Dodaj do ulubionych

Badanie PROLAKTYNY

IP: *.szymanow.sdi.tpnet.pl 12.02.04, 09:47
Cześć Dziewczyny.
Mam pytanie którego dnia cykle najlepiej jest badać prolaktynę i czy trzeba
być naczczo. Jak któraś wie to proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: kathrin78 Re: Badanie PROLAKTYNY IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.04, 10:32
      Jeżeli będziesz badać poziom prolaktyny z obciążeniem, to należy być na czczo.
      Najlepiej zrobić badanie 3-5 dnia cyklu. Po owulacji może wyjść podwyższony
      wynik.
      • Gość: maxi Re: Badanie PROLAKTYNY IP: *.citicorp.com 12.02.04, 11:22
        Mam pytanko.Co oznacza z obciazeniem?Jak jest norma prolaktyny?
        Pozdrawiam
        • Gość: Tina Re: Badanie PROLAKTYNY IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.02.04, 12:07
          Badanie z obciążeniem - pobierają krew, dostajesz tabletkę meto...(nigdy nie pamiętam poprawnej nazwy, ale na pewno jeszcze któraś dziewczyna się odezwie) i po godzinie od zażycia tabletki pobierają krew ponownie. Tak bada się tzw. hiperprolaktynemię ukrytą, kiedy wyniki pozornie są w normie (pierwsze pobranie), ale znacznie wzrastają po podaniu leku.
          Na początek wystarczy zrobić normalne badanie, jeśli prolaktyna wyjdzie ponad normę, to robienie testu z obciążeniem mija się z celem. Wtedy należy szukać przyczyn podwyższonej prolaktyny, m. in. trzeba sprawdzić czy nie ma mikrogruczolaka przysadki (rezonans magnetyczny, badanie pola widzenia).
          Normy prolaktyny są różne, zależą od jednostek, w których podawany jest wynik, również od norm przyjętych w danym laboratorium. Na wyniku będziesz miała podane normy Twojego laboratorium, więc będziesz widziała, czy "mieścisz się w normie".
          • Gość: MAXI Re: Badanie PROLAKTYNY IP: *.citicorp.com 12.02.04, 12:22
            Dzieki za odpowiedz.Mam jeszcze jedn pytanko.Czy prolaktyna mozna zbic tylko i
            wylacznie bromergonem?
            Pozdrawiam
    • Gość: isia10 Re: Badanie PROLAKTYNY IP: 80.244.134.* 12.02.04, 13:07
      Ja też mam zlecone badanie prolaktyny. Mam to zrobić w 2-3 dniu cyklu i na
      czczo.
      • thibarine Re: Badanie PROLAKTYNY 12.02.04, 13:22
        W Novum zalecają badanie prolaktyny (także z obciążeniem) między 20 a 22 dniem
        cyklu. Gdy przyszłam do nich z wynikiem prolaktyny z 3 dnia cyklu, kazali mi
        powtórzyć badanie. Dość długo śledziłam ten wątek, m.in. na bocinie, i
        zauważyłam, że jednak częściej prolaktynę bada się po owulacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka