smutna555_only 25.01.11, 08:25 Dziewczyny czy miałyście między 13 a 14 tygodniem ciąży badanie przezierności karkowej? [url=https://www.suwaczki.com/] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daisy_2810 Re: Badanie 25.01.11, 09:43 Moja koleżanka miała właśnie takie badanie wczoraj robione. To jest zwykłe badanie usg. Pani doktor dobrze pomierzyła maluszka, posprawdzała i pomierzyła wszystkie narządy wewnętrzne. Sprawdziła, czy serduszko dobrze bije i czy ma tam odpowiednią ilość komór. A przezierność karkowa jest po to żeby wykryć czy np. dziecko może zachorować, bądź już jest chore na jakąs poważniejszą chorobę. Z tego co się orientuję to na liście tych chorób na pewno jest zespół Downa, ale co jeszcze to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: Badanie 25.01.11, 12:17 przezierność karkowa pozwala wychwycić już istnijące wady płodu, w postaci właśnie jak koleżanka wyżej wspomniała, zespołu DOwna, czy rozszczepienia kręgosłupa...wpływu na to niestety nie ma już żadnego...stresujące to badanie.. to zwykłe usg, dopiero jak okaże się coś nie tak, to dr kieruje na kolejne, bardziej inwazyjne badanie. ja mam 1 lutego, już się stresuję ehh Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Badanie 25.01.11, 12:46 Nie, w Niemczech uchodzi za niemiarodajne i sie go nie zaleca. Chyba ze ktos bardzo chce. Poza tym powinno sie je robic najlepiej w 11 tc. Bardzo wazne jest natomiast badanie polowkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Badanie 25.01.11, 15:43 Tak, akurat to usg raczej każdy robi. U nas w 13. tc. Nie pamiętam, żebym się stresowała. A co, Smutna? Odpowiedz Link Zgłoś
smutna555_only Re: Badanie 25.01.11, 16:35 Trochę się stresuję ponieważ nie planowałam tej ciąży i po moich obliczeniach wychodzi, że w okolicy implantacji brałam sporo leków na grypę i teraz boję się, że mogły zaszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Badanie 25.01.11, 16:49 Ale akurat to nie bedzie mialo wplywu na wady genetyczne. Wiec glowa do gory, bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś