Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o interpretacje wyników męża

02.02.11, 10:18
objętość 2.0
czas upłynnienia 90
ph 8,4
liczba plemników 17.7
ilość plemników w ejakulacie 35,4
ogólny procent ruchliwych 57%
Ruch SZYBKI LINEARNY A 7%
Ruch B 36 %
Formy prawidłowe 2 %
Uszkodzone główki 97
uszkodzone szyjki wstawki 50 %
uszkodzone witki 31%
plemniki żywe 75 %
martwe 25 %
Martwi mnie ta ilość 2% prawidłowych, bardzo proszę was doświadczone forumowiczki o interpretację. Dziękuje
Obserwuj wątek
    • zalamanalala81 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.02.11, 10:21
      Witaj, z tego co zauważyłam to macie długi czas upłynnienia i mało form prawidłowych, mój mąż ma bardzo podobne parametry, 3% prawidłowych, mniej % ruchliwych, lepsze upłynnienie i ph chyba 8,3. Jesteśmy po drugiej insemce bez rezultatu. Rozważamy podejście do trzeciej insemki a potem do imsi, właśnie ze względu na % prawidłowych. Będziemy jeszcze u lekarza na konsultacji, co dalej robić, bo sami sie miotamy.
      • lili2010 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.02.11, 11:05
        Ja jestem po dwóch IUI bez rezultatu ;-( do wczoraj myślałam że problem jest po mojej stronie. Zrobiłam wszystkie możliwe badania jakie tylko są poza niedoczynnością tarczycy wszystko w porządku więc przyszedł czas na męża i wyszło tak jw., lekarz póki co wysłał go na zrobienie posiewu i do urologa żeby sprawdzić czy nie ma żylaków, ale wyników nie komentował, miałam wrażenie tylko ze jest zaskoczony że mamy już jedno dziecko ;-/
        • sofi75 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.02.11, 11:30
          U nas morfologia 2%

Koncentracja jakies 50 mln / ml
          Ruch powyzej 50%.

Jestem juz po trzeciej ICSI. Przy takich wynikach radze nie marnowac czasu na IUI - ja ten blad zrobilam i zeszlo mi tak pol roku.

• annajustyna Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.02.11, 17:57
          Dlaczego w ogole lekarze robia inseminacje bez czesniejszego badania nasienia? To nieuczciwe sad.
          • zalamanalala81 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 07:46
            Przeciez robią, przed samym zabiegiem i jeśli się nie nadaje to insemka nie jest przeprowadzana.
            • sofi75 no ale przed zaiegiem morfologii nie sa w stanie z 03.02.11, 09:00
              zbadac.

A tutaj akurat wyszla ... hmmmm ... wskazujaca na ICSI
          • lili2010 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 09:20
            Badaliśmy nasienie ok 2 lat temu w laboratorium Frydy- wszystko wyszło doskonale, rok później podchodziliśmy do dwóch IUI- po preparatyce podobno było super, a powyższe badanie wykonane w provicie wskazuje, że albo któreś laboratorium jest nie bardzo, albo męża nasienie tak drastycznie się popsuło (?) w każdym bądź razie zmarnowaliśmy jakieś 3 lata ;-(, dodam, że małż absolutnie nie pryzmuje do wiadomości, że wyniki są złe i na pewno je wielokrotnie powtórzy........ehhh
            • teligo Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 10:46
              Przy lepszych parametrach nasienia mam za sobą 3 lata starań, 3 iui bez rezultatu, planuję jeszcze 2, a potem IMSI.
              Ja sprawdziłam czy laboratorium Provity "nie kłamie" robią badania w innej poradni leczenia niepłodności i wyniki były bardzo zbliżone, choć odrobinę lepsze te z Provity...
              Nie załamuj się tylko zacznijcie konkretnie działać, bo czas nie stoi w miejscu.
              Pozdrawiam!
              • teligo Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 10:47
                * robiąC badania
            • sun32 Lili 03.02.11, 14:33
              Witaj,
              jakbym czytała o sobie. U nas było dokładnie tak samo - u Frydy wyniki takie że mąż mógłby być dawcą. Ucieszyliśmy się i próbowaliśmy dalej. Po kolejnych miesiącach zaczęłam szukać problemu u siebie, kolejni partacze niby lekarze których odwiedzałam nie zauważyli że chyba z wynikami męża jest coś nie teges. W końcu trafiliśmy do Provity i po badaniu nasienia wyszedł dramat. Dopiero w klinice lekarz nam powiedział, że facetów z takim nasieniem to już nie ma i delikatnie dał do zrozumienia że trzeba je zrobić jeszcze raz.
              Dlatego nie sądzę że nasienie Twojego męża tak się popsuło przez ten czas, uważam że źle było zbadane już 2 lata temu. Niejednokrotnie na tym forum przestrzegano że jeśli robić badanie nasienia to TYLKO w klinice, żadne labolatoria typu Fryda. Wielu moich znajomych straciło sporo czasu i jeszcze kobieta się nieźle nacierpiała bo wciąż szukano problemu u niej uncertain Przykro mi że straciliście czas ale przynajmniej wiesz na czym stoicie i możesz działać.
              Życzę powodzenia.
              • lili2010 Re: Lili 03.02.11, 16:17
                w sumie nie do końca wiem na czym stoimy....albo się jeszcze łudzę...gin powiedział, że teraz ma być posiew następnie wizyta w urologa i dopiero wtedy zobaczymy co dalej, czy da się leczyć czy taka uroda czyli znowu czekanie sad(( Zastanawiające jest tylko to, że kiedyś to nasienie musiało być ok skoro mamy już córkę, co prawda 9 lat temu ale było...
                • sofi75 Re: Lili 03.02.11, 16:44
                  Zastanawiające jest tylko to, że kiedyś to nasienie musiało być ok skoro mamy już córkę, co prawda 9 lat temu ale było...

> nie - to nie jest zastanawiajace. Nasienie moze sie popsuc w ciagu 3 miesiecy.
                  > dla przykladu powiem Ci, ze ja mam 9 letniego syna ze zdrowej prawidlowej ciazy. Potem w 2007 roku 2 poronienia. W kazda ciaze zachodzilam w 2 cs, wiec zero problemow.
                  Potem przez rok szukano przyczyny poronien u mnie - nic nie znaleziono.
                  Az wreszcie ktos wpadl na pomysl zbadania meza.
                  Teraz niby jedynie ICSI ma byc dla nas ratunkiem, ale juz trzecia nie wyszla.

Od 2007 roku naturalnie juz sie nie udaje - hmm ... zastanawiajace? Przez ponad 3 lata? Gdy wczesniej wychodzilo w 2 m-ce?

OT: poronienia rowniez zwalono na morfologie meza, ale to podobno jest kwestia dyskusyjna

• sun32 Re: Lili 04.02.11, 09:45
                  Przy podobnej morfologii udało nam się naturalnie. Mamy synka smile
                  Jednak ja jeszcze przeszłam szczepienia bo prawdopodobnie z immunologią też coś było nieprawidłowo. Zaraz po szczepieniach zaszłam w ciążę a wcześniej przeszliśmy 2xICSI, w sumie 5 transferów i kicha. Uważam że szczepienia w naszym przypadku pomogły.
                  Teraz walczymy o drugiego malucha. Mąż ma skierowanie na badanie, ciekawe co wyjdzie po 3 latach...
                • zalamanalala81 Re: Lili 09.02.11, 12:01
                  Lili i jak tam? COś wiesz więcej?
                  • lili2010 Re: Lili 09.02.11, 12:44
                    Witam! na razie nic nie wiem czekam aż małż pójdzie na posiew, jak tylko cokolwiek się okaże na pewno się podzielę. Pozdrawiam.
    • kirysekpstry Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 18:15
      A więc odnosząc się do wielu powyższych postów jednocześnie:
      - wykonywanie inseminacji bez wcześniejszego badania nasienia jest paranoją, naciąganiem pacjenta i nieuczciwością; przy preparatyce nasienia do inseminacji faktycznie zerka się jeszcze na nasienie pod mikroskopem, ale to jest troche za późno aby się dowiedzieć jakie są jego parametry, ponieważ to jest dzień inseminacji i kobieta do tego czasu przeszła już stumulację (po co jeśli nasienie byłoby beznadziejne??). Wg mnie to jest karygodne i radzę oddalić się najszybciej jak to możliwe od lekarza który tak Was kierował

- wyniki które ma Twój mąż nie są może rewelacyjne, ale nie są też beznadziejne, więc nie należy przy nich tracić nadziei. Przy takich wynikach nawet naturalne poczęcie nie jest wykluczone. Nie trzeba od razu lecieć na ICSI! Wg obecnie obowiązujących norm morfologia plemników jest 4%, więc nie jesteście tak daleko od normy. Długi czas upłynnienia faktycznie jest podejrzany... posiew wskazany.

- prawda jest taka, że nawet wynik nawet jeśli jest całkiem w normie, to to nie gwarantuje, że z nasieniem jest na 100% wszystko ok - to co podajesz to jest tylko badania ogólne, a w bardziej szczegółowych badaniach może wyjść coś co świadczy o tym, że z plemnikami jest coś nie tak - tak to jest z niepłodnością - czasem nie ma 100%-towych odpowiedzi...

Jeśli będziesz zainteresowana dalszymi informacjami o nasieniu i badaniach z nim związanych to polecam www.badanie-nasienia.pl

POWODZENIA
      -
      • sofi75 jedno doprecyzowanie 03.02.11, 20:09
        Zgoda

z jednym uscisleniem

dokument WHO mowi ze ponizej 4% nalezy wdrozyc procedury ARTu, a nie ze 4% to norma
    • kirysekpstry Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 03.02.11, 18:23
      Acha, jeszcze to:

- to że parametry nasienia uległy zmianie to się powszechnie zdarza, i nie zawsze świadczy nawet o tym, że laboratorium źle to zbadało (choć to też może być prawdą). To po prostu zmienność fizjologiczna. Parametry mogą się znacząco pogorszyć np. jeśli mężczyzna w ostatnich 3 miesiącach przechodził infekcje której towarzyszyła gorączka... o tym jest np ten artykuł: badanie-nasienia.pl/pl/o-badaniu-nasienia/zmiennosc-jakosci-nasienia-u-pacjenta/.

- istnieją udokumentowane ciąże zaistniałe w sposób naturalny nawet u pacjentów którzy mieli 5 mln plemników na ml (a nawet i mniej) - pamiętajcie, że wyników badania nasienia nigdy nie powinno się interpretować bardzo jednoznacznie (no chyba że nie ma wcale plemników)
    • lili2010 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.03.11, 08:58
      więc tak: posiew wykonany, bakterii brak, urolog też niczego niepokojącego nie znalazł, małż dostał na poprawę nasienia ACC i Proxecd Plus (?) ja muszę się udać na HSG i potem kolejna IUI znaczy trzecie podejście, ehhh jakie to wszystko wykańczające ;-/
      • zalamanalala81 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.03.11, 09:00
        ACC na poprawę, a w jaki sposób ma zadziałać?
        • lili2010 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.03.11, 10:03
          podobno na lepkość smile
          • lili2010 Re: Bardzo proszę o interpretacje wyników męża 02.03.11, 10:15
            pomyliłam się w nazwie leku to proxeed plus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka