1elmo 14.05.10, 08:18 endometrioza a szczepienia limfocytami ? czy któraś z Was coś o tym słyszała ? bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziubek-4 Re: szczepienia limfocytami 14.05.10, 08:39 elmo ja też dopiero kilka dni temu przeczytałam że istnieje takie coś, nawet nie słyszałam o tym i też jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
1elmo Re: szczepienia limfocytami 14.05.10, 09:17 masz endometriozę ? starasz się o dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
dziubek-4 Re: szczepienia limfocytami 14.05.10, 10:30 tak mam endometriozę, niby lekką ale co z tego jak staram się już 2,5 roku i nic. Mój lekarz nawet słowa nie wspomniał o tych szczepieniach Odpowiedz Link Zgłoś
1elmo Re: szczepienia limfocytami 14.05.10, 11:09 to ja już jestem w porównaniu z Tobą weteranką ja czekam na ciąże 10 lat mam za sobą 2 inseminacje i i in vitro i nadal nic badania w normie i ponoć "mała endometrioza" bez specjalnych objawów. po ostatniej operacji dowiedziałam się że endo. mam w ( tylko )lewym jajniku, który z powodu torbieli częściowo mi usunęli... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubek-4 Re: szczepienia limfocytami 14.05.10, 20:25 no to faktycznie kupę czasu, ja dopiero 1 iui miałam i próbuje dalej Odpowiedz Link Zgłoś
milkiwey Re: szczepienia limfocytami 15.05.10, 10:20 Szczepienia limfocytami stosuje w leczeniu pacjentek profesor Andrzej Malinowski Z Łodzi.Ja osobiście robiłam u niego badania razem z mężem i wyszło że przy bardzo dobrych parametrach nasienia męża wyszły mu przeciwciała które "zabijają "własne nasienie.Ja mam pco i osiem lat różnych metod diagnostycznych.Moja koleżanka leczyła się na endometrioze u profesora ,brała szczepienia jednak nic jej one nie dały.Wpisz w google informacje o profesorze i poczytaj-nie zawsze każdy lekarz jest w stanie pomóc wszystkim,jednak są też wpisy optymistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowasniezka Re: szczepienia limfocytami 15.05.10, 14:45 ja wiem ze szczepienia stosuje sie tylko wtedy kiedy nie ma zadnych przeciwcial inaczej tylko wlewy z immunoglobin ktore sa bardzo drogie ( 1 kosztuje ok 3000zl a kuracja to 3-5) i zakazane w USA komplet badan na przeciwciala kosztuje ok 5 tys i zajmuja sie tym dr Jerzak dr Dubrawski i dr Malinowski... ja osobiscie wybralabym dr Jerzak na bocianie jest duzo info o immunologii i o poszczegolnych lekarzach Odpowiedz Link Zgłoś
pezyrka-30 Re: szczepienia limfocytami 17.05.10, 20:47 Ja choruję na endometriozę IV stopień. Po usunięciu laparoskopowo wszystkich gózków prof. Malinowski zaproponował mi zebym próbowała zajść w ciążę. Od początku dostałam leki któe miały by mi ułatwić zajście w ciażę ( encorton, lutheina, clostilbegyt). Po roku brania tych leków, badaniu cuklu, pilnowaniu jajeczkowania nic to niei dało. Prof powiedział ze z moja endometrizą nie ma szans na inseminację ale można zastosować szczepienia limfocytami partnera. Nie wierzyłam w to a potem okazało się, ze po pierwszym szczepieniu zaszłam w ciążę. Żadko sie tak dzieje podobno. Najczęściej po ok. 3 cyklach zachodzą w ciażę o ile zachodzą. Z tych wypowiedzi któe ja znalazłam to jest pół na pół. Ja uważam ze mi to pomogło i jestem zadowolona. Minusem jest koszt wizyt i zastrzyków. Potem dowiedziałam sie że w Łodzi jest jeszcze prof. Tchoerzewski który robi te same szczepienia i ma prawie o połowę taniej. A jak sie dowiedziałam? Otórz prof Malinowski i Tchórzewski mają gabinety w budynkach obok siebie, przy czym Tchórzewski ma jeszcze labolatorium. I jak Malinowski zleca zrobienie szczepień to pieniadze bierze u siebie w gabinecie a wysyła na szczepienia do labolatorim do Tchórzewskiego. Jak tam stanęłam w kolejce to sobie przeczytałam ile bierze Tchórzewski za wizytę (100 zł) i ile bierze za szczepienia (ok.300 zł). A prof. Malinowski - wizyta- 300zł, szczepienia 550 zł Odpowiedz Link Zgłoś