Dodaj do ulubionych

Poronienie a L4

08.01.04, 08:56
Jakie zwolnienie dostaje się po poronieniu? Dostałam własnie wypłatę po
półtoratygodniowej nieobecnosci w pracy i mam wrażenie, że wypłacili mi 100
procent. Czy to możliwe? Czy może nastąpiła jakaś pomyłka?
Obserwuj wątek
    • ami6 Re: Poronienie a L4 08.01.04, 17:47
      Możliwe, jeśli Twoje kadry miały wcześniej informację, że jesteś w ciąży - od
      lekarza ginekologa. Na L4 nie jest napisane słownie dlaczego miałaś zwolnienie.
      Naszej koleżance, która ustnie poinformowała kadry o ciąży, a za nim
      dostarczyła zaświadczenie poroniła, naliczyli normalnie 80%.
      • maretina Re: Poronienie a L4 09.01.04, 08:10
        ja dostalam 100%, mimo, ze w dniu przyjecia do szpitala mialam poronienie w
        toku i nie bylo sznas na zatrzymanie. kwestia tego jak lekarz da zwolnienie.
      • lidek0 Re: Poronienie a L4 09.01.04, 16:15
        Na zwolnieniu w okreie ciąży lekarz pisze literkę B i kadrowa wie, ze to ciąża
        i płaci 100 %. Na kopi, która trafia do zakładu pracy nie ma nr statystycznego
        choroby /ze wzgledu na poufność/ ale w przypadku ciąży na kopi, która ma być
        dostarczona do zakładu pracy liteka B sie pojawia. W tym przypadku musiała być
        liteka B, albo kadrowa się pomyliła.
    • Gość: kasialu Re: Poronienie a L4 IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.04, 14:03
      Mimo, ze nie przedstawiałaś zaświadczenia, ze jesteś w ciąży to na zwolnieniu
      lekarskim ZUS ZLA lekarz wpisuje /przynajmniej powinien/ kod choroby. Kod "B"
      oznacza przerwę spowodowaną chorbą przypadająca w czasie ciąży. Stąd na pewno
      zakład pracy wypłacił Ci 100% świadczenia. Ja po ciąży pozamacicznej poprosiłam
      w szpitalu zeby mi nie wpisywali kodu B. i Zakład wypłacił mi 80%
      wynagrodzenia. Pozadrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka