Dodaj do ulubionych

witamina B6

IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 03.02.04, 23:13
Cześć dziewczyny podobno witamina B6 pomaga leczyć bezpłodność oraz reguluje
cykl łagodzi objawy napięcia przed miesiączkowego wpływa kożystnie na
organizm .Czy ktoś coś słyszał ,może też bieżecie ? Ja już sobie kupiłam
zobaczymy co z tego będzie. Pozdrawiam i polecam na zdrowie .
Obserwuj wątek
    • Gość: Malinka Re: witamina B6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 10:12
      Ja biorę jedną B6 dziennie oprócz tego 1/2 Bromergonu na dzien i na noc, ale
      wydaje mi się że B6 mi pomaga, miałam zawsze ,ostatnio strasznie bolące piersi
      a w tym cyklu od kiedy biorę witamine jest ok trochę mnie bolą ale nie są
      nabrzmiałe jak balony, ze każdy krok sprawiał mi ból, wydaje mi się ze
      Bormergon i wit. obnizyły mi prolaktynę i moze w końcu będę miała owulację
      nareszcie !!! A to opis złotego srodka !

Witamina B6 (Pirydoxyna)
      Przeciwdziała kobiecej niepłodności. Wraz z innymi witaminami z grupy B
      przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Pomaga w
      PMSie, depresji, dysplazji sutków. Umożliwia utrzymanie w równowadze hormony i
      cały układ immunologiczny. Wydłuża drugą fazę cyklu - leczy tzw. niedomogę
      ciałka żółtego, jedną z przyczyn niemożności zajścia w ciążę. Faza lutealna
      powinna trwać ok. 14-16 dni. U niektórych kobiet długość ta wynosi 11-12 dni i
      nie uważa się, że jakakolwiek forma leczenia jest potrzebna (zależy to od
      wyników dotychczasowych prób zapłodnienia). Defekt lutealny objawia się w
      momencie, gdy druga faza cyklu trwa jedynie 10 lub mniej dni. Można go wykryć
      dzięki mierzeniu podstawowej temperatury ciała (może potrwać kilka miesięcy
      zanim odkryje się nieprawidłowość), USG dopochwowym wykonanym w celu ustalenia
      owulacji. Jedną z metod leczenia jest suplementacja gestagenna, inną witamina
      B6.

Badania wykazały, że 1/3 dorosłych ma niedobory tej witaminy. Szczególnie
      narażeni są ludzie starzy, kobiety w ciąży czy karmiące, kobiety stosujące
      hormonalna antykoncepcję, palacze.

Niektóre kobiety uważają, że przyjmowanie B6 zmniejsza symptomy PMS.
      Szczególnie sprawdza się to u tych cierpiących na mastodynię (ból piersi), bądź
      mastalgię (ból plus obrzęk piersi). Witamina ułatwia wątrobie usuwanie nadmiaru
      estrogenów z ciała. Dodatkowo podnosi poziom progesteronu i asystuje w
      produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który poprawia nastrój. Dzięki
      regulacji poziomu hormonów wpływa na poprawę skóry ze zmianami trądzikowymi.
      Szczególnie pomocny przy wypryskach przed menstruacją czy menopauzą.

Uwaga: Jeśli bierzesz leki antypadaczkowe uważaj, aby nie przekroczyć zalecanej
      dawki witaminy B6. Wysokie mogą zmniejszyć efektywność tego typu leków. Jeśli
      stosujesz lewodopę (L-dopa) wykorzystywaną w parkinsoniźmie nie bierz B6.
      Witamina inaktywuje działanie leku.

Jeśli biorąc B6 zaobserwujesz jakikolwiek rodzaj drętwienia czy mrowienia,
      zaprzestań brania witaminy i skonsultuj się z lekarzem.

Efekty uboczne: Nawet długotrwałe przyjmowanie dawek do 100 mg jest bezpieczne.
      Jakkolwiek w rzadkich przypadkach stosowanie 200-300 mg dziennie wywołało
      uszkodzenie nerwów i związanym z tym drętwienie, osłabienie i utracenie funkcji
      w kończynach. Ta poważna konsekwencja jest bardziej prawdopodobna jeśli dawki
      dzienne przekraczają 2000 mg przez dłuższy okres czasu (dwa albo więcej
      miesięcy). Na szczęście uszkodzenie tego rodzaju jest odwracalne tak szybko jak
      odstawi się preparat.

Dawkowanie: Wiele "multiwitamin" zawiera B6, ale taka dawka jest
      niewystarczająca. Zaleca się od 100 do 200 mg (średnio 150) dziennie w celu
      wydłużenia fazy lutealnej. Najlepiej rozpocząć od niższych dawek i sprawdzać
      czy działa. Jeśli nie - podwyższyć. Dla lepszego wchłaniania nie bierz
      jednorazowo więcej niż 100 mg na raz.

Suplementacja witaminy B6 (25 mg na dzień) jest bardzo zalecana w przypadku
      mdłości i wymiotów w ciąży. Skonsultuj się jednak z lekarzem zanim zaczniesz
      brać witaminę z powodu mało jeszcze poznanego wpływu tego środka na rozwijający
      się płód
    • Gość: Magdaaa Re: witamina B6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 16:48
      Też to własnie przeczytałam-zaopatrzyłam sie zaraz w wit.B6 oraz wyciąg z
      wiesiolka,który niby pomaga w śluzie płodnym.Zobaczymy co z tego wyniknie.
    • Gość: femalespirit Re: witamina B6 IP: 212.180.158.* 04.02.04, 20:49
      Na zagranicznych forach sporo pisza o witaminie B6, czy w Polsce mozna ja kupic
      bez recepty? Jak nazywaja sie preparaty?
      • Gość: madalenka Re: witamina B6 IP: *.pcmedia.com.pl / *.pcmedia.com.pl 04.02.04, 21:42
        Oczywiście że bez recepty poproś o czystą witaminę B6 bez dodatków koszt ok 5
        zł.Ja sama biorę ale na rezultaty trzeba poczekać.
        • Gość: m Re: witamina B6 IP: *.kim.pl 05.02.04, 10:58
          podobno witamina B6 lepiej sie wchłania z magnezem..wiec moze lepiej kupic
          Magne B6...
          wlasnie sie dzisiaj do apteki wybieram..
          Lykam HOrmeel S...i folik..teraz dodam B6
          smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka