alfa36 08.01.04, 08:56 Jakie zwolnienie dostaje się po poronieniu? Dostałam własnie wypłatę po półtoratygodniowej nieobecnosci w pracy i mam wrażenie, że wypłacili mi 100 procent. Czy to możliwe? Czy może nastąpiła jakaś pomyłka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ami6 Re: Poronienie a L4 08.01.04, 17:47 Możliwe, jeśli Twoje kadry miały wcześniej informację, że jesteś w ciąży - od lekarza ginekologa. Na L4 nie jest napisane słownie dlaczego miałaś zwolnienie. Naszej koleżance, która ustnie poinformowała kadry o ciąży, a za nim dostarczyła zaświadczenie poroniła, naliczyli normalnie 80%. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Poronienie a L4 09.01.04, 08:10 ja dostalam 100%, mimo, ze w dniu przyjecia do szpitala mialam poronienie w toku i nie bylo sznas na zatrzymanie. kwestia tego jak lekarz da zwolnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Poronienie a L4 09.01.04, 16:15 Na zwolnieniu w okreie ciąży lekarz pisze literkę B i kadrowa wie, ze to ciąża i płaci 100 %. Na kopi, która trafia do zakładu pracy nie ma nr statystycznego choroby /ze wzgledu na poufność/ ale w przypadku ciąży na kopi, która ma być dostarczona do zakładu pracy liteka B sie pojawia. W tym przypadku musiała być liteka B, albo kadrowa się pomyliła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasialu Re: Poronienie a L4 IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.04, 14:03 Mimo, ze nie przedstawiałaś zaświadczenia, ze jesteś w ciąży to na zwolnieniu lekarskim ZUS ZLA lekarz wpisuje /przynajmniej powinien/ kod choroby. Kod "B" oznacza przerwę spowodowaną chorbą przypadająca w czasie ciąży. Stąd na pewno zakład pracy wypłacił Ci 100% świadczenia. Ja po ciąży pozamacicznej poprosiłam w szpitalu zeby mi nie wpisywali kodu B. i Zakład wypłacił mi 80% wynagrodzenia. Pozadrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś