, ze na
        wycieczkach objazdowych to właśnie na pilocie spoczywa największy
        ciężar :-)) Hotele, program itp. dokładnie tak jak w katalogu, a
        ewentualne odchylenia były tylko w górę. Całość wycieczki oceniamy
        zgodnie na 5+.
        • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 21:00
          Chciałbym wybrac sie do Birmy,Laosu i wietnamu. CT poland ma troche
          tras po innych krajach Azji niz tyklo Chiny. Czytam Wasze posty i
          wiekszosc chwali buro z trase prezydencka,
          Czy ktos był z CT poland w innych krajach azji(głownie indochiny)?
          chciałbym dowiedzieć sie o wrazeniach Tych ,ktorzy byli z CT nie
          tylko w Chinach(organizacja, wielkosc grup, sprawnosc organizacyjna
          pilotów) za wszelkie info z gory dzieki.
          Na rynku ciekawe trasy(porównywalne ma tylko LOGOS-warszawski i Opal
          travel(ktory jak zauwazyłem mało ostatnio sprzedaje).
          Z kim do indochin Jakie jest Wasze zdanie(moge tylko z burem-nie mam
          za duzo wolnego na wyjazd indywidualny!-wiec z gory ten typ odpada)
          • Gość: Mike Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 195.164.7.* 06.06.09, 12:29
            Są świetni. Byłem z CT Poland w Laosie, Wietnamie i Kambodży w
            listopadzie 2008. Powinni się nazywać "Najlepsza Azja" !!! Co więcej
            dwa lata wcześniej byłem z nimi na Rejsie z Hongkongiem i Gulinem.
            Obie imprezy fantastyczne. Na jednej i na drugiej wycieczce piloci
            byli z wykształcenia orientalistami, więc znali te regiony jak
            własną kieszeń ( u nich to standard). Wszystko bardzo sprawnie
            zrobione, dobre hotele no i znak rozpoznawczy biura - bardzo bogate
            i ciekawe programy. Wycieczka do Indochin była bardziej relaksująca
            niż ta do Chin, ale to jest spowodowane raczej specyfiką tego
            regionu. Wcześniej porównywałem oferty innych biur, ale oni są
            poprostu bezkonkurencyjni. Rzecz nie w cenie, ale w tym co
            otrzymuje się w zamian. Podobno również Indie oraz Japonie też robią
            bardzo dobrze. Ten program z Wietnamem jeszcze lepszy, bo zrobili
            dłuższy pobyt, bez Bangkoku. Z mojej namowy zadzwonili znajomi i
            okazało się, że na dwa terminy w listopadzie nie ma już miejsc, ale
            ma być dodatkowy termin. Teraz szykują Afrykę :-)
          • Gość: rex Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.kwbbelchatow.bot.pl 16.05.11, 08:16
            W ubieglym roku chcialem wybrac sie na wycieczke Chiny płd i Wietnam.Byl tylko jeden termin , listopadowy. Program byl bardzo ciekawy, w maju poinformowano mnie ze jesli zapisza sie 2 osoby wycieczka bedzie potwierdzona. Zapisalismy sie, bylem wiec przekonany ze wycieczka sie odbedzie. Po miesiacu okazalo sie ze nadal nie ma potwierdzenia. W sierpniu dostalem potwierdzenie sie jest juz wymagana ilosc osob. Poczynilem przygotowania , zaklepalem urolop w pracy. Pod koniec wrzesnia gdy poszedlem do biura wplacic calosc kwoty i zlozyc wnioski wizowe okazalo sie ze wycieczka jest odwolana z powodu nie zebrania sie minimalnej ilosaci uczestnikow....
            Taka dezionformacja zrazila mnie do tego biura.
            W tym roku nie ma juz tej wycieczki w ofercie.
    • under-grund Re: CT Poland najlepsze do Chin? 06.06.09, 18:38
      a szukalas na www.travelteam.pl/ ? Jest bardzo duzo ofert,
      moze znajdziesz sobie jeszcze cos lepszego
      • Gość: ina Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.echostar.pl 04.09.09, 08:11
        Potwierdzam, że Chiny i zresztą cała Azja są najlepsze ze CT Poland.
        Byłam z nimi raz w Chinach i raz Indonezji. Dobra baza hotelowa,
        piloci głównie orientaliści, latają dobrymi liniami (nie jakimiś
        przez Moskwę czy Kijów). Programy są intensywne, ale racjonalnie
        ułożone, posiłki smaczne. Polecam gorąca, tym bardziej, że to jest
        chyba jednyne chińskie biura podróży w Polsce. Ina.
        • Gość: ars Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 62.87.208.* 04.09.09, 17:50
          czy mozesz napisać,Indonezja z Komodo czy tylko Borneo,kiedy byłaś.
          Myslałem równiez o tamtym kierunku z tym biurem.
          Indonezja (zalezy jaka trasa) to dosc powazne zadanie logistyczne
          dla biura podrózy (dlatego pytam?),kto był pilotem w indonezji,ile
          było osób w grupie,(jak to jest z tym wyzywieniem,wiele biur
          odchodzi od organizowania posiłkow zbiorowych ,ktore zabieraja duzo
          czasu i niekoniecznie wszystkim smakuja?.Ciekaw jestem Twoich
          opinii ,gdyz o CT poland posty sa gó...e o CHinach
          • Gość: zimma Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 95.108.27.* 06.09.09, 11:31
            Nie ma to jak profesjonalny marketing - same peany i pochwały :) Mdło się mi
            zrobiło.
            • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 12:15
              a poza mdłosciami masz jakes konkrety,chetnie posłucham(poczytam) bo
              zalezy mi na Waszych opiniach,zwłaszcza osob ktore z CT Poland byli
              (mam zamiar wybrac sie z nimi tej jesieni do Azji-decyzji jeszcze
              nie podjałem!)
              • Gość: mdly Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 22:03
                tak, mnie się zachciało kupe....
        • Gość: Radek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 11:57
          Jeżdziłem po swiecie ze Sliwką i Logostourem , ale to teraz biura jak kazde inne, bazujace na swojej przebrzmialej slawie pionierów dalekich wypraw, kasujace ceny z sufitu za kiepskie linie lotnicze i jeszcze gorsze hotele.
          Właśnie wrociłem z płd. Chin/ Yunnan/ z CT Poland - przeloty Cathay Pacific/ 3. w rankingu jokosci światowa linia/, hotele 4 gwiazdkowe, organizacja nienaganna, program intesywny i ciekawy, pilotka sinolog po 4 latach studiach w Chinach - po prostu rewelacja za normalne pieniadze.
          Okazuje sie , że inne mniejsze biura zlecają organizacje wycieczek do Azjii wlasnie CT , sprzedaja jko wlasna ofertę , oczywiscie z narzutem....
    • Gość: masakra Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 11:50
      wróciliśmy z wycieczki Chiny z Tybetem organizowanej przez CT Poland. Kilka
      wrażeń na gorąco: 1. Już na Okęciu pilot Filip W. powitał nas pytaniem czy mamy
      dostatecznie duże torby na bagaże, bo będziemy mieć okazję na wspaniałe zakupy.
      2. Podczas przerwy w locie na lotnisku w Helsinkach wdał się w ordynarną
      „pyskówkę” z człowiekiem, który zwrócił mu uwagę, że zachowuje się zbyt głośno.
      3. W nocnym pociągu z Pekinu do Xian (później zresztą też) pił (oczywiście
      alkohol) z częścią wycieczkowiczów, hałasując razem z nimi, biegając po pociągu
      i wymiotując, co wzbudzało niezwykłe zainteresowanie i „podziw” nie tylko wśród
      tubylców, ale przede wszystkim turystów zagranicznych. 4. Najlepszy „numer”
      wyciął jednak w Tybecie w dniu, gdy była planowana największa atrakcja wycieczki
      (wyjazd do pierwszej bazy pod Mt. Everest). W 95% turyści docierają tam Toyotami
      Land Cruiser. Dla nas wynajęto tam różnorodny, zdezelowany złom (niektóre
      samochody o przebiegu ponad 300 000 km) z uszkodzonymi układami hamulcowymi,
      chłodniczymi, elektrycznymi. Dzięki temu podróż trwała nie 3.5-4, ale 7 godzin.
      Po dotarciu na parking 5 km od bazy próbowano nam wmówić, że to właśnie baza.
      Wspaniałe!!! Polecamy CT Poland dla pijaków i handlarzy, z tym, że biuro powinno
      zawczasu uprzedzać, że organizuje tak wąsko specjalistyczne wyjazdy. Można
      odnieść wrażenie, że Biuro traktuje klientów jako sposób transferu sporych kwot
      dewizowych do Chin. Nigdy więcej wyjazdów z CT Poland i Filipem W.
      • Gość: sisi Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.aster.pl 07.09.09, 18:05
        masakra, Twoja opowieść jest sprzed paru lat, prawda? Kilka razy ją czytałam,
        również na innych forach. Trafiłam też na odpowiedź biura, że ten pan już z nimi
        nie pracuje. Wpadki zawsze się mogą zdarzyć, nawet kiedy decydujemy się na
        imprezę z porządną firmą.
        Ja mam świeższe doświadczenia, z tego lata. Pilot był w porządku, może nie
        rzucał na kolana, ale zdecydowanie mieścił się w lepszej kategorii -
        zorganizowany, sumienny, życzliwy, kulturalny. Program bardzo mi się podobał,
        ani chwili się nie nudziłam, wszystko dopięte na ostatni guzik.
        Aha, i nie jestem ani pijakiem, ani handlarzem :-/ Ani pracownikiem biura - to
        informacja dla tych, którym w pale się nie mieści, że można mieć o kimś
        bezinteresownie dobrą opinię i się nią dzielić.
      • Gość: witekk Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 194.12.235.* 27.09.09, 18:54
        nizej wypowiedzialem sie na inny temat, ale trudno zmilczec ten "wpis". Tekst o
        pijakach czytalem przed moim wyjazdem z CT Poland na innym forum, czytalem nawet
        komentarz samego organizatora - duzo bardziej rzeczowy niz to "cos". Wyjazd byl
        doskonaly, na trzezwo, z rzeczami w kieszeni, nasuwa sie jedynie refleksja, ze
        ok. 2 lata po wyjezdzie podobne wklejki czyni zapewne nie sam slusznie/nie
        slusznie urazony klient, lecz zapewne frustrat/konkurencja/sfrustrowana
        konkurecja. W sumie, jeden jedyny wpis o tym stopniu kultury eksploatowany od
        takiego czasu w podobny sposob swiadczy dobrze o biurze. :) Paradoks dla
        sfrustrowanych? Pozdrawiam normalnych
    • Gość: lulia Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 16:14
      Z pilotami w CT bywa róznie. Mnie sie trafił P.Albert, którego
      wiedza była dosc mizerna. Ogrniczał sie do tłumaczenia miejscowych
      pilotów z angielskiego i to kiepsko. Nie polecam
      • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 19:08
        Dzięki Sisi i Lulia,o to własnie mi chodziło,o obiektywna
        ocene.Sledze ten i inne watki o CT Poland i tez zauwazyłem,ze
        wpis "masakry" juz czytałem. Nie dziwie sie,że go powtarza w koncu
        Tybet i Chiny to niezła przygoda a ONA (on) mieli ja do bani,przez
        jakiegos Filipa.To tez wazna uwaga od nich.
        Stad moje szczegołowe pytania,poniewaz równiez jak inni mam
        wrazenie,że kilka wypowiedzi na forum to spoty reklamowe. Coz ich
        ilosc i "jakosc "tez wpływaja na podjecie decyzji o wyjeżdzie z CT
        Poland.
        Mam jeszcze troche czasu,a mysle o wyjezdzie z CT do kambodzy,laosu
        i wietnamu. Biuro reklamuje sie znakomitymi
        pilotami"sinologami,tudzież osobami znajacymi dobrze tamten region"
        Jak napisała Lulia nie zawsze złoto co sie swieci. Mimo wszystko
        bede sledził ten watek(inne tez),moze odezwie sie ktos ,kto na tej
        trasie był i obiektywnie potrafi odpowiedzieć na moje pytania(patrz
        poprzedni moj post).
        Interesuje mnie zwłaszcza pobyt(moim zdaniem krotki w Laosie-tyklo
        3i pól dnia!?,natomiast wietnam jest jakos "rozbudowany"
        W zasadzie interesuje sie ta trasa głownie przez Angkor Watt,CT
        oferuje najdłuzszy tam pobyt(porównywałem z Logostour i Opalem).
        Za komentarze bedę wdzieczny ARS
        • Gość: MIREK Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 13:46
          ...BYŁEM Z TYM BIUREM W CHINACH W SIERPNIU,PONIEWAŻ DOŚĆ PÓŻNO SIĘ
          ZDECYDOWALIŚMY ZAŁATWILI NAM DOŁĄCZENIE SIĘ DO GRUPY W PEKINIE I
          PRZELOT AEROFŁOTEM PRZEZ MOSKWĘ /NA MARGINESIE ŚWIETNA OBSŁUGA NA
          POKŁADZIE-ZADNYCH ZASTRZEŻEŃ / A Z WYCIECZKI ,PILOTA P. KAROLA ,ORAZ
          WARUNKÓW JESTEM ZADOWOLONY,JEDNO OSTRZEŻENIE -KRADZIEŻE NA LOTNISKACH
          WŁAMUJĄ SIĘ DO BAGAŻY NA BEZCZELNEGO -JAK MAFIA ,ALE TO JUŻ NIE JEST
          WINA OPERETORA...
          • Gość: sisi Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.aster.pl 22.09.09, 14:00
            Może małe to pocieszenie, ale dodam, że kradną "tylko" gotówkę, więc w żadnym
            wypadku nie należy jej chować w bagażu głównym.
      • Gość: zbi.gniew Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.chello.pl 22.09.09, 15:05
        Abstrahując od tematu CT Poland - pilot nie jest od pełnienia funkcji przewodnika. Od tego są miejscowi przewodnicy, a pilot ma tłumaczyć, co oni mówią klientom o zabytkach i miejscowych zwyczajach. Gdyby pilot oprowadzał (co jest niezgodne z przepisami - vide ustawa o usługach turystycznych) - może stracić licencję i narazić się na karę pieniężną, bo nie ma uprawnień przewodnika.
        Inna sprawa jak pilot nie tłumaczył, lub tłumaczył źle. Ale nie ma obowiązku dysponować wiedzą jaką mają przewodnicy.

Niektóre biura wysyłają opiekuna grupy, przedstawiając go jako pilota - przewodnika. Taka praktyka i nazewnictwo są niezgodne z prawem. Z grupą jedzie pilot, który ma czuwać nad realizacją programu, dopełnieniem świadczen, pomagać w sytuacjach awaryjnych i tłumaczyć lokalesow.
        • Gość: sisi Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.aster.pl 22.09.09, 16:56
          zbi.gniew - formalnie masz oczywiście rację. Natomiast na szczęście w praktyce,
          zwłaszcza (ale nie wyłącznie) przy wyjazdach z firmami, które liczą sobie trochę
          więcej niż kilka tysięcy za wycieczkę, ci "piloci - opiekunowie grupy" na ogół
          są na tyle inteligentni, zaznajomieni z regionem i lubiący swoją pracę, że nie
          ograniczają się do mechanicznego tłumaczenia lokalnych przewodników. Nie znaczy
          to, że oprowadzają po zwiedzanych obiektach, bo do tego nie mają prawa, ale np.
          w drodze, w autokarze potrafią opowiedzieć o najważniejszych sprawach,
          dorzucając od siebie komentarze na temat miejscowej kultury, zwyczajów i innych
          tego typu rzeczy.
          A może to tylko ja miewam wyjątkowe szczęście do takich pozytywnych ludzi? ;-)
          • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 21:48
            Coz ,nikt z Was nie był na trasach inych niz CHiny z CT poland i
            trudno dowiedziec sie czegokolwiek o organizacji innych kierunkow
            niz Chiny. Do decyzji chyba już dojrzałem i jade z Nimi do
            Indochin,oczywiscie z pozytywnym nastawieniem.
            Do zbi.niewa- nie masz do końca racji,bo gdyby tak było na pilotow
            wystarczyliby zwykli filolodzy i to nie koniecznie chinskiego ,nawet
            osby znajace w mare dobrze angelski(w/g Ciebie pilot powinien
            zakwaterować i tłumaczyć) Podobnie jak Sisi miałem
            dotad "szczescie " do pilotujacych ,ktorzy prócz znajomosci jezyka
            mieli,i umieli sie podzelic,wiadomosciami na temat regionu w ktorym
            prowadzili grupe.Czasem były to doswiadczenia z poprzednich pobytow
            (na zasadzie to warto a to niekoniecznie)CT szczyci sie pilotami
            znajacymi tamte realia(coz ,zobaczymy) a jak było chetnym opowiem
            • Gość: zbi.gniew Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.chello.pl 22.09.09, 22:31
              Pilotem wycieczek może być także osoba z średnim wykształceniem, jakimkolwiek zresztą - byleby zdała egzamin z pilotażu i zdobyła licencję. Spokojnie ktoś "tylko" z angielskim wystarczy. Nie sądzę, by na Indochiny był w jakimkolwiek biurze pilot ze znajomością laotanskiego, khmerskiego czy wietnamskiego. A jaki termin zaklepujesz? Na Indochiny podobno najlepszy grudzień - luty.
              • yrec61 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 23.09.09, 15:06
                poprę tutaj sisi, mamy szczęście jeżdzić z tak dobrymi pilotami, że
                oni umawiają się z miejscowymi, aby tamci nic nie mówili tylko byli
                obecni z grupą, a nasi dla zaoszczędzenia czasu grupie,przekazują
                bezpośrednio wiadomości bez konieczności tłumaczenia wypocin
                miejscowych pilotów.
                zapewniam że wszyscy są zadowoleni
                • Gość: marko Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.chello.pl 23.09.09, 16:29
                  To powinniście dawać pilotowi napiwek dla przewodników, a nie im, skoro robi 2 in 1, a oni noszą chorągiewki...

Każdemu pilotowi może się zdarzyć ten pierwszy, drugi raz w danym kraju i nie jest wtedy tak oblatany jak po 20x. Dla mnie to nie problem, gdy po prostu tłumaczy. Od oprowadzania jest przewodnik. A jak pilot coś więcej powie, to tylko in plus. Jak nie - no problem, mam przewodników i Pascala :-)
              • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 21:52
                Grudzień,
                a co do pilotow z jezykami laotanskim itd. Coz dopiero kilkaset
                odmian hindi dla tych do do jada do Indii. angielski wystarczy w
                zupełnosci,no ale własna wiedza pilotow na temat historii itd na to
                licze,miejscowi piloci ubarwiają przekazywane informacje o tgzw
                smaczki i na to tez licze -zobaczymy(dotad nie było z tym problemów)
                ale teraz z CT Poland jade po raz pierwszy stad dociekliwośc
              • Gość: witekk Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 194.12.235.* 27.09.09, 18:43
                Sluszne uwagi, wszyscy macie racje. Pilot to nie przewodnik (ja takim
                przewodnikiem jestem - lokalnym) - formalnie uczy sie jak sprawowac opieke nad
                grupa, reagowac w sytuacjach naglych. W relacjach z klientami na pilnowac
                realizacji programu oraz reprezentowac biuro. W warunkach polskich - od poczatku
                juz na kursach jest uczony "fachu przewodnickiego". Kurs na pilota trwa kilka
                miesiecy. Kurs na przewodnika (w Krk roczny po 4 dni w tygodniu) polega na
                specjalistycznym poznawaniu obiektow i ich historii. Za oprowadzanie bez
                uprawnien pilot moze zostac ukarany (w Polsce jest 10 takich miast/okregow).
                Prawdziwymi przewodnikami powinny byc osoby pracujace na miejscu, nie zas
                odwiedzajace miejsce raz na jakis czas. Skad taki dojezdzajacy pilot/przewodnik
                ma wiedziec co np. w Krakowie na placu przed kosciolem sw.sw. Piotra i Pawla
                robi kilkaset plastikowych lasiczek... Z drugiej strony trzeba przyznac, ze nie
                jest taka wiedza najistotniejsza dla osob, ktore sa na etapie poznawania, gdzie
                lezy Polska, czy w Polsce sa biale niedzwiedzie itp. Przeciez czesto my rowniez
                mamy podobne braki na temat wiedzy odnosnie innych krajow, np. wspomnianych
                Indochin. Slowem, pilot to nie przewodnik, bo sie nie da byc przewodnikiem "po
                Chinach", "po Francji". Natomiast wg mnie wartoby promowac biura, w ktorych
                piloci nie sa jedynie asysstentami lub wrecz WYCIECZKOWICZAMI - znaja lokalne
                warunki, znaja historie kraju itp. Pilot-filolog to optimum, ale nie
                koniecznosc, aby wyjazd byl udany - taka premia od losu. W rozrachunku liczy sie
                osobowosc prowadzacego grupe. Ja mialem w Chinach filologa-osobowosc i bylo
                super, a wiem co mowie, bom niemal "z branzy".
                • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.09, 21:39
                  W zupełnosci zgadzam sie z Toba Witekk,i tak własnie wyobrazam sobie
                  prace pilota /przewodnika,z tym ,że w sposob
                  klarowniejszy "wyłuszczyłeś"róznice pomiedzy pilotem a przewodnikiem
                  a ktore to funkcje nie zawsze się wykluczają.
                  Własciwie chciałem usłyszeć(przeczytać) opinie osób ,ktore były z CT
                  poland na imprezie w Indochinach a przy okazji rozwinął sie jakze
                  ciekawy watek roli pilota/przewodnika.
                  Jak wspomniałem wczesniej na dotychczasowych imprezach w róznych
                  stronach swiata(było ich troche)miałem przyjemnosc poznawać pilotow
                  pasjonatow a ponieważ z CT poland jade po raz pierwszy,zapytałem o
                  opinie forumowiczów czy takich pilotow i w Tym biurze spotkali
                  (zreszta nie tylko o pilotow ale i o szeroko rozumiana organizację).
                  Ponieważ decyzja juz zapadła i jade z nimi do Indochin nie omieszkam
                  opowiedziec o swoich wrazeniach(mam nadzieje ze znow beda pozytywne)
    • Gość: Blanka Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.09, 23:51
      Firma znana, ale o opinię nt. wycieczek proszę innych
      • Gość: tomek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.centertel.pl 03.11.09, 20:33
        Witam, byliśmy z CT rok temu (listopad 2008)na trasie Laos
        wietnam,Kambodża. Po wspaniałych doświadczeniach w Chinach (tu tradycyjnie
        bez problemów)zdecydowaliśmy się na wyjazd z Nimi ponownie. Niestety albo
        mieliśmy potwornego pecha, albo tylko Chiny robią dobrze! Pilotka była na
        trasie 1 raz!! (tzn.była kiedyś z plecakiem 10 lat temu podobno. Cała
        trasa zorganizowan wyłącznie przez lokalnych kontrachentów wiec i standard
        różny. Najbardziej ubogi program to Wietnam. Hotele dobre lub bardzo dobre
        ale to raczej średnio istotne, jedziemy przecież na zwiedzanie a nie
        spanie prawda? Program bardzo luźnyyyyy wręcz nudny. Nie widzieliśmy wielu
        ciekawych miejsc kosztem polegiwania w hotelach. Najgorszy był wietnam np.
        zwiedzanie sajgonu autokarem przejazdy po pół godziny między obiektami
        oddalonymi piechotą o 3 minuty? Największy problem był z sytuacją
        kryzysową tzn. blokada lotniska w Bankoku(tu uwaga z wietnamu do honkkongu
        przez bankok?!!!)gdzie zostaliśmy w kambodzy. Biuro nie robiło nic aby
        ściągnąć nas do kraju. Fakt płacili za hotel kilka dni ale zdecydowanie
        bardziej wolałbym wrócić szybciej do kraju. Próby pilotki na wysłanie
        ludzi z grupy samolotem na kóry nie mieli biletów?! i tak przez dwa dni.
        Podsumowując jeszcze nigdy tak się nie wyspałem na objeździe, a Ct poland
        chyba tylko potrafi zrobić Chiny? Może się mylę ale zauważcie że nigdzie
        nie ma postów o innych trasach CT a trochę oferte już powiększyli.
        Pozdawiam i przyłączam się do prośby o opinie innych o trasach NIE CHINACH!
        Bo na naszym skromym rynku jest chyba tak, że nie ma pewnego operatora
        tylko "biurom" zdarzają się pojedyńcze dobre trasy.
        • Gość: ARS Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 22:24
          Oooooo Tomek ,czemu tak pózno sie odezwałeś.Niestety juz pojutrze
          lece z nimi,z niedowierzaniem ogladam pogode w tamtym rejonie pada!!
          i sa burze,wiec dobrze ,że hotele sa jako takie,mam przewodnik LP po
          wietnamie wiec samemu bede organizował (chyba )sobie wiekszość czasu.
          Pytanie -czy Wietnamczycy sa naprawde tacy namolni i "nachalni"przy
          zakupach i oferowaniu swoich usług np.transportowych?
          Co robiliscie w Na Trang (tamtejszy kurort)plazowanie jakos mnie nie
          interesuje(co mozesz powiedzieć o tamtejszych atrakcjach,ktore warto
          byłoby zorganizować.
          Sajgon bezpieczny?
          za wszelkie wskazówki dzieki
        • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.11.09, 20:04
          Nie zgodzę się, że siedzieliście długo "zablokowani". Ponieważ ostatnią grupą
          jaka została najdłużej byliśmy my :> tzn uczestnicy wycieczki Singapur, Malezja
          i Tajlandia. Mieliśmy informacje, na bieżąco o innych grupach i o tym co się dzieje.
          Czas wypełniony pomimo iż był czasem "ekstra".

Wiem, że brzmi to jak reklama, ale dla mnie to biuro to super sprawa, na Trasie
          Prezydenckiej było super, ale tutaj ze względu na losową sytuację było bardzo super.

Jedyny minus ale to nie dla biura tylko dla Tajlandii za robienie sobie blokad
          na lotnisku :D bo przez to nie było wiadomo, którego dnia polecimy.

Organizacja transportu dla wycieczki, to nie prosta sprawa, przecież w związku z
          przesunięciem terminu wylotu, przesuwają się wszystkie inne opcje transportowe.

U nas Tajlandia płaciła za noclegi i posiłki.

Z Bangkoku mieliśmy transport na Phuket, a tam dalej do HongKongu.

Mi się marzy jeszcze Australia i Nowa Zelandia z CT Poland :> ale to kwestia
          czasu i Esensja Indii też wygląda ciekawie.

Pozdrawiam
          Krzysztof
          • Gość: podróżnikowylen Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 21:06
            a jakieś porady jeśli chodzi o Chiny? co można a czego nie można tam robić, co
            należałoby dodatkowo ze sobą zabrać (chodzi o Trasę Prezydencką), na co trzeba
            uważać?
            • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.11.09, 21:19
              Witam.

Więc tak, porady to targować się, podstawa w zasadzie wszędzie i na wszystkim
              :-) trzeba nastawić się na upierdliwość ale sympatyczną handlowców w miejscach o
              dużej presji zagranicznych turystów.

Dobrze jest mieć swoją kostkę do kontaktu, z właściwą przejściówką.
              No i nastawić się na to, że część wc jest na "skoczka" :-)

Jeżeli jeszcze jest przejazd nocny koleją, a pewnie jest, to tam są warunki
              zbliżone do naszych.

Można zabrać ze sobą karty bankomatowe/kredytowe płacić i wypłacać na miejscu.

Dolary jak zabierać to roczniki powyżej 2002 roku. Generalnie napiwki jak się
              daje to w "juanach".

W razie konkretniejszych pytań proszę śmiało pisać :-)

Pozdrawiam
              Krzysztof
              • Gość: podroznikowylen Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.09, 09:54
                dziękuję za odp. mam jeszcze kilka pytań :
                1.jak wygląda przewóz leków na terytorium Chin? czy trzeba mieć ze sobą papiery
                od lekarza na przewożony lek? czy miał może ktoś z wycieczki z tym problem?
                2.jak na prezydenckiej rozkładają się godziny wylotu z Warszawy(czy to już od
                wczesnego rana,czy wyjazd jest raczej w południe)no i o jakiej porze mniej
                więcej jest się w Pekinie i przez jakie miasto się tam leci?
                3.czy niektóre rzeczy ,które zakupimy w Chinach mogą być nam zatrzymane na
                granicy? (konkretnie chodzi o podróbki,alkohol,czy cokolwiek innego co byłoby
                pamiątką)
                4.w jakim terminie najlepiej się wybrać (jakie miesiące letnie są najmniej
                deszczowe i w miarę z najwyższą temperaturą,jeśli idzie to określić)
                na razie to wszystko :)
                • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.11.09, 17:33
                  Witam.

Więc:

1) można mieć ze sobą leki, tylko podczas przelotów nie wolno mieć więcej niż
                  100ml cieczy ale to jest chyba wszędzie - dokładniej trzeba sprawdzić - tak czy
                  siak wszystko można mieć w głównym bagażu
                  2) my wylatywaliśmy rano, dodając dojazd z Koszalina do Warszawy było prawie
                  ekstremalnie ;-)
                  3) co do podróbek to nie wiem, bo nie kupowałem, alkohol zgodnie z przepisami,
                  pamiątki kupowane na straganach itp, można wywozić bez umiaru - o ile nie są to
                  kości słoniowe itp ;-) część rzeczy można bezpośrednio przesłać do Polski, my
                  tak zrobiliśmy i wszystko doszło. Osobiście bardzo polecam fabryke cloisone
                  oczywiscie to kwestia gustu, ale rzeczy tam są piękne no i pewnie dla Pań perły ;-)
                  4) my lecieliśmy w listopadzie, było na tyle super, że zdąrzyłem się jeszcze
                  wykąpać w Hongkongu w morzu Południowochińskim ;D a następnego dnia mgły
                  sparaliżowały lotnisko w Pekinie, co prawda Pekin ma inną szerokość, ale pogoda
                  była ok. Chyba najcieplejsze rzeczy mieliśmy u nas w Polsce no i strasznie zimno
                  było w Helsinkach, więc czapka i kurtka wskazana, co prawda można było odczekać
                  na lotnisku przesiadkę, ale jak ktoś nie był to warto pochodzić po mieście ;-)

Pozdrawiam
                  • Gość: podroznikowylen Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 21:05
                    dziękuję za odpowiedź :) nie mogę już się doczekać wycieczki zapowiada się
                    całkiem nieźle :)pozdrawiam!
                    • Gość: Krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 21.11.09, 19:01
                      Będzie super :-) miłego wypoczynku i intensywnego zwiedzania, nawet bardzo.

Pozdrawiam
          • Gość: genek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.11, 09:41
            też byłem uczestnikiem tej wycieczki . Profesjonalizm pilota p Piotra - szkoda , że już nie pracuje dla ctpoland . Również pełen profesjonalizm innych Piotrów z tej firmy , jedyną nieudaną była Magda . Zakiczyłem z tym biurem 4 wycieczki : 2 x Chiny , Singapur-Malezja-Tajlandia oraz Japonia . Plunuję kolejne , wyłącznie z tą firmą . Przedłużony pobyt w Bagkoku był wspaniały .
            • Gość: izabela Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.centertel.pl 18.03.12, 15:41
              Witam,
              widzę że Twój wpis jest sprzed paru lat ale jest jedyny na stronie więc postanowiłam napisać. Wybieram sie w maju z ct do Japonii -widzę że tam z nimi byłeś. Czy mógłbyś napisać coś więcej -jak było, jaki pilot/ka???
              pozdrawiam
              izabela@list.pl
        • Gość: Gocha Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 87.105.187.* 26.03.10, 22:28
          Byłam z nimi w kiedyś Chinach i w Indiach. Świetne biuro. Wycieczki
          ciekawe, programy bogate, dobre jedzenie. Tani to może oni na
          pierwszy rzut oka nie są, ale się doda i policzy to co mają w
          programie, ilość i jakość świadczeń do ceny, to wychodzi bardzo
          dobra cena. Malgosia.
    • Gość: olek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 17:22
      też chciałbym to wiedzieć wie ktoś odnośnie pyt. 1?
    • Gość: Mirek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 22:11
      byłem i potwierdzam, że CT jest najlpesze do Chin. Zwłaszcza hotele
      i jedzonki. A organizacja wręcz perfekcyjna!!!!! Lece z nimi też do
      Japonii i wierzę, że też będzie wszystko super. Pozdrawiam.
      • Gość: JACK Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.10, 20:56
        Kiedy lecisz do Japoni z CT?
        • Gość: GOSC Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.chello.pl 05.04.10, 10:24
          PEWNIE NIE LECI TO JEST NACHALNA REKLAMA TEGO BIURA POCZEKAJ DO
          WTORKU JAK OTWORZY BIURO TO CI ODPOWIE
          • Gość: Mirek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 12:25
            Planuje pojechać w październiku, ale w biurze mi powiedzieli, że ta
            wycieczka jeszcze nie jest potwierdzona, ale jestem optymistą. Jak u
            nich się nie potwierdzi, to pojadę z Opalem, też robią dobrą
            Japonię.
            Pozdrawiam. Mirek.
            • Gość: JACK Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 22:00
              Ja lece teraz w kwietniu,byłem z nimi w Indochinach ,tez jestem
              zadowolony-stąd wybor CT.
              Rozwazałem oferte OPALA ale w sumie jest podobna i cenowo i
              programowo.
              Nie ma dużo postow o Japoni z CT,stad pytanie
              • Gość: Mirek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 22:39
                Fakt, posty sa glownie o Chinach. Mysle, ze w Japoni tez bedzie
                dobrze. Daj znac jak wrocisz! Mirek
                • Gość: luska Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.10, 18:59
                  Mirku napisz po powrocie, czy wycieczka do Japonii z CT Poland warta swojej
                  ceny. Pozdrawiam
                  • Gość: luska Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.10, 19:01
                    Ciebie Jacku też o to samo bardzo proszę :)
                    • Gość: JACK Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 19:26
                      OK,wracam 8 maja to cos napisze wiecej jak było,
                      Jack
                      • Gość: gość a Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 18:59
                        Byłam z CT na trasie z Jangcy.Organizacja dobra ale chyba cała grupa nie była zadowolona z
                        przewodnika.To i odwiedziny w niektórych lokalnych sklepach długie i marnujące czas psują
                        dobre wrażenie wycieczki. Aha i Bazar Stanleya powinien zniknąć z programu.
                        • Gość: Edek Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.chello.pl 19.11.10, 23:29
                          A kto był przewodnikiem? Wybieram się na rejs po Jangcy z tym biurem, chętnie poznam opinię o przewodnikach/pilotach.

BTW, sklepy to akurat na całym świecie się odwiedza.
                          bazar Stanleya - co kto lubi. Jedni bazarów nie znoszą, dla innych to clue programu. Jak dla takiej jednej pani inżynier na wycieczce po Wietnamie, która zrobiła karczemną awanturę pilotowi, że za dużo czasu spędza się na zwiedzanie i ona cały bazar nie zdąży obskoczyć przed wylotem... Ludzie bywają dziwni...
                      • Gość: izabela Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.centertel.pl 18.03.12, 15:50
                        Witam,
                        zastanawiam się nad wyjazdem do Japonii z Ct -pozwoliłam sobie napisać bo jako jedyny chyba na stronie napisałeś że się tam z nimi wybierasz. czy mógłbyś napisać coś więcej- jak było?
                        pozdrawiam
                        izabela@list.pl
                  • Gość: aga_1004 Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 16:35
                    Bylam z CT w Chinach Pytajcie
    • Gość: ona1 Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.ip.netia.com.pl 26.07.10, 12:40
      W tym roku w marcu byliśmy na Trasie Prezydenckiej z CT Polecam w
      100% a co do cen to wcale Logos nie ma taniej ceny są bardzo
      porównywalne ( w niektórych terminach nawet na korzyść CT) a w CT
      praktycznie juz za nic nie płacisz tzn. tylko dodatkowy fakultet np.
      w Shaolin, Shangai itd. program bogaty hotele wporządku. Polecam z
      czystym sumieniem
    • Gość: Krysia ubezpieczenie obejmujące choroby przewlekłe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 09:37
      Ci, co twierdzą, że dobre opinie o CT Poland to tylko własna reklama
      biura, nie wiedzą, co mówią. Byłam z nimi dwa razy i wybieram się
      ponownie. Pilot Albert, o którym mowa wyżej, co prawda tylko
      tłumaczył, ale miejscowi przewodnicy w Chinach płd mieli mnóstwo
      ciekawych rzeczy do powiedzenia, więc to (choć akurat dla mnie może
      nie do końca) wystarczyło; nadrobił tym, że był sympatyczny, czego
      nie można, niestety, powiedzieć o wielu pilotach z innych biur.
      Za to CT POLAND zapewnia ubezpieczenie obejmujące zaostrzenie chorób
      przewlekłych - które inne biuro ma to w cenie? Ja nie znam.
      • Gość: Robi Re: ubezpieczenie obejmujące choroby przewlekłe! IP: 82.177.46.* 27.07.10, 10:26
        Krysia , a bylas na wycieczce Chiny płd. i Wietnam?
        • Gość: Krysia Re: ubezpieczenie obejmujące choroby przewlekłe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 22:17
          Byłam, z Albertem :)
          • Gość: Robi Re: ubezpieczenie obejmujące choroby przewlekłe! IP: 82.177.46.* 29.07.10, 08:01
            W ktorym roku bylas i w jakim miesiacu? Bo rozmawialem z osoba ktora
            byla w 2009 roku i juz sporo informacji uzyskalem. Ciekawi mnie
            jeszcze czy trzeba zabierac jakies srodki na komary i owady i ew czy
            te nasze srodki typu off sa tam skuteczne?
            • Gość: Krysia Re: ubezpieczenie obejmujące choroby przewlekłe! IP: *.eurosoft.pl 29.07.10, 11:01
              Też byłam w ubiegłym roku, jesienią, bodajże w listopadzie. Nie
              przypominam sobie, żebym musiała tam używać jakichś środków
              przeciwko komarom, chociaż zawsze ze sobą zabieram coś o większej
              zawartości DEET.
              Udanej wycieczki!
    • Gość: AMAZ Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 00:00
      Tylko CT Poland. Byłem z nimi we wrześniu 2010 na Trasie Prezydenckiej. Cała wycieczka zorganizowana super zgodnie z ofertą. Hotele 4*. Jedzenie OK. Choć program jest bardzo bogaty to nie odczuwa się zmęczenia. Warto zapłacić większe pieniądze niż w innych biurach ale mieć pewność, że wszystko będzie OK. Szczerze polecam. Jak chcesz więcej informacji to napisz.
      • Gość: Fretka Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.echostar.pl 06.03.11, 14:26
        Witam, To że CT Poland jest najlepsze do Chin to wiedziałam, bo byłam z nimi dwa razy. W tym roku byłam z nimi w Birmie i Kambodży. Nie licząc męczącego lotu ze zbyt wieloma przesiadkami, wszystko było super. Bardzo dobre hotele - zwłaszcza nad Inle oraz w Siem Rep, świetni piloci, dobre jedzenie. Polecam! Fretka
    • Gość: Ania-0606 Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.era.pl 08.03.11, 11:11
      Wcale nie tylko CT !
      Byłam jesienia ub roku z rodziną na trasie Cesarskie Chiny z ECCO TRAVEL i wróciliśmy bardzo zadowoleni ze wszystkiego a także z ceny !
      Znakomity profesjonalny i operatywny pilot Pan Paweł - polecam.
      • Gość: wojciech Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 213.77.44.* 08.03.11, 12:54
        Jednak chyba przede wszystkim CT. Rozmawiałem na targach turystycznych w sosnowcu z twórcą portalu "twoje chiny". Profesjonalnie. Pilot, mówi po ichniemu. Omówił mi programy kilku biur, o Ecco nie wspominał, chwalił bardzo CT. Sam się wybieram jesienią (mówił, że październik jest bardzo dobry) na Prezydencką. Pozdrawiam!
        • Gość: Ada Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.play-internet.pl 08.03.11, 21:30
          portal ładny i użyteczny, ale nie dziwne, że poleca CT Poland, skoro tam pracował.
          • Gość: wojciech Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.146.73.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.05.11, 07:07
            Ja na to patrzę inaczej. Ktoś po kilku latach bycia w środku ula, po wyjściu nadal chwali tamtejszy miód, to są dwie opcje - albo inteligentny człowiek mówiący po chińsku nie ma pomysłu na siebie i trzyma się tego co zna, albo to lubi (widać), zna się (bardzo widać) i ceni to co poznał i pewnie współtworzył. Ciekawy i użyteczny pomysł ten portal. Życzę mu sukcesu. Tylko panie Piotrze proszę napisać na stronie, że rozdaje Pan książki! To jest tylko dodatkowy atut, a tak człowiek "po wszystkim" słyszy - "proszę wybrać książkę w prezencie".
      • Gość: młoda żona Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.11, 18:53
        Z tego, co wiem, to w innych biurach podróży ze świecą szukać pilotów, którzy mówiliby po chińsku. A w CT tacy właśnie są. We wrześniu byliśmy w podróży poślubnej na trasie Stolice Chin z CT właśnie i możemy szczerze polecić to biuro: wspaniały, bogaty program, hotele i restauracje bez zarzutu, transport w większości też (chociaż ja osobiście wykreśliłabym z programu przejazd nocnym pociągiem, bo mają tam syf z gilem, ale to już nie wina biura), świetna pilotka - absolwentka sinologii, więc świetnie mówiła po chińsku i bardzo ciekawie opowiadała o wszystkim, była profesjonalna, sympatyczna i bardzo pomocna, znakomicie opiekowała się całą grupą. Organizacja na najwyższym poziomie. Bardzo polecam:)
        • agulha Re: CT Poland: Chiny. Wietnam? 27.11.11, 23:09
          Jak wynika z tego wątku, nie zawsze pilotem CT Poland na Chiny jest osoba mówiąca po chińsku. Nasz pilot (wrzesień 2010) nie mówił po chińsku. Ale, fakt, dużo nam o Chinach opowiadał (np. w autokarze). Spotykane grupy angielsko- czy niemieckojęzyczne miały przewagę - przewodnik mówił w ich języku, nie tracono czasu na tłumaczenie, zatem bardziej szczegółowo różnych rzeczy się dowiadywali. (Co zresztą niekoniecznie jest marzeniem każdego turysty, o dziwo).
          Do nocnego pociągu nie miałam zastrzeżeń, chociaż wolę latać samolotem i nocować w hotelu, hotele były bardzo dobre.
          Przy porównywaniu ofert różnych biur warto zwrócić uwagę (tylko jedna osoba w tym wątku o tym wspomniała), co już wchodzi w cenę, a co jest za dopłatą. Jak się już jedzie taki kawał świata, to raczej nie po to, żeby wieczorami siedzieć w hotelu, więc lepiej mieć w cenie Operę Pekińską (nawet jak po przedstawieniu ktoś ma skojarzenia wyłącznie z kocim miauczeniem). Trzeba prześledzić ofertę i zobaczyć, czy pod spodem małymi literkami nie jest napisane "dodatkowo - obowiązkowa opłata paliwowa...Obowiązkowe bilety wstępu i opłaty dla przewodników...Obowiązkowe ubezpieczenie", a w tekście - jakie posiłki są wliczone (w CT były 3 dziennie, aż do przesytu, czyli bez konieczności dokupywania czegokolwiek) i czy pojawia się magiczny zwrot "dla chętnych" ("dla chętnych" to może być lot balonem albo przejażdżka na słoniu, bo niektórzy się boją, ale jeżeli "dla chętnych" jest półdniowa wycieczka w ciekawe miejsce, to znaczy, że bez dopłaty nudzisz się na miejscu).
          Nie jest natomiast prawdą, że _tylko_ CT ma w cenie ubezpieczenie od powikłań chorób przewlekłych. Np. Logostours też ma (miewa?) i zdaje się Rainbow Tours, to trzeba sobie zawsze sprawdzić.
          Na zakończenie czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami z Wietnamu z CT? W tym wątku jest jedna negatywna opinia z 2009, a ja spotkałam ludzi, którzy byli z CT w Chinach i potem w Wietnamie i Wietnam super im się podobał.
    • Gość: Zofka Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: 61.148.24.* 18.05.11, 17:41
      Ja z nimi w Chinach jescze nie byłam, ale byłam w Indonezji i było rewelacyjnie. Bardzo fajny hotel w Nusia Dua w czasie wypoczynku. W sierpniu jadę z nimi do Chin na wycieczkę prezyzdencką, oby się też spisali.
      • katowice.23 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 07.06.11, 10:59
        Czy Był ktoś na trasie prezydenckiej 21 dni i czy ktoś jedzie
    • marmiz77 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 13.06.11, 19:44
      Niedawno wróciłam z wycieczki do Chin z biurem CT Poland Trasa Prezydencka. Bradzo dobre hotele, pyszne, jedzenie, świetny pilot. Niestety mam kilka uwag co do realizacji programu. Pierwsza część wycieczki była zoorganizowana znakomicie, natomiast zwiedzania południa Chin to nieporozumienie. Program został źle ułożony. Najpierw dawano nam czas wolny, a potem program obowiazkowym był realizowany w biegu. Pola ryżowe zwiedzaliśmy bardzo późno w biegu, żeby jeszcze zdążyć coś zobaczyć, natomiast wcześniej dano nam czas wolny. W programie jest wpisane,że zwiedza się wioskę mniejszości etnicznych Dong, Zhuang, Miao i Yao oraz poznaje tradycyjną zabudowę oraz styl życia mniejszości. Ten punkt programu nie został wogóle zrealizowany, szybkie przejście przez wioskę z bagażami do gesthausu nie nazwałabym zwiedzeniem wioski i zapoznaniem się z życiem jej mieszkańców. Również uważam, że w Macao było o wiele za mało czasu. Można było podarować sobie Kanton, w którym nie mam nic ciekawego i spędzić ten czas w Macao. W drugiej części wyjazdu było bardzo dużo czasu wolnego, gdyby nie świetny pilot, który uratował całą imprezę chyba zanudziłabym się na tym objeździe. Jak na biuro, które specjalizuje się w Chinach jestem rozczarowana wyjazdem. Jedynie świetny pilot uratował imprezę, poświęcał nam swój czas i organizował dodatkowe atrakcje. Krytyczne uwagi co do programu miału dużo osób w naszej grupie.
      • Gość: krzysztof Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 21:57
        Masz rację. Byłem też na tej trasie, również miałem kilka zastrzeżeń, choć nie do wioski mniejszości. Dla mnie dużym minusem było zwiedzanie jednego dnia Kantonu, Makao i od razu przejazd do Hong Kongu, a następnego dnia już wylot do Polski. Powinien być nocleg w Makao i dodatkowo jeden dzień wolny w Hong Kongu. Co do zwiedzania południa. Nasza pilotka, Ania S. (nie pamiętam dokładnie nazwiska, wolę nie przekręcać) - taka "duża ciepła dziewczyna", po sinologii, BTW - chodząca encyklopedia wiedzy o...., zorganizowała nam w tej wiosce parę atrakcji "ponad programowo" - w tym występy miejscowej ludności, z naszym czynnym potem udziałem w zabawie :-) Chętni poszli też wieczorem z Anią pokosztować dzikich ropuch i innych smaczków (dla odważnych). Ogólnie dużo zależy, moim zdaniem, od pilota i należy wcześniej zasięgnąć języka, kto będzie prowadził wycieczkę.
        • katowice.23 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 05.07.11, 22:10
          Ten sam dylemat miałem które biuro podroży wybrać. Ale padło na CT Poland i jadę 10 września na trasę Prezydencka ale 21 dni
    • agata11-0 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 19.08.11, 16:23
      Jedziemy na prezydencka 25.08.11 - czy ktos tez jedzie? albo byl niedawno?
      • Gość: maniok Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.radom.vectranet.pl 09.09.11, 12:22
        Bylem w kwietniu na prezydenckiej.
        Jak dla mnie wycieczka za.. bista. Super program, wszystko rewelacyjnie dopracowane.
        No ale najwieksze pochwały należą się pilotowi wycieczki. Piotr Nosek jest po prostu niesamowitym facetem i ogromna wiedza. Po prostu rewelacja.
        Chyle czoła przed panem Piotrem.
    • gabrielnyc Re: CT Poland najlepsze do Chin? 10.09.11, 00:18
      jako agent podrozy z 18 letnim starzem, z doswiadczenie z Polski, Niemiec i USA - LOGOSTOURS...
      Chiny to dziwny kraj. Chinczycy sa jak drapiezne szczury.
      Jesli koniecznie chcesz tam jechac wybierz najlepszego touroperatora.
    • Gość: kiedy? Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 16:56

w jakich miesiącach najlepiej wyjechać do chin? chodzi mi o to żeby nie było za dużo opadów i żeby było dość ciepło by zwiedzać bez swetrów i długich butów,czy lepiej wybrać maj lub czerwiec?
      • agulha Re: CT Poland najlepsze do Chin? 12.09.11, 19:09
        Zdaje się, że to jest rosyjska ruletka :-). Byłam w Chinach w zeszłym roku o tej porze, zwłaszcza w Szanghaju i na południu było bardzo (jak dla mnie) gorąco, 37 stopni, mnie to b. dokucza. A teraz pisze koleżanka z wycieczki, że jest owszem ciepło w Szanghaju, ale ciągle pada!
    • Gość: łodzianin Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 00:14
      Super się czyta pozytywne opinie ale mam pytanko na początku lutego jadę z CT Poland -Birma Kambodża i teraz pytanie kto był tam i oczywiście jak było czekam na odpowiedź --pozdrawiam
    • Gość: DARKO Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.prod-infinitum.com.mx 20.04.12, 04:23
      NIGDY WIECEJ Z CT POLAND WŁASNIE WROCILEM Z TAJLANDIA , MALEZJA , SINGAPUR DNO PRZEWODNIK NIEKOMPETENTNY TAK JAKBY PIERWSZY RAZ BYŁ NA TEJ TRASIE , PROGRAM NIEZREALIZOWANY I POWODEM NIE BYŁA POWODZ TYLKO NIECHEC BIURA LUB PILOTKI DO ZMIANY TRASY PRZEJAZDU .PILOTKA NIE ZNALA TAJSKIEGO ANI MALEZYJSKIEGO, ZNAJOMOSC ANGILEKIEGO TEZ SREDNIA TERMIN WYCIECZKI 6-22 LISTOPADA 2011 MOJ MAIL dariusz.mikos@poczta.onet.pl
      • katowice.23 Re: CT Poland najlepsze do Chin? 10.06.12, 11:03
        A tam nie zna sie pan.
        Zawsze znajdzie sie jedna osob która marudzi.
        Jestem bardzo zadowolony z trasy prezydenckiej 21 dni , super było.
        Jeśli ktoś chce sie czegoś więcej dowiedzieć zapraszam
        kAtowice.23@interia.pl
        • jakanu Re: CT Poland najlepsze do Chin? 10.06.12, 11:57
          Byłem z nimi 2 razy. Pierwszy raz Chiny z rejsem po Jangcy, a drugi raz Indochiny (Kambodża, Laos, Wietnam). Rewelacyjne biuro, wszystko zorganizowane jak należy, piloci fantasyczni (Piotr i Małgosia) Organizacja na najwyższym poziomie.
          Polecam wszystkim to biuro z czystym sumieniem, chociaż sam ostatnio preferuję (i organizuję, ale tylko dla siebie) wyjazdy po całej Azji Poł.-Wsch. indywidualnie, bo wychodzi o połowę taniej.
        • magdalena.darwaj Re: CT Poland najlepsze do Chin? 26.07.13, 11:00
          Szukam wyprawy do Tybetu, Nepalu lub Bhutanu. Polecacie CT POland - czy na tych kierunkach ktoś z Was był i może coś powiedzieć (były tylko hasło)
          Może inne biuro polecacie w tę część świata?
          • Gość: ars Re: CT Poland najlepsze do Chin? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.13, 14:02
            Ct jest dobre ,ale tez Logostour > ja byłem z CT i nie narzekam Z logosem byłem gdzie indziej i nie moge złego słowa powiedzieć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka