Dodaj do ulubionych

Do Ewyanalityk.1

IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 18.02.04, 22:57
Dzięki serdeczne za odpowiedz. Mam prolaktyne na poziomie 441mlu/l
tj.22,05ng/ml, a po 1 godz.7639/381.95, ale juz od 4 mies. się lecze,
bromergon 1/4 tab dziennie. Moj lekarz twierdzi ze to juz obnizylo PRL, choć
ja nie robiłam ponownie badań. Mam problemy z zajściem, staramy się ok.1,5
roku. Pozostałe hormonki ok, jutro idę na hsg i się boję, a w dodatku, mimo
żę skończyła mi się @, to mam leciuteńkie plamienie, więc nie wiem czy mnie
nie odeśle. Jeszcze małe pytanko - FT3 i FT4 niskie wartości byłyby powodem
niepokoju? Jakie są prawidłowe? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: Do Ewyanalityk.1 19.02.04, 13:44
      Według mnie za mała dawka bromergonu, plamienie sugeruje, że prolaktyna jeszcze
      się trzyma i nadal wskutek tego masz niedomogę fazy lutealnej, bierzesz
      luteinę, duphaston. Masz wyniki FSH, LH z 3 d.c.
      Co do FT3 FT4 jeżeli TSH jes powyżej 2, a FT4, FT3 poniżej połowy przedziału
      normy lub w jej dolnych granicach należy podejrzewać niedoczynność tarczycy
      • ewa.analityk1 Re: Do Ewyanalityk.1 19.02.04, 13:45
        A sorry plamienie po @. Zrób hsg, a potem prolaktynę
    • Gość: Andziak juz po hsg... IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 20.02.04, 22:32
      DZieki za odpowiedzi. Nie odzywalam sie bo byłam w szpitalu na hsg. Cieszę się
      bo kanał szyjki macicy prawidłowej długości i szerokości. Jama macicy podobnie.
      Niepokoją mnie jedynie "jajowody długie cienkie". Proszę, w związku z moimi
      pytaniami o tarczycę zerknij na LH w 3 d.c. - 3,1, FSH 3d.c. - 8,9, a estradiol
      3d.c. - 29,5. Na zbicie PRL oprócz tej 1/4 bromergonu bire castagnus 1Xdziennie
      i zamierzam kupic hormeel s, gdyz juz kilkakrotnie pytalam gina o koniecznosc
      podwyzszenia dawki bromergonu, on twierdzi ze nie ma takiej potrzeby, nie chcę
      więc negować jego zaleceń. Ale prolaktyne sobie i tak zbadam na wlasny
      użytek....
      • ewa.analityk1 Re: juz po hsg... 21.02.04, 19:49
        Stosunek LH/FSH poniżej 1 świadczy o niedomodze lutealnej i ciężko będzie
        utrzymać ciążę bez duphastonu bądź luteiny. Wiesz nie chcę się wtrącać, ale
        według mnie dawka jest za mała Bromergonu. Sprawdź tą prolaktynę
        • Gość: Andziak Re: juz po hsg... IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 21.02.04, 20:41
          Dzieki za odp. Jestem ci naprawdę wdzięczna za wskazówki. Trochę mnie jednak
          wkurzyło, że od leczę się się już trochę czasu u mojego gina, wciąż sie
          dopytuję, sugeruję podnieść dawkę bromergonu, a on nic. Mamy za sobą badanie
          męża - ok, test po stosunku, tez nie najgorzej, wyslal mnie na hsg - drożne, a
          ty piszesz o takim czynniku jak stosunek LH/FSH poniżej 1, o czym być może tak
          szybko bym się nie dowiedziała... Poradz, proszę zwiększyć dawkę bromergonu do
          1/2 bez wiedzy mego gina, zmienić lekarza??? Dziewczyny, ktore przeczytają moj
          wątek, co o wy tym myślicie...
          • ami6 Re: juz po hsg... 21.02.04, 21:29
            Ja mam prolaktynę 21 i biorę Bromergon 2 x 1/2 tabletki, a gin powiedział, że
            gdy zacznę go lepiej tolerować to powinnam zwiększyć do 2 x 1 tabl.
          • ewa.analityk1 Re: juz po hsg... 21.02.04, 21:54
            Ja zwiększyłabym i za miesiąc do kontroli zobaczyć jaki poziom. 1/4 to naprawdę
            malutka dawka
            • Gość: Andziak Re: juz po hsg... IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 21.02.04, 23:37
              Dzieki za odpowiedzi, cos na pewno z tym zrobię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka